Kyiv Post: „Každých 100 m stojí 4–5 mužů“: Ukrajinští bojovníci v první linii hlásí krvavé bitvy, narušenou morálku


Dost možná, že  už  jste  na  tenhle článek  ultrakyjevského ukrajinského webu Kyiv Post, doslova  hlásné  trouby  Zelenského režimu narazili během včerejška  někde  jinde, protože  prolétl  zejména  alternativním internetem  stejně  jako požáry  Rhodosem!

Ovšem protože  jde o  vůbec  první přiznání oficiálního Kyjeva,  jaký  že  krvavý  kšeft ta zatím, podle  českého  mainstreamu vždy vítězná  ofenziva doopravdy  je!  Nikdy bych nečekal,  že  právě  Kyiv Post  přijde  s takhle  jasným a brutálním odhalením frontové  reality!

Na  druhou stranu,  když  už se tak stalo, chci to mít  v  archivu Kosy. Nepochybuji,  že  se  to ještě  v budoucnu bude hodit.Anglický originál  je zde

‘Every 100m Cost 4-5 Men’: Ukraine’s Frontline Fighters Report Bloody Battles, Battered Morale

podle  překladače

Kyiv Post: „Každých 100 m stojí 4–5 mužů“: Ukrajinští bojovníci v první linii hlásí krvavé bitvy, narušenou

Ukrajinská opotřebovávací  ofenzíva se pomalu prosazuje za cenu nepřetržitého toku mrtvých a raněných. Vojáci říkají, že budou bojovat dál, ale morálka trpí a rychlý konec je v nedohlednu.

Ukrajinští vojáci v přední linii řekli pro  Kyiv Post , že jejich jednotky trpí špatnou morálkou kvůli neustálým a hromadícím se ztrátám, někdy špatné podpoře a omezeným letním útočným  ziskům protiofenzivy pozemních jednotek proti tvrdému a hluboce zakopanému ruskému protivníkovi.

Vojáci ozbrojených sil Ukrajiny (AFU) v jednotlivých rozhovorech uvedli, že pomalá, záměrná útočná taktika, kterou v současné době používá ukrajinská armáda, vyvolala u jednotlivých bojovníků silné podezření, že budou zraněni  a možná i zabiti, dlouho předtím, než by mohlo dojít k průlomu na frontě.

„Situace je velmi těžká. Rusové dostali příliš mnoho času, aby se připravili na široce ohlašovanou ukrajinskou protiofenzívu. Bylo jim jasné, že jedním ze směrů ukrajinského úderu, ne-li hlavním, bude Záporoží ,“ řekl bojový zdravotník. Požádal Kyiv Post, aby jeho jméno nezveřejňovalo.

Dodal: „A připravili se velmi dobře… Každý čtvereční palec je zaminován . Nasazují miny na přístupy k jejich pozicím a odstřelují je, když ustupují.“

„Nikdo nečekal, že celý terén bude zaminován, takže jsme šturmovali do minových polí a pohybovali jsme se hlemýždím tempem,“ dodal. “ Opravdu ztrácíme mnoho ženistů. Vždy jdou před vojáky.“

Voják řekl, že jednotky AFU v přední linii trpí soustavnými ztrátami mrtvých a raněných nejen v minových polích, ale i kvůli nástražným pastím, granátům, tankům střílející z odvrácené  strany vzdáleného kopce, dělostřelectvu řízeném drony a řízeným   neřízeným leteckým bombám.

Řekl, že vojáci v jeho  jednotce jsou stále ochotni útočit, ale velmi malý zisk v poměru k   zabitým nebo zraněným  byl demoralizující.

„Za jeden měsíc jsme pokročili jen o jeden a půl kilometru… Posouváme se vpřed o centimetry, ale nemyslím si, že to stojí za všechny lidské zdroje a materiál, které jsme utratili,“ řekl zdravotník.

