Ukrajinské požadavky na vojenské lidské zdroje dosahují kritického prahu


pro Kosu objevil FJB

Z  webu  The  Jameston Foundation už  Kosa  během ukrajinské  války  přebírala Ačkoliv  jde  o  elitářský imperiální superamerický  web  v tom nejtvrdším slova  smyslu, který  se na  svých stránkách  chlubí  tím, že vydatně přispěl  k pádu  Sovětského svazu. Tentokráte  si  jej  dáme  znovu. Protože  nick FJB mne upozornil na tamní  pozoruhodný  článek,  týkající se  nejkritičtějšího elementu,  který na  ukrajinské straně  k dlouhodobému  vedení  války  existuje  vůbec  –  otázce  lidských zdrojů. Můžete  mít zbraní a munice  kolik chcete, klidně se opírat o nevyčerpatelné  finanční zdroje, jakkoliv  Ukrajina  nedisponuje  ani jedním ani druhým, ale pokud  není koho  obléknout  do uniformy,  je  vám to všechno  k ničemu.  

A  text  na  The  Jamestown Foundation popisuje  ukrajinskou situaci  na  základě čísel, jimiž  disponuje. V textu  s nadpisem

Ukraine’s Manpower Requirements Reaching a Critical Threshold

podle překladače

Ukrajinské požadavky na pracovní sílu dosahují kritického prahu

Po úspěšné ukrajinské chersonské protiofenzívě na podzim roku 2022 se válka na Ukrajině přesunula do fáze Materialschlacht neboli válka opotřebovácí, která rychle vyčerpává kritické zdroje. Když se mluví o zdrojích v tomto smyslu, Ukrajina má obvykle na mysli tanky, rakety, munici a další materiál, který potřebuje od svých partnerských zemí.

Často jsou však opomíjeny lidské či personální zdroje. Podle utajovaných a částečně otevřených údajů bylo k 1. lednu 2022 na Ukrajině 31 milionů obyvatel, zatímco Státní statistická služba Ukrajiny hlásí 34 milionů, i když existují problémy s metodikou použitou k dosažení tohoto čísla ( RBK , 16. září 2022). Pokles populace ze 48 milionů na 31 milionů za 20 let je normální, zvláště když Ukrajina v tomto období zažila několik krizí a migračních vln. Podle Eurostatu získalo v letech 2014 až 2022 jen v Evropské unii povolení k pobytu přibližně 4,9 milionu Ukrajinců ( Ec.europa.eu , přístup 25. července) a přibližně 3 miliony se etablovaly v Rusku ( Ukrinform , 23. dubna 2018). Odečteme-li od tohoto čísla počet Ukrajinců na okupovaných územích (přibližně 2 miliony) a také těch, kteří zemi opustili, vychází současný odhad počtu obyvatel Ukrajiny na přibližně 20 milionů.

Tento odhad podporuje několik důvodů. Za prvé, velký počet ukrajinských uprchlíků nepotřebuje mezinárodní ochranu. Například 71 procent ukrajinských vnitřně vysídlených osob v Polsku se živí nezávisle, včetně práce pro ukrajinské společnosti ( Forbes.ua , 19. července). Tento údaj se částečně shoduje s jiným průzkumem, který ukazuje, jak se v Polsku přizpůsobují Ukrajinci, kteří utekli před válkou. Polsky se tak již naučilo 37 procent uprchlíků, 51 procent si našlo novou práci a 63 procent žije z vlastního platu. Kromě toho si něco málo přes 60 procent Ukrajinců zřídilo vlastní bydlení, 13 procent žije v hotelech nebo ubytovnách a 11 procent žije s polskými rodinami, které je přijaly ( Ukrayina.pl , 19. července).

Podobný obrázek začíná být patrný i v podnikatelském sektoru: Podle Polského ekonomického institutu otevřeli Ukrajinci v roce 2022 v Polsku asi 16 000 jednotlivých podniků. V první polovině roku 2023 jich bylo založeno již téměř 14 000, což znamená, že zhruba každá desátá společnost založená v Polsku v tomto období byla ukrajinská. Při současném tempu otevírají Ukrajinci každý měsíc více než 2000 nových společností ( Pie.net.pl , 18. července).

