Koho zajímá Mikola a Hrihorij z Majdanu?


Ukrajina  je  teď  častým tématem. Jak ve  sdělovadlech, tak na  blozích. Tuhle  mi tady  jeden nick, který  jsem viděl na Kose  vůbec poprvé  vytkl,  že  Kosa  a já se hrabeme  v  malém českém hovně  / dámy prominou/,abych jej citoval  doslova, zatímco na  Ukrajině  to vře!

Odpověděl jsem mu,  že nemám sebemenší  ambice řešit  světové problémy, že mi bohatě  stačí  ty  naše malé – české, ale  že  se v  tomto týdnu na  Ukrajinu na Kose dostane.  Což  je právě  dneska. A  chci  to udělat  jinak, než je v kraji  zvykem.

  Většina  českého mediálního prostoru  má  jednoduše  jasno  – hlavně nenechat Ukrajinu  Putinovi!  Abych  citoval  za  všechny  tyhle  takovou Petra  Procházkovou. Pro kterou je  trvale  Rusko zemí  dábla  u Putin nejspíš  Lucifer a Janukovič  jejich  slouha a ti z Majdanu, ať dělají  cokoli , včetně  házení zápalných  lahví na policisty, – hrdinové.   Zdaleka není  sama.

Druhou stranu  téže  mince  tvoří  ti  z opačného pólu  – zejména  militantní  levičáci – podle nichž  na  Ukrajině  řádí  fašisti, placení  SíAjEj. A Janukovič / který má  kriminání  minulost a  nejspíš těžce i současnost/ a  jeho  kamarila  mají  u nich punc bojovníků proti  rozpínavosti  amerického imperialismu.  Je zjevné,  že  neuspokojím ani jednu  z těchto dvou  komplementárních stran. Předem  říkám,  že  to vím, že  se o to  ani v nejmenším nesnažím a  že  je mi  to jedno. Hodlám si  totiž   dovolit  luxus – pohled jednoduchého  občana  cizí  země a k němu přidám optiku, jak  vidím já  pozici  jednoduchých  Ukrajinců. Třeba  těch, co  jsou  dnes  v  helmách a s  gasmaskami  v  centru  všeho dění – na  kyjevském  Majdanu, ale  třeba  i jinde po  Ukrajině.

Abych  to měl snazší, vytvořil jsem  si  dva  virtuální  Ukrajince – demonstranty  Mikolu a  Hrihorije. Tak jako  mám  pro některé ilustrace v  tuzemsku vám už  dávno známou českou virtuální  rodinku  Vzorňákových.

A položil jsem  si  otázku , kterou  si zjevně  nepoložili  ti  dva  z Majdanu

– koho vlastně  zajímají?

Protože  o ně  a dalších   dolních  46 000 000 jim podobných,  by mělo jít  v první  žadě!  Mělo…  Jak  je  to ve  zkutečnosti?  To  tušíme nejspíš  všichni. Takže  koho že  ti dva , co  táboří na  Majdanu  už  skoro  deset  týdnů, opravdu zajímají?

Přirozeně  jejich  rodiny,  u kterých nejspíš převládá  jediný  pocit  – strach o ty  dva!  To je jasné a zřejmé.  koho dál? Určitě  prezidenta  Janukoviče!  V  jediném smyslu  – kdy kluci odloží  helmy a  půjdou domů!

Pak určitě  jejich opoziční lídry. Co  řeší tihle?  Za  kterým z nich  ti dva  stojí, zda  to už  nezabalí  a  jestli budou  ještě vůbec  respektovat  jejich příkazy nebo zda  už  patří k těm, co  se jim úplně  vymkli  z  ruky.Tihle  jsou zřejmí.

Kdo  další má  na nich zájem? Určitě  mezinárodní televizní  štáby! Kdyby  totiž  Hrihorijové a Miolové  nebyli, nebylo by  co točit!   A  pak ještě  ti, co  stojí v  pozadí  všech  těch událostí. Teď  bych nejspíš  měl  psát   dvojjedině o  Putinovi a  JúEsEj. Tak aby  to vyhovělo v  Česku  rozšířenému obecnému vkusu.  Neučiním  tak – opřu se radši o zajímavou  úvahu Dmytra Vydriny , takto  ukrajinského filosofa a  hlavně  poradce PREZIDENTA JANUKOVIČE,  který  v kostce  řekl toto:

Jestliže  oranžová  revoluce  v  roce  2004 byli mladí milionáři, kteří s e tenkrát vzbouřili proti hrstce  tehdejších  ukrajinských miliardářů. Nyní  se od  té doby “  zazobaní“  oligarchové  snaží namířit  hněv ulice proti ještě pořád  hladovým milionářům.

Právě  jejich střet měl podle  Vydriny  zabránit  i podepsání  přístupové dohody . Miliardáři chtěli  ukrajinskou svobodu postoupit  ukrajinskou  suverenitu do rukou  evropských struktur, čímž  by  si také zajistili nedotknutelnost  svého majetku. Proti  tomu se  však postavili ti, kteří jsou   zatím pouze milionáři a  pro které  je prioritou  hospodaření   v  duchu  nám dobře známého hesla – „svou zemi si rozkrademe  sami“!!

Zajímavý  názor  což? Žádní  agenti  Wol  Strýtu,  žádní  čerti Belzebuba  z Kremlu… Nehodlám si hrát  na  chytřejšího než  je  jistě  naprosto  dokonale  informovaný  poradce ukrajinského  prezidenta.  Nicméně osobně  si myslím něco  velmi podobného. Jen podobného. Nikoli stejného.

Na jednom německém serveru jsem našel  úvahu, s kterou  souhlasím  zcela –  jde v podstatě  o  střet  oligarchů z  východu  Ukrajiny, kteří  mají strach, že  pokud  se Ukrajina  odřízne  od  Ruska a otevře  EU,  výrazně  to ohrozí  jejich zájmy, protože  jejich továrny  nebudou schopny  konkurovat  a  že  ještě  k tomu  budou  – zejména  v jejich klasickém podnikání  – těžkém průmyslu a  těžbě  uhlí, budou  vystaveni  konkurenci, kterou  nemohu zvládnout a   oligarchů ze  západu  země, kteří  podnikají  spíše  v  zemědělství, lesnictví a lehkém průmyslu, co si slibují,  že  dosáhnou  na  různé evropské dotace.

Tohle  prý  stojí  za propuknutím střetů.  Tak nějak  to  vidím.  V každém případě  — ať má pravdu   Janukovičův  poradce Vydrina nebo  německý server,   Mikola a  Hrihorij  z Majdanu   nezajímají  ani miliardáře ani  zatím ještě  hladové miliardáře, ani  východní ani  západní  oligarchy. Ani co by  se za nehet  vešlo !Vlastně  ne tak úplně  – zajímají  – jako potrava  pro děla v  jejich  konfliktech!Už  jste  viděli  miliardáře, milionáře  či oligarchu na  barikádách?

Jestliže  ovšem  prezentuji  názor  onoho ukrajinského  filosofa  a poradce či  cosi z  Německa, rozhodně nebagatelizuji  zájmy  vnějších  sil -Ruska,  Evropské  unie a  Spojených s tátů.

Začnu  těmi  posledními  – nemohu si pomoci,  USA  hrají  hodně  hloupou  hru – pořád  ještě  vidí  Rusy optikou studené  války.  Tedy jako soupeře, kterého je  třeba co nejvíce  oslabit a pokud  možno  rozdrobit. K  čemuž  se  dění  na  Ukrajině  báječně  hodí.  Přijde čas, kdy tohoto  svého postoje  budou  velmi litovat. Opakovaně píši,  že  nikoli Moskva, ale  Peking  je  dlouhodobě strategickým  problémem  Washingtonu. Já bych  na místě  amerických  admnistrativ  velmi usiloval o to, abych  měl  z Ruska pro tenhle případ  spojence, pokud  možno v kondici a nikoli  rozloženou  zemi,  kterou  si  Čína, i s jejím nerostným bohatstvím,  dá  jednou jako předkrm před  hlavním  chodem!

Nechápu, proč  Washington nezaujme  k  událostem v  Kyjevě  stejný postoj   jako k těm naprosto identickým, které  se paralelně  a to ještě  déle, odehrávají  v thajském Bangkoku!  Tam vláda  vyhlásila  vyjímečný  stav,  sem tam zasahuje  silově  armáda a  Amerika?  Nic! Vůbec  nic!  Kde  je  rozdíl?  Jen  v  tom, že  současná   vláda  i opozice je  proamerická? Hloupé,  velmi hloupé! To si nikdo  z  washingtonských  nepoloží  primitivní  otázku  – jak  dlouho budou  Thajci  s námi?  Museli by  si  totiž  odpovědět

1-  tak dlouho  jak jim to bude vyhovovat  a dokud  si budou myslet, že  jsme  silnější než  Čína  a můžeme  a budeme  je tedy  před  Pekingem chránit

2- dokud jim  to  Čína  dovolí.

Tristní  výsledek Ve  srovnání  s  Ukrajinou a potažmo Ruskem!

Ovšem  nějací  dva  chlápci  z Majdanu? Tak  ti  v  Americe fakt nezajímají  vůbec nikoho. A nikdy nebudou.   Vědí to  ti z Majdanu? Sotva.Oni vidí, že na  Ukrajinu přijede před nedávnem exprezidentský  kandidát  – senátor  Mc Cain  a čtou předvčerejší  svalnaté prohlášení viceprezidenta  Joe  Bidena. Který  nemá potřebu  jakkoli  kontaktovat  thajskou  vládu ohledně  výjimečného stavu, ale  vyhrožuje  sankcemi , jestliže  by  ke  stejnému kroku  sáhla  Ukrajina..  Ale  to se opakuji.

A  co  Evropská unie?  O  které  si  Mikola  s Hrihorijem  také  myslí,  že  ji zajímají. No  vlastně  mají trochu  pravdu. V jednom jediném ohledu – zájem o ně je  jako o spotřebitele‘ Tím to  hasne. Jistě – na Ukrajinu  přijela  její unijní  ministryně  zahraničí baronka  Ashtonová a  také  český  komisař  pro  rozšíření unie Štefan  Fuelle. A vyslovili  jejich konání podporu!  Prý bojují za  spravedlivou  věc!

Být  Mikolou  a  Hrihrijem, bly bych  také  nadšen. A  samozřejmě, že  bych měl Janukovičovi  za  zlé,  že nepodepsal  asociační dohodu   s EU, která nastartovala současnou  vlnu  nepokojů.  Určitě  bych  chtěl být  unijním Evropanem. Nebo aspoň tomuto statusu  co nejblíže.

Co  však  chce  s Ukrajinou sama  unie?  Ví  to vůbec?  Na  tohle  bych se teď  já ptal,  ve  svém věku, kdybych byl  Ukrajincem! Měl bych totiž  na paměti,  že  EU  už  jednou  byla  nadějí jisté revoluce. Říkalo se jí  oranžová. Ta byla  také proti Janukovičovi. Agentovi  kremelského Belzebuba. Přivedla  k moci“ prozápadního“ Juščenka a  premierku  Timošenkovou.  Kteří slibovali boj proti korupci, odstranění  oligarchů a  to,  že  Ukrajinu  dovedou do EU….A  Unie  se tvářila, že  Kyjevu  ekonomicky  výrazně  pomůže.

A co bylo výsledkem? Velké  NIC! Skutek utek! A to byla  tenkrát  EU ve srovnání s  dneškem v dokonalé kondici. Naopak – přišla   plynová  krize  v  roce 2009.   Kdy najednou Juščenko a  Timošenková  neměli jak platit  za  ruský plyn. Juščenko zkoušel tehdy situaci  řešit  tím, že  kradl plynové  transporty  z  Ruska  do Unie.Až  Kreml  prostě  zavřel kohouty. A všem  tehdy  hrozila  studená  kamna. Nejenom ve Lvově  nebo Žitomíru. EU tenkrát, za  českého prostřednictv,í  zkoušela  zprosředkovávat  /pamatujete  naduté a svalnaté  řeči Topolánka, jak to vyřešil??/, ale  nakonec se  vše podstatné  odehrálo mezi Kyjevem a  Moskvou. ZA konkrétní prachy  nebo protiobchody. Na  tohle  bych  si být  těmi dvěma  kluky z Majdanu  vzpomenul.  Aniž  bych třeba  věděl,  že  v mezičase se  tomto  ohledu  – tedy dodávek  plynu  výrazně  – pozice jejich  státu změnila. Nikoli k lepšímu.  Ano , světové  ceny  za  plyn  výrazně  klesly. Dobře pro  Kyjev.  Ale to je také  jediná  dobrá  zpráva. Na které  nikdo  z jejich země  nemá zásluhu. A  teď ty  špatné. Ty  jsou hned  tři:

1- Ukrajina  je nyní   platebně  snad  v ještě horší situaci  než  v roce  2009. Rozpočet pracuje s  deficitem  20%.  S and  P  nedávno snížila  rating  na krizové Ccc. Dál už  je jen  pásmo bankrotářů  -D.

2- Rusko dokončilo plynovod  do  Číny a  do Japonska a má tak  alternativě na výběr  velmi bonitní zákazníky

3- Rusko otevřelo plynovod  Nordstream po dnu Baltského moře, takže  na tranzitu  už nelze  parazitovat.A  to ani v jejich zemi, ale  ani v Bělorusku  a také  ne v Polsku.I přes polské protesty!  O speciální  a podivné  roli Varšavy  bude ještě  řeč.

Může  být, že  si  ti  z barikád  myslí,  že  když  bude nejhůř,  dostanou plyn  otočením průtoku v  existujících plynovodech. Jak bylo pomoženo v kritickém roce  2009 například  Slovensku, které bylo  tenkrát bez  rezerv. Ale to, na  rozdíl od  Ukrajiny – mělo a má  čím platit!

Že  by  EU  mohla  něc ouvolnit ze svých  finančních  rezerv a  Ukrajině  to osladit? Mohla. Ale neuvolní. Bylo by to na  úkor  svých vlastních čekatelů na peníze! Nedala nic  pro oranžové  revoluci, odmít a Janukovičovy  finanční požadavky jako  fantaskní  v loňském  listopadu, před podpisem  smlouvy  o partnerství! Tohle jsou  tvrdá  fakta.  A pokud  bych  byl schopen  němčiny, být  Ukrajincem?  Pak bych nepochybně  zaregistroval opakovanou sérii výroků  bavorského  premiera  Horsta Seehofera. Který  zcela  bez obalu požaduje  na  kancléřce a  její  nově  vládě, aby  se zasadila bezpodmínečně o to, že  EU  NEBUDE DÁLE  ROZŠIŘOVÁNA! Nic menšího. Záchranný  člun je plný!

 Přidejme  si k  tomu obrovské ekonomické potíže celého  románského, potažmo jižního křídla  Unie, včetně  Francie,  která  má  výrazně  vyšší % nezaměstnaných než  Německo a je jasné,  že  v Bruselu a  hlavních městech  členských  zemích o Ukrajinu jako  člena  klubu  nebo aspoň přidruženého  člena, s výjimkou  přístupu na její  trh bez  celních barier, nikdo nemůže  stát!

Ne, o Horstu  Seehoferovi  a jeho  tvrdých požadavcích Mikola  ani Hrihorij nemusí  vůbec nic  vědět. Klidně jim mohou  být  ukradené  úvahy  o  tom, že  EU  je  z  půlky pleite  a  rozhodně nemá  na  to, aby  sanovala  stát  s potížemi Ukrajiny při její  velikosti.  Ale  zvažoval bych detail, který  mají před očima  – to , že  z Ukrajiny  odchází   a  své pobočky jedné  místní bance tam prodává za  spotovou  cenu  rakouská  skupina Raiffeisen!  Tahle  velká  finanční  skupina,  která  je  skutečným specialistou  na středoevropské a východoevropské   finanční trhy. A ta  prostě  Ukrajinu  odepsala. Udělaal  kříž  nad  její  ekonomickou  budoucností.  Provedla  by  to , kdyby  věřila  ve  velkou pomoc  Unie?

