Jeffrey Sachs:Podpora války od obou stran, od Iráku po Ukrajinu, pomáhá rozdmýchat americkou dluhovou krizi


pro Kosu objevil a přeložil  H

Vlkův úvod:

Jeffreyiho Sachse  Kosa cituje  ráda a  často. Jak by ne – jde o prominentní velkou osobnost  světové politickoekonomické scény, kterou nelze ignorovat. Tedy pokud nejste  zrovna pracovníky nějaké té české/slovenské televize, rozhlasu nebo redakce  jiného mainstreamového media. Tam si takovou ignoranci nejen dovolit můžete, ba musíte. Ale to není případ Kosy. Na nejnovějších Sachsovo interview mne upozornil nick H, za  což mu děkuji a  tím pádem máte  co číst. Současně upozorňuji, že  rozhovor  s Jeffrey Sachsem se konal minulý  týden, tedy ještě před  dosažením dohody  mezi Bidenem a republikány  o novém zvýšení dluhového stropu  pro ministerstvo financí a že hrozba  platební neschopnosti Unie  byla zažehnána. Což ovšem nic  nemění na  zásadních sděleních interview.Originál pro angličtináře  je  zde

Jeffrey Sachs: Bipartisan Support of War, od Iráku po Ukrajinu, pomáhá podporovat dluhovou krizi USA

v překladu

Jeffrey Sachs:Podpora války od obou stran, od Iráku po Ukrajinu, pomáhá rozdmýchat americkou dluhovou krizi

Spojené státy čelí nesplácení svého dluhu na začátku června, pokud do té doby nebude dosaženo dohody o dluhovém stropu mezi Bidenovou administrativou a republikány v Kongresu. Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy prosazuje rozsáhlé rozpočtové škrty a nové pracovní požadavky pro příjemce vládních programů, včetně sociálního zabezpečení, Medicare, Medicaid a SNAP. Je však pozoruhodné, že ani republikáni, ani demokraté nenavrhují škrty v jednom z největších hnacích motorů národního dluhu- masivním americkém vojenském rozpočtu. „Musíme dostat tuto vojensko-průmyslovou lobby pod kontrolu, ale je to těžké, protože je to záležitost obou politických stran,“ říká náš host, ekonom Jeffrey Sachs, jehož nedávný článek má titulek „Americké války a americká dluhová krize“.


Přepis
Toto je přepis rozhovoru, celý jej najdete na uvedeném linku

AMY GOODMANOVÁ: Ve Washingtonu pokračují jednání o zvýšení dluhového stropu. Spojené státy čelí nesplácení možnosti svých dluhů na začátku června, pokud nebude dosaženo dohody mezi Bílým domem a Kongresem. V úterý předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy soukromě řekl republikánským zákonodárcům, že není, cituji, „na blízku“ dohodě s Bílým domem. McCarthy a prezident Biden se setkali v Bílém domě v pondělí poté, co Biden zkrátil svou cestu do Asie.

McCarthy prosazuje rozsáhlé rozpočtové škrty a chce  stanovit nové pracovní požadavky pro příjemce vládních programů, včetně sociálního zabezpečení, Medicare, Medicaid a SNAP, programu doplňkové výživy. Republikáni však nenavrhují škrty v jednom z největších hnacích motorů národního dluhu: masivním vojenském rozpočtu USA.

Podle projektu Náklady na válku na Brownově univerzitě stály americké války od útoků z 11. září více než 8 bilionů dolarů. Samostatná zpráva skupiny odhaduje, že od 4/6 zemřelo 9,11 milionu lidí v důsledku válek v Afghánistánu, Iráku, Pákistánu, Sýrii, Jemenu, Libyi a Somálsku. A za posledních 16 měsíců Kongres schválil více než 113 miliard dolarů pro Ukrajinu po ruské invazi.