Major AFU s rozsáhlými bojovými zkušenostmi v první linii a vyššími štábními zkušenostmi a mluvící anonymně  řekl Kyiv Post , že totální nedostatek letectva AFU, omezené zásoby dělostřeleckých granátů a důraz na zachování životů vlastních vojáků, pokud je to možné, ponechaly ukrajinským velitelům jen několik málo taktických možností, jiných  než zahájit útoky na krátkou vzdálenost proti připraveným pozicím drženým Ruskem a přijmout náklady na prolitou  krev.

Ruské síly inkasují těžké ztráty, když se to snaží zastavit, takže strategie vysílení ruské armády nepřetržitými útoky funguje, tvrdil.

„Myšlenka byla tlačit se po této frontě a nepoužívat naše hlavní zálohy, takže až naše síly začnou prorážet trojité ruské opevnění, nic na ně nebude fungovat a budou se zabývat pouze těmi, kteří sedí v těchto opevněních,“ řekl major.

„Zatím to funguje a naše síly postupují.“

Pěšák bojující poblíž Ruskem okupovaného Doněcka, centrálního hlavního města regionu Donbas, řekl Kyiv Post , že z jeho pohledu na ostrém konci AFU přichází úspěch pouze za  cenu obrovské  bolesti.

Vyprávěl, jak jeho jednotka dobyla a poté ztratila řadu ruských zákopů, protože bojovníci AFU před zahájením letní ofenzívy tvrdě trénovali dobytí obranných opevnění, ale necvičili jak  je udržet proti protiútokům. Obsazení ruského opevnění znamená stát se nevyhnutelně cílem, řekl.

„Jakmile dojde k útoku, ruské dělostřelectvo na nás začne pracovat se vším, co má, a zatluče naše pozice zepředu dozadu,“ řekl pěšák. „Každých sto metrů půdy, které získáme, znamená 4-5 pěšáků, kteří opustili řady – to je průměrná ztráta.“

„Dokud stojíme a držíme se, můžeme říci, že nedochází ke ztrátám; může dojít k lehkým zraněním. Jakmile se pohneme vpřed, dochází k velkým ztrátám. Až půl jednotky za každý kilometr, který získáme, a není samozřejmostí, že tento kilometr později udržíme,“ řekl.

Voják řekl Kyiv Post , že jeho jednotka „internalizovala“ realitu pokračujících ztrát a že on a jeho přátelé budou pokračovat v útoku. Problém je podle něj obstát proti protivníkovi, jehož letectvo je dominantní, jehož populace je čtyřikrát větší než ukrajinská a jehož dělostřelectvo zamířilo a zaměřilo se na jakékoli opevnění, které by ukrajinské jednotky pravděpodobně dobyly. Vojáci v první linii podle něj rezignují na to, že budou nakonec zasaženi.

„Přemýšlím o tom takto: lidé v padajícím letadle jsou bez šance a podle statistik, my
máme 30 procent zabitých a 40 procent zraněných, takže šance na přežití jsme  na  tom lépe  než  ti lidé v letadle. Takže to není tak špatné. I v běžném životě vám mohou cihly spadnout na hlavu,“ řekl.

V médiích kontrolovaných Kremlem se  často publikují stížnosti na slabou podporu AFU frontovým ukrajinským vojákům. Ve videu zveřejněném v pátek proruskou telegramovou platformou U_G_M 12 ukrajinských vojáků údajně z 10. horské útočné brigády a popisujících sebe jako nedávno zajaté zajatce označilo hromadění obětí za klíčový důvod zhoršující se morálky vojáků.

Jeden muž se svázanýma rukama, který se identifikuje jako člen 10. brigády, řekl: „Poslali nás [velitelé jeho brigády] do útoku, pak na nás spadly granáty, pak jsme byli zajati… Naše morálka je špatná, velmi špatná.