Umím si představit,  že  oba  chlapi z  barikád  a mnozí  ostatní další by mi  odpověděli  – to je  velká politika, ta nás nezajímá.  Nám  stačí, když  přičleněním k  EU  budeme  mít  jako jednotlivci   daleko snazší přístup  na  unijní pracovní  trhy!  Tomu  rozumím.  Nicméně  – znáte   větší  strašák pro všechny unijní politiky  než že na  jejich, už tak  decimovaný  trh, přijde  možná  i několikamilionová  vlna  dalších uchazečů  o práci? Jde   o dokonalou noční můru! Sotva  Unie  vstřebala polského instalatera  právě zápasí  s rumunským  přidavačem, tak  najednou  si zavaří  tím, že  ještě   si pustí dovnitř  Ukrajince?!

Ne  Unii  lidé  z barikád  nezajímají.  A  když tak  v negativním slova  smyslu. Aktivní podporu  Ukrajiny  si EU  prostě nemůže  dovolit.  Tenhle závěr pokládám za jednoznačný.

Proto nevěřícně zírám na  unijní ukrajinskou  politiku!  Jestliže  jsem  otaxoval  americké  snažení za  hloupé, musím  to, co  provozuje  Brusel  vůči Kyjevu,  klasifikovat  jako   nepochopitelnou mimoňovitost!

Nechápu ji!  Co vlastně  Unie  hodlá  dosáhnout svými  radikálními postoji?  Chaos  na Ukrajině?  Vyhrocení  situace?  Její  rozpad?  V  pondělí  večer už  k tomu byl jen  krůček. Evidentně  ničím  a  nikým  neřízení militanti  vzali  dění  do svých  rukou Když  začali obsazovat  ministerstva s orgány  státní  správy  země  jak v Kyjevě tak  na  západní  Ukrajině. Scházel už jen krok k občanské válce.

Tohle  byl prostě  zlomový  okamžik  ukrajinských protestů.  Jsou jen  dvě možnosti

– že  vláda silou obnoví pořádek

-nebo  vyhraje  ulice

Zdá  se, že  ustupuje  prezident. Padla  vláda,  vyjednává se o generální  amnestii pro  účastníky  demonstrací, před soud  naopak  mají  být  pohnáni  ti, co  řídili  zásahy  policie. Bude to stačit  na  zmírnění  chaosu v zemi a  na návrat k normalitě?  Nevěřím.  Tipnu  si  – pro Janukoviče  je  to  asi  maximum toho,  kam  až může  ustoupit, bez  rizika  osobní likvidace.  Pro  militanty  je  to příliš  málo.  Opozice , respektive  její  vedení  jednak není  ani náhodou jednotné a  hlavně, část těch, co jsou v  ulicích neuznává  žádné  autority  Kromě  svých  vlastních z jejich tlupy. A  tihle,  řečeno  brutálně, ochutnali  krev. Obrazně i doslova. A nechtějí už  nic menšího  než  úplné potření  druhé strany.  Tou není jen  Janukovič, ale  v podstatě  celá  ruskojazyčná  východní  Ukrajina.   Jestli jsem  dobře četl na internetu, tak  krymští kozáci  vyhlásili,  že  když  vláda  v Kyjevě  prohraje, jsou rozhodnuti  vybojovat  odtržení  Krymu  od  zbytku země. Ten ostatně  patří  pod Kyjev  pouze  od  roku  1956, kdy  jej  Chruščov  věnoval  svému národu a  odtrhl od  Ruska. V  Doněcku  zase  byla  zorganizována  domobrana  pro případ, že  by někdo chtěl  i tam obsazovat  státní a samosprávné  úřady.

Uvědomuje  si Brusel, co by  se asi tak  dálo, kdyby  konflikt vyústil  například do občanské  války?  Že by se také nějakých  10milionů lidí  nebo i  víc  mohlo dát  do pohybu směrem na  západ?  Že  je to nemožné?  Tak  ať  si někde opatří  výroky  západoukrajinských banderovců!  A  dalších  krajních nacionalistů!  Kteří nemluví o ničem menším  než  o vyhnání  Rusů. A  tihle  mají evidentně  úspěch  ve Lvově, Tarnopolu , Rovnu, Lucku a podobných městech!

A co mne  doslova  děsí, jsou polské prapory, které se objevují  sem tam na záběrech z  ukrajinských protestů! Byly  k vidění  i při  nedávných střetech v Minsku!  A myslím, že  to byl  zpravodaj  ČRo 1 Martin Dorazín, kdo v  jedné  z reportáží  konstatoval,  že  Varšava  je, na  rozdíl  od  Unie  velmi aktivní  směrem k  Ukrajině… Je li to pravda,  pak  by  někdo měl  Polákům hodně  rychle  důrazně  domluvit. Ono totiž  přikládat  pod  přetopený  kotel  může vést  k  výbuchu!  Je  si  Varšava  jistá, že  ho ustojí?   Dejme  tomu  že  ano.  A  co když  vyhraje  dokonce jackpot? Ve  formě  toho, že  se Ukrajina  rozpadne,  A nemusí  to hned  být  na několik menších  států, jak jsem také  četl. Stačí na ty  klasické  zvažované  dva  Ukrajinu  tvrdých  nacionalistů na  západě  a  zbytek, co se nejspíš nějak připojí  k Rusku?   Co  si od  toho Poláci  slibují?  Že zkusí  na  oslabených nacionalistech získat  zpět  území, zabraná  Stalinem  v  roce 39? To snad ne!  Chtějí eventuálně na stejném principu  vracet  Slezko a přímoří  Německu?  Nebo snad věří, že  budou hegemonem  v oblasti a  ona západní Ukrajina  bude něco jako jejich polokolonie?  Jestli ano, pak by na nositele  těchto myšlenek  měli  rychle  ve Varšavě  hodit  síť, navléci jim  svěrací  kazajku a  dát  roubík!

To poslední, co po    Jugoslávii ještě  Evropa potřebuje, je  další  rozpad  státního útvaru po etnické  hranici. Navíc  státu  velkého! Dříve  nebo později se totiž  o  svá práva  podle  tohoto mustru přihlásí Baskové, Vlámové, italský  sever, jižní Tyroláci, Korsičané, Skotové  a třeba  i muslimové . V takové  Belgii o tom  nepokrytě  uvažují a  dokonce stejné hlasy znějí  i z Británie  nebo jižní Francie!  A  to nemluvím o latentním  ,  už pomalu sto let starém  nevyřešeném  problému maďarské  diaspory  ve  střední Evropě!  Skutečně  si  někdo  při smyslech může  přát  ukrajinský  rozpad,který by  jistě  povzbudil a legitimizoval všechny  evropské separatisty?

Mikola a Hrihorij  na Majdanu  si  myslí,  že zajímají svět. Že  píší  dějiny a  že  -ano bude líp.  Vidím to přesně opačně.  Oni v podstatě nezajímají  vůbec nikoho z těch,co do toho mají  co mluvit. Ale  může být  daleko hůř. Zatraceně  hůř… Nicméně – klidně přiznám, že  kdybych byl  Ukrajinec, asi bych tam  byl s nimi a  sdílel jejich naděje. Pokud  bych  tedy  nebyl Rus  třeba z Charkova nebo z Oděsy. Každý  věří, že může  být lépe.  I když  to  říkají třeba Anoferti  z  Ukrajiny.

A jaká  by měla  být  česká politika  směrem k Ukrajině?  Na  rozdíl od většiny sdělovadel si  myslím, že  krajně opatrná a  nenápadná.  My  už  jich  zde  máme, alespoň  těch oficiálně podchycených podle posledního sčítání – asi  125 000,  Ale nejspíš  podstatně  více. Registrovaných  Slováků je  tady polovic….

P.S. málem jsem zapomněl.  Mikolovi a Hrihorijovi  hrozí, že narazí na  evropskou realitu. Nejpozději  za  čtyři  týdny. To totiž  by  do Kyjeva  měla   přijet v  šestnáctifinále Evropské ligy  CF  Valencia. Na  záběrech z Kyjeva je patrné,  že  stadion Dynama, jehož jsou  asi oba  virtuální barikádníci  jsou  fandy, je  bezprostředně u bojové  zony. Nevěřím, že  kdyby  to tam mělo vypadat  jako teď, že  by  se v Kyjevě   hrálo.A  nejspíš  nejen  tam, Tottenham  by  asi  neletěl do Dněpropetrovsku, Lyon do Oděsy  a moje  Viktorka  by nemusela  do Doněcka.. I tohle je  revoluce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

172 reakcí na Koho zajímá Mikola a Hrihorij z Majdanu?

  1. Hladis napsal:

    wow to jste se Vlku prekonal.

    K tomu Polsku, nekteri polaci stále mají část Ukrajiny za sve uzemi a za rekneme „docasne“ odtrženou část Polska. Polsko je nacionalisticka zem jak remen a tam stále pokukuji po starych východních uzemich a na Rusku nenechaji nit suchou. Tohle se nacionalistum narame hodi.

    Ten vyrok “svou zemi si rozkrademe sami”!! je proste genialni 🙂 Tak nejak pasuje i na Cesko 🙂

    Nevim taky o co jde EU. Ukrajina je na tom spatne a nedivim se Nemecku, ze zadny rozsirovani nechce. EU uz tak ma svych problemu dost. Ukrajinci by lobovali za velke dotace do zemědělství, země je na pokraji krachu a ceka, ze EU tam nasype peníze. To bude pro ne asi velky vystrizliveni, ze zadny peceny holubi nebudou. Dále ceka, ze se lide budou moci volne pohybovat za praci, coz se plno zemim libit nebude. Ano, vyvazite tim demografii, ale neni poradne praci ani pro stavajici obyvatelstvo. EU si tim jen pridela tezky problémy a naštve ještě Rusko. Geopoliticky by to mozna smysl mělo při uvazovani stylem „Imperatora“, ale jinak je to nesmysl. Jak jsem napsal o rustu a upadku o risich, EU muze takto rust az k sebezniceni. Tedy rozsirovat se tak dloho, az naklady na velikost „impéria“ budou jasne vetsi, nez prinos a ještě se prohloubi vnitrni problémy zpusobene nerovnosti a sociálními problémy, vcetne problemu s nacionalismem, náboženstvím a narodovectvim. Nejde se rozsirovat do nekonecna a vytvořit jeden byrokraticky uzel v Bruselu, který to bude „demokraticky“ ridit. To uz jak Rimska rise se senátem, který expanduje a ceka, az ho někdo vyhodi a rozpusti ho, protože cim vetsi je, tim vice ma každý jiny zajem, tim vetsi nestabilitu vytvari. Vyvolavani napeti v takove zemi, která vznikla umele a je nazorove a narodnostne roztristena je jak hrat si s granatem. EU selhala uz v Jugoslavii a snad si to nechteji zopakovat. EU potřebuje spotrebitele a trh a ukrajinsti oligarchove potřebuje kryti a zdroje od EU. Ale nevim jak jsou schopni v EU kalkulovat, aby se nedostali do minusu. Uz ta snaha prizvani Turecka do EU byla vcelku mimozni. Turci nejsou arabaci, ale i tak. Bezny clovek tak hraje roli uzitecneho idiota a EU zacina připomínat impérium postavene na expanzi, která ho zabije a to v době, kdy ma vlastní vnitrni problémy. Ty opravdu nevyresi dalším expandovanim, ale jen si je pridela.

    Samozrejme bezny ukrajinec nemá tuseni o politice, geopolitice a dalších vecech. Ten naivne premysli, ze mu to zajisti lepsi budoucnost, vice prostredku, atd…a ten nepremysli nad kompletnimi dusledky svého pocinani. To ani neberu extremisty, kterym se vždy takova věc hodi, aby si mohli zaradit a vytezit z toho sve pozice a tem je to uplne sumak a jde jim jen o vytezsvi svého dogmatu. Klasicky situace milionkrat videna. Rozdmychavaji se vasne a spatne se utisuji. Zvlaste, když každý demonstrant tam prijde s uplne jinou ceduli a pozaduje něco jiného a často neslucitelne s demonstrantem stojicim vedle.

    • Anonymní napsal:

      „Ale nevim jak jsou schopni v EU kalkulovat, aby se nedostali do minusu.“
      … a proč by se neměli dostat do minusu?

    • Mathias napsal:

      Ona by se ta teoretická polská chuť na ztracená území mohla celkem klidně dotknout i nás. Co takhle Těšínsko, kde místní polská komunita stále pošilhává po Polsku jako po zemi svých otců. Tohle sice v Praze nikdo neregistruje, ale je to realita.

  2. Kanalnik napsal:

    Mozna by bylo dobre se pokusit dotahnout to do predcasnych voleb jak parlamentnich, tak prezidentskych, at se rozdaji demokraticky nove karty (i kdyby to melo byt za dohledu z vnejsku). Problem je v tom, ze do toho se Janukovycovi nechce, a i kdyby, kdo vi, zda-li by to odradilo nacionalisty od pokracovani v konfliktu… Je tam hodne promennych, tak jsem zvedav, jak to dopadne,.

    • Občan napsal:

      Janukovyč i současná ukrajinská vláda byli řádně a zcela demokraticky zvoleni v řádných a demokratických volbách, pod drobnohledem USA a EU. Obojí hledali cokoli napadnutelného, a i když se snažili oni i jejich ukrajinské námezdní „opoziční síly“ usilovně, našli kulový.
      JAK ještě demokratičtěji by měly volby proběhnout?

      USA a EU mají sice plné mordy „svobody a demokracie“, ale jen pokud jsou to JEJICH „demokraté“, kteří řádně čerpají půjčky a za ně nakupují odpadky a zbraně od věřitelů.
      Janukjovyč tuhle levárnu odmítl a následoval zvenčí organizovaný a placený převrat. Pár km od našich hranic…

  3. Bob napsal:

    A já si doteď myslel, že EU a USA jde o rozšiřování svobody a demokracie :-)))
    Článek je napsán naprosto excelentně.
    Bohužel většina našich sdělovacích prostředků a ti“správní“ jsou protirusští.
    V neděli jsem se díval na „168 hodin“ a ta „propagace“ olympiády neměla chybu.

    Vlku, ještě jednou velká pochvala, podle mě jeden z nejlepších komentářů v posledné době,

    • scallop napsal:

      Mohl byste prosim dat odkaz na analyzu napr, vysilani televize za posledni tyden nebo mesic, ze ktereho by byl videt pocet „protiruskych“, „proruskych“ a „neutralnich“ komentaru ? Jinak Vas prispevek nepresahuje uroven osobni viry.

      Napr. vcera byl o Ukrajien hodinovy HydePark. Byl prorusky ci protiirusky ? Podobne Udalosti komentare (byla tam cast o ukrajine) – jak to oklasifikujete ?

      Ja tvrdim, ze vetsina nasich medii je zcela jasne protievropska. a tvrdim to proto, ze jsem minuly tyden slysel v radiu rozhovor s jakymsi euroskeptikem seste kategorie. To je myslim prukazne.

  4. Skogen napsal:

    Ukrajina zajímala Čínu. Investorsky. Nějak tak Čínu dříve zajímala i Libye, byť ne kvůli černozemi. Když si vezmeme nové geopolitické dělení, linie supercelků východ – západ probíhá nyní východně od Slovenska.

    Logicky, pokud by se mi nepodařilo Ukrajinu kolonizovat, protivníkovi bych ji nenechal. Raději spálenou zemi. Spravovanou bojůvkami, co mohou dělat politiku nanejvýš přes dvě vesnice. Války bych se zase až tak mnoho neobával, když existuje nárazníková zóna. Koneckonců, dalo by se do ní investovat a utužit tam vlastní pořádky.

    • Admirál napsal:

      „Války bych se zase až tak mnoho neobával, když existuje nárazníková zóna.“

      Kdo je ta „nárazníková zóna? Slovensko, Polsko, Maďarsko? My v „druhé linii“?

      Samé dobré vyhlídky. I když by se na Ukrajině odehrávala „jen“ občanská válka, Máme tu nesmírnou humanitární katastrofu, zvedne se nepředstavitelná vlna uprchlíků.