Tito jednotlivci nejsou zahrnuti do statistik uprchlíků, protože se mohou sami živit. A otevřené evropské hranice umožňují Ukrajincům z Estonska snadný vstup do Polska. Údaje o přesném počtu ukrajinských uprchlíků v Evropě tak nejsou vždy přesné ( Delfi , 20. července)

Vzhledem k tomu, že Ukrajina má reálně asi 20 milionů obyvatel, a vzhledem k tomu, že nejnovější údaje o počtu lidí mobilizovaných do řad ukrajinských ozbrojených sil byly naposledy oznámeny před více než rokem (v té době bylo hlášeno, že bylo mobilizováno více než 1 milion lidí), některé odhady lze provést na základě počtu vytvořených nových brigád, přibližného počtu zraněných a výpočtů ukrajinského ministerstva pro záležitosti veteránů ohledně potenciálního počtu bojovníků (až do výše 4 milionů) ( Forbes.ua , 8. července 2022; Mva.gov.ua , 23. května). Přihlížejíc k tomu, že ukrajinská mobilizace je kontinuální a že mnozí byli zraněni, odhadovaný počet mobilizovaných Ukrajinců činí asi 2 miliony.

Co to znamená pro Ukrajinu? Znamená to, že 10 procent populace je nyní zapojeno do ozbrojených sil, což znamená, že ukrajinská mobilizační rezerva je poměrně malá, přičemž ti důchodci, kteří neopustili zemi, tvoří 10,7 milionu lidí ( Pfu.gov.ua , 12. července ) . To vše znamená, že Ukrajina se svými personálními potřebami přiblížila kritické hranici.

Během vietnamské války bylo v jihovietnamské armádě procento branců v populaci 11,7 procenta (Jcs.mil , přístup z 25. července). A tento poměr byl bolestivou ranou pro státní ekonomiku a vůbec jihovietnamské  hospodářství, skoro celý stát  byl sponzorován Spojenými státy. Během druhé světové války začalo Finsko pociťovat značné domácí problémy, když počet branců dosáhl hodnoty  mezi 14 a 15 procenty běžné populace. V důsledku toho rostl personální nedostatek v určitých profesích, což vedlo k významným důsledkům pro finskou ekonomiku (Kinnunen a Kivimäkib, Finland in World War II: History, Memory, Interpretations , 2012). Podobně na Ukrajině poslanci Nejvyšší rady tvrdí, že kvůli mobilizaci pracovníků je nedostatek personálu v energetickém, průmyslovém a vojenském sektoru ( Antikor.com , 18. července).

Tento vývoj naznačuje, že spojenci Ukrajiny, zejména USA, musí tuto vznikající realitu pochopit. Válka není jen o Donbasu nebo Krymu, jde také o to, jak bude evropská bezpečnost vypadat v budoucnu. Strach z eskalace a zmírnění konfliktu, který je reflektovaný z Washingtonu, slouží k oslabení Ukrajiny. Frontové linie se netáhnou pouze od Kupjansku po Cherson, ale sahají až k celé hranici s Ruskem a Běloruskem, což vyžaduje rozmístění ukrajinských jednotek v těchto oblastech. Pokud bude Washington i nadále zaostávat v poskytování pomoci, opakování příběhu z Jižního Vietnamu je více než možné (viz EDM , 10. července) – zejména s ohledem na skutečnost, že ukrajinská armáda již třetí měsíc v řadě nenaplnila  o 50- procent  deklarované náborové cíle ( Ukrmilitary.com , 23. července).

Ukrajinská armáda potřebuje vytvořit plnohodnotný výcvikový program, protože ten, který v současnosti funguje se členy Severoatlantické aliance, nepokrývá ani jednu čtvrtinu počátečních výcvikových potřeb nových brigád. Avšak pouze britské výcvikové programy byly v průběhu války řádně aktualizovány a doplněny. Například měsíc po zahájení těžkých pozičních bojů v zákopech Bachmutu zahrnovaly výcvikové programy Spojeného království specifická cvičení pro boj v takových podmínkách ( Army.mod.uk , 26. června).

Mezitím se množí stížnosti na nedostatek plnohodnotných brigádních cvičení pro ukrajinské síly, včetně výcviku pro celý řetězec velení, protože různé prapory v rámci brigády mohou cvičit ve třech různých zemích současně, což ovlivňuje úroveň jejich výcviku a soudržnosti. . To je doplněno zákazem Západu používat rakety dlouhého doletu na ruském území a na Krymu ( Euromaidan Press , 5. února). Bez možnosti použití této munice v Rusku a bez povolení k úplnému překročení ruských hranic bude pro ukrajinské síly téměř nemožné dosáhnout cílů nejen de-okupace okupovaných území, ale také přimět Rusko ke skutečnému procesu vyjednávání. .

