Německo je „nemocný muž Evropy“ – a generuje posun doprava, říká špičkový ekonom


O   tom,  že  v Německu  začíná  být  situace  ohledně průmyslu  vážná, hodně  vážná, informovala  Kosa  minulý  týden v  článku

Třetina německého průmyslu zvažuje odchod do zahraničí, kvůli vysokým cenám energií.

Ovšem tohle  je  jen  to, co plave  na povrchu.  Když se  podíváme  hlouběji, je  situace  ještě  horší.  A  to nejen  mezi průmyslníky,  ale  i v politickém  nastavení  minimálně části německé veřejnosti. Velmi  o  tom  svědčí  text, který před pár  dny  vyšel na  obřím americkém zpravodajském webu CNBC jako

Germany is the ‘sick man of Europe’ — and it’s causing a shift to the right, top economist says

podle překladače

Německo je „nemocný muž Evropy“ – a generuje posun doprava, říká špičkový ekonom

Šlo o  rozhovor  redakce CNBC s  jedním  nejuznávanějších  německých ekonomů Hansem-Wernerem Sinnem.

Podle Hanse-Wernera Sinna, emeritního prezidenta prominentního ekonomického institutu Ifo, je Německo opět „nemocným mužem Evropy“ a výzvy, které to představuje, zejména pokud jde o energetickou strategii země, by mohly být velkým dopingem pro stále populárnější  krajní  pravici.

Přezdívka „nemocný muž Evropy“ se v posledních týdnech znovu objevila , protože výroba v největší ekonomice regionu nadále stagnuje a země se potýká s vysokými cenami energií. Označení bylo původně používáno k popisu německé ekonomiky v roce 1998, když ji limitovaly velké  a nákladné výzvy po znovusjednocení.

„Nejde o krátkodobý jev,“ řekl Sinn Stevu Sedgwickovi ze CNBC v pátek na Ambrosetti Forum v Itálii.

„Souvisí to s automobilovým průmyslem, který je srdcem německého průmyslu a na němž závisí mnoho věcí,“ řekl. Automobily byly loni hlavním exportním produktem Německa a tvořily 15,6 % hodnoty zboží prodaného v zahraničí, ukazují údaje spolkového statistického úřadu .

Deficit zahraničního obchodu vykázalo Německo v květnu 2022 poprvé po desetiletích v celkové výši 1 miliardy eur (1,03 miliardy dolarů). Země se nakrátko posunula z obchodního přebytku k většímu dovozu než vývozu.

Německo se od té doby vrátilo k obchodnímu přebytku, který v červnu 2023 podle federálního statistického úřadu dosáhl 18,7 miliardy eur , ale vývoz zůstává slabší.

Ponor do obchodní sféry

Sinn řekl, že pochybnosti investorů o proveditelnosti německých cílů udržitelnosti také hrají roli v definici  země jako „nemocného muže Evropy“.

Jedním z cílů  v hledáčku německé vlády v současné době je stát se uhlíkově neutrální do roku 2045. Tyto plány se dostaly do ostrého konfliktu, když se Evropa snažila odpoutat od ruských Kremlu dodávek plynu po totální invazi na Ukrajinu a ceny vyletěly nahoru .

Někteří popsali německé ambice odklonit se od ruského plynu jako „ velmi optimistické “, zejména s ohledem na klimatické cíle země.

Ve svém projevu na Ambrosetti Forum Sinn řekl, že spoléhání se na obnovitelné technologie, jako je vítr a slunce, by způsobilo „problém volatility“, což by mohlo pro podniky znamenat značné  problémy.

„Potřebujete vyplnit [tyto mezery] konvenční energií, takže je velmi obtížné mít tuto dvojitou strukturu, kterou budeme muset v budoucnu udržet. Na jedné straně zelená nestálá energie a na druhé straně konvenční energie k vyplnění mezer,“ řekl.

„Tohle znamená dvojnásobné náklady. To vytváří vysoké náklady na energii a to není dobré pro průmysl. Je to těžké omezení.“

Německo by mohlo ztratit 2 až 3 % své současné průmyslové kapacity, protože společnosti přesouvají provoz do zemí, kde jsou plyn a elektřina levnější, jako jsou USA nebo Saúdská Arábie, podle výzkumné zprávy vydané v srpnu skupinou  Berenberg .

Nejistota ohledně cen energií pravděpodobně přispěla k „propadu“ podnikatelského sentimentu, uvedl v poznámce Holger Schmieding, hlavní ekonom společnosti Berenberg. Dodal, že „současná politická nejistota a zděšení z nedomyšlených vládních plánů nejsou strukturálními faktory, které by podle všeho mohly na dlouhou dobu brzdit německou ekonomiku“.

Objevují se však rostoucí známky rozčarování veřejnosti z posunu k udržitelnější Evropě, přičemž se objevuje takzvaná „zelená laťka“ , když lidé začnou  pociťovat dopady  nákladů  na transformaci.

Sinn míní, že v důsledku zaměření na udržitelnost  to bude  mít politické důsledky.

„Je tu jasný odpor… Populace se nyní přesouvá doprava,“ řekl Sinn s odkazem na popularitu pravicově orientované strany Alternativa pro Německo, která v červnu poprvé vyhrála volby do okresního zastupitelstva.

„Nehodlám zde nic hodnotit, ale… zelené politiky byly z ideologických důvodů zcela přetažené… v současné politice trochu chybí pragmatismus,“ dodal.

Německé federální ministerstvo pro hospodářské záležitosti a opatření v oblasti klimatu na žádost CNBC o komentář okamžitě nereagovalo.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Inu část  Německa  se začíná pod  tíhou reality  probouzet  i ideologického rauše  zeleného fanatismu. Ještě  ne  dost a ještě  ne s potřebnou rychlostí. Ale  aspoň  něco. Protože  právě  náš  západní soused  je  eldorádem všech  zelených  klimatických ajatolláhů a  magorů.

Ono  už  to začíná docházet  leckomu na  eurounijní  úrovni. Například  slovenskému  eurokomisaři Maroši Ševčovičovi, který  se  vyjádřil  takto:

Ukončení dovozu ruského plynu jako mission impossible

přidám pár  dalších informací, které vypustil do světa:

»V loňském roce jsme snížili dovoz ruského plynu ze 150 miliard metrů krychlových na méně než 80 miliard metrů krychlových. Letos to má být kolem 40 miliard metrů krychlových, včetně zkapalněného zemního plynu,« citoval Šefčoviče německý list Handelsblatt.

Současně dodal, že pokud bude Evropská unie pokračovat v investicích do infrastruktury a vytváření nových partnerství, bude schopna dále snížit objem zkapalněného zemního plynu dováženého z Ruska.

Takže se domnívá, že ukončení veškerých dodávek ruského plynu do Evropy bude »mission impossible«.

Ale  Německo a  Brusel je jedna  věc a  česká ekonomika  druhá. Nás  samozřejmě prioritně  zajímá  našeho  hospodářství.  Pod  Fialou a Obludáriem  dostává  řádně  zabrat. Když  se k tomu  připočte  chřadnutí  průmyslu německého,  na který  jsme  napojeni pupeční šňůrou, pak  je  neštěstí  hotové. O  čemž  svědčí i poslední ekonomická  čísla  bilancovaná  Staťákem:

Průmysl padá

Průmyslová produkce meziročně klesla o 2,8 %. Za pokles může zejména výroba a rozvod elektřiny. U té se projevila loňská vysoká srovnávací základna. Hodnota nových zakázek v červenci 2023 meziročně klesla o 3,0 %. Nové zakázky ze zahraničí se přitom meziročně snížily o 2,6 % a domácí nové zakázky o 3,8 %. To ukazuje, že domácí poptávka klesá rychleji než zahraniční, což nahrává pesimistickým úvahám o tom, že se z recese jen tak nevymaníme, protože slabá poptávka přetrvá v celé Evropě.

Těmto úvahám nahrávají i data Eurostatu za celou EU, jelikož podle posledních dat klesl průmysl meziročně o 1,2 % a pro nás klíčový německý průmysl poklesl o 1,4 %. Navíc se objevují obavy i o vývoj USA a Číny, která podle mnohých už vyčerpala prostor pro další růst.

Průmysl by se potřeboval nadechnout, ale se slabou poptávkou a stále ještě drahou energií jde o velmi těžký úkol. Za celý rok čekám víceméně stagnaci až nepatrný růst průmyslu.

Stavební produkce klesá

Stavební produkce v červenci meziročně klesla o 2,1 % a úřady vydaly meziročně o 9,1 % méně stavebních povolení, což ukazuje velké problémy stavebnictví dnes i do budoucna.

Cože je  společným jmenovatelem potíží evropského/německého/českého  průmyslu vážení?

No  přece DRAHÉ  ENERGIE!!!!

Proč  jsou  energie v  Evropě/Německu/Česku drahé?  No přece proto,  že  jsme se osvobodili  od  ideologicky  závadného levného ruského plynu, který  zvýhodňoval  naše ekonomiky v  celosvětové konkurenci!!!  Ale  NÁM  to za  to stálo a stojí! I kdyby  koza v Národním místo Anny  Netrebko zpívat měla!!!

My  tomu Putlerovi zavaříme!!!! Tím, že  si nevzmeme  jeho  odporný plyn.  Ale  soudruh Ševčovič  je  jaksi  ideologicky  zaostalý  a bude potřeba  si  ho podat. Protože  prohlásil,  že  odstřihnout se  totálně  od  ruské plynové  jehly je pro evropského  plynově  energetického narkomana  »mission impossible«.

Já  vám  těm kolektivně západním  papalášům nějak přestávám rozumět…..

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.