      Mikola a Hrihorij (Nikolai a Grigorii) podle toho, jakou mutaci svých jmen preferují, si budou navzájem řezat hlavy. Jak je to v kraji zvykem.

      Na západní Ukrajině se udály věci, které se nedají jen tak odestát (obsazení úřadů, vyhlášení odevřené vzpoury). Tady prostě už ani pro jednu stranu není místo pro kompromis. Pokud tedy nechce přiznat porážku a kapitulovat.

      Z Rumunska, Maďarska, Polska se ozývají hlasy, že je třeba se připravit na intervenci, ochranu svých etnických menšin v regionech, na které si činí historický nárok. Naplňování takových nároků rozhodně Rus nebude nečinně přihlížet.

      Sedíme u sudu s prachem a doutnák už hoří.

      Je třeba poděkovat některým našim politikům kteří zajisté v českém zájmu škrtli sirkou.

      Sud s prac

      • Skogen napsal:

        Ovšemže jsme také nárazníkovou zónou 🙂 Němci už si za svými hranicemi organizaci pořádku nacvičují, vůbec nepochybujte, že v případě potřeby by si pár metrů za tou oficiální hranicí dokázali vybudovat další. Tentokrát zadrátovanou. Kdo jim to zakáže?

        A pak – sami si nezavážeme ani tkaničky od bot. Když budeme chtít bezpečnost, přistoupíme na všechno. Správnou vládou počínaje. Tady bych jen připomněl, kdo že to na Majdan jezdí kázat.

        Jestli bude další válka v Evropě? Já osobně tomu dávám tak padesát na padesát, přínosy pro „peacemakery“ jsou totiž více než zřejmé, už o tom tady byla řeč.

        • Admirál napsal:

          Už jsem napsal, na západní Ukrajině se udály věci, které se nedají jen tak odestát (obsazení úřadů, vyhlášení odevřené vzpoury). Zde už byla překročena hranice, kdy je možné nechat ze strany jakékoli exekutivy bez odezvy.

          Tudíž 50/50 je velmi optimistický kurz.

      • jaa napsal:

        Nemyslím že Rus se bude šprajcovat. Vše za ně udělá východní část země… které se ukrajinské „hospodaření „nelíbí. Výsledek bude asi takový… jak autor popisuje. – proto asi němci se moc nevyjadřují. Stali by se tak ještě většími. A zvrátili by tak územní dohody po prohrané válce. a kdoví možná by se jim podařilo ledacos odmazat a dostat ji na úroveň „nostalgického“ vzpomínání na Napoleona… sorry. Zvláštní je, že tohleto mne napadlo už před léty, když bylo výročí tšch oslav z vylodění /tuším Normandii/ a poprve tam byli jako hosté i němečtí jenerálové a velení a říkali tomu usmíření…nějak No, a amíci vč. němců a frantíků se zase dostanou blíž k základu ruska a jeho nesmírnému nerostnému bohatství… V každém století sse západ snažil k němu dostat… vždycky to stálo moc životů,,, takže kdo ví jak to teď dopadne….
        Oni si to ti mladí nedovedou představit.. CO ZNAMENÁ VÁLKA, MOŽNÁ SI MYSLÍ ŽE JE TO JAK V POČÍTAČOVÝCH HRÁCH….. A taky je to pro ně jako těch našich… Rok 0 – začíná rozpadem SSSR… nepamatují dobu poválečnou, neví – protože i tamější rodičové dělali tu stejnou chybu jako u nás… promíjeli vše, aby se mladí měli líp než my.. nevarovali nešokovali. Onehdy mi došla prezentace/ sbírám je takže chodí kde co ze široka daleka/ … o koncentrácích… já to znala, protože jsem jich zepár navštívila… mladej z toho byl v šoku, že to není možný… Hmm a asi není sám.. proto si myslí jak ti naši n a lítající pečené holuby….jo jo…..

  5. Soumar napsal:

    S většinou komentáře naprosto souhlasím.
    Snad jen dvě připomínky; vstup UA nebo její části do EU by přinesl i starým zemím mnoho pozitiv, je to obrovský trh a zdaleka ne tak chudý, jak si myslíme. Migrace Ukrajinců za prací by vlila krev do žil ekonomiky (omlouvám se za frázi), podobně jako Poláci, Indové a Pakistánci zachraňují ekonomiku UK – a navíc bez přílišných problémy činících interkulturních rozdílů.
    Druhá připomínka je k podpoře separatistů – co by konkrétně bylo špatného na tom, kdyby se trhli Vlámové od Valonů, Skoti od Britů, Katalánci od Španělů, pokud by zůstali v EU? (Španělsko sice tvrdí, že by členství Katalánska vetovalo, ale to je jen póza)
    Evropa fungovala nejlépe v éře malých městských států…

    • český maloměšťák napsal:

      „…Migrace Ukrajinců za prací by vlila krev do žil ekonomiky …“
      Jak ?
      „…podobně jako Poláci, Indové a Pakistánci zachraňují ekonomiku UK…“
      Jak a ším ?
      „…Evropa fungovala nejlépe v éře malých městských států……“
      Zkuste doložit.

      Hezký den.
      ————–
      K blogu není co dodat. A je napsán od duše, upřímně – velmi vzácný to vhled.
      Snad jen doufat, že kdyby jednou došlo na to , že do ulic místo Mikolaje s Hrihorijem vyjdou Pepek a Franta, aby oni věděli proč tam jdou a jak toho chtějí dosáhnout tak, aby pak neměli pocit , že byli jen prostředky , ne cíli.
      K přístupu USA /dvojí metr/ : Rovníková Guinea, HDP per cap nejvyšší v Africe /opět důkaz , že pomocí veličiny vytržené z kontextu se dá manipulovat skutečností par excellance, přitom se ale vše odehrává na bázi empirie a exaktnosti/, většina lidí ale nemá přístup k nezávadné pitné vodě, je zde vysoká kojenecká úmrtnost, chudoba..
      Vládne tam sice zkorumpovaná a tyranská sebranka, ale je to země, kde má své zájmy Exxon Mobil , Chevron…a USA /to je ale také pojem sám o sobě, podobně jako existují Mikolaj a Hrihorij, žijí také John a Bob/ mají tak alternativu k Stř. východu, přičemž udržování takové alternativy je ve srovnání s Stř. východem – velmi levné.
      Ropa je v ohnisku zájmu – ale to je logické, bez ropy se zatím hroutí každá z bývalých tkzv. průmyslových zemí, business ethics se sice na univerzitách vyučuje – ale v strategických otázkách /mocenské vazby např./ jde stranou či se vytratí v obřadních úkonech /“vždy , když se vytrácí spravedlnost, posiluje obřadnost“/.

      Ostatně ta pravá mela by nastala až tehdy , kdyby se Rusku začlo sahat na Kazachstán, zatím to spíše vypadá na onu pověstnou horkou /ukrajinskou/ bramboru .

    • Rys Ostrovid napsal:

      „co by konkrétně bylo špatného na tom, kdyby se trhli Vlámové od Valonů, Skoti od Britů, Katalánci od Španělů, pokud by zůstali v EU?“

      Ak by sa „trhli“ po vzájomnej dohode, mierovo a pokojne, tak nič. V opačnom prípade to znamená koniec EÚ tak, ako ju poznáme dnes. A čo by znamenal koniec EÚ pre krajiny ako je vaša a naša, o tom radšej nechcem ani premýšľať.

      • vonrammstein napsal:

        Tak to zkuste, vůbec by to nemuselo být špatné.

        • Rys Ostrovid napsal:

          Myslíte? Poliaci – majúci strach z Nemcov a Rusov. Maďari – majúci strach zo všetkých okolo nich. Francúzi – majúci strach z toho, že ich Nemci odstrčia na druhú koľaj. Taliani obávajúci sa toho, že sa Nemci dohodnú s Francúzmi bez ohľadu na nich.

          Ďakujem „pekne“, pán Rammstein 🙂

  6. Řezníček z Brna napsal:

    Vynikající analýza, jedna z nejlepších od majitele blogu, jakou jsem od něj četl. Dovolím si pár postřehů, které jsem získal z rozhovoru s paní Oxanou, která žije 18 roků v Brně, pracuje jako kuchařka, domů na Ukrajinu pravidelně jezdí za rodinou:
    + Ukrajina je chudá, ale většina továren je v provozu a vyrábí
    + pokud vstupíme do EU, továrny padnou do rukou zahraničních vlastníků, které je zavřou a ti co teď protestují budou nezaměstnaní
    + podívejte se jak to vypadá zde u vás v Brně, všechny továrny, které zde byly jsou zavřeny, jede už jenom Zetor a to ještě omezeně. Přesně tak by to dopadlo u nás.
    + Obává se, že Ukrajina se rozdělí na východní a západní, nebo že situace přeroste v občanskou válku.

    • Anonymní napsal:

      Absolutní souhlas, podobná Oxana-Světlana pracuje u manželky jako uklízečka. Stejný názory.

    • tresen napsal:

      Vkrádá se otázka, proč paní Oxana nevaří na Ukrajině, když to v Brně dopadlo tak blbě.

      • Aldo napsal:

        Tresen, to bylo poněkud hloupé, ne?

      • Řezníček z Brna napsal:

        Tresní, paní Oxana se k nám přivdala. Nedávno jsem na stavbě, kde pracuji mluvil s ukrajinskými dělníky, kteří si mě stěžovali, jak moc je odírá jejich ukrajinský šéf, jezdící v terénním mercedesu. Jak to vypadá z výdělky u vás doma? U nás na Ukrajině jsou vyšší hodinové výdělky za práci na stavbě než u vás, ale práce tam není, tak týden do měsíce. Proto jsme tady, zatím se nám to vyplatí, ale kdyby u nás byla práce, vracíme se domů, více bychom vydělali jak v Česku. To mě trošku překvapilo.

    • jaa napsal:

      Zdá se že se v Brně OIxanám líbí. Taky jsem znala jednu bylo to na přelomu 50/60tých let. Vdala se a zůstala. Ráda jsem její povídání posluchala. Vonělo mi dálkami. Šetřila a co mohla posílala na pomoc „zubožené rodině“. Pak dostala povolení a sbírali jsme co jsme mohli, aby nepřijela s prázdnou. Vezli toho s manželem docela dost. Když přijela – nebyla s ní řeč, až za čas – celá dědina byla komplet nově postavená, hezké domky, akorát… uvnitř pouze udusaná hlína, nový nábytek přímo na ní. Když zapršelo – stál v blátě. Když bratrovi/věčně v lihu/ nadávala, tak jí řekl no a co koupíme nový. Donutila jej aby koupil dřevo a její manžel mu pomohl tam udělat podlahu..Žídná bída, měli všeho dost a co nespotřebovali hned /jídlo/ to se vyhazovalo… . Vysledek byl, že přestala šetřit, přestala jim cokoliv posílat a co vím .- už tam ani nejela…

  7. Občan napsal:

    Mykola a Hrihorij podpalující policisty, rabující veřejné i soukromé budovy, ničící veřejná prostranství, vyhrožující občanskou válkou a jinak uplytňující „lický práva“ by měli zajímat kriminalisty a protiterostické útvary ZEJMÉNA EU. Mají to k nám totiž jeden den autobusem.

    Jenže oni je „demokraté“ z EU a USA zrovna teď potřebují a tak jsou šanováni. Až budou „vytěženi“, slehne se po nich zem.

    Podle slov nějakého českého obchodníka (ČT24 cca v pátek večer) nezajímají Mykola, Hrihorij a mejdan na Majdanu naprostou většinu Ukrajinců. Když to říkal, stál na střeše nějakého hotelu, za zády měl plameny na Majdanu a kousek vedle mraky pokojně blikajících reklam. Řekl, že kromě Majdanu je v Kyjevě klid, normální provoz a docela bezpečno.

  8. Hudec napsal:

    Ano, vlku.
    Unijní politiku vůči Kyjevu klasifikujete jako nepochopitelnou mimoňovitost. Souhlas.
    Jen jeden dotaz. Kterou unijní politiku vůči komukoliv tak označit nelze? Kde postupuje Unie nějak logicky?
    V energetice?
    Na finančním poli?
    V zemědělství?
    V obraně?
    V zahraniční politice obecně?
    V průmyslu?
    atd.
    Kde slaví za „naše“ (jejich) Unie ty závratné úspěchy? V „boji proti oteplování zeměkoule“ 🙂 ?
    Je to spolek, který má, soudím, po sezóně.

  9. scallop napsal:

    Je docela usmevne, jak vlk zkritizoval USA a EU a pristup Ruska nechal bez komentare 🙂 Clanek se da cist jako obhajoba rozdeleni na „sfery vlivu“. Takze na Ukrajine by to melo byt 20% EU a 80% Rusko ? Nebo jina cisilka ?

    Srovnani s thajskem hodne kulha. Ukrajina i thajsko jsou vnitrne rozdelene, ale na Ukrajine se k tomu pridava destabilizace zvenci – z Ruska a casti EU. Vliv USA je minimalni. Mimochodem, jaky ma byt vubec pristup USA k Rusku, kdyz putinovska retorika poslednich mnoha let je silne protiamericka a protizapadni ? Nad tim nelze mavnou rukou, ze jsou to „jenom reci“. Peking je hlavnim souperem pro USA i pro Rusko, jenze jenom jeden podle toho jedna – prave Putin zamrzl ve studenovalcnickem rozdeleni sveta a bojuje minule bitvy proti „zapadnim imeprialistum“.

    Z vnejsku zapaluje pod ukrajinskym kotlem nejvice Rusko. Ma tam vojenskou zakldnu a prave rusti oligarchove jsou souperi pro ukrajinske oligarchy. Putinuv sen o jeho „euroasijskem spolecenstvi“ ukrajinu destabilizuje, Putinovy mocenske paky (jako predrazeny rusky plyn) jsou prilis okate a pro ukrajince je to jako cerveny hadr. I kdyby EU nechala protesty bez reakce, Ukrajina stabilni nebude.

    PS Toto je samozrejme jednostranne (nepisu temer nic o EU), je to doplneni jednostranneho blogu (ktery pomiji vliv Ruska).

    • Laco G. mlynář napsal:

      Scallope, Vy tedy víte o věci opravdu kulové.

      Přístup USA k Rusku, četl jste nějakou knihu poradce Obamy Brzezinského, týkající se Ruska? Těžko, přečtěte si je. Rusko je tam vnímáno jako nesvéprávná země, která musí být podřízena USákovi ( viz. moje recenze knihy „Volba“ Zbigniewa Brzezinského po 10ti letech ).

      Putin EU potřebuje jako obchodního partnera, byl by hloupý, kdyby se s nimi rozhádal. Jste jako obvykle neinformován a těžce mimo.

      • scallop napsal:

        Ja nevedel, ze v USA vladne Zbigniew. Jsem neinformovan.

        Navrhuji se dohodnout takto. Vy o mne budete tvrdit, ze jsem neinformovan a ja o Vas ze jste zdeformovan. Je to fer.

        PS Rozumna reakce na Vas prispevek napsat nesla. Fakt ne. Pozdravujte UŠáky.

        • Laco G. mlynář napsal:

          To že nevíte, že Brzezinsky radí Obamovi je u dogmatických pravičáků, kterým jde o dogmata a ne realitu celkem normální. Nazývejte si co jak chcete.

          • scallop napsal:

            Ma ecnu tohle vysvetlovat ? Prezident si vybira poradce aby mel vetsi prehled nazoru, casto aby uspokojil zajmove skupiny, casto kvuli PR nebo jako primy kontakt na nektere nazorove nebo i financni skupiny. Od poradce k prezidentovi je na mile daleko. Obamuv zajem se presunul do Asie, casem to pochopi i Putin.

          • Karl napsal:

            Brzezinský patří mezi nejvlivnější lidi ve Washingtonu. Je stálým členem Trilaterální komise a Bilderbergu. V době po Ruských prezidentských volbách byl několikrát tajně v Moskvě, kde tlumočil Putinovi stanovisko lidí, kteří opravdu vládnou v USA. Takže bych rozhodně jeho vliv nepodceňoval!