„Ti, co nás tam poslali, na nás tlačili, měli jsme nula zbraní, nula munice, nebylo jídlo, žádná voda. Když pršelo, srolovali jsme plachty a nasbírali vodu, abychom se tím způsobem napili. Šel jsem našim velitelům říct, že jsou všichni (vynalézaví), jen házejí lidi dopředu jako maso.“

Všichni muži na videu byli zobrazeni se svázanýma rukama. Vojáci dotazovaní na videu zveřejněném na platformách ovládaných Moskvou opakovali vzorec „jsme vrženi do bitvy jako pouhé  maso“, což je běžný propagandistický příběh Kremlu o ukrajinské útočné taktice.

Kyiv Post požádal ukrajinský armádní generální štáb (AGS), aby se vyjádřil k obviněním z oslabení morálky mezi jednotkami AFU v první linii. Okamžitá reakce nepřišla. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany kontaktovaný s žádostí o vyjádření odkázal Kyiv Post na AGS.

Morálka v některých jednotkách AFU se stále zdá relativně zdravá, zjistil Kyiv Post . Dva členové jedné z elitních formací AFU, Kyjevem chválené 3. útočné brigády , v textové komunikaci uvedli, že útoky jejich jednotek v sektoru Bakhmut jsou trvale úspěšné, že se zlepšuje koordinace mezi pěchotou, tanky, operátory dronů a dělostřelectvem a že oficiální zprávy o postupu v sektoru Bakhmut jsou přesné. Dlouho sloužící seržant řekl, že zásoby jídla a střeliva jsou vynikající.

Velitel 3. praporu potvrdil, že jeho jednotka postoupila o 1,8 km. při svém posledním útoku, v souladu s dřívějším oznámením AFU, a tvrdil, že jeho rota získala ostatky více než 40 ruských vojáků zabitých během útoku AFU, ukořistila zbraně a šest zajatců a neutrpěla žádné ztráty. Morálka v jednotce byla podle něj vynikající. Kyiv Post respektoval jeho žádost, aby nebyl veřejně identifikován.

V pátek mluvčí generálního štábu Ukrajinské armády (AGS) Andrij Kovalev v prohlášení uvedl, že jednotky AFU postupují nebo se konsolidují v nedávno obsazených pozicích „a dosáhly úspěchu“ ve třech sektorech fronty.

Tvrdil, že dělostřelectvo AFU přebíjí ruské dělostřelectvo. Jak bylo typické pro většinu oficiálních prohlášení ukrajinské armády od začátku války, nezmínil se o ukrajinských ztrátách nebo morálce v předních jednotkách.

========================================================================

Takže  nakonec  je  to jasné  – to zřejmě Kyiv  Post  naletěl nějakým panikářům zbabělcům a  Ruskem nastrčeným agentům.  Po  zapojení  mluvčích  ukrajinského genštábu  je  všechno  I.A a  vůbec  super.  Munice  dost, zbraní  dost, všude jen mrtvý  Rusové a neustálý  a neustálý postup vpřed.

Ale  stejně mi  to vrtá hlavou,  že  v Kyiv Post  vůbec  těm panikářům zrádcům a  zbabělcům mohli  naletět a  ten článek vydat. Ale jinak jsem úplně  v klidu. Stejně  jako ten voják, co srovnává  svou situaci  s  s k zemi se  řítícím  letadlem. Tam pasažeři  jsou opravdu  bez procenta  šance  přežít. On  naopak už  si vykalkuloval,  že  jeho  šance  je  celých  30% , že nebude  ani zabit  ani zraněn!!! No řekněte, není  to paráda, když  víte  že  tři z deseti chlapů vaší jednotky  zůstanou na  živu   a nezraněni? Za mne  úžasné terno!

Ale  hlavně, že  je ta protiofenziva  úspěšná!!! Hlavně  že Zelenský je  spokojený, ale  především Washington, NATO a kolektivní  Západ!  Tohle  přece  za  svět podle pravidel  stojí.  Jistě  by  řekla  Albrightová.  Stejně  jako kdysi prohlásila, že  500 000 civilních obětí  stálo  za  druhou  válku proti Iráku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.