Nyní se k nám připojil ekonom Jeffrey Sachs. Je ředitelem Centra pro udržitelný rozvoj na Kolumbijské univerzitě, který je  současně prezidentem Sítě udržitelných rozvojových řešení OSN, působil jako poradce tří generálních tajemníků OSN, v současné době působí jako obhájce řešení udržitelného rozvoje pod generálním tajemníkem Antóniem Guterresem. Nedávno napsal článek s titulkem „Americké války a americká dluhová krize“.

Profesore Sachsi, vítejte zpět v Democracy Now! No, proč nám to nevyložíte? Mluvte o tom, co se děje ve Washingtonu, o historické možnosti, že by USA mohly porušit dluhový strop, a co to znamená, a jak to zapadá do rozpočtu, který republikáni chtějí snížit, a rozpočtů, které nejen nechtějí snížit, ale zvýšit.

JEFFREY SACHS: No, skvělé být tady.

Víte, je zarážející, že od roku 2000 dluh, který americká vláda dluží veřejnosti, vzrostl z asi 35% našeho národního důchodu na téměř 100% našeho  HDP. To bylo dramatické, protože jsme byli zapojeni do nepřetržitých válek doslova od začátku tohoto nového století – Afghánistán, Irák, Sýrie, Libye, Jemen a nyní Ukrajina. A utratili jsme celé jmění. Ale žádný prezident nám neřekl: „Tyto války jsou tak důležité, že bychom měli platit větší daně.“ Prostě to vzali na úvěr A jak ukázala studie Watsonova institutu, kterou jste citoval, ta na Brownově univerzitě, tyto války nás stály kolem 8 bilionů dolarů. To jsou přímé vojenské výdaje. K tomu  jsou vedlejší náklady. Třeba  zdravotní výdaje veteránů. To byl velmi významný podíl na nárůstu tohoto dluhu. Další významnou částí byl finanční sektor, záchrana Wall Street v roce 2008 a náklady spojené s pandemií. Ale války byly obrovská zátěž.

A je to oboustranné. Tohle nejsou republikáni ani demokraté. Ani jedna strana nechce mluvit o slonovi v porcelánu, kterým je to, že se v současné době nacházíme v neuvěřitelně ničivé, katastrofální a, řekl bych, zbytečné válce. Daň samozřejmě roste mírou  ničení a ztrát lidských životů, ale také výdaji. Zmínil jste 113 miliard dolarů pro Ukrajinu. A je toho víc, pokud tato administrativa dosáhne svého. Na těchto jednáních o tom nemluví. Mluví o zastavení pomoci nejchudším lidem v této zemi a o nutném pokračování válečného štvaní a krmení vojensko-průmyslového komplexu. Proto jsem napsal článek, protože je to šokující. Jsou to obě strany, které zde nemluví o skutečném jádru problému.

JUAN GONZÁLEZ: A Jeffrey Sachsi, pokud byste mohl také mluvit – mluvíte o nich jako o válkách z vlastního rozhodnutí – co tím myslíte, a také pojednejme otázku tlaku na „modernizaci“ americké armády, aby čelila potenciálním konfliktům s Čínou jako další strategický plán, který v budoucnu povede k vyšším vojenským výdajům?

JEFFREY SACHS: Nejsou to jen války z vlastního rozhodnutí, ty, které jsem zmínil. Jsou to války lží, protože nám nikdy nebyla řečena pravda o tom, o čem tyto boje jsou, proč to děláme. Samozřejmě, Irák proslul zcela falešnými záminkami, ale to není jediné. Všechno bylo založeny na lžích.

Pokud jde o Ukrajinu, věděli jsme – naši diplomaté věděli a varovali, že pokračující tlak vojensko-průmyslového komplexu na rozšíření NATO o Ukrajinu vyvolá válku. Ale nikdy to Američanům neřekli. Nikdy to nevysvětlili. A dodnes nevysvětlili, o čem tato válka ve skutečnosti je.

Přemýšlíte o Libyi. Opět lži. Žádné vysvětlení. Porušení usnesení Rady bezpečnosti OSN. Přemýšlejte o Sýrii. Nejen, že celé syrská kampaň byla lež Spojených států, ale nikdy nebylo americkému lidu vysvětleno, že šlo  o operaci, kdy prezident Obama nařídil CIA svrhnout syrskou vládu. Neuspěl, ale byla nesmírně nákladná a destruktivní.