Čas se však krátí a tento čas stojí životy. Západ již zpozdil dodávky tanků a dalších obrněných vozidel v požadovaném množství a podobná zpoždění v jiných sférách mohou a budou stát mnohem více. Podle nedávných zpráv má v současné době 78 procent ukrajinské populace příbuzné nebo přátele, kteří byli zabiti nebo zraněni během ruské invaze ( Kiis.com.ua , 29. června) – překvapivé číslo, které se skutečně zvýší, pokud bude Rusko dále. umožnila vést preferovanou „dlouhou válku“.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Už  v úvodu jsem vás  upozornil,  že  jde  o ultraimperiální superamerický  web. Podle  toho také  článek vypadá.

Leitmotivem  je  jednoznačně …  dejte  Ukrajině  co nejvíce   zbraní!  Těch úplně  nejmodernějších. Především rakety  dlouhého doletu, aby  Kyjev mohl zaútočit  na  hluboký  ruský  týl a /nebo provést  masivní  nájezd  přímo na  ruské  území.  Jinak se  stane….

Já  jsem si z  toho vybral  to jinak se  stane – totiž  že  Ukrajina  je  blízko vyčerpání  svých lidských rezerv.

Ano,  vychází, že  nejspíše  může  zmobilizovat  ještě  asi tak 2 000 000 mužů.  Ještě  ano.  Ale  jen za  cenu,  že  se naprosto zhroutí  tamní  ekonomika. Kvůli nedostatku lidí  na běžnou práci. Kdysi  za  II.ww se v podobné  situaci ocitly  i tehdy  válčící  strany. Naprosto vyhrocené se  to  stalo v Německu a zejména  Sovětském  svazu. Ale  i Británii.  Tehdy  se  to vyřešilo pracovní povinností  žen a  důchodců.

Jenže  to  bylo před  80-ti roky. Tehdejší technologie  nelze  s těmi dnešními  srovnávat.  A jestliže  někdo mohl být  u soustruhu zaučen  za  týden, nelze  totéž  provést  dnes  na  obráběcích centrech. A  tak podobně.

Nahradit  kvalifikovanou pracovní sílu,  zajišťující  tisíc  a jednu  kritickou službu obecnou  či ekonomickou  službu „zaškoleným“  laikem  bez předchozí  jakékoliv  kvalifikace? Tak  to je totální zkratka  k naprostému kolapsu státu!

Kdysi  se mi dostala  do ruky  knížka, rozebírající  tzv. zimní  válku  mezi SSSR a  Finskem. Tohle  střetnutí  je obecně  líčeno jako blamáž  Rudé  armády.  Málo  už se píše  o tom,  že  Finové  na Karelské  šíji vybudovali tzv. Mannerheimovu linii, tedy  soubor opevnění,  kvalit proslulé  Maginotovy  linie. Které  opravdu  Sověty  dlouho zadržovala. Nakonec  se  ovšem  kvantita prosadila a  Finům nepomohla  jejich  neuvěřitelná statečnost  a vynalézavost.

V  článku  The  Jameson Foundation  je  o téhle  válce zmínka. Že  když  Fini zmobilizovali  14-15 % populace  došlo ke kolapsu.  Já  v  té zmíněné  knize  četl  něco trošku jiného  – totiž , že  tehdejší  finský prezident  maršál Mannerheim, mimochodem kdysi skvělý  carský  generál,  začal jednat  o příměří s Moskvou,  když  fyzické ztráty  jeho  vojáků  dosáhly  úrovně  5%  z mobilizovaných. S odůvodněním, že  malý  finský  národ, chce  li  přežít a  reprodukovat  se,  si  nemůže  nic  více dovolit.

Má li  řecký  web pronews.gr pravdu s těmi  310 000 ukrajinských padlých, dopočteno se  zraněnými  cca 1 000 000 osob,  a  The  Jamestown Foundation  také s  těmi aktuálně  20 000 000 obyvateli Ukrajiny,  pak  by  Kyjev  už  na  té  Mannerheimově  kritické  hranici  byl.

Jenže  tehdejší  finský  vůdce  rozhodoval  sám. A  nebyl ochoten  válčit   až  do posledního Fina. A  nebál se nést za  své  rozhodnutí osobní  odpovědnost.

Na  rozdíl od  Zelenského. Ten  v  rozhodování  není  ani nezávislý ani nebojácný  co do osobní odpovědnosti.  Takže  klidně  bude válčit  do posledního Ukrajince.

Proto  je výše  ukrajinských ztrát  tím nejtajnějším  ze  všech  kyjevských  tajemství.

Nicméně ten  apel   The  Jamestown Foundation  je  snadno čitelný – dá se zhustit  do jedné  věty:

Jestli Ukrajina  teď  rychle  za každou cenu nevyhraje, dojdou  jí  vojáci a  končí!

Zeptám se, pro jistotu:

Myslí  si  autoři  článku,  že  by Ukrajina  měla  dostat  i jaderné zbraně,  aby  to vítězství  bylo sichr?

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.