Reakce na článek Kdy a jak začala krize kolem Ukrajiny


napsal fiserl

Dnešní vzývatelé Václava Havla, stavějící mu lavičky, pomníky atd. a zároveň rusofobové, váleční štváči. zastánci tuhé evropské federace /vzpomínáte, jak na Fialu útočil v Evropském parlamentu komisař Verhoegen kvůli právu veta a oháněl se Václavem Havlem?/ by si měli nalistovat stranu 35 v jeho knize Letní přemítání. Píše se tam doslova toto:
„Do NATO se nepřihlašuje. NATO nanejvýš může někoho přizvat. A teď se nikoho přizvat nechystá, tím méně bývalého člena Varšavské smlouvy. Má k tomu své vlastní a rozumné důvody, dobře ví jakou reakci by mohlo vyvolat, kdyby se začalo přibližovat k sovětským hranicím. (Z čistě vojensko-strategického hlediska má v sobě tento druh sovětského myšlení dokonce kus logiky: žádná země by neviděla ráda, kdyby ji obklopoval nějaký mocný pakt, do něhož ona sama nemá přístup.
,
Umím si – popustím-li uzdu své fantazii – docela dobře představit konfederující se Evropu, jejímž garantem je helsinský proces s vlastním vnitřním garantem v podobě transformovaného NATO, jejímž politickým centrem je Rada Evropy a jejímž faktickým hnacím motorem jsou postupně se rozšiřující Evropská společenství. Myslím, že až něco takového bude existovat, budeme moci s klidným svědomím říct, že jsme nalezli svůj nový evropský domov. „
Z knihy Václava Havla: Letní přemítání 1991 str.35:
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Myslím, že není potřeba  cokoliv  dodávat. Jen si kladu otázku,  jestli   takhle  triviálně  srozumitelného Václava  Havla  pochopí třeba  taková  Pekarová-Adamová, Černochová, Lipavský, hradní fous  nebo Fiala, Moje  vnitřní odpověď  mne ovšem děsí….
Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.