Takže to byly války z vlastního rozhodnutí a války ze  lži. Jsou tlačeni vojensko-průmyslovým komplexem. Prosazují je neokonzervativci v obou stranách. Nyní máme nové válečné  bubnování – jako by Ukrajina nebyla dostatečně zničující a nehrozila jaderným zničením, nyní mluvíme o válce s Čínou. Nepředstavitelné. Mohlo by to skončit s planetou. A přesto je to normální diskurs, který se ve Washingtonu vydává za dospělou diskusi, která podle mého názoru nemá s nějakou dospělostí vůbec nic  společného.

JUAN GONZÁLEZ: A chtěl jsem se vás zeptat – zmínil jste Ukrajinu. Často jste psal o tom, že američtí – vysocí představitelé americké vlády, stejně jako v médiích, mluví o válce na Ukrajině a vpádu Ruska,o jeho  invazi jako nevyprovokované, o celé této záležitosti jako o nevyprovokované válce.

JEFFREY SACHS: Všiml jsem si, že New York Times použily slovo „nevyprovokovaný“ v souvislosti s touto invazí 26krát ve svých úvodnících, názorových sloupcích a komentářích pozvaných hostů. Nemluví  pravdu, což znamená, že naši vlastní diplomaté hovořili v minulosti jinak– mluvím o amerických diplomatech, včetně dnešního ředitele CIA Williama Burnse, který napsal memorandum, které bylo zveřejněno WikiLeaks v r. 2008. Jeho memorandum z roku 2008 uvedlo, že je to z ruského pohledu existenční záležitost. Budeme-li i nadále tlačit na rozšiřování NATO na Ukrajinu, mohlo by to mít naprosto strašlivé důsledky. Naši diplomaté to věděli celou dobu. Ale byli to politici, vojensko-průmyslový komplex, byly to velké společnosti, které prosazovaly rozšíření NATO. To je hodně o prodeji zbraní, pokud to uděláte.

I když jsou rizika uvnitř vlády zcela chápána seriózními lidmi, prostě nejsou vyslyšena. A o Ukrajině to platilo celou dobu. A až do konce roku 2021. KdyVladimír Putin předložil na stůl návrh americko-ruské bezpečnostní dohody, která byla založena na nerozšiřování NATO na Ukrajinu. A to byl ruský refrén po celých  30 let, a přesto jsme  to ignorovali  a teď jsme v tom za 113 miliard dolarů. Pro Ukrajinu je to hrozné. Chytili jsme další zemi do pasti našich lobbistických kampaní,  pro Ukrajinu to  nedopadne dobře. Je to katastrofa. Je to podobné, jako  v Afghánistánu. Takže to je to, co se opravdu děje. A přál bych si, aby New York Times přinesly aspoň trochu  pravdy, aby vysvětlily, o čem to ve skutečnosti je.

AMY GOODMANOVÁ: No, Jeffrey Sachsi, také jste byl kritický k brutální invazi Ruska. A zajímalo by mě, jak vidíte tento bod teď. A také, když jsme začali, mohl byste mluvit o tom, jak vidíte debatu o zrušení dluhového stropu?

JEFFREY SACHS: No, tato válka se vyvíjí velmi špatně. V  bitvě o Bachmut právě teď zahynuly desítky tisíc lidí, Rusko vyhrálo a Ukrajina prohrála. A odhady jsou, že jen tato jedna těsná bitva stála miliardy a miliardy dolarů, nemluvě o katastrofě kolika mrtvých. Takže se prokousávají penězi, jako by nebylo zítřka. A pokud nebudeme opatrní, nebude žádný zítřek.

Musíme vyjednat zastavení této války, ať už je to příměří nebo skutečná mírová dohoda. To je to, co říká Čína. To je to, co říká Brazílie. To je to, co říká Jihoafrická republika. To je to, co říká Indie. Velké země po celém světě, které nejsou součástí tohoto konfliktu NATO-Rusko, říkají: „Zastavte se, než to zcela pohltí celý svět,“ což hrozí. Takže si myslím, že přechod k jednáním, ať už je to zastavení bojů a zmrazení linií, zda je to skutečně mírová dohoda založená na tom, že Rusko odejde a NATO do toho nevstoupí – to bylo jádro problému od samého počátku – je to proveditelné a svět to vyžaduje, mimo tzv. co je ve skutečnosti spojencem NATO a USA, svět versus Rusko. Takže to je, myslím, způsob, jak bychom mohli zachránit životy, zachránit svět a pomoci rozpočtu, mimochodem.

Pokud jde o tato jednání o dluhovém stropu, skutečně doufám, že se tito vyjednavači vyrovnají se skutečností, že náš vojenský rozpočet, který představuje 40 % celosvětových vojenských výdajů, se konečně  dostane dramaticky pod kontrolu, protože to je skutečně způsob, jak ušetřit peníze. Právě teď vytváříme 40% celkových světových vojenských výdajů a vynakládáme více než dalších 10 zemí dohromady. Musíme dostat tuto vojensko-průmyslovou lobby pod kontrolu, ale je to těžké, protože je to záležitost obou politických stran. Kongres a Bílý dům, na obou stranách, jsou zavázány této zdánlivě všemocné lobby. Ale tato všemocná lobby nás přivádí ke zkáze.

JUAN GONZÁLEZ: A Jeffe Sachsi, mám poslední otázku ohledně obou válek v Afghánistánu, proti kterým Spojené státy – když Spojené státy podporovaly mudžahedínské síly – když byl Afghánistán okupován sovětskou armádou, mnoho z těch partyzánů, které USA podporovaly, se nakonec vrátilo do svých arabských a afrických zemí a stalo se základem džihádistických skupin jako Al-Káida. Došlo k neočekávanému zpětnému rázu americké podpory této války v Afghánistánu. Jsme potenciálně svědky podobného zpětného rázu z války na Ukrajině, která byla zemí, která se stala magnetem, dokonce i před ruskou invazí, pro neonacistické a ultrapravicové skupiny z Evropy a dokonce i z USA? Mohli by se tito zahraniční bojovníci, kteří nyní bojují s Ruskem na Ukrajině, stát v budoucnu nebezpečím pro evropské demokracie?

JEFFREY SACHS: Samozřejmě. A je to velmi dobře položený dotaz. Ale řekl bych o tom něco ještě ohromujícího. Po desetiletí se říkalo, že USA podporovaly mudžahedíny v Afghánistánu, aby se postavili Sovětům, kteří napadli Afghánistán. Ale Zbig Brzezinski nám dal vědět pravdu před několika lety, než zemřel. Totiž, že USA podporovaly mudžahedíny jako návnadu, aby přiměly Sovětský svaz k invazi. Začali jsme to. Začali jsme vyzbrojovat povstalce, abychom pomohli zatáhnout Sovětský svaz do invaze do Afghánistánu. Je to šokující ve svém cynismu a zanechalo to tuto zemi v nepřetržité válce a destrukci od roku 1979 až do dneška, zcela zničenou hladem, sužovanou  hladomorem, společnost ničenou více než 40 let, protože USA hrály skrytou hru, se všemi reakcemi, které, jak správně poznamenáváte,  vytvořily Al-Kájdu. Způsobilo to tolik katastrof. Ale začalo to jako skvělá hra, jako by to byla hra.

AMY GOODMANOVÁ: Jeffrey Sachsi, chceme vám poděkovat za to, že jste s námi, ředitel Centra pro udržitelný rozvoj na Kolumbijské univerzitě, prezident sítě OSN pro řešení udržitelného rozvoje. Budeme odkazovat na jeho nedávné články „Americké války a americká dluhová krize“ a „Válka na Ukrajině byla vyprovokována – ad Proč je to důležité pro dosažení míru„.


Už víte, proč  Kosa přetiskne  Jeffreyiho Sachse, kdykoliv na něj narazí? Už víte, proč  se nikdy neobjeví v České televizi?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.