Seymour Hersh – BIDENOVA TRVALÁ STUDENÁ VÁLKA


Seymour  Hersh je  sázka  na  naprostou  jistotu.  Zde je jeho nejnovější  článek  k Ukrajině.

BIDEN’S PERMANENT COLD WAR

podle  překladače

Pokročilý věk prezidenta Joea Bidena a potíže, které má při každém proslovu, nejsou jediné, co ohrožuje jeho znovuzvolení: další nevýhodou je jeho dlouhodobá neschopnost vidět svět takový, jaký je. Od té doby, co Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu, nevyvinul žádné úsilí, aby uspořádal osobní schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. (Biden a Putin se krátce setkali v červnu 2021 na summitu v Ženevě. Biden se také setkal s Putinem v Moskvě, když za Obamy působil jako viceprezident.)

Prezidentovo odpojení od  reality bylo vidět v březnu v tom, co současné průzkumy naznačují, že to mohl být jeho poslední projev o stavu Unie. V prezidentově rozprávění se pokračující válka mezi Putinovým Ruskem a Ukrajinou Volodymyra Zelenského změnila v existenční krizi, v níž byla v sázce budoucnost Ameriky.

„Mým cílem pro dnešní noc,“ řekl prezident, „je jednak probudit Kongres, jednak upozornit americký lid, že toto není obyčejný okamžik. . . . Od doby, kdy byl prezident Lincoln v občanské válce a  napadena svoboda a demokracie  u nás  doma“ – odkaz na tehdy probíhající kampaň za znovuzvolení prezidenta Donalda Trumpa – „a zároveň je  konflikt  v zámoří. V zámoří je ruský Putin na pochodu, napadá Ukrajinu a rozsévá chaos v celé Evropě i mimo ni. Pokud si někdo v této místnosti myslí, že Putin se zastaví na Ukrajině, ujišťuji vás, že nezastaví.“

Pro Američana je snadné nemít rád Putina, který zavře reportéry do vězení a netoleruje žádnou významnou politickou opozici, včetně atentátů na své nepřátele. Z těchto důvodů jsem v posledních letech odmítl žádosti o cestování do Moskvy na politická setkání. Ale v americké zpravodajské komunitě jsou tací, kteří věří, že Amerika nese svou vlastní odpovědnost za válku na Ukrajině. Putin a jeho předchůdci v Moskvě tři desetiletí – od znovusjednocení Německa v roce 1990 – sledovali, jak Severoatlantická aliance (NATO) přidávala nové členské státy, které přivedly NATO k ruským dveřím. Putinův zjevný strach, když se Bidenova administrativa ujala úřadu – že Ukrajina bude další, kdo se přihlásí – mohl být uklidněn několika jasnými  slovy Washingtonu. Žádná však nepřicházela od Bidena a jeho klíčových spolupracovníků pro zahraniční politiku a národní bezpečnost, všichni reflektovali prezidentovy zatvrzelé obavy z Putinových záměrů.

Ti, kteří sledují zprávy, vědí, toto je standardní historie. Po celou dobu však mezi některými uvnitř americké zpravodajské komunity panovaly obavy z toho, co se považuje za iracionální názory Bidena na Rusko a Putina, které se datují od jeho dob v Senátu.

Jeden dlouholetý vysoký americký úředník mě nedávno ohromil, když řekl, že došel k závěru, že Biden vidí Putina jako „Anděla smrti“ – někoho, jak vysvětlil úředník, „kdo se vás pokusí oklamat, abyste uvěřili, že je dobrý člověk“.

K Bidenovi se v jeho tvrdém postoji k Rusku připojují jeho dva vysocí spolupracovníci v zahraniční politice – ministr zahraničí Antony Blinken a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, oba jsou mistry v samoúčelných únicích informací přátelským novinářům. Po neúspěšné sérii jednání s Izraelem a Hamasem o příměří a propuštění rukojmích v Gaze se Blinken minulý týden vrátil z návštěvy Ukrajiny s doporučením, které bylo rychle zveřejněno, aby Bílý dům zmírnil svůj současný zákaz. a jak New York Times informoval , rozšířit prohranou válku tím, že umožní ukrajinské armádě zaměřit se na raketové a dělostřelecké údery  uvnitř Ruska. The Times poznamenaly, že prezident a jeho pomocníci věří, že existuje červená čára, která, pokud by byla překročena, vyvolala silnou reakci Putina, ačkoli nevědí, kde nebo co tato červená čára může být, ani nevědí, „jaká reakce je  možná.“

Takový je nahodilý stav zahraniční politiky Bidenovy administrativy.

Ve svém projevu o stavu Unie Biden opakovaně napínal důvěřivost ve svém naléhání na Kongres, aby šlo více finančních prostředků na ukrajinskou válku proti Rusku. Ignoroval historii spojeneckého partnerství z druhé světové války tím, že NATO popsal jako „nejsilnější vojenskou alianci, jakou kdy svět poznal“. Přidal:

„Musíme se Putinovi postavit. Pošlete mi Bipartisan National Security Bill. Historie se dívá. Pokud teď Spojené státy odejdou, vystaví Ukrajinu riziku. Evropa bude  v ohrožení. Svobodný svět v ohrožení, povzbuzující ostatní, kteří nám chtějí ublížit.

„Nepůjdeme pryč. Nebudeme se klanět. nebudu se klanět. Historie se dívá.“

Dnes, po více než dvou smrtelných letech války na Ukrajině a malém úspěchu, zní prezidentův projev úžasně histrionsky.

Amerika v letech, kdy byl Biden v úřadu, utratila 175 miliard dolarů na boj ve válce, kterou nelze vyhrát. Vyřeší to pouze diplomacie – pokud v Kyjevě a Washingtonu zvítězí racionalita – nebo drtivá porážka ukrajinské armády s nedostatečným personálem, nevycvičenou a špatně vybavenou. V posledních týdnech mi bylo řečeno, že několik ukrajinských bojových brigád nepřeběhlo ani o tom neuvažovalo, ale oznámilo svým nadřízeným, že se již nebudou podílet na sebevražedné ofenzívě proti lépe vycvičeným a lépe vybaveným ruským  sílám.

Starší poradce, který válku pozorně sledoval, mi sdělil: „Putin hraje dlouhou hru. Zajistil Krym a čtyři ukrajinské provincie – Doněck, Cherson, Luhansk a Záporoží – po intenzivních bojích – je anektoval krátce po zahájení války před dvěma lety. „Charkov“ – druhé největší město Ukrajiny třicet kilometrů jižně od ruských hranic, které je kulturním a dopravním centrem – „je jeho další cena. Teď se stěhuje, aby dal městu mat.“

Totální útok na Charkov, jehož občané již prchají, přijde v době, kterou si Putin zvolí, řekl poradce. „Nyní bojuje o vyjednávací pozici síly při jednání s Trumpem, o kterém si myslí, že vyhraje“ v listopadu. „Bude v pozici sílného .“

Zelenskyj, kterému tento týden vypršelo pětileté funkční období prezidenta – zůstává ve funkci podle stanného práva – mezitím vedl kampaň v novinách a televizních rozhovorech.

Za  více amerických raket schopných zasahovat cíle hluboko v Rusku, za  stíhačky F-16,  za více protiletadlových raket a kvůli  podpoře vojsk NATO, která pravděpodobně nepřijde.

V rozhovoru pro New York Times tento týden Zelenskyj hovořil o svých dětech a svém vyčerpání. Pokud mluvil s vděčností o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů schváleném Kongresem minulý měsíc, noviny o tom neinformovaly.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Seymour  Hersh není  ani svatý ani neomylný. Jen nesmírně  zkušený. S  kvalitními  zdroji. A  zdravým rozumem. NA  rozdíl od  Bidena  a dalších  amerických  vrcholných papalášů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.