RAND Corp. o kritické gerontokracii špiček USA


pro Kosu  objevil Marek

Vlkův  úvod:

Marek mi poslal  následující  mail:

Zdravím vlku,

natrefil jsem na výbušný článek, jaký byste očekávali od nějakého ruského dezinformačního/propagandistického webu. Ale ono je to studie RAND Corporation, která konstatuje, že demence u vysokopostavených amerických vládních úředníků je hrozbou pro národní bezpečnost, protože by mohli prozradit utajované informace.

Článek přinesl portál The Intercept: https://theintercept.com/…in/

a odkazuje se na tuto studii: https://www.rand.org/…tml

Marek

Uznejte, že  jde v podstatě  o naprosto neodolatelný  mail!

Takže  tady  je  název  originálního  článku

Pentagon-Funded Study Warns Dementia Among U.S. Officials Poses National Security Threat

a tady  překladačová česká  verze

Studie financovaná Pentagonem varuje, že demence mezi americkými úředníky představuje hrozbu pro národní bezpečnost

Senátoři. Mitch McConnell a Dianne Feinsteinová, kteří mají přístup k přísně tajným informacím, měli nedávno vážné  zdravotní příhody.

Jak personální špičky národní bezpečnosti stárnou, demence postihující americké úředníky představuje hrozbu pro národní bezpečnost, tvrdí první studie svého druhu provedená think-tankem financovaným Pentagonem. Zpráva, zveřejněná letos na jaře, přišla v době, kdy několik prominentních amerických úředníků, kterým svěřují svá zjištění některé z nejutajovanějších zpravodajských služeb v zemi, zažilo veřejné prohřešky, prodělalo vážné zdravotní problémy, což vyvolalo výzvy k jejich rezignaci a debatu o stárnoucím vedení ve Washingtonu.

Senátor Mitch McConnell, R-Ky., který měl minulý měsíc druhou fatální  epizodu , má nejprivilegovanější přístup k utajovaným informacím ze všech v Kongresu jako člen vedení takzvaného Gang of Eight. Devadesátiletá senátorka Dianne Feinsteinová z Kalifornie, jejíž zdravotní degradace způsobila, že byla zmatená z toho, jak hlasovat a zažívá výpadky paměti – zapomíná na konverzaci a nepamatuje si  svou měsíční nepřítomnost – byla léta členkou Gang of Eight azůstává členkou zpravodajského výboru Senátu, ve kterém působí od roku 2001.

Studie, kterou v dubnu zveřejnila divize National Security Research Division společnosti RAND Corporation, identifikuje jednotlivce se současným i bývalým přístupem k utajovaným materiálům, u kterých se  demence rozvinula jako hrozba pro národní bezpečnost, s odkazem na možnost, že mohou nevědomky prozradit vládní tajemství.

„Jednotlivci, kteří mají nebo měli bezpečnostní prověrku a manipulovali s utajovaným materiálem, se mohou stát bezpečnostní hrozbou, pokud se u nich rozvine demence a nevědomky se podělí o vládní tajemství,“ uvádí studie.

Jak studie poznamenává, nezdá se, že by existoval  jiný veřejně dostupný výzkum demence, což je zastřešující termín pro ztrátu kognitivních funkcí, a to navzdory skutečnosti, že Američané žijí déle než kdykoli předtím a že vědci dokázali identifikovat několik případů. ve kterém vysocí zpravodajští úředníci zemřeli na Alzheimerovu chorobu, progresivní poruchu mozku a nejčastější příčinu demence.

„Vzhledem k tomu, že lidé žijí déle a odcházejí do důchodu později, bude třeba řešit problémy spojené s kognitivní poruchou na pracovišti,“ uvádí zpráva. „Náš omezený výzkum naznačuje, že tato obava je nově vznikajícím bezpečnostním slepým bodem.“

Většina držitelů bezpečnostních prověrek, nabubřelá třída úředníků a dalších byrokratů s přístupem k tajným vládním informacím, podléhá přísným a invazivním postupům prověřování. Žádost o prověrku  může znamenat hodinové testy na detektoru lži; rozhovory bezpečnostních pracovníků  se starými učiteli, přáteli a sousedy; a průběžné automatizované sledování jejich bankovních účtů a dalších osobních údajů. Jak mi jeden vysoký úředník Pentagonu, který dohlíží na takový program, řekl o lidech, kteří vstupují do zpravodajské byrokracie, „v podstatě se vzdáváte svých práv podle čtvrtého dodatku.“

Přesto, jak poznamenávají autoři zprávy RAND, nezdá se, že by došlo k nějakému prověřování kognitivního poklesu souvisejícího s věkem. Směrnice ředitele národní zpravodajské služby o průběžném hodnocení ve skutečnosti neobsahuje žádnou zmínku o věku nebo kognitivní degradaci.

I když studie nezmiňuje žádné americké úředníky jménem, ​​její načasování přichází uprostřed horké debaty o gerontokracii: vládě starých lidí. Po McConnellově první fatální  epizodě v červenci he Google vyhledávač prošpikovaný  hledáním  výrazu „gerontokracie“ .

„Prezident zavolal, aby mě zkontroloval,“ odpověděl McConnell, když byl dotázán na první příhodu. „Řekl jsem mu, že jsem dostal pytle s pískem,“ vtipkoval s odkazem na incident prezidenta Joea Bidena, který zakopl a spadl během červnového promoce na Akademii letectva USA v Coloradu, což vyvolalo konzervativní kritiku fungování 80letého muže. .

I když je to pravděpodobně pokus McConnella o odklon od jeho lapsusu, Bidenův věk se ukázal jako jasný problém pro voliče, včetně demokratů. Šedesát devět procent demokratů tvrdí, že Biden je „příliš starý na to, aby efektivně sloužil“ další funkční období, zjistil minulý měsíc průzkum Associated Press-NORC. Zjištění potvrdil i průzkum CNN zveřejněný minulý týden, který ukázal, že 67 procent demokratů uvedlo, že by strana měla nominovat někoho jiného, ​​přičemž 49 procent přímo uvedlo Bidenův věk jako jejich největší obavu.

Jako vrchní velitel je prezident nejvyšší klasifikační autoritou v zemi s mimořádnou pravomocí široce utajovat a odtajňovat informace. Žádný jiný Američan nemá tak privilegovaný přístup k utajovaným informacím jako prezident.

Současné vedení USA je nejen nejstarší v historii, ale také počet starších lidí v Kongresu v posledních letech dramaticky vzrostl. V roce 1981 byla pouze 4 procenta Kongresu starší 70 let. Do roku 2022 toto číslo vzrostlo na 23 procent.

V roce 2017 Vox uvedl , že lékárník vydal léky na Alzheimerovu chorobu pro více členů Kongresu. Vzhledem k malé pobídce pro voleného úředníka k odhalení takové nemoci je obtížné zjistit, jak všudypřítomný problém je. Skupina zaměstnanců Feinsteinové se léta snažila utajit její úpadek a zavedla systém , který jí zabránil chodit po sálech Kongresu samotné a riskovat bez dozoru interakci s reportéry.

Navzdory veřejné kontroverzi nic nenasvědčuje tomu, že by nějací členové Kongresu rezignovali – nebo se rozhodli neusilovat o znovuzvolení.

Po letech spekulací o jejím odchodu do důchodu ohromila 83letá emeritní poslankyně Nancy Pelosiová z Kalifornie pozorovatele, když v pátek oznámila, že se bude ucházet o znovuzvolení a bude usilovat o své 19. funkční období.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

No jo no… Věk si nevybírá.  Ani  mezi těmi nejsprávnějšími z jedině  správných…..

Zvláštní mi  ovšem přijde,  že  ti, co mluví  o světě  podle pravidel sami nectí  základní pravidlo života  vůbec  – přezkoumat  svoji  elementární  způsobilost  pro výkon  funkce. Zejména  pokud  její  náplní  je také  například  odpovědně  zacházet  s tzv. jaderným kufříkem  nebo vyhlašovat  války.

Kdyby  to zvláštní připadalo  jenom  mojí  miniaturní maličkosti, nic  by  to  neznamenalo. Ale  ono to zjevně připadá podivné  i analytickým supermozkům  z RAND Corp.  Něco je  špatně, hodně  špatně. A  to nemluvím o  Fialově  subnormálním jistého  druhu  speleologie.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.