Nulandová končí a jde do důchodu


Tahle  zpráva  se na  ruských  zdrojích  objevila  dnes krátce po poledni. Svrběly  mne prsty vypustit  to jako první v česko slovenském informačním prostoru na Kose. Jenže  ty  ruské zdroje…  marně  jsem celé odpoledne  dohledával  nějaký západní pramen, který by  to potvrdil. Takže  přicházím částečně s křížkem po funuse,  protože  už  doložitelně  nejsem úplně první, ale  pořád  a to mne  těší dvojnásob, o několik světelných délek před mainstreamem.

A mám  to  ze zdroje, který nikdo nezpochybní – z webu amerického ministerstva  zahraničí,  kde je  prohlášení samotného ministra Blinkena:

On the Retirement of Under Secretary of State for Political Affairs Victoria Nuland

podle překladače

Ano, tohle  si zaslouží opravdu pečlivé  studium. Zejména  příslušníky  budoucích  elit. Nulandová  svou  činností poskytla  zatraceně  obrovské množství materiálu!

Chci  věřit,  že  nejde  o obyčejný  odchod  do důchodu. Že jde  o první  opravdový a viditelný posun  v  americké zahraniční politice, kdy  architektka  té  šílené a nesmyslné stejně jako zbytečné  války na  Ukrajině zaplatí konečně  svůj  cech  za  ni.  Že ji konečně  také  semlela  kola  historie, když  se  stále  více ukazuje, že  právě  ukrajinská „politika“  USA  je  průšvih.  A  někdo to musí  odnést. Aby  Biden a Blinken  mohli  na někoho ukázat  za tenhle  malér prstem.

Jak  říkám,  chci tomu  věřit. Ale  že bych na  to vsadil měsíční důchod  tak to tedy  ne. Ale  i tak  si troufám  říci,  že  to s Nulandovou není jen tak. Byla příliš  vysoko  – po Blinkenovi druhá  šarže  na  americkém zamini.  Ví  hrozně moc  věcí  na soustu lidí a zejména papalášů.

Kdo na její  rezignaci  těžce prodělá je určitě Zelenský. Nulandová s ním  byla  spojena pupeční šňůrou. Těžko někoho takového  Kyjev  najde znova.

Chci tomu věřit.

Ale  vždycky není vyloučeno,  že  po hodně  špatném  nastoupí ještě  někdo horší. Ale  jak  říkám, chci věřit  tomu,  že  se konečně ve  Washingtonu a  Bílém domě  hnuly  vážně  ledy.  S Nulandovou  nic  takového nešlo.  Ukrajina,  ta  od  Majdanu , reprezentovala  celý  její  profesní  život. A  do toho jakékoliv  aranžmá s Ruskem, ke kterému bude muset  dojít naprosto nezapadalo.

Konec  Nulandové  také znamená  významné oslabení  skupiny  nejtvrdších neoconů  ve  Washingtonu,  kam  patří  celá  její rodina  – tchán Donald, manžel Robert , švagr  Frederick a  švagrová  Kimberley.

Řečeno  s  Geoffrey  Sachsem

Hlavním poselstvím neokonzervativců je, že USA musí mít převahu ve vojenské síle v každém regionu světa a musí čelit rostoucím regionálním mocnostem, které by jednoho dne mohly zpochybnit globální nebo regionální dominanci USA, především myšleno  Rusko a Čína. Za tímto účelem by americká vojenská síla měla být předem rozmístěna na stovkách vojenských základen po celém světě a USA by měly být připraveny vést války dle vlastního výběru. Spojené národy mohou Spojené státy používat pouze v případě, že jsou užitečné pro účely USA.

Nulandová  byla  ta, která  tohle  zajišťovala  v nejvyšším  patře  americké politiky. Teď  končí.  A  celá familie  Kaganů,  těžkých zákulisních hráčů,  stejně  jako neoconi  v každém případě oslabili. Jak moc, se  teprve ukáže!  Chci věřit,  že jsme  se  dnes  významně posunuli  na  cestě  ke konci  ukrajinské  války. Ale  důchod na to nevsadím.

Což  ale  neznamená, že se mi dnes  nebude zase jednou dobře  spát.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.