          • scallop napsal:

            Schwarzenberg je taky Bilderbergu a Dlouhy clenemTrilaterarni komise, takze svetovladce mame i my, Cesi, a nejenom UŠáci !

          • Skogen napsal:

            On taky Schwarzeneberg reprezentuje tu správnou „pravdoláskařskou“ politiku, anebo snad ne?

          • scallop napsal:

            Ja zapomnel, ze Kchaaaaaarl je sudetorakusacky teuton. Tak nam zbyva jen ten Vlada Dlouhy.

          • scallop napsal:

            Ok, koncim s ironii, at to vlkovi moc nezaplevelim.

          • Skogen napsal:

            Já jsem se smál, když Schwarzenberg kandidoval, vy se můžete smát se zpožděním, scallope. Nicméně je pravda, že kdo se směje naposled, ten se zpravidla směje nejlépe, tak nevěšte hlavu.

        • český maloměšťák napsal:

          A kdo vládne v USA ?
          Marťani ?

        • ernest napsal:

          Skutečně jste neinformován (to v lepším případě – v horším prostě lžete, že nevíte, kdeo je Brzenzinski a jaký je jeho vliv).

    • Leo K napsal:

      Protože rád čtu komentáře Terezy Spencerové, která na Kose nediskutuje, zprostředkuju její vidění ostatním Kosířům: http://www.literarky.cz/tereza-spencerova/16494-na-ukrajinske-frontove-linii

  10. Laco G. mlynář napsal:

    Vlku s Tvým komentář k Ukrajině lze z větší části souhlasit. Připomínku mám jen ke dvěma bodům. EU nejedná nelogicky, ona jen jedná v souhlase z hlavním loutkovodičem, který rozhoduje. Ten zadal dlouhodobý geostrategický úkol. NATO rozšířit až kam jen to půjde k Moskvě. V roce 1990 lhali, že když se Varšavská smlouva rozpustí, oni dál než je status quo nepůjdou, dnes jsou na 5 minut letem stíhacím bombardérem ke Kremlu. A chtějí ještě blíž. Hlavním a konečným cílem je kolonizace Ruska tak, aby nespravedlivě velké přírodní bohatství ( Madlénka Ólbrajtojc ) a strategická rozloha Ruska byly plně pod kontrolou Washington DC. To že po takových prvních krocích musí následovat kroky druhé a třetí kovbojové typu Bushe a McCaina neřeší, ti vypálí a předpokládají, že protivník hned chcípne ( viz. Irák, Afghanistán, Sýrie ).
    Rusko prostě čím dál víc vadí. Ukrajina je jen zástupný problém v této nové studené válce. Samozřejmě hloupě vedené studené válce.
    Závěr je, že kovbojové těžko své cíle proti Rusku prosadí. Už to dávno není rozvrácená země jako za Jelcina, kdy koncem 90tých let zbankrotoval stát. Putin tvrdě pracuje na modernizaci, kterou má naplánovánu do roku 2020, takže ještě potřebuje 6 let relativního klidu. Nemá zájem na konfliktech a válkách, naopak EU je pro něj stále ještě důležitý a těžko nahraditelný zákazník a zdroj financí pro státní rozpočet. Proto jsou kravské řeči, že Rusko provokuje na Ukrajině nepokoje. Rusko jen nedovolí, aby na Ukrajině bylo NATO a že by tam po EU rychle bylo není pochyb, to expandovalo všude, kam se rozšířila EU.
    Prostě bez Ruska se nic důležitého nejen v Evropě už nemůže udát. Nejen naši rusofobové se můžou vzteknout, ale to je tak všechno co s tím mohou udělat. Těm našim bych doporučil, aby si prostudovali vývoj HDP u nás a v Rusku ( ale i v Kazachstánu a Azerbajdžánu ), do roku 2020 bude tento ukazatel u nich vyšší v přepočtu na obyvatele, než u nás a v mnoha zemích EU.
    A ještě dodatek, o kus Ukrajiny už se hlásí i Rumunsko a jeden polský poslanec evropského Parlamentu navrhuje, aby když EU nemá pro Ukrajinu dost peněz, pomohly USA novým Marshalovým plánem. Hloupý Polák, fantasta, jako obvykle, oni si myslí že USák prchá z Afghánistánu, protože už potřel Talibán a zavedl tam demokracii.

    • scallop napsal:

      Vas pripsevek sem sedi jak Jandak na hrnec !

      PS Vasi UŠáci mi uz dlouho chybeli 🙂

    • okolojdoucí napsal:

      Geopolitika ovlivňuje leccos, ale rozhodně nikoli vše. Předpokládám, že jste to tak nemyslel, ale ono to zní vůči Ukrajincům dost přezíravě. Oni též mají svoji svébytnou historickou zkušenost, ve které jsou vedle Kyjevské Rusi zajisté i hladomory z třicátých let. Banderovce nikdo nutit do boje proti Rusům nemusel, to hovoří za vše.

      Pokud by měl být nový Marshallův plán na Ukrajině alespoň z poloviny tak úspěšný, jako v Západní Evropě, tak proč ne? Jeho prosazení v dnešní době je ale iluzí, to uznávám. Přeceňujete, stejně jako Brzezinski, Rusko-Americký antagonismus. On k tomu měl, řekněme, i „marketingové“ důvody, živilo ho to. Rusové své zájmy (nejen na Ukrajině) uhájí, nebojte se o ně 🙂

      • Laco G. mlynář napsal:

        Já se o Rusko nebojím. Stejně jako v minulosti, kdy proti němu táhla celá Evropa v čele s Napoleonem, nebo Hitlerem i nyní, za mnohem příznivějších okolností a poprvé v historii bude mít klid na konsolidaci, který měl každý z jeho dnešních studenoválečnických odpůrců už dávno.
        Jen je naivní si myslet, že lze věci v Evropě i ve světě obecně prosadit bez Ruska , ba někteří si myslí, že i proti Rusku. A je dobře, že to už tak nejde, jako to šlo ještě před deseti lety.

        • okolojdoucí napsal:

          S konsolidací Ruska to vidím podobně. Vadí mi, že je Putin často schematicky vnímán jako pokračovatel sovětské věrchušky. Sami Rusové v něm vidí spíš následovníka Petra Velikého, a hlavně, dovršitele Stolypinových reforem. Putin posiluje stát a zavádí ruskou verzi pořádku, která by nám ve Střední Evropě byla určitě moc těsná, ale na Rusko to pokrok je.

          Já mám problém s něčím úplně jiným, Ruská státnost je dokonce i svojí historickou strukturou založena na expanzi a určitém mesianismu (třetí Řím). Rusko nemělo a nemá nějaké definitivní hranice. Armáda či Kozáctvo vždy tvořily důležitou součást ruské společnosti. Rusku je třeba neustále dávat najevo respekt a zároveň i to, kde jsou jeho meze. Tolstého „neprotivlenie zlu nasiliem“ na Rusy opravdu neplatí.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Copak přirovnávání k sovětskému vedení, oni z nich rovnou dělají komunisty, tedy hlupáci, kteří nevědí, že hlavní částí protestních demonstrací opozice vloni v Moskvě byli ruští komunisté. A nad touto opozicí jásali naši hloupí antikomunisté.
            Rusko nejasné hranice nemá a pokud jde o expanzi vojenskou, tak ta určitě nehrozí no a expanzi říše ekonomickou, tu dělá stejně jako USák ( od vzoru Rusák ), nebo EU.

          • český maloměšťák napsal:

            Některé kroky však spíše svědčí ve prospěch imploze …než expanze. A ve prospěch konkrétních rozumných a pracných opatřeních…než mesianismu.
            S možnými negativními důsledky pro některé evropské země /Kypr ???/, ovšem toto záměrem není, jen možným sekundárním důsledkem :

            http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2544945/rusko-zostruje-boj-proti-danovym-rajum-firmy-ze-strachu-dobrovolne-voli-navrat.html

          • okolojdoucí napsal:

            Pro čm: Ano, jen více Stolypina. Obnova, resp. vybudování funkční správy fiskálu, to nelze vnímat negativně, tedy až na ty, jejichž penězovodů se to dotkne, popř. na jejich servisní zázemí třeba na tom Kypru, chcete-li. Co je důležité, zdá se, že Putin přešel od selektivních zásahů proti některým oligarchům k systémovým opatřením realizovaným relativně transparentně a zákonnou cestou, pochopitelně s hrozivě pozvednutou tlapou ruského medvěda v pozadí. Ale to už k tomu tak nějak patří.

            Určitou ostražitost před ruským mesianismem a imperiálními sklony si raději ponechám, on je to společně s organizovaností a výkonností ruských tajných služeb celkem nebezpečný a životaschopný mix.

  11. kopelman napsal:

    Brilantní analýza, kterou skvěle doplňuje Hladiš ve svém komentáři. Zájem poláků má hlubuké historické kořeny. Jak se říká, jeden obrázek vydá za 1000 slov. Podívejte se na tuto mapu:

  12. okolojdoucí napsal:

    Vlku, je to vlastně tragédie, že Vy si tu „na přání“ vystřihnete analýzu ukrajinského dění, která má více vrstev a jde hlouběji, než VŠE (!), co jsem v poslední době na toto téma přečetl v našich médiích. Vám patří čest!

    K článku samotnému můžu dodat, že elity EU vypadají jen ve vleku událostí. Podmínky přidružení mají vyjednané, jak potřebovaly, iluzi výhodné „expanze“ po vzoru konjunktury z 90.let vyvolané zejména spotřebními touhami obyvatelstva v zemích bývalého „Ost-bloku“ zatím neopustily a teprve teď si začínají uvědomovat, že „samet“ se asi opakovat nebude.

    Zní to paradoxně, že Rusové a Horst Seehofer shodně požadují, aby EU nebyla dále rozšiřována. Rusové k tomu mají ovšem trochu vitálnější důvody. EU včetně přidružených zemí je velmi rozsáhlou a koordinovanou celní unií svého druhu, která se uvnitř projevuje veskrze pozitivně (až na zemědělství a pod.), navenek to už tak jednoznačné není. Stejně tak centrální bankovnictví a měnová politika Ukrajiny se přidružením podstatně vzdálí od Ruska a jeho snu o rozšiřujícím se rublovém prostoru a rublu jako významnější obchodní a dílčí rezervní měně.

    Rozdíl mezi Rusy a námi by měl být právě v tom, že nás v EU snad životní podmínky Mikoly, Hrihorije, a spol. zajímat aspoň trochu budou. My tady teď procházíme obrovskou deziluzí ze svobody a přijde nám skoro jako zločin tahat do takového „marastu“ ještě Ukrajince. Ale ono je to relativní, což by asi potvrdila i Oxana z Brna, když by jí člověk zavedl do Vědeckotechnického parku nebo na kampus MU. Změnou procházíme i my, a je možné, že za pár let se i EU a celý západní svět posune dál a zkrotí současné šílení finančníků a překoná zoufalou pasivitu svých politiků. My i Ukrajinci bychom jen získali tím, že budeme takovou naději moci sdílet společně.

    Vlku, ve třetím odstavci od konce jste vše hrozivě shrnul. Věřím, že se to na Ukrajině převalí na tu lepší stranu, čímž nemám na mysli ani Západ, ani Východ, ale Ukrajinu svobodnější a rozumnější ve svém vlastním rozhodování, a to bez zbytečného krveprolévání.

    • vico napsal:

      „Vlku, je to vlastně tragédie, že Vy si tu “na přání” vystřihnete analýzu ukrajinského dění, která má více vrstev a jde hlouběji, než VŠE (!), co jsem v poslední době na toto téma přečetl v našich médiích. Vám patří čest!“

      Lépe bych to nedokázal…

  13. Jan Čermák napsal:

    Nemyslím, že je jedna z nejlepších, je stejně dobrá jako vždycky. Jen to asi víc vyčnívá ve srovnání s ideologickými cvičeními co jsou vidět vůkol. A u toho bych se zastavil. Máme doma jednu ukrajinku, prožívá to velmi, a i když by jistě všechny vlkovy argumenty uznala, nedokázala by se s ním ztotožnit. Její děti jsou na těch barikádách a její zášť k Janukovičovi je velmi upřímná. Opravdovská. EU jí nemá co nabídnout, ona to nějak podvědomě tuší, ale je to symbol. A symboly mají svou cenu, umírá se pro ně. Je to pro racionálně uvažujícího podivné, iracionální ale je to tak. Hrihorij takhle analyzovat nedokáže, intuitivně to cítí jinak , jsou to převážně děti, potrava pro děla v cizím zájmu, jako vždycky, je zajímavé to vidět v přímém přenosu, ale Galina to prostě cítí jinak. Bůh s nimi.

  14. Tacit napsal:

    Vlku, excelentní!!!
    Tohle se u dvorních komentátorů bohužel najít nedá (L.Palata, O.Soukup, D.Macek).
    Naprostý souhlas. EU není schopna nic nabídnout, Putin drží Ukrajinu na živu. Západ volá: Ukrajina jde na východ! Putin volá: EU dej ruce pryč od Ukrajiny!
    Btw. Položil jste si otázku, co by se změnilo po nových (jistěže svobodných) prezidentských volbách, kdyby je (jako, že rozložení postojů obyvatel tak vypadá) znovu vyhrál Janukovič a prémiérem byl Kličko?

    • Skogen napsal:

      Co by? To, co u nás. Vytrvalá eroze nepohodlné strany, neustávající kampaň proti Janukovyčovi, pravděpodobně emotivní, t.j. osobní a dehonestující. Tedy taková kritika, která nemá za cíl nápravu věcí, nýbrž likvidaci podpory. Ještě není od věci zamyslet se, jak by to mohlo vypadat, kdyby nebyl žádný Janukovyč, ale jenom Kličko.

      • Tacit napsal:

        K něčemu takovému nebude mít samotný Kličko odvahu. Nemá žádnou jinou alternativu na záchranu Ukrajiny před vyhladověním a energetickou nesoběstačností. Tady mu Západ nepomůže. Nemá na to prostředky. Po volbách tak sotva premiér nestabilní vlády.
        Takže PROGRAMOVÁ alternativa za Janukoviče, co se týče v udržení Ukrajiny na živu v současnosti neexistuje. Proto.

  15. pepan napsal:

    Vlku, absolutní většina zde, není tak naivní, aby si snad myslela, že některá strana ukrajinského konfliktu je v právu. Opozičníci i vládnoucí by, pokud by existovala nějaká spravedlnost, tak ti všichni, by po právu mohli dělat maximálně společnost Julče Timošenkovic při procházkách na vězeňském dvoře. A ne cokoliv řídit. natož stát.
    Tady jde jen o míru znechucení, jak o dění na Ukrajině referuje lokální mediální žumpa. To nepokryté nadržování jedné straně.
    Kdyby se místní ovčanstvo, naštvaní daňoví poplatníci chovali obdobně jako proevropští ukrajinští demograti, jak by dopadli?
    Kolik že to vlastně dostal Roman Smetan, ze ten neamnestovatelný zločin zhanobení předvolebního plakátu politické strany?
    Co sme si to vlastně těma klíčama vycinkali?

  16. Firefly napsal:

    Proč je eventuelní rozdělení Ukrajiny – dalších států – považováno za nebezpečné ?

    V rámci Evropy by se hodila silnější, komplexnější, zato méně angažovaná EU. Zní to jako protimluv, ale podstata je v tom, že EU by podle by se podle mého názoru měla shodnout na unifikaci pravidel základních politik, tedy daňové, sociální, (teď už opravdu) fiskální a neřešit minoritní záležitosti typu zateplování domů, kotle či počty žen a psů v řídících orgánech firem.

    Potom je úplně jedno, kolik máte v Unii řekněme samosprávných celků – států. Ať se rozdělí všichni to, co chtějí.

    • Skogen napsal:

      Asi není ani tak vnímáno nebezpečně samotné dělení Ukrajiny, jako spíš způsob dělení Ukrajiny. A od toho odvislých záležitostí. Na Ukrajině třeba potenciálně hrozí i etnický konflikt, např. autonomní Krym se nechal slyšet, že v případě příklonu ukrajinské vlády k EU bude usilovat o připojení k Rusku a má za sebou vůli většiny svých obyvatel, krymští Tataři se ovšem zároveň podílejí na puči v Kyjevě.

      • Firefly napsal:

        Krym je, co vím, problém už po staletí. Ale výsledky několika voleb ukazují na reálné geografické rozdělení Ukrajiny, kdy podle všeho nejde o rozdělení pravo/levé či lierálně/autoritářské, ale o rozdělení kulturní.

        Stát s tak hlubokými a navíc antagonistickými kulturními rozdíly těžko může efektivně fungovat, zejména jsou-li síly téměř vyrovnány a většina tedy nemůže přeálcovat menšinu.

        Chápu ale, že takový projekt by měl mnoho rizik – krymské, poleské, rumunské, a navíc možná i ony mezinárodní zmíněné vlkem. A málokterá země si chce nechat zmenšit území, byť obývané obyvateli kteří v dané zemi vlastně žít nechtějí.

        • Skogen napsal:

          Ale jistěže může fungovat, tak jako do jistého momentu mohla fungovat mnohonárodnostní Jugoslávie.

        • Laco G. mlynář napsal:

          Ono jde spíš o rozdělení ekonomické, chudší je ta západní, proevropská část. Bohatší ta navázaná na Rusko.
          Západní by si přiblížením k EU pomohla dotacemi, východní tvrdě prodělala bankrotem velkých firem.
          Jenže hlavní přínos by mohla Ukrajina čekat až v rámci řádného členství a to nehrozí ani za 10 let.
          Trotlové na Majdanu si myslí, že hned jak Ukrajina podepíše asociační dohodu ( kterou mimochodem nikdo z Ukrajinců neviděl, kromě asi stovky úředníků) budou bez víz jezdit ven a EU začne do Ukrajiny zdarma sypat miliardy.
          No naivkové jako Třešeň v 89.

          • tresen napsal:

            Moje naivita pramenila z nevědomosti. Neměla jsem představu, kolik tu žije lidí typu Laco G.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Zato já měl docela dobrou představu o množství lidí jako třešeň.

  17. Puck napsal:

    Rýsuje se solidní český postoj k ukrajinskému konfliktu. Včera k němu mluvil Zaorálek v Událostech, komentářích na ČT 24. Mákokdy dávám odkaz :
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/260191-ukrajina-v-pnuti-mezi-eu-a-ruskem-pohrobek-studene-valky-tvrdi-zaoralek/

    • vojnov napsal:

      Zaorálek je rozumnej… ještě že se Bakalice rozsypala a na židli MZV nebude sedět Barel. To už by se mohl Háva těšit na nové zakázky. Zeman zdá se taky začíná normálnět, tak se možná nakonec dočkáme toho, v co se doufalo po loňském lednu.

      (Mimochodem, zdá se, že to Z. vidí dost podobně jako Vlk)

    • Laco G. mlynář napsal:

      Ano, začínám měnit názor na Zaorálka, řekl to včera v TV rozumně.

  18. tresen napsal:

    No a tak když si tu člověk počte, pak na otázku, koho zajímá Mykola a Hrihorij, se dá odpovědět jednoznačně: nikoho. Tady ani jinde. Mají smůlu.
    Nikdo se nezeptá, co vlastně chtějí.
    Nechci budit dojem že si myslím, že jsem jediná, kdo to tuší. Tak jen nadhodím: Není to vlastně tak, že se hlavně chtějí cítit jako plnoprávní partneři, ne jako ohlodaná kost, o kterou se co chvíli tahají psi a která skončí leda na smetišti?

    • tresen napsal:

      A dodám, že ani oni nejspíš nevěří v nějaký kouzelný proutek, kterým by Evropa mávla a Ukrajina se změnila v libě vonící zahrádku. Jen podle mne nechtějí, aby se evropská nejistota definitivně změnila v janukovyčovskoputinovskou jistotu – tj. že se dveře zavřou. Nadlouho, pokud ne navždycky. Aspoň z perspektivy života Mikoly a Hrihorije.

    • Laco G. mlynář napsal:

      Na Majdanu je pár fanatiků a oblbnutých jednoduchých lidí. Majdan je velký asi jako Václavák, už v Ječné nikdo neví, že tam někdo protestuje. Většinové mínění Ukrajinců je rozumné a neradikální. Procento kverulantů se najde v každé společnosti. Tyto kverulanty právě Západ nejraději podporuje podle hesla „Čím hůř, tím líp (pro nás)“.

      • tresen napsal:

        Je zajímavé, že na jedné straně tvrdíte, že proti Janukovyčovi stojí jen pár kverulantů, a na druhé straně oceňujete postoj Zaorálka, který říká pravý opak.

        • Laco G. mlynář napsal:

          Píšete to nepřesně, já napsal, že na Majdanu je pár fanatiků, kverulantů. Jistě je na Ukrajině určitá část lidí, možná 30 %, kteří jsou proti Janukovičovi, proč ne, to je všude.

      • scallop napsal:

        Az bude priste demonstrace odboraru na Vaclavaku, mam pripraveny komentar:

        „Na Vaclavaku je pár fanatiků a oblbnutých jednoduchých lidí, už v Ječné nikdo neví, že tam někdo protestuje. Většinové mínění Cechu je rozumné a neradikální. Procento kverulantů se najde v každé společnosti.“

        Muzete se podepisovat jako „Laco G. mlynář, inspirujici“

  19. Rys Ostrovid napsal:

    Pán Vlk, naozaj dobrý článok. Len poznámka: myslím si, že „geopolitický“ moment je v celej veci silnejší než ako ho asi vidíte vy a že pokiaľ ide oň, tak je v podstate už „vymaľované“. A to od toho momentu, odkedy Ukrajina prijala od Ruska finančné pôžičky (i keď detaily o nich nepoznám). Určite by som ale nechcel byť v súčasnej dobe (a v budúcnosti) ukrajinským ministrom (resp.premiérom), ktorý sedí za rokovacím stolom oproti V. Putinovi. Nie pri terajšom vzájomnom pomere „síl“. Asi dosť podobné pozícii Grécka či Cypru v eurozóne.

    • Laco G. mlynář napsal:

      Pane Ostrovide, půjčky (spíš nákup vládních dluhopisů) jsou úročeny 5 % a mají splatnost do prosince 2015, což je poměrně drahé. ale s ohledem na rating Ukrajiny, nikde peníze levněji neseženou. 5 miliard již bylo převedeno, 10 miliard v průběhu prvního pololetí letos. Mnohem důležitější je ale dohoda o ceně plynu. Ukrajina platila tehdy „světové ceny“, holt chtěla do světa, tak 420 USD za 1000 m3. Podle prosincové dohody cena klesla na 280 USD za 1000 m3. To je další roční přínos do státní kasy Ukrajiny 10 miliard USD. Háček je v tom, že cena se znovu projednává každé čtvrtletí, takže, kdyby vládl Kličko, nebo Timošenková a provokovali by, zase by platili možná ne 420, ale jako SRN, 380 USD určitě.
      Ale to také není všechno, určitě by se Ukrajině zavřela velká část exportů do Ruska ( 17 miliard USD ročně ) a dostala by se tak pod jedinou zbývající kuratelu MMF, který by ji znevolnil jako Řecko.
      Říká se, že celkové roční dopady z nerozumného spěchu Ukrajiny do EU by byly kolem 30 miliard USD ročně.
      Před podpisem asociační dohody chtěl Azarov po EU 30 miliard Euro, kdyby je dostal, určitě by asociační dohodu podepsali. Jenže kasa EU je zu grund.

      • český maloměšťák napsal:

        Kasa EU /ECB/ je naopak bezedná. Ale region je nestabilní, takže komerční banky by asi bylo těžké /bez vládních apod. garancí/ přinutit – aby poskytly úvěry na úrok takový, který by negeneroval díry v jejich bilancích a to v době kdy samy musí ty díry zalátávat.
        Investiční domy a soukromí investoři – to je asi realná odpověď. Ovšem jak dí vlk – proč by si to neměli chtít Ukrajinci rozkrást sami ? A až pak to prodat. Vždyť i zde – v Čechomoroslezskoromsku to takto proběhlo, vy si myslíte, že Ukrajinci jsou hloupější než Čechomoroslezskoromové ? Že oni si to nebudou umět rozkrást sami ? To je nesmyslný, téměř rasistický názor.

        Rozpočet samotné EU …tak to ano, tam by to byl asi problém – tvořit další záchranný fond, když ještě není jasné, zdy nebude nutno použít ten stávající, krytý bilancema centrálních bank zemí EU. Kdy Německo oznámilo masivní stahování svého zlata, proč to asi dělá ? Zadní kolečka ? .

        Ještě tu je ale iMF, tedy skutečně USA.
        Ovšem jaké asi tady by byly zájmy ….ukrajinská půda je nezajímá, pozice v dluhopisech nevýznamné, ropu a plyn mají zajištěnu jinde….možná že jedině coby účastník Velké troiky…těžko soudit, ale připadá mi to jako loser podnik – z pohledu USA /pět – co to je USA, jaká struktura a jaké zájmy tento pojem obsahuje/.

        Jenže takto ti dva Ukrajinci nepřemýšlejí – a ii kdyby – tak k čemu by jim to bylo ?!???
        To jen my si tady tak krásně jalově zaplkáme, přičemž se cítíme být pány ve svém domě, takže plkáme z jakéhosi piedestalu národní svornosti, ústavní občanskosti, daňověpoplatníkové spokojenosti a lidské bohorovnosti.
        I to je však omyl.Respektive iluze.

        Ostatně myslím si, že důležitější než ukrajinský národ jsou v této hře Tymošenkové plotýnky. Nejeden evropský politik totiž pocítil takové jakési divné píchání v zádech – poté co ji zabásli.

        • Laco G. mlynář napsal:

          Napsal jsem, že kasa EU je zu grund a to je, kasa ECB je něco jiného než kasa EU a navíc tištění eur z poslední doby netvořilo reálné peníze, které by šlo použít pro Ukrajinu. De facto to byla obdoba eufemisticky označeného „kvantitativního uvolňování FEDu“, kde si hlavní část vládních dluhopisů za natištěné inflační dolary kupuje zase FED. Jen z ECB šlo kvantitativní uvolňování do posílení kapitálové přiměřenosti bank, ale ne s možností použít tyto virtuální peníze na půjčky zemím jako je Ukrajina.

          • český maloměšťák napsal:

            Nepravda. Účelovost není tak striktně podmíněná, záměrem bylo dostat peníze do realné ekonomiky /nakolik záměr byl i skutečností – to je věc jiná – že např. banky deponovaly velkou část likbidity zpět na účet u ECB/.
            A nesmysl. Kapitálová přiměřenost bank se neděje tak, že se proti úvěrovému kolaterálu postaví pasivum /např. z LTRO /. Kapitálová přiměřenost vyjadřuje krytí aktiv – ale vlastními zdroji. A ECB likviditu nerozdává, to je omyl. Ona ji DODÁVÁ.
            Peníze nejsou zatím virtuální, to je jen fabulace. Peníze jsou stále směnným nástrojem a uchovavatelem hodnoty.

            A kasa EU také není zu grund, opět jen přání otcem myšlenky. Poměřte jen zadlužení EU vs ostatní tradiční průmyslové země.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Pane maloměšťáku nemáte pravdu, kvantitativní uvolňování ECB se neděje proto, aby komerční banky tyto“natištěné peníze“nalily do ekonomiky, ale proto, aby komerční banky mohly svoje peníze půjčovat levněji. Natištěné peníze jsou skutečně jen virtuální realita.
            Doporučuji názorné video ZDE : http://video.tyzden.sk/redakcia/2013/11/22/lampa-2-je-kriza-zazehnana/

          • okolojdoucí napsal:

            Pro čm: Zde bych vzhledem k aktuální výši PMR raději použil formulaci: „Kapitálová přiměřenost vyjadřuje NEkrytí aktiv vlastními zdroji“, když už si dáváte tu práci.

    • Laco G. mlynář napsal:

      Ještě upřesnění k půjčkám a cenám za plyn. Včera byl Putin na summitu Rusko-EU v Bruselu. Byly tam dojednány důležité věci a řečeny závažné informace k Ukrajině. Naši žumpálisté kromě ČTK ani řádek o věci, zato píšou kraviny o tom, že britské královně teče do paláce. Ostatně ani ČTK si nakonec neodpustila kravinu, když přidala k informaci o summitu zmínku o tom, že proti Putinovi v Bruselu protestovali 2 nahé příslušnice jakéhosi protestního hnutí.
      Ale k věci.
      1.
      Nejdůležitější je, že se obě strany dohodly, že ve věci východního partnerství i případné smlouvě o asociaci UA s EU budou věci předem spolu projednávat.
      To zatím EU striktně odmítala, co je Rusku do toho říkala.
      2.
      Rusko vyšlo vstříc ve věci využití plynovodu Nord Stream požadavku EU.
      3.
      Putin informoval, že UA dluží Rusku za dodávky plynu z minulého roku 2,7 miliard USD a žádá o odklad úhrady. Zároveň UA žádá o odklad letošních plateb, které budou počítány ze snížených cen, podle Putina 268,5 USD, ne 280 USD, jak jsem napsal před chvílí.
      4.
      Rusko v zásadě řeklo, že bude korektně úvěrovat jakoukoliv vládu Ukrajiny, pokud nevystoupí s již dnes dojednaného zvýhodněného obchodního režimu s Ruskem. Takovým vystoupením by bylo nutně podepsání asociační dohody, protože vstupem do ní by zase EU nepřipustila chování UA s Ruskem ve zvýhodněném celním a obchodním režimu.

      Takže je to celkem jasné.

      • Rys Ostrovid napsal:

        Pán Grossling, ďakujem za dodatočné informácie (nemám bohužiaľ toľko času v poslednej dobe na tieto veci). Vlastne len potvrdzujú, že je naozaj „vymaľované“. Aby ste ma pochopili, ja nespochybňujem, že Putin finančne momentálne Ukrajinu zachránil, len poukazujem na skutočnosť, že Ukrajina v dôsledku tej jeho záchrany v tejto chvíli už NIE JE suverénnym štátom (ako ním nie je ani Cyprus ani Grécko). Nehľadajte v tom, prosím, nejaké antipatie voči Rusku či Ukrajine, alebo nadŕžanie Bruselu nebodaj.

        Ale štvrťročné prehodnocovanie cien (čo si budeme rozprávať, to je jasná prevodová páka na ovládanie ukrajinskej politiky) – to hovorí za všetko.

        A o tom som písal: nechcel by som byť ukrajinským premiérom, prezidentom či ministrom a sedieť oproti svojim ruským proťajškom za rokovacím stolom.

        Na druhej strane, mala sa Ukrajina správať tak, aby sa do takej situácie nedostala…

  20. XY napsal:

    Mno, včera v bedně k tématu pohovořil docela zajímavě ministr zahraničí in spe –
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/214411000370128/video/
    asi od 36. minuty dále – nevím zda autora blogu potěší, že se s ním částečně shoduje – a než jsem to dohledal, Puck mne předešel.
    Musím říct, že mi jeho postoj (tedy záhy ministrův) připadal velmi konstruktivní a rozumný.
    Pucku, pivo vám nezaplatím, ale byl jste první a v této věci s vámi souhlasím.
    Pěkný den!

  21. Germanicus napsal:

    Přidávám se k těm, kteří hodnotí vlkovu analýzu situace na Ukrajině jako vynikající.
    Současně přidávám odkaz na podobnou analýzu Oskara Krejčího.
    http://www.blisty.cz/art/71902.html

  22. Rošádek napsal:

    No – co si udělat takové mantální a slohové cvičení, přenést se na konec roku 1989, a zauvažovat, koho zajímají nějaký Tonda a Karel na nějakém Václaváku?
    A přitom si ještě odmysleme, že dnes už víme, že to vyhrála ulice (řešeno s vlkem), a že to celé nakonec dopadlo špatně.

    • Rošádek napsal:

      řečeno s vlkem, nikoliv „řešeno“ – to ty moje neoznačené klávesy na noteboku

    • robe napsal:

      ano, přesně o tomhle jsem také uvažoval.
      i o tom, že lidé kteří protestují si jistě věří, že když zmizí problémy proti kterým protestují, tak nastane ráj na zemi, jelikož jsou přece schopní… že to pak realita koriguje , je jiná..

      „….A přitom si ještě odmysleme, že dnes už víme, že to vyhrála ulice (řešeno s vlkem), a že to celé nakonec dopadlo špatně…..“ – Volil byste raději neúčast na Václaváku a pokračování minulého, nebo do toho šel znovu ?? 😉

      • Rošádek napsal:

        Šel bych do toho znovu, samozřejmě. 🙂

      • jezevec napsal:

        správně ta otázka ale zní, zdali ta „účast na wenclu“ to „nepokračování minulého“ umožnilo, katalyzovalo, iniciovalo, nebo probíhalo zcela mimoběžně. sám jsem taky cinkal a dodnes si za tím stojím. jen o své tehdejší úloze a vlivu už nejsem tolik přesvědčen.

        mám několik přátel mezi tibeťany. v období asi před dvěma roky, kdy se tam upalovali jak na běžícím pásu, ti evropští krajané tibetu na to byli velmi pyšní – prý teď, když tolik mírumilovných buddhistů je ochotno se sebeupálit, už snad konečně si evropa uvědomí, že oni to myslí vážně. a já jsem jim na to říkal – ale děcka, on o tom nikdo nepochybuje, jen málokdo to nechápe, a dokonce s vámi i soucítíme. ale prostě bojíme se imperiální i vojenské síly číny. i kdybyste se upálili úplně všichni, neuděláme nic jiného. málem upálili mně.
        a podobně to bude s cinkáním, i s majdankem. v dějinách není pravdy, jen její interpretace. a ta patří vítězům. což nejsou vždy ti, co se jimi zdáli býti v průběhu dění.

  23. Rošádek napsal:

    Jinak ještě abych odpověděl na otázku v nadpisu článku: mohu hovořit jeno za sebe, a tak tedy: ano, Mikola a Hrihorij zajímají například mě. Zajímají mě jejich názory, a zajímá mě, co by řekli na tento vlkův článek.
    A – zřejmě na rozdíl od většiny zdejších diskutujících – nepovažuji Mikolu a Hrihorije za blbce, nebo za „pomýlené západními ideodiverzními centrálami“.

    • anita napsal:

      Bohužel,Mikola a Hrihorij jednají pudově, tedy upřednostňují své emoce nad raciem. Škoda, že si nemůže více takových Mikolajů a Hrihorijů přečíst perfektní článek napsaný bez emočního, ale o to více racionálního pohledu na danou situaci z pohledu nepřímého účastníka s pohledem do budoucnosti. Nepředpokládám, že by svůj postoj změnili. Tam, kde převládají emoce, rozum a širší náhled na danou situaci nepřijde. Nezbývá, než se připravit na nejhorší, to co jsem si neuvědomovala ani já a pravděpodobně si neuvědomují ani jiní, důsledky nepokojů střetů zájmů může být větrem do ohně, který se může rozšířit nejen po Evropě a následně poskytnout jiným neevropským zemím využít oslabené pozice Evropy. Naskýtá se otázka, zda-li se toho pak chopí Čína nebo islamisté. V každém případě USA bude zase hrdiny, zbohatnou s boje. Vždyť jim vždycky jde o zbrojařský průmysl oni snad ani z ničeho jiného vydělávat a udržet svoji ekonomiku neumí. Jsem hodně skeptická a věřím, že už tady nebudu, že to ještě nějaký čas vydrží. Je mi líto další generace.

      • scallop napsal:

        Jen poznamenam, ze Cesi v roce 1918 byli take plni emoci. Kbydy jen tehdy cetli analyzy tehdejsich anglickych „vlku“ a akceptovali autoritu monarchie !

        PS Dostat se od Majdanu pres Cinu a islamisty k americkemu zbrojnimu prumyslu je uctyhodny vykon.

        • jezevec napsal:

          🙂 američtí imperialisté se již třesou štěstím, jak budou na ukrajinu dodávat kamení a knoty! koumouš nic nepochopí.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Ne šutry a knoty jezevče, oni se těší, že budou moci na Ukrajině, místo v Brdech a nyní v Rumunsku postavit vojenské základny a radary zase o něco blíž k Moskvě u Charkova.
            V roce 1990 říkali, že NATO je jen obranný pakt a nebude se rozšiřovat, Aš je konečná.
            Jo velkoburžoa z Júesej to chápe jasně, český podporovatel buržoi s prázdnou kešeňou to nepochopí nikdy.

          • jezevec napsal:

            je to tak, laco.
            radši budu spojencem ba i lokajem usáků, než porobencem rusáků.
            to druhé si ještě pamatuji – před tím prvním nás varovali lidi, kterých si ani des nevážím. uklidňuje mne, že se v tom neshodneme 🙂
            jen mně napadlo, že možná i o vyjádření tohohle je ta ukrajinská demonstrace.

        • český maloměšťák napsal:

          Stejně jako je intelektuálním prostocvikem dostat se od Majdanu přes anglické vlky k monarchii a roku 1918 , formou mlhavých zmínek o nulové informační hodnotě.

          Ale Vy jen čeříte vodu, já tomu rozumím – prostě aby řeč nestála, je to trapné jen tak stát a nemít co říct, já to chápu, stejné trauma jsem zažíval na jedné ze dvou schůzí SSM, co jsme byl osobně přítomen.

          Hezký den.

        • Anonymní napsal:

          Děkuji za pochvalu. Srdečně je mi upřímně líto, že máte tak dlouhé vedení a nebo potíže s porozuměním. Ono totiž do budoucnosti nejde pouze o ukrajinské spory, které dnes zdají se být něčím pro některé, jako jste vy nevýznamné. Vy jste zase ten, který má vždy a ve všem pravdu. Okamžitá negace jakéhokoliv názoru vám vystačí, jako pravidelné denní dávka orgasmu, i takto se někteří chlapci uspokojují. Přeji vám, ať jich máte co nejvíce, rada se, až budu mít zase někdy čas přičiním.

          Jezevec, totéž v bleděmodrém, chlapci pěkně si tu chrochtejte

  24. Sebastian napsal:

    Veškerá média a komentáře ten bordel co s tam děje popisuje jako revoluci. Ale Ukrajina má vládu i prezidenta zvolené ve volbách, žádné diktátory. Za peníze EU tam trosky jako Kchárl jezdi hecovat „opozici“ aby urvali Ukrajinu pod vliv eurosojuzu z vlivu Ruska. Chtěl bych vidět co by dělali, kdyby Putin resp. jeho emisaři jezdili něco podobného podporovat a rozdmýchávat třeba do Paříže nebo Berlína. To by bylo řevu. Janukovyčovi a spol. nefandí menší procento Ukrajinců než Barossovi a spol. evropanů.

    • Jan Čermák napsal:

      Souhlas. Tohle mne taky napadlo, co by říkali tady, nebo na západě, demonstranti dobývající se do úřadů legitimně zvolené vlády, prezidenta….a je tam i paralela s arabským jarem, Sýrií…jakoby kam šlápne CIA sedm let tráva nerostla.

      • ernest napsal:

        Co by tomu říkali – stačí si připomenout, jak „demokraticky“ skončilo hnutí Occupy Wall street. A dnes Bidden „varuje“ ukrajinskou vládu před násilným postupem.

      • český maloměšťák napsal:

        Možná jen neznáme jejich VĚCNOU argumentaci…třeba taky už mají plné zuby Ritigů, Rampulů, Šnajdrů, Oulických, Grossů, justiční mafie, tajných služeb coby poskoků Mafie, Klausů coby advokátů Mafie….a mají to z první ruky, nebo i z první rozbité huby.
        Já bych byl opatrný nazývat je v jejich mase a tak i paušálně např. “ hooligans “ /Hladis/, a krýt se “ legitimitou“ – ta legitimita musí být totiž ne pouze jen formální či udržovaná pomocí prostředků manipulace veřejným míněním, ona by měla být zejména opřena o její uznání lidí v denním styku s tím, co se nazývá demokratickým právním státem.
        Mají toho plné zuby a neumí to vyjádřit rozumněji a zejména efektivněji než tak, jak to dělají – to už je ale jen selhání jejich mluvčích, nebo chcete-li lokálních vůdců. A jsou prostě ne tak připosratí jak Čechomoroslezkoromové.
        Formální a zmanipulovanou legitimitu měl i Hitler, dokonce i poté, co mu dobří katolíci /strana Zentrum/ či lidovci pomohli proti socdemákům /komunisti už byli vyhnáni , pozavíraní nebo umučeni či zastřeleni/ prohlasovat takzvaný Zmocňovací zákon a otevřeli mu tak cestu k fuhrerovskému /bonapartistickému, stalinistickému…/ režimu.

        Legitimní může být i to zdánlivě legitimní. Tak jak je např. v některých demokraciích zdánlivě u moci tkzv. “ lid“ – dle ústavy například, tedy formálně je dokonce i legálně nositelem moci…ale ve skutečnosti je nositelem převážně břemen, moc a její plody se distribuují jinými směry než jak by bylo legitimním /ale mnohdy i legálním/.

        Prevít je ta legitimita, velký prevít.
        Dokonce ani legálně hlásící se /např. volící/ většina nemusí danou věc legitimizovat , proto je třeba co nejvíce korigujících a zpětněvazebních mechanismů, hledání demokraticky legitimního souhlasu musí být těžké a dlouhé, opak bývá často jen švindlem, někdy i hrůzou.
        Viz například Klausmafiaamnestie – to je naprosté fiasko demokracie. Byť šlo o formálně legitimní a možná i legální krok.
        A co se stalo ? Jaká byla odezva ? Tedy ve skutkové rovině /plků a kravin se odehrálo na deset vagonů/. Takže prrrr – my /rádoby demokratičtí Středoevropané/ jsme možná ještě větší tupci než ten Mikolaj s Hrihorijem, navíc neskonale připosranější. Ten piedestal staršího a moudřejšího brata , z kterého na ně hledime…je pochybný, podvodný.

  25. VaclavP napsal:

    Technická vsuvka, Komentátoři českých novin se specializují domov,zahraničí,kultura, ekonomika. Ve větších zemích jako USA pak víc detailně…Blízký východ, Střední Evropa, Senát atd. Na kose Vlk zvládá všechno a výborně. Tomu se říka úspory z rozsahu.

  26. Hladis napsal:

    Koukam kontrarevolucinari uz jsou tady a i na ty Illuminaty doslo 😀

    Libi se mi, reseni nazoru Ukrajincu, kteří ziji v EU a pracuji zde a mají strach o praci na Ukrajine. Ano ti budou nadavat, protože temto lidem nejde o to uklidit si u svého prahu, ale mit volny pristup na zapadni pracovni trh. Tz. místo snazeni se svou zemi něco udelat hezky utyct na zapad. Ano jejich motivy jsou jasne a ti jsou jednostrane zamereni. Pak můžete zase brečet, ze mistni nemaji praci a je to zamestnano přes 100k zahraničních delniku, delajici za malou mzdu. V Recku jiste taky super, kdyz s 25% nezamestnanosti tu makaji Bulhari za baksis, ci na cerno a Rek stoji na uradu prace. Mozna majitelum firem to vyhovuje, ale pochybuju ze mistnim nezamestnanym taky. Cele to teatralni divadlo, jako ten plactivy pruvod v Praze, budi spis usklebek.

    Pokud ma někdo v Cesku deziuluze ze svobody, tak jiste najde lepsi místo „svobodnejsi“………..oh wait.

    Ukrajina je demokraticka země a jde tam uplne o něco jiného nez Cesku roku 89. Srovnávat to je uplne mimo. Cesko si svou cestu polistopadovyhu usporadani zvolilo samo a samo si to rozkradlo a do ted rozkrada. V 89 slo o uplne neco jineho nez ted Ukrajincum. Cesku neslo o zadne dotace ci moznost zaplavit pracovni trh na zapade. Cesko nebylo demokratickou zemi, ale zemi zakonzervovanou za vysokym plotem v totalnim rozkladu totalitarniho rezimu. To nema nic spolecneho s Ukrajinou, ktera je soucasti globalni ekonomiky a je demokratickou zemi s demokraticky zvolenou vladou. At si Ukrajinci udelaji poradek na vlastním dvorku. Ani Rusko, ani EU jim nic zadarmo neda a nikdo za ne jejich svincik neuklidi. Pokud nekdo srovnava svoje kontrarevolucni bludy z 89 roku s Ukrajinou, tak asi se prejed moc tresni a boli ho ted bricho. Diskuze o tom, kdo by cinkal ci necinkal je jako diskuse o tom, jestli smrad budeme označovat jako prijemnou vuni a to si vsugerujeme 🙄

    • scallop napsal:

      Pocitam, ze brzo dostanete politicke skoleni. Holt kdo nesmrdi s nami, smrdi proti nam 🙂

      • Laco G. mlynář napsal:

        Zásadně nediskutuji s demagogy, kteří nejsou schopni věcné diskuse na základě exaktních argumentů, pokud jste oba mysleli toto.

    • Rošádek napsal:

      „At si Ukrajinci udelaji poradek na vlastním dvorku.“
      Jestli to dobře chápu, tak to právě teď dělají. Eh – proč my se vlastně cítíme oprávněni jim do toho povýšeným způsobem mluvit?

      • Hladis napsal:

        Ja jim do toho mluvit vůbec nechci. Tz. EU by se mela drzet zpatky a nikoliv tam lit olej do ohne. Kazdopadne mají k urceni smerovani zeme demokraticky volby. Chápu demonstraci, ale nechapu delani bordelu a vyzivani demokraticky vlády, aby z vule davu odesla, protože nechce podepsat smlouvu s EU. Chapu v takovem pripade i vypsani referenda, nechapu pak zostreni zakonu ze strany vlády. Kazda ze stran dela takove kroky, aby se věc eskalovala a ne uklidnila. Cekal bych, ze ostatní staty budou nabadat k uklidneni situace a ne k jednostrannym postojum a tim vyhroceni..

        • Rošádek napsal:

          Ovšem Hladisi, ať se Vám to líbí nebo nelíbí, značná část obyvatel Ukrajiny to vidí jinak než to vidíte Vy. Domnívají se, že mají legitimní právo požadovat odstoupení prezidenta Janukovyče. A to si musí iopravdu vyřešit sami.
          Jinak nevím, co by měla EU dělat (nebo nedělat), aby vyhověla Vašim kritériím „držení se zpátky“. Jak já to vidím, tak se celkem zpátky drží. Nemůže ale za to, že tento vnitroukrajinský konflikt vzniknul kvůli ní. A tvářit se, že se vůbec nic neděje, a celou situaci ignorovat, přece taky nejde.
          Jediný, kdo se ovšem prokazatelně zpátky nedrží, Rusko, resp. Putin.

          • Admirál napsal:

            Rošánek – „Jediný, kdo se ovšem prokazatelně zpátky nedrží, Rusko, resp. Putin.“

            Mohl by jste být konkrétnější? Čím se nedrží, jakými konkrétními skutky? Možná že jsem něco ve zprávách přehlédl.

          • Hladis napsal:

            On někdo tu „značnou část“ spocital ? Kolik je ta „znacna část“ z celkového poctu volicu na Ukrajine ? To vam rekne pouze referendum, ci volby a nikoliv dav, kde se prolinaji ruzne duvody, proc v te ulici je. Pochybuju ze nejakym hooligans jde o vyssi princip.

          • Rošádek napsal:

            Hladisi, můžu jenom zopakovat – o tom, co je to „značná část Ukrajinců“ si musí rozhodnout Ukrajinci sami. A nebojte se, oni už si to nějak rozhodnou.
            Admirál: ano, asi jste něco opravdu přehlédl.

          • Rošádek napsal:

            Jinak vidím, Hladisi, že Mikola a Hrihorij už jsou u Vás „hooligans“. No fajn.
            U nás to nebylo v r. 1989 jinak. Taky se scházelo pár zaprodanců a ztroskotanců, a v televizi jsme vždycky viděli ty nevábné zdrogované zjevy, pokud možno ještě s flaškou v ruce.

          • Admirál napsal:

            Rošánku, asi jsem přehlédl. Omlouvám se za nepozornost.

            On tam někde byl zvyšovat morálku zasahujícím policistům Lavrov nebo Zuganov??

            Schwezenberga, Westrweleho, aj. jsem mezi demonstrantys železnými tyčemi viděl.

            Ale je možné, že jsem se špatně díval.

          • Hladis napsal:

            BTW: Napsal jsem „Cekal bych, ze ostatní staty budou nabadat k uklidneni situace a ne k jednostrannym postojum a tim vyhroceni.“ Tam samozrejme patri i Rusko, Polsko, atd…

          • Hladis napsal:

            Rosadku, překrucujete.

          • Rošádek napsal:

            Admirál: ano, je to možné, či spíše pravděpodobné.
            Jinak já žádného Schwezenberga ani Westrweleho neznám.

          • Rošádek napsal:

            Hladis: tak to tedy vysvětlete. Je to na Vás, abyste vysvětlil, že jste to tak „v žádném případě“ nemyslel, a že jste se jenom „špatně vyjádřil“. 🙂

          • ernest napsal:

            Aha, takže papaláši z EU, včetně Schwvarzenberga, ti se drží zpět. Bidden, se svým varováním před zásahem proti demonstrantům, ten se také drží zpět.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Co by měla EU dělat, stručně a jasně to řekl Azarov v Davosu :
            Premiér Ukrajiny Azarov na fóru řekl stručný názor vlády na situaci v zemi konstatováním :

            “Evropští politici by mohli Ukrajině skutečně pomoci při normalizaci situace. Úplně by stačilo, kdyby Barroso, Ashtonová, Füle a další evropští politici apelovali na ukrajinskou opozice a prohlásili, že obsazení státních institucí, kanceláří, budov, je nezákonné a je v rozporu s demokracií. A pokud bude opozice takto dále postupovat, nebudou s ní spolupracovat. “

          • Rošádek napsal:

            OK. Tak tedy stručně a jasně: Azarovův „návrh“ se zamítá.

          • Hladis napsal:

            Rosadku, cele to teleso demonstrantu obsahuje ruzne proudy vcetne feministek, fasounu, nacionalistu po chuligany a provokatery. Kolik je tam skutecne tech, kteří chteji relevanti reseni pro svou zem a patri k umirnene opozici tezko někdo vi. Nikde nemůžete vedet, kolik lidi na Ukrajine s tim souhlasi/nesouhlasi a s cim vlastne konkretne souhlasi/nesouhlasi. Tz. ze tem fotbalovym chuliganum a extremistum, kteří tam jsou pritomni asi nejde o nejaky vyssi principy. To zjistite jen volbami, nebo referendem a ne tim, ze skanduje dav slozeny z ruznych proudu, kdy část z nich vyuziva situace pro vlastni rejdy.

          • Rošádek napsal:

            Hladisi, já se jenom divím, proč vůbec zmiňujete nějaké „hooligans“. Mimochodem, bylo prokázáno, že se tam skutečně jacísi extrémní „hooligans“ nacházejí, a to jako provokatéři, v žoldu vlády, nebo dokonce přijedší z Ruska. Ovšem mezi těmi statisíci protestujícími lidmi je to absolutní minimum. Po pravdě řečeno, nečekal bych, že po zkušenostech s estébáckými metodami provokací z 80. let budu muset s někým ještě o tomhle diskutovat.
            Souhlasím s tím, že skutečné rozložení sil ukáží jenom volby. A to je přesně v podstatě jediný požadavek demonstrantů. Odstoupení vlády, odstoupení prezidenta, a nové volby.

        • scallop napsal:

          Vy jste snad prvni, kdo si vsiml, ze ukrajinske demonstrace se zacali eskalovat k nasili prave po zostreni zakonu ze strany vlády !

          Diskuze pdo timto clankem je pro mne zklamanim. Konani v dalekem bruselu zde bylo bedlive prozkoumano, ale na Ukrajine probiha (dlouhodoby) vnitrni konflikt, ktery je urcujici. Pro demonstranty je Kyjev za rohem, rusko blizky soused, ale Brusel kdesi daleko – je to vic symbol nez konkretni motiv jejich cinu.

          U nas je zvykem obvinovat EU za vsech hrichu sveta, takze by to v tom byl cert, kdyby za nasili na Ukrajine nemohla EU.

          • Hladis napsal:

            Ja to bral jako fakt, který snad každý vi 🙂 To proc situace znovu eskalovala bylo prave rozhodnuti vlády pritlacit na pilu.

            Ano Ukrajina je země rozdelena a ten konflikt tam probiha v ruzne forme od zacatku existence. Problemy ekonomicke, narodni a bezna bolístka státu, který nikdy neexistoval samostatne a nejak hleda svou vnitrni identitu a integritu.

        • robe napsal:

          já docela chápu, že když vláda ( která spravuje zemi pro všechen její lid, nikoliv jen svévoliče), provede takové kroky které vyženou do ulic nemálo občanů, tak je podle mě možné požadovat její odstoupení… a to i v případě, že zapomene třeba jen lidu oznámit, že se chystá na zásadní změny dosud proklamovaného kurzu, a upeče je někde v tichosti..
          podle mě je odpovědností vlády jednat tak, aby své kroky podložené, promyšlené a prokomunikované s občany.

          • Admirál napsal:

            robe – „podle mě je odpovědností vlády jednat tak, aby své kroky podložené, promyšlené a prokomunikované s občany.“

            Myslíte prokomunikované asi tak, jako měla Vláda rozpočtové odpovědnosti prokomunikované s občany církevní ŕestituce?

          • robe napsal:

            ad admirál 14:53
            .. m.j. na tuto událost ksem myslel, když jsem to psal… ale události ukázaly že asi nešlo o moc, vláda vydržela 😉

    • Hladis napsal:

      Ještě bych dodal. At ukrajinci protestuji. Demonstrace, protesty a stavky jsou regulernim demokratickym nastrojem. At protestuji proti oligarchii a vecem, které privadi jejich zem ke krachu. Ale to nemá spojitost s pripojenim k EU, protože EU jejich vnitrni problémy resit nebude a klidne tamnejsi oligarchy i s jejich penezi privita. Ukrajinci nenajdou v EU vsehospasne reseni sve situace. Pokud chteji něco resit, musí si to vyresit prvne doma. stejne jako EU nevyresi vse za Cechy, ale Cesi si musi sve zalezitosti primarne vyresit sami. To není o Rusku a EU a michani koktejlu nacionalismu. To je o reseni vlastnich problemu. Zasahovani dalších stran do konfliktu je pak historicky bezna zalezitost, ale měli by všichni podporit vyreseni vnitřních problemu Ukrajiny samotnymi Ukrajinci, neprilevat olej do ohne a snazit se uklidňovat situaci a reseni poklidnou cestou. Neni v zajmu snad nikoho vytvorit si regulerni konflikt hned u hranic. Ruzna jednostranna prohlaseni a snahy situaci vyuzit/zneuzit jen prispivaji k eskalaci.

  27. Berkowitz napsal:

    Malinká odbočka k „plynové“ princezně, dnes plotýnkové princezně:

    Bylo totiž jaro 2009 a do sídla ukrajinské energetické společnosti Naftogaz v Kyjevě vtrhla skupina maskovaných ozbrojenců. Policejní vyšetřovatelé v rámci razie prohledali celou budovu. Zájem měli hlavně o dokumenty. Ve vzduchu “létalo” 13,7 miliardy bezprizorných krychlových metrů plynu, které měly být součástí nelegální dohody mezi vedením Naftogazu Ukrajina a “průmyslníky” podniku RusUkrEnergo o “prodeji” Rusům ukradeného plynu v hodnotě asi 3,9 miliardy dolarů. Naftogaz sice nakoupil plyn za preferenční cenu cca 180 USD za jednotku (metr krychlový), ale nakoupil ho dvojnásobné množství, než Ukrajina mohla spotřebovat. Omyl? Tu druhou polovinu Naftogazu prodal firmě RusUkrEnergo se sídlem ve Švýcarsku, za cenu 350 USD/jednotku. O kontrolu nad státními rezervami plynu zápolil prezident Viktor Juščenko a premiérka Julie Tymošenková. Hádanku komanda rozluštil až fakt, že Juščenko spravoval státní policii, Tymošenková měla pod sebou Naftogaz, díky jemuž se ocitla za mřížemi. A potom, kde je pravda…?
    Dnes se situace opakuje. Opět opozice proti Janukovyčovi. Jen čekám, kdy se přijde na to, že na barikádách mezi agresivní svoločí jsou dle vzoru ze Sýrie i skupinky žoldáků a extrémistů z jiných států. Asada také obviňovali, že střílí opoziční bojovníky, nakonec se ukázalo, že se mezi sebou sami zabíjejí členové teroristických skupin, aby mohly obviňovat ze střelby vládní snajpery. Nejenže opoziční Fronta syrské svobodné armády bojuje s lidmi z al-Káidy, ale rivalita je i uvnitř FSA a rovněž mezi jednotlivými islamistickými skupinami. Ke všemu v Sýrii vypomáhají ukrajinští žoldáci,

    • Laco G. mlynář napsal:

      JO, jo, ten první zastřelený demonstrující „Ukrajinec“ byl Armén z Náhorního Karabachu, takto muslim a radikální wahábista, ten druhý byl pro změnu Bělorus.

  28. Kanalnik napsal:

    Tuhle jsem precetl zajimavy a pro doplneni situace dulezity clanek (pro anglicky mluvici): http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/01/back-from-brink-ukraine-20141299141932862.html

    Autorka navrhuje jako reseni prechod od nynejsiho de facto prezidentskeho systemu (ktery Janukovych nastolil posilenim prezidentskych pravomoci puvodniho – ale take nefunkcniho – poloprezidentskeho systemu vytvoreneho Oranzovou revoluci) k systemu ciste parlamentnimu s minimalnimi provomocemi prezidenta (nebo zrusenim jeho uradu) Riziko, ze jedna cast Ukrajiny bude vzdy nespokojena s vladnoucim prezidentem, by tak odpadlo, a obecne rovnovaha mezi vladnoucimi stranami a opozici v parlamentu by byla bez prezidenta mnohem vyrovnanejsi.

  29. Mathias napsal:

    Brilantní analýza, Vlku. Možná bych přecijen vyzdvihl něco, co se ve Vašem článku objevilo jen okrajově. Totiž že unie se zajímá o Ukrajince jako o potencionální zákazníky. V tom bude totiž podle mě jádro pudla. Kdyby totiž Ukrajina vstoupila do EU, nabízí se tu poměrně zajímavý potenciál volného, částečně neobsazeného trhu, který byl do dnes spíše v rukou Ruska. Navíc alokace výrobních kapacit na chudou Ukrajinu s levnou pracovní silou by také byla snazší. Německé firmy by měly kam vyvážet své výrobky a umisťovat své výrobní závody. A tomu přílivu pracovních sil na západ se dá zabránit třeba nepřijetím Ukrajiny do Schengenu, nebo omezením pracovního trhu EU pro Ukrajince. Kromě toho to, co se děje dnes na Ukrajině, dokonale povzbuzuje protiruskou a protiputinovskou ideologii, která je v některých zemích uměle živena. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na návštěvu Schwarzenberka, nebo některých poslanců ODS v Kyjevě uprostřed davu demonstrantů. Tihle lidé zneužívají nepokoje na Ukrajině nejen k vlastní sebeprezentaci, ale také k podněcování protiruských, protiputinovských a protikomunistických nálad u nás (v jejich očích je totiž Putin komouš jak řemen a Rusko rájem bolševiků).

    • fotrák napsal:

      Přesně. A k tomu oslabené Rusko, v Číně díky populační politice k dispozici cca 6 mil. mladých mužů bez nároku na ženskou, čínské pohledávky v USA, schopné položit dolar….. To je panečku rošáda!

  30. český maloměšťák napsal:

    I když…ještě k tomu zájmu USA /Motor(Engine) Charlie : “ Co je dobré pro Genaral Motors, to je dobré pro Ameriku !“ /….Monsanto a vkomponování ochranářských /prokorporativně-monopolních/ zákonných opatření ohledně osiv – do legislativ států EU. Velký byznys, dost velký na to, aby nějaký takový “ americký“ zájem byl iniciován a tradiční formou i podpořen.
    Jenže časy se mění…viz např. Obamova řeč včera.

    Laco G. Mlynář
    Pane Laco – a co to je nízká úroková sazba ? To není de facto jediný prostředek jak „se lejou“ peníze do realné ekonomiky/ přes komerční banky, komerčníma bankama/ ?
    Tak trochu si odporujete. – dokonce v jedné větě.

  31. vonrammstein napsal:

    Excelentní článek, vlku. Nesouhlasím v podstatě jen s tímhle:
    „Dříve nebo později se totiž o svá práva podle tohoto mustru přihlásí Baskové, Vlámové, italský sever, jižní Tyroláci, Korsičané, Skotové a třeba i muslimové .“
    Líčíš to jako děsnou tragédii. Já bych si to naopak přál. Všichni ti jmenovaní totiž dojíždějí buď na bývalou kolonizační politiku, nebo na své líné či jinak nesympatické sousedy. Ostatně většina z nich už na tom pracuje. Baskové dlouho a brutálně, Vlámové civilizovaně, ale tvrdě, Liga Severu taky nechrápe, Tyrolsko a Korsiku nesleduju, Skoti jsou s tím už hodně daleko…
    A muslimové? Ti můžou akorát tak držet hubu, na rozdíl od výše jmenovaných. Nepojí je společný původ ani jazyk, dokonce ani víra ne tak do důsledků, nemají tu žádnou kulturu, která by kontinuálně rostla po staletí či tisíciletí. Ne na tomto kontinentu.

  32. táta napsal:

    omluva že reaguji ještě na VČEREJŠEK.než se opět stáhnu.

    Soumar napsal:
    Leden 28, 2014 v 22.30

    Špatně to chápete. Individualismus neznamená, že nikdo nebude uklízet. Individualismus znamená svobodnou domluvu např. o ceně práce – ať už úklidu, nebo nobelovského výzkumu.
    Význam justice nezavrhuji. Ale vy – levice – chcete obírat i poctivé podnikatele nebo zaměstnance.

    PANE SOUMAR.
    NETUŠIL jsem že tak uspěšný mladý muž potřebuje odpovědi polopatě.

    jinak by jste sté reakce nemohl napsat……………citace…………Špatně to chápete. Individualismus neznamená, že nikdo nebude uklízet.

    moje reakce……CITACE….. fungující společnost muže fungovat jen na kompromisu……………můžete byt na Nobelovu cenu chytrý,šikovný,NĚKDO vám musí uklízet,pěstovat jídlo atd…

    TAKŽE POLOPATĚ…………jako iduvialista sebešikovný,sebechytřejší
    /,,po té odpovědi radši no koment../

    potřebujete ty ,,hloupé,, co VÁM UKLIDÍ, ATD………..NEŽIJETE SÁM na pustém ostrově,to je ten nutný kompromis,simbioza že ty ,,hloupé,, potřebujete…………..bez nich by nemohla vynikat ta VAŠE NEPOSTRADATELNOST, VYJÍMEČNOST,NADŘAZENOST.

    No nic marnost a zase jen marnost

    • Soumar napsal:

      Podívejte se, na co jste reagoval. Každá profese je nějak potřebná a míru té potřebnosti určuje (koupěschopná) poptávka. I individualista nakupuje např. rohlíky; ale cena rohlíků je tržní (tj. průsečík mezi nabídkou a poptávkou).
      A nic jiného, než konstruovat cenu jakékoli práce na základě nabídky a poptávky, nežádám.
      Není práce, kterou bych pohrdal, kromě práce politika.

      • táta napsal:

        PANE Soumar
        BOHUŽEL ani neumíte přiznat že jste reagoval uplně mimo a to jest…………

        že já netvrdím
        Individualismus neznamená, že nikdo nebude uklízet.

        ale že indiviadulista nežije ve vzduchopráznu ale ktomu aby vinikal ve svém oboru a co umí potřebuje ty co udělají tu mravenčí práci .

        v té odpovědi 18.44 už jen kličkujete,nerozebíral sem co uznáváte i když v mnohém bych mohl,šlo mi jen jak jste reagoval mimo,což je napováženou………..jak jsem psal marnost……..a tím už dál nereaguji

        • Soumar napsal:

          Já především nechápu, co mi chcete sdělit. Z Vašeho postu k minulému tématu jsem pochopil, že vidíte individualismus a kompromis jako protiklady. Ale to vůbec není pravda; individualista zcela uznává ostatní a jejich pohledy na svět, ale zkrátka chce s nimi uzavírat jen takové vztahy, které jsou oboustranně výhodné. Totéž právo samozřejmě přiznává i druhé straně.
          Nerozděluji práci na „výjimečnou“ a „mravenčí“; je to spojité spektrum různě náročné práce, kterou mohou dělat různě kvalitní a chytří lidé. A je přirozené, že odměna Lionela Messiho bude nesrovnatelně vyšší, než odměna Davida Limberského. A ta opět nesrovnatelně vyšší, než odměna Franty Vomáčky, který hraje pralesní ligu. Ve sportu to řadě lidí připadá normální. V ekonomice se tomu divíte.

  33. zemedelec napsal:

    Pane Vlk.
    Naprosto vynikající.
    Musím uznat,diskuse opravdu na nejvýší úrovni.
    Tak jen dodám,opravdu mne to připadá,že je to řízeno z vrchu,podobně jako u nás v roce 1989.

  34. Tacit napsal:

    A aby to nebylo zas tak jednoduché, tak k Ukrajině nabízím ještě jednu čerstvou analýzu Je velmi zajímavá a jako jedna z mála si všímá i obsahu asociační smlouvy s EU:
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014012601

  35. Fagan napsal:

    Zdravím vlku!
    Je tomu už pár let co jsme se viděli naposledy při vašem vylučování z Outsidermedia a poslali si i pár osobních mailů. S vaším novým působištěm, kde jste sám sobě pánem, jsem se mohl seznámit teprve nedávno a zaujalo mě jednak vcelku slušnou intenzitou nových diskusních příspěvků, pak i četností diskusní báze pod nimi.
    Četl jsem i vaše provozní podmínky a myslím, že jejich nastavení odpovídá snaze o to, mít zde slušné korespondenty a diskutéry, kteří se budou snažit vyslovit na dané téma nějaký svůj názor podložený jednak svým vlastním přesvědčením, ovšem podepřený také nějakými argumenty. Vzhledem k tomu, že my dva jsme (mimo snad nějaké bazální principy demokracie a společnosti založené na nějakém civilizovaném konsensu vzájemné tolerance i k těm, se kterými názorově nesouzním) trochu odlišného přesvědčení a politické orientace, dovolím si svoji maličkostí vnést (pakliže budete s moji přítomností u Vás souhlasit) do vašich diskuzí trochu více nesouladu s vašimi komentáři, než zde běžně zažíváte. Poté, jestli budu do této vaší diskuse přizván, pak se rád vyjádřím k tomuto článku o politické situaci na Ukrajině.

    • fotrák napsal:

      Oslovil jste pana Vlka, budiž jeho odpověď. Počkám si na Vaši větší řeč, zda bude tak hladká, jako prolog. Kde je Čobolík?

  36. ujo napsal:

    myslím, že v b logu (výborném) i diskusi chybí jeden pohled: náš tak často skloňovaný národní zájem.
    A zde(dle mého názoru) je to jednoznačné . Ukrajinu bychom měli vidět raději dále od Unie s ohledem na pro nás hrozící nebezpečí: migrace, přesun dotací, přesun zahraničních investic

  37. Fagan napsal:

    Ohledně vašeho poměrně obsáhlého článku bych se vyjádřil v několika bodech. Souhlasím s Vámi asi jen v tom, že běžný Ukrajinec je a byl, ať prozápadními nebo proruskými politiky, zrazován a oběma stranami ožebračován, a že se současná Ukrajina nachází, a toho je i jako důsledek současné katarze, na pokraji státního bankrotu. A že se jedná o souboj dvou oligarchických skupin, jedněch napojených na ruský obchod, druhých na eurounijní obchod. Tímto ovšem, pro mě bohužel, můj souhlas s Vaším hodnocením končí. Bývám obvykle ve svých vyjádřeních dosti rozvláčný a mám toho obvykle hodně, ale pokusím se to zestručnit tak, abych Vás a vaše čtenáře od přečtení své reflexe příliš neodradil.

    Situace na Ukrajině z hlediska vašeho vymezení, kterému jste se chtěl vyhnout a který jste charakterizoval nadsázkou, že jedná-li se o starý studenoválečnický souboj „CIA vers. Belzebub Putin“, že nebudete stát na žádné straně. Tomu se ovšem při snaze vnímat Rusko opravdu tak jak dnes jeho současná moc funguje a jak se snaží si maximálně uchovat svůj geopolitický vliv na Evropu a dnes i na značnou část prostoru EU, prostě nevyhnete. Onou mocí samozřejmě v Rusku nemůže být myšlen nikdo jiný než onen „Belzebub“ Putin prostě proto, že ji tam nikdo jiný nemá a neuplatňuje s tak progresivní vehemencí stát se opravdovou banánovou republikou s autokratismem islámských monarchií tak jako Putin.

    Takže volba je jedna – Buď bude Ukrajina (jednou) zemí s politickou kulturou založenou na bezvýhradném vyznávání hodno tzv. liberální společnosti, jehož nedílnou součástí je nepřekročitelné dodržování Základní listiny práv a svobod, anebo se stane ruskou gubernií, kde vládne korupce a místní Ruskem dosazený Turkmenbaši. Tj. jestli Ukrajina bude jednou zemí jako je Nizozemsko anebo Británie nebo jako je Rusko a do jeho „souručenství“ euroasijské unie dnes patřící Bělorusko , Kazachstán a za další kandidáty na členství je považován Kyrgyzstán a Tádžikistán. Kam by chtěl ten pomyslný ukrajinský Olexandr raději patřit nejen politickou kulturou, ale i civilizačně? K Britům a Nizozemcům, a abych nejmenoval jen monarchie, pak k Němcům či Rakušanům anebo dál na dál na Východ anebo k soudruhu Lukašenkovi?

    Oč jde při současných protestech a čím se spustila „putinizace“ Ukrajiny? Po odmítnuti ratifikace asociační dohody s EU jde o bezpochyby drastické tzv. „pendrekové zákony“ (jaké jsme zažili i my z éry vedoucí úlohy KSČ), kdy už srocení 6 lidí může být pokutováno pokutou až 15.000kč za nedovolené shromažďování za účelem státního převratu a dříve EU taktéž kritizovaná kriminalizace expremiérky Tymošenkové za nikoli prokázanou korupci, ale jen za nevýhodnou smlouvu uzavřenou s Putinem o dodávkách plynu. Inu, kdo jiný prozápadní a ruské velmocenské pozici nenakloněný ukrajinský politik (ale tady klidně lze říci i evropský, včetně třeba Barrosa samotného) by domluvil lepší, krom vyloženě servilního proruského vazala? Asi nikdo.

    Závěrem – to, co je dnes poltickým standardem postupné fašizace ruské vnitřní politiky, je samozřejmě pro EU a její politické poměry věc absolutně nepředstavitelná, a tady lidskoprávní organizace jako Human Rights Watch a Helsinki watch bijí na poplach, ale nejen ony „proamerické“ NGO, ale i ryze evropské nevládní organizace blízké sociálně demokratické levici, hlavně SPD a Hollandovým socialistům (a to nejen kvůli tak hojně diskutovanému homofobními zákonu a uvěznění v trestanecké pracovní kolonii členek punkové skupiny Pussy Riot, ale podstatně více alarmujícím zjištěním porušování lidských práv) a jak se vyjádřil sociálně demokratický předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, bude navrhovat a spolu s ním jeho socialistická frakce v EP uvalení sankcí na ukrajinskou mocenskou elitu vedenou Janukovyčovem, a to v podobě blokování a obstavení zahraničních kont jejich prominentů a nemožnost udělení víz na území EU. Je daleko pravděpodobnější, že jeho oligarchové podporující Janukovyče, ho sami hodí přes palubu, nedostanou-li se se svými milenkami do svých bytů v londýnské City a se svými jachtami kotvenými na Baleárech na volné moře. V tomto ohledu naprosto souhlasím se sociálnědemokratickým předsedou EP (zvoleným za německou SPD) Martinem Schulzem a věřím, že pan prof. Keller nominovaný ČSSD jako leader do voleb do EP bude v těchto snahách vůdčí levicovou silu jímž nakonec sám bude členem, také i podporovat.

    Ke zprávám o porušování lidských práv v Rusku, persekuci opozice, vraždám nezávislých novinářů, kriminalizaci opozičních politiků liberální strany Jabloko, šikaně a otevřené xenofobii proti zahraničním občanským sdružením coby „zahraničním agentům“, homofobii a pogromům na gaye pořádanými mládežnickou proputinovskou organizací „Naši“ (koho taky jiného, že?) a pravoslavném nacionalismu propojeného se státní mocí natolik, že takovou moc jakou má dnes za podpory církve a patriarchy Kirilla Putin, neužil ani v 6.stol. byzantský císař Justinián I., tak rád dodám nesčetně linků na seriózní publicistické zdroje a západní seriózní deníky s odkazy na zprávy občanských organizací. Nevím jak je to zde s vkládáním odkazů, ale rád sem příště dám odkaz alespoň na zásadní zprávy AI vydanou nedávno ještě před olympiádou v Soči a rád bych z ní citoval zásadní pasáže.

    • fotrák napsal:

      Panebože, tu hladkost jsem cítil v kostech, Turkmenbaši s námi a zlé pryč.

    • vlkp napsal:

      Zdravím Fagane.
      Jestli budete vpuštěn? Jste tady ne? Sem může každý vstoupit. A zůstat, jak dlouho chce. Pokud dodržuje elementární a jdnoduchá pravidla. Což ve vašem případě nebude žádný problém. A že budete oponentem? A proč byste nebyl? Tedy jestli bude příležitost. O tom si ostatně budete moci přečíst víe už za necelou hodinu.
      No ale teď k vašemu názoru, vlastně ještě ne – musíte vědět, že dialogové okno ke každému novému článku, pokud je otevřeno dvacetčtyři hodin. PAk se automaticky zavře. Klasicky od půlnoci do půlnoci.
      A teď k vaší replice. Napsal jste tohle:
      Tj. jestli Ukrajina bude jednou zemí jako je Nizozemsko anebo Británie nebo jako je Rusko a do jeho „souručenství“ euroasijské unie dnes patřící Bělorusko , Kazachstán a za další kandidáty na členství je považován Kyrgyzstán a Tádžikistán
      To jako myslíte vážně?
      My jsme od převratu 25 let. A myslíte, že jsme nyní blíž tomu Holandsku než 18.11.1989? Podle mne ani náhodou. Daleko více jsme se propadli k tomu Tadžikistánu. Osttaně všechny možné žebříčky – konkurenceschopnost nebo vnímání korupce – tomu nasvědčují. Ukrajina s e svou neexistující tradicí ničeho – tedy žádná státnost, žádná samostatnost, žádná demokracie, žádné národní elity v pravém slova smyslu – tak ta po tomhle povstání – přes zapalování policistů násilnou demontáž státní správy a popřením výsledků voleb, tak ta má jako namířeno k tomu Holandsku? A my nikoli?
      To by mne zajímalo, jak to udělají. Navíc v zemi, kde západní Ukrajinec nenávidí východního ruského Ukrajince! Anenávidí ho zatraceně víc než já třeba fanatické Sparťany.
      Každý může , jen to, co zmůže. Vy si myslíte že oligarchové, zvyklí dělat byznys tak , jak ho dosud dělali by vůbe c připustili holandské poměry?
      Takhle normální život nefunguje. Viz výsledky našich voleb.
      Ostatně, nejsme příliš namyšlení, když si myslíme, že demokracie prostě musí být všude?
      Uveďte mi chudou zemi, kde efektivně funguje. Kdysi se argumentovalo Indií… Chcete tady indickou demokracii? Asi sotva. Víte, demokracie je naprosto vhodný systém pro bohaté. A to ještě ne pro všechny: tam kde schází příslušná tradice, tak prostě nefunguje. Viz arabské země. Ukrajina je prostě většinově chudá. A chudou zůstane. Podmínky pro demorkacii? Skoro žádné Ti lidé z barikád už byli jednou svými vůdci podvedeni. Juščenko a Timošenková jim nic nezlepšili a demokracii nepřinesli. Mylsíte , že miliardy rodiny Timošenkové se vzaly z normálního byznysu, co děláte vy? Že jí sekli za plynovou dohodu? Jak víte, že k tomu nebyl důvod? Ale jistě by se našlo něco jiného.
      Informace ohledně socialistické frakce v EU nemám. Nicméně platí,c o jsme napsal. Jedině šílenec může chtít asociovat Ukrajinu a přivést ji do Unie! Stojím si za odůvodněním z článku proč.
      Hollande je politická mrtvola, když jsme u toho. Jak bude vypadat pozice Martina Schulze a německých socialistů se ukáže už na jaře. A nic, vůbec nic nenasvědčuje tomu , že SPD v eurovolbách dopadne lépe než ve volbách do Bundestagu. Jakou asi tak potom budu mít sílu? Ale i kdyby – opravdu šéf europarlamentu nemá na řešení důležitější věci než Ukrajinu? Kde je jeho starots o stejné dění v Thajsku?
      Jediný kdo si to může vyřešit, jsou samotní Ukrajinci. Tak se jim do toho motejme co nejméně.
      Je i líto těch 46 000 000 milionů obyčejných lidí. Ti jsou každému, ale úplně každému – buřt.

  38. Fagan napsal:

    Tak jsem sem něco vložil, ale nezobrazilo se to, je to dost dlouhé, vím, a asi to spadlo do spamu a čeká na schválení. Pokusím se příště polepšit, jestli vlk na to přijde a bude to sem ochoten pustit, budu rád.

  39. Soumar napsal:

    Jinak Vlku, zpětně chápu Vaše nadšení pro ČSSD.
    Pomstychtivý a nevychovaný prezident versus negramotný a líný premiér předvedou jistě ještě další kvalitní výstupy.
    (jestli máte pocit, že to sem nepatří, smažte to)

    • vlkp napsal:

      Mno to co dnes oba předvedli na Hradě je naprostá tragedie. Nicméně naštěstí na chod státu to nemá , zatím, naprosto žádný význam. Ani zdaleka takový, jako například Klausova amnestie. O které se spekuluje, jak jsem sem kdysi dal k diskusi, že za ní bylo inkaso v miliardách a provize pro spolupodepisujícího ve stovkách milionů.Pravic e pravda má jiný rozměr než trapnosti na Hradě. Tím naprosto neomlouvám Sobotku. Tohle se jednoduše nesmí stát. Zemanovou malostí překvapen nejsem.

      • Soumar napsal:

        Naprostý šlendrián Sobotky mě nepřekvapuje, ale Zeman nepříjemně překvapil; čekal bych, že během oficiálního aktu to přejde a pak po straně se bude Sobotkovi posmívat před novináři. Takhle zesměšnil ČR.
        Jinak za článek o UA děkuji, je vidět, že tam, kde jste nestranný, píšete dokonale.

Komentáře nejsou povoleny.