Zprávy z USA ukazují na jednu třetinu vyřazených Ukrajině dodaných BVP Bradley.


V českém  mainstreamu  jde  Ukrajina  od jednoho slavného vítězství  při své protiofenzivě  k druhému. Za  necelé  dva  měsíc e od jejího zahájení  osvobodila prý  až  asi 30 km2 okupovaného území. Pro jistotu jsem nedávno mrknul  na  specializovaný  americký  vojenský portál militarywatchmagazine.com,  abych  zjistil, jak to vidí  jeho experti. A kormě  jiného  se tam psalo tohle:

U.S. Reports Reveal One Third of Ukraine’s Bradley Vehicles Taken Out: Latest Footage Shows Russian Helicopters Destroying Armour

podle  překladače

Zprávy z USA ukazují na jednu třetinu vyřazených Ukrajině dodaných BVP Bradley: Nejnovější záběry ukazují, jak ruské helikoptéry ničí obrněnce

Po dodání amerických bojových vozidel M2 Bradley na Ukrajinu v dubnu několik západních zdrojů oznámilo, že nejméně u jedné třetiny vozidel bylo vizuálně potvrzeno, že byla opuštěna, poškozena nebo zničena . To bylo podpořeno předchozími zprávami, včetně jedné z New York Times, zdůrazňující, že západem vycvičená ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda ztratila 30 procent svých Bradleyů během pouhých dvou týdnů. První snímky vozidel, která v boji  utrpěla těžké ztráty  , spolu s německými tanky Leopard 2A6 , se objevily na začátku června. Přestože se Washington zavázal nadále dodávat Ukrajině nové Bradleye a případně je doplnit tanky M1A2 Abrams , představitelé a zákonodárci ve Spojených státech opakovaně dávali najevo, že budoucnost dodávek zbraní do této východoevropské země  silně závisí na úspěchu jejích nové ofenzivy. Dlouho očekávaná ofenzíva proti ruským pozicím, která začala na začátku června, zatím zaznamenala ukrajinské síly, jen malé územní zisky a při tom  utrpěly obrovské ztráty , což velmi poškodilo reputaci mnoha klíčových západních zbraňových systémů včetně Bradley a Leopard 2. Nové západní obrněné jednotky nebyly před novými ofenzivami nasazeny do boje a byly zakonzervovány pro použití elitnějšími jednotkami, jako jsou jako 47. mechanizovaná brigáda k důležitým průlomům proti ruským pozicím.

Uprostřed těžkých ztrát Ukrajina opakovaně stáhla své německé tanky Leopard 2 z předních linií, zatímco o její další moderní západní třídě tanků, britském Challenger 2, není známo, že by byla nasazena v boji vůbec . Starší tanky Leopard 1, které byly dodány v mnohem větším počtu, utrpěly vysoké  ztráty v boji. Ruské útočné helikoptéry byly v západních i ruských zprávách zdůrazněny jako zvláště těžká daň na ukrajinských obrněncích. Ruské zdroje zvláště ocenily výkon nové protipancéřové střely Vichr-1 , která je montována na útočné vrtulníky Ka-52 a která byla několikrát viděna na záběrech ničení  Bradleyů. Nové záběry zveřejněné 16. července ruskými vládními zdroji ukazují, že Ka-52 střílel z Vichr-1, když  se snesl na ukrajinské vozidlo, které bylo během několika sekund pohlceno plameny. Střely používají náboje HEAT (vysoce výbušné protitankové) navržené speciálně pro boj proti těžkému pancéřování, včetně výbušného reaktivního pancéřování, které Ukrajina přidala alespoň k některým svým německým vozidlům.

Zdroje Pentagonu dříve propagovaly Bradleye jako „zabijáky tanků“ a předpovídaly, že poskytnou „úroveň palebné síly a pancíře, která přinese výhody na bojišti“. Vozidlo má impozantní schopnosti boje proti pancéřům, navzdory nízkým rážím jeho děl, díky použití protitankových střel a integraci nábojů s ochuzeným uranem se zvláštní průbojnou silou. Vozidla byla nicméně od svých pozdních konstrukčních fází kritizována jako nedostatečně pancéřovaná, a tudíž nedostatečně chráněná, aby se mohla zapojit do konfliktu vysoké intenzity. Vzhledem k tomu, že se očekávalo, že vozidla zůstanou ve Spojených státech až do vyřazení  a bylo  zvažováno jejich použití pro války ve východní Asii, což  se stalo primárním cílem Pentagonu, je relativně omezené, jejich zničení, i když ve velkém počtu, významně nepodkopává americké zájmy. .

Skutečnost, že se vozidla nevyráběla téměř 30 let, znamená, že podkopání jejich pověsti pravděpodobně nebude mít vážný dopad na profil amerického exportu zbraní. V souladu s tím nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 800 USD oznámený administrativou Joea Bidena dříve v červenci zahrnuje 32 dalších Bradleyů , přičemž Spojené státy měly ve svých zásobách stovky vozidel poté, co je ve velkém měřítku vyrobily v posledním desetiletí studené války. Vozidlo není široce provozováno v zahraničí a nemá žádného nástupce ve Spojených státech, což má za následek, že je stále široce používáno v americké armádě. Na Bradleye se zejména silně spoléhají jednotky americké armády rozmístěné v severovýchodní Sýrii, kde napětí mezi ruskými a americkými silami neustále roste.

========================================================================Inu  Kyjev  kráčí od  vítězství k vítězství. Zřejmě  navzdory  tomu,  že  wunderwaffe  Bradley  až  zas  tak wunder  není… Ale  vlastně  USA  jich mají plné  sklady, není to vývozní artikl, už se  to nevyrábí, takže  ani nikomu neprodává, takže  to vlastně nikdo  nepotřebuje, takže  je  to něco jako šrot, který lze  odepsat….Takže  se nic  neděje…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.