Média /nejen/ o ukrajinském konfliktu 7.2.2015


napsal vlk

Začnu něčím osobním. Včera  jsem byl doslovně zavalen maily s množstvím zajímavých odkazů.  Mám z toho samozřejmě  radost.  Ale na druhou stranu – je to jako lavina. Prostě  mne to pohřbilo. Nestíhám ty  odkazy  ani všechny pootvírat, natož  zodpovědně posoudit. Vedle toho, skoro polovina  přišla  s věcmi, které na Kose  byly odprezentovány. Vážím si zájmu všech o Kosu a každého jednotlivého mailu, nicméně, zkuste  se vžít do mé situace.  Prosím tedy  ty, co chtějí něčím přispět, aby  vybírali opravdu jen zásadní odkazy a aby měli před jejich odesláním aspon minimální  míru  jistoty , že  to, co posílají už na Kose nebylo. Dělal jsem dneska  takovou malou bilanci, kolik času věnuji jednomu vydání Kosy. A jsem na  řádově  12-ti hodinách denně!!  Začíná mi to těžce přerůstat přes  hlavu. Prosím tedy ty, co něco posílají, aby  respektovali tento fakt.

Děkuji.

Začít nutně musím výstupem z telefonní konference  Merkelová, Hollande, Putin, Porošenko. Všichni víte, co z ní vzešlo. Dohodli se, že  se setkají  11. v Minsku.

Lavrov o tom řekl následující:

Moskva počítá s tím, že na možném summitu v „normandském formátu“ 11. února budou přijata důležitá rozhodnutí„.

„Úsilí pro urovnání ukrajinské krize se podnikají za aktivní iniciativy prezidenta Ruska“Návrhy, které zaslal před několika dny svým kolegům, se projednávaly v pátek v Moskvě za účasti prezidenta Francie Francoise Hollandea a kancléřky Německa Angely Merkelové“.

http://czech.ruvr.ru/news/2015_02_08/Lavrov-na-moznem-summitu-11-unora-budou-prijata-dulezita-rozhodnuti-7242/

Následně ještě na jiném zdroji dodal, že  v Minsku se bude jednat, jen když bude o čem.

Zaujaly mne v jeho vyjádření poznámky, že  budou přijata  důležitá rozhodnutí, dále že  zaslal vlastní návrhy a samozřejmě poznámka o tom, že  Minsk bude jen , když bude co k podpisu.

Proč  zrovna tohle? Protože  ukrajinské zdroje  meldují, že  v jednání jsou zejména a skoro výhradně návrhy Porošenka.

Dále – Lavrov byl jediný, který signalizoval, že by něčeho podstatného mělo být dosaženo.

Bez  odkazů, protože  by jich bylo hodně,  dám vyjádření dalších ministrů zahraničí z posledních nedělních hodin. Uvidíte  naprostý kontrast vůči Lavrovovi.

Steinmeier – šance jsou  skromné  a Lavrovovo vystoupení v Mnichově jim také nijak nepomohlo.

Fabious – francouzský zamini – podporujeme Kyjev  a jeho požadavky .

Britský zamini  Hammond- podporujeme  Kyjev, ale iniciativa je  dobrá věc, konflikt nelze  rozhodnout vojensky, dodávky  zbraní ničemu nepomohou. Rusové neříkají ne, ale není to tak, že by snad řekli, bereme to, jak jste  to napsali.

Aby následně večer přitvrdil a  vlastně obrátil – nazval Putina tyranem z 20.století, který se neumí chovat  ve staletí našem, kde přece platí pravidla. A že prý sankce na něj!

Slábne mi pamět – kdy, že  byla podniknuta  akce k potrestání Saddáma  Američany  a Brity, když nechtěl zničit  jemu jasně prokázané zbraně hromadného ničení?  Bylo to ve  20. nebo 21. století? Nějak nevím.. Protože  britský ministr zahraničí přec emá daleko lepší pamět a přesnější údaje než já! Nebo ne?

Ale nejzajímavější byl Kerry – Rusové a JEJICH SPOJENCI si musí vybrat. Pokud… tak budou podrobeni tvrdým dopadům.

Nejsou to přímé citáty. Jen parafráze postojů. Nestíhám, abych dal přesné citace s odkazem.

Stačí srovnat Lavrova a  ty ostatní. Ale  zásadní je ten Kerry!!  Všimněte  si drobné, ale mimořádně závažné  změny  v  jeho větách proti minulosti. Ještě ve včerejších citacích jeho a Bidena, které jsem vám předložil, si mohlo vybrat  Rusko  mezi sankcemi a tím, když se ohne. Nyní  už to jsou  Rusové A JEJICH SPOJENCI!

Tahle změna je neobyčejně významná!  Kerry, v podstatě,  zastrašuje  další země! Zajímalo by mne které…  Osobně, když nad tím přemýšlím, vidím dvě skupiny, vlastně tři, protože u některých států nevím, jestli patří do té první nebo druhé. Seřadím vím je do těch třech skupin:

1- staří a noví spojenci Ruska – lehké váhy

Bělorusko, Kazachstan, středoasijské republiky, Kuba, Irán, Madarsko, Řecko a možná i Česko se Slovenskem,

2- Nezávislé mocnosti, nerespektující a  tím prolamující izolaci Ruska

Čína, Indie

3- prahové země mezi skupinou 1 a  2

příklad Turecko, Brazílie

Ta první skupina je jasná. To jsou země, které si nemohou dlouhodobě  dovolit vzdorovat  americkému tlaku a a Kerry je varoval, že se mohou rychle, s Ruskem dostat  na  černou listinu, když nebudou v lati. Těmhle bylo určeno Kerryho varování. A já bych řekl , že  v první řadě  -Řekům.

Ta druhá skupina je také jasná. Netuším jak v New  Delhi, ale  v Pekingu  se asi docela pobaveně  zasmáli, když  Kerryho slyšeli.  tam si budou dělat, co chtějí a Washington s  tím vůbec nic nenadělá!

Otázka je u prahových zemí. Pokud  Turci zrealizují  plynovod  místo South Streamu,  je podstatná  část  amerických i evropských sankcí celkem k ničemu.Takže  tlak na Turky bude maximální. Někdy si, doufám, povíme proč  v detailu.

Jen tak mimochodem – nick chacal mi poslal tenhle odkaz:

http://www.securitymagazin.cz/zpravy/rusove-budou-mit-na-kypru-leteckou-a-namorni-zakladnu-1404043713.html

Píše  se tam o informaci od  čínské tiskové agentury Chinagate, že prezident Kypru Nicos Anastasiades nabídl Rusku námořní a leteckou vojenskou základnu. …

Takže  do skupiny  1- těch , co Kerry  zastrašoval primárně  a co  se nakonec  asi zastrašit nechají, přidávám ještě  Kypr.

Fakt je, že  v dnešní atmosféře se něčemu takovému, jako je  ruská námořní základna  Kypru, zdráhám věřit. Kdyby  to měla být pravda, pak by to znamenalo, že  Kerryho výhružky nejsou znakem americké síly , ale  spíše křečí!

Ale k té Kerryho jasné vyhrůžce – jsem zvědav jak zafunguje. Jen si říkám, jak lze  v tomto prostředí podepsat nějakou rozumnou dohodu…..

Včera  jsem se díval na ruskou  bilanci zahraničního obchodu     za  2014. A  přesto, že  4. kvartál byl v odhadech a tím i celorok, mělo Rusko v celkové predikci pořád ještě  malý přebytek příjmů nad  výdaji! I přes masivní odtok kapitálu ze země!! Jestli budu mít zítra volnější ruce, dám i detaily. Ale jestli je to tak, pak potom je plně  schopno plně financovat svoje dovozní potřeby, aniž by nějak zásadně  čerpalo v devizových rezerv!!!

Když už jsme u těch ekonomických věcí – už dlouho do tohoto sloupku chci dát článek z Patrie -Project Syndicate: Proč ruská ekonomika nezkolabuje.

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2836570/project-syndicate-proc-ruska-ekonomika-nezkolabuje.html

Nějak se mi stále vyhýbal, až včera mi ho , naštěstí, připomenul slovenský kosíř DrM.

Dám z něj jen citát, což je škoda. Doporučuji k přečtení celé!

Rusko ale není ekonomický případ směřující k odpisu – alespoň prozatím. Současná situace se velmi liší od roku 1998, kdy Rusko hospodařilo s dvojím schodkem, fiskálním i na běžném účtu. Potřebovalo si půjčit a rozsáhle tak činilo v cizí měně. To znamenalo, že jak rubl devalvoval, ruský dluh narůstal. Nakonec začal být neodvratný krach.

Naproti tomu v posledních letech se Rusko těšilo tučným rozpočtovým přebytkům a veřejný dluh je pod hranicí 20 % HDP. Je pravda, že příjmy z ropy a plynu, které představují většinu státního důchodu, se při přepočtu na dolary srazily na polovinu. Jenže ruská měna se propadla o zhruba stejný podíl, což znamená, že státní příjmy v rublech zůstávají téměř beze změn.

Rovněž ruská bilance běžného účtu byla v posledních letech povětšinou v přebytku. Hrubý veřejný a soukromý externí dluh nedosahuje ani 40 % HDP a velká část je denominovaná v rublech. Ostrý propad příjmu z exportu sice situaci rychle mění, ale Rusko startuje z pohodlné pozice. Panikařit by bylo předčasné.

Jedna  z renomovaných západních institucí  říká v podstatě  totéž co já – pro Rusko a jeho ekonomiku bude, vedle  boje proti inflaci a udržení rozumných podmínek pro vnitřní refinancování své ekonomiky, k.o. kritériem – udržet, ideálně, přebytek na účtu platební bilance nebo alespon deficit, delší čas dostupně  financovatelný z devizových rezerv.  Tady se pro Rusy bude ekonomicky lámat chleba. Pokud  zůstane  zachována, nejméně  v globálu , rovnováha  mezi příjmy a výdaji v  cizích měnách,  nemá si na něm nikdo moc  co vzít.

Vrátím se ke skončené konferenci v Mnichově. Rusko tam bylo věčně na pranýři. Prostě – dokonalý otloukánek!

Agresor, mezinárodní podpalovač, imperialista, atd.atd. Prostě  pro  téměř všechny  účastníky  začínají dějiny vztahu Ukrajina -Rusko běžet až dnem  obsazení Krymu. A navíc  i v tom čase po něm mají výrazné výpadky paměti. Připomenul jim to včera, v rozhovoru pro bratislavskou pravdu bývalý  ukrajinský premier a  dnes  Interpolem hledaný  zločinec  -Nikolaj Azarov.

Rozhovor, na který mi link poslal , jako už tradičně  chacal ne zde:

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/344978-azarov-ukrajina-je-na-razcesti/

I z tohoto rozhovoru dám kousek, jakkoli je to , v mnohé, objevné čtení!

Nazvali ste Rusko agresorom. Zapíšte si preto: 600 tisíc ton energetického uhlia sme dostali v decembri od Ruska. Ak by sa tak nestalo, tak to by pre Ukrajinu znamenalo energetický kolaps, pretože geniálna vláda s Litovčanmi a Gruzíncami spôsobila deficit vo výške 10 tisíc megawattov. A podľa vás agresor dodáva uhlie a nepripomína päťmiliardový dlh. Radšej mi povedzte, čo je to Severo-Krymský kanál. Veď ste úplne bez vody nechali Cherson. Je to do očí bijúce darebáctvo. Vari Litovčan (nový minister hospodárstva Abromavičius) rozumie ekonomike? Je vari Litva, z ktorej do zahraničia vycestovalo za prácou 500 tisíc obyvateľov a zarábajú si umývaním záchodov, príkladom rozvoja?,“ nezdržal sa ukrajinský expremiér.

„Obdobie nášho vládnutia sa dnes vykresľuje v čiernych farbách. Pritom skutočnosťou bol v tom čase 10 percentný rast HDP a to v období svetovej krízy. Je to vari málo? Alebo rast príjmov obyvateľstva 1,6 krát. Za posledné dva roky bola inflácia 0,5 percenta. Sú to vari dôkazy neprofesionality?,“ upriamil svoj pohľad na minulosť Azarov. V tejto súvislosti konštatoval, že normálny vývoj krajiny vždy zablokovali vnútorné a zahraničné destabilizujúce sily, ktoré sa spojili a uskutočňovali prevrat.

Takže ono  v Čechách oblíbená hláška – líp už bylo má na Ukrajině  úplně jinou dimenzi!

No a ta  ruská příšera, ten agresor, zachránil svého, dnes  úhlavního nepřítele  z Kyjeva, před totálním energetickým black outem. Jak to, že  uhlí neposlaly  Spojené státy  nebo Polsko, kteří jsou ovšem ochotni posílat zbraně?

Ale vrátíme se zpět k mnichovské konferenci o bezpečnosti. Skvělý link mi poslala  paní Šims. Bavorský veřejnoprávní vysílač Bayerische  Rundfunk /BR/ provozoval po dobu jejího konání tzv. videoblog. Kam umistoval průběžně  videa  se zajímavými výroky a také zajímavé tweety.  Část je v němčině, část v  angličtině.  Parádní přehled:

http://www.br.de/nachrichten/sicherheitskonferenz-muenchen-blog-stream-100.htmlamin-fulford-february-6-2015.

Vlastně  – paní Šims  mi poslala linky  dva. Ještě tenhle  http://hipknowsys.blogspot.com/2015/02/benj

A rovnou k němu připojila  český překlad. Já  z toho článku nedám nic.  Mám totiž, když to  čtu, docela  vážné pochybnosti o serioznosti původního zdroje – nikoli snad o paní Šims, která patří k renomovaným sloupům a oporám Kosy . Nicméně mohu se mýlit /jakkoli si myslím, že v tomhle případě ne/. Ale nechám na těch, co vládnou angličtinou, aby  si to prošli a sami rozhodli co s  tím. Abych je navnadil,  zvěřejním první dvě  věty.  Jakkoli už tu druhou pokládám za  fake.

Němci zatkli asitenta Victorie Nuland, který je kromě toho i zaměstnancem Vanguard Corporation. Zatkli ho téměř s miliardou vysoce kvalitních falešných dolarů, tištěných ve Vanguard Corporation. Tento zaměstnanec ( je členem ministerstva zahraničí ) a během výslechů sdělil, že “ je dal do oběhu  s“ Vanguard Corporation a všemi jejich dalšími společnostmi a s vědomím Nulandové , McCaina , Kerryho a další …

Vrátím se opět  ke Kerrymu. Na tom přehledu BR od  paní Šims je také jeho vystoupení, kdy říká, že  ač si to mnozí přejí, naprosto není rozdílu  v přístupu k Rusku a k sankcím rozdílu mezi USA  a  Evropou. Jsme jednotní a  zůstaneme  jednotní! Mno…

K tomuhle  Kerryho prohlášení přináší velký článek Spiegel.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-entzweit-usa-und-europa-a-1017346.html

Titulek je  jasný – Ukrajinská krize rozděluje  USA a  Evropu.

A za klíčový považuji tenhle odstavec:

V Mnichově bylo zřetelné jako nikdy před tím, v konfliktu  ohledně ruské agrese vůči Ukrajině, že  USA nejsou připraveny nadále sledovat  diplomatický kurs   Paříží  a Berlínem vedené EU. Ve  Washingtonu  už  víru ve  smysl jednání s Putinem ztratili nejen jestřábi typu Mc  Caina.

Osobně si myslím, že  se  Spiegel ve svém hodnocení hrubě mýlí. Že Američanům už dávno nejde o to, aby  byl ten konflikt nějak mírově urovnán a ještě k tomu rychle. Kdyby  ano,  bylo by se tak už dávno stalo. Jacenuk a Porošenko nemají prachy.  A jistě by  od nich mohli Američané chtít  úplně to samé, co chtějí od  Assada – aby začal jednat spovstalci a  bylo dosaženo jejich podílu na moci. Na Ukrajině jako  v  Sýrii. Mimochodenm – syrská jednání právě v Moskvě běží!      Prapůvodem všech problémů na Ukrajině je naprostá a  totální ignorance povstalců a jejich požadavků  ze strany  kyjevské vládní oligarchie. Kdyby Porošenko s Jacenukem byli ochotná loni v  červnu sednout za jednací stůl, tak jako se to chce od Assada, žádná válka nebyla.

A Porošenko není ochoten přímo s Doněckem a Luganskem jednat ani tehdy, když  stojí u Debalceva na pokraji porