Co vlkova analýza summitu BRICS neobsahovala a čtenáři bleskově doplnili


vytvořili  svými  maily  paní Ja  a  Germanicus

K mé včerejší  analýze  summitu  BRICS  mi pochopitelně  přišla  pošty.  Ani se nedivím. Doznávám, že  jsem  s ní nebyl  nijak moc  spokojen, už proto ne,  že  se rodila  celé tři  dny protože mi pořád nevycházel  čas. Takže  leckde  nešla  dost  do hloubky. Jak mi  ve  svých  mailech  názorně předvedli paní Ja a přítel Germanicus.

Jejich  doplnění  – v prvém případě ohledně  banky  BRICS a, v druhém  co se  týče  Argentiny, pokládám za  zásadní  pro vytvoření  celkového  rámce  tohoto summitu.  Takže  vám nabízím  to, co od nich přišlo.

Nejdříve  dáma – tedy paní Ja:

Milý vlku,

Vaše dnešní příspěvky mne motivovaly k tomu, abych se podívala  někam, kam se mi z naší EU perspektivy nedíváme, jelikož jak řekl jistý pan Borell, mi jsme ta zahrádka a ostatní jsou džungle. Takže jsem se rozhodla, že se do té džungle podívám.

Nejprve jsem navštívila internetové stránky  oné banky BRICS, tj. New Development Bank (www.ndb.int) a přišlo mi to zajímavé, protože o ní celkem nic moc nevíme. Je zřejmé, že členství v BRICS není podmínkou pro členství v této bance. Kromě tzv. zakládajících zemí jsou jejími dalšími členy Bangladéš (od 16.9.2021), SAE již od 4.10.2021 a Egypt od 20.2.2023.  Dalším, kdo by měl do ní vstoupit, má být Uruguay. Zajímavým čtením jsou i informace o projektech, jejichž prakticky úplný přehled lze nalézt tamtéž, na nichž se NDB podílí jako investor/spoluinvestor či na ně poskytuje půjčky, z naprosté většiny směřují do výstavby dopravní infrastruktury (ostatně na letošním summitu právě Putin doporučil, aby BRICS v rámci svých organizačních struktur vytvořil pracovní skupinu zabývající se výlučně dopravními koridory a dopravní infrastrukturou), taky do vodohospodářství, ekologie, vzdělávání atd. Myslím, že není na škodu se tam občas ve volném čase podívat, protože naše a spřízněná média nám asi nic  bližšího neřeknou.

Pokud jde o  Etiopii, tak asi nemáme všechny informace, protože např. v článku uveřejněném na aljazeera.com/news dne 24.8.t.r.  (‚A wall of BRICS´:The significante of adding six new members to the bloc) se uvádí, „že zahrnutí Etiopie, země s jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik, která také hostí sídlo Africké unie, dává smysl“. (Kromě Aljazeery přinesl velké množství o aktruálním dění spojeném s BRICS taky portál www.middleeasteye.net, podle mě jsou zajímavé tím, že reflektují i pohled druhé strany, a portál The Cradle.co, kde je ve článku „V číslech:BRICS+vs G7“ to, co Vy máte rád, tj. grafy a statistiky.

Pokud jde o vztahy Číny a Indie, tak si asi budeme muset počkat, s jakým výsledkem dopadnou rozhovory o deeskalaci situace na na sporných hraničních území, na jejichž zahájení se Módi a Si dohodli na separátním jednání během summitu.

S pozdravem   Ja

A  nyní  Germanicus,  který  mi dal link  na  ruský  zdroj, kde  je popsána  bez  servítků speciální  pozice  Argentiny, která  sice dostala pozvánku  do BRICS, ale  zdá  se,  že na ni NEBUDE reflektovat. Proč?  Tak  to je obsahem  toho článku z webu  rbc.ru, který rozhodně  nic nelakuje  na růžovo a nic v  daném případě propagandisticky  nepředstírá.  Zkrátka  Argentina  asi ne.  Tohle pokud  se tak stane, bude  obrovsky  komentováno v závěru  roku, jako obrovská porážka  BRICS a  speciálně  Ruska.  Vy tuhle  velmi pravděpodobnou  budoucí informaci máte  skoro s půlročním předstihem.  Ale  nepochybuji,  že podle  Rakušana a  podobných  jde  zatím o  dezinformaci.  Nebo snad  ne? Ale  dost  špílců. Pojďme se věnovat  článku s originálním názvem

Почему Аргентина может не воспользоваться приглашением в БРИКС Страна, где осенью пройдут президентские выборы, взвешивает экономические и политические риски

Argentinští prezidentští kandidáti kritizovali vstup země do BRICS a prohlásili, že jsou připraveni toto rozhodnutí přehodnotit. Odborníci jsou si ale jisti, že ekonomické přínosy budou důležitější než politická rizika „protizápadního bloku“

Ve čtvrtek se Miley a Bullrichová /dva kandidáti s největšími šancemi-pozn. vlk/ zúčastnili obchodní akce v Buenos Aires, kde vlastně potvrdili svůj negativní postoj k BRICS. „Argentina pod naším vedením nebude součástí BRICS,“ řekla Bullrichová a poznamenala, že po 10. prosinci stáhne žádost. Svůj postoj argumentovala vojenskými akcemi na Ukrajině a skutečností, že pozvání do BRICS dostal i Írán. „Prezident právě nařídil zemi, aby se připojila k BRICS, zatímco invaze na Ukrajinu pokračuje. Navíc bychom měli  vstoupit s  s Íránem, kvůli kterému máme stále hluboké, nezhojené rány,“ řekla s odkazem na teroristický útok na izraelskou ambasádu v Argentině v březnu 1992, při kterém zahynulo 22 lidí a 242 lidí bylo zraněno. a sebevražedný útok z 18. července 1994, kdy sebevražedný atentátník odpálil bombu před budovou argentinského židovského kulturního centra, která zabila 85 lidí, více než 300 zranila. Představitelé argentinských tajných služeb obvinili z obou útoků íránskou vládu. Bullrichová  také kritizoval úřadujícího prezidenta za rozhodnutí vstoupit do BRICS a uvedla, že Argentina se tak dostala do „výjimečně slabé pozice“.

Miley na oplátku v odpovědi na otázku o svém postoji ohledně vstupu do BRICS řekl, že nehodlá obchodovat s komunisty a zeměmi vedenými levicovými vládami. „Nebudu kšeftovat s komunisty, protože nerespektují základní parametry volného obchodu, svobody a demokracie, to je geopolitika,“ řekl s odkazem na Čínu a Brazílii. Miley poznamenal, že argentinský byznys si zároveň zachová schopnost obchodovat s těmito zeměmi.

Fernandez tato prohlášení neignoroval. V Rádiu Perfi úřadující prezident řekl: „Nerozumíte tomu, co říkáte, zahraniční politika nemá žádnou ideologii.“

Proč může Argentina stáhnout svou žádost do BRICS

Summit BRICS v Johannesburgu by se měl stát novým milníkem v jeho vývoji: lídři pěti států se shodli na pozvání šesti zemí najednou – Argentiny, Egypta, Íránu, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Etiopie, a pokud se k asociaci připojí , půjde o největší expanzi BRICS od jejího založení v roce 2006. Do doby formálního rozšíření plánovaného na 1. ledna 2024 však může být počet nových členů upraven směrem dolů. Faktem je, že vstup Argentiny do BRICS inicioval současný prezident země Alberto Fernandez, ale 22. října se v zemi konají prezidentské volby , po kterých svůj post opustí.

Fernandez se neucházel o znovuzvolení. Jeho nejpravděpodobnějšími nástupci jsou libertarián Javier Miley, který v srpnových primárkách získal 31 % hlasů, a pravicová kandidátka Patricia Bullrichová, která získala 28 %. Oba kandidáti jsou vůči BRICS negativní a mohou stáhnout svou přihlášku, než se Argentina připojí k asociaci, poznamenávají Buenos Aires Times . Očekává se, že nová vláda složí přísahu v prosinci 2023, což znamená, že kdokoli z vítězů bude mít dostatek času na přehodnocení Fernandezových plánů.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tak  tady jsou  oba, podle mne  podstatné příspěvky k mé včerejší analýze. Beru jako svou chybu,  že  jsem si neproklepl  víc e Banku BRICS a  musela  to za mne udělat paní  Ja. A  tímto jí  děkuji. Ohledně  Etiopie  zůstávám  u  svého názoru,  že  jde o slabý kus mezi pozvanými. Sám bych upřednostnil  jiné země. Ale  lídři BRICS  jistě problému rozumí lépe.

Argentina?  Právě  tady mi bránil nedostatek času s e víc e rozepsal. Protože  je to jen pár  dní , co její úřady zakázaly  vjezd  jedné z  ruských  lodí  do argentinských přístavů  v odkazu na platnost  protiruských  sankcí. A  že  Argentina  z toho titulu  nepovolí přistání. Na  ruských  kanálech to , těsně před  summitem BRICS  vzbudilo  dost velkou ozvěnu.  A následně pozvání. A nedomyslel jsem  ty prezidentské  volby.

Takže  Argentina  nakonec  asi  ne…Důvody  jsou popsány. I když  to byla , jak jste  četli  už  včera  právě  Banka  BRICS  , která v poslední chvíli  zachránila půjčkou  10 miliard  USD  v Juanech  Argentinu před  dalším z  jejích státních  bankrotů.

No uvidíme. Před v půlce prosince  zřejmě  ti vždycky  a jedině správní zřejmě  zažijí předčasné  Vánoce. S  Argentinou.

Přeji jim  to.  Pevně  věřím, že  pak sáhnou  do šrajtofle  a zacálují  její  dluhy.  Jako  u Ukrajiny….

Příspěvek byl publikován v rubrice Fórum Germanicum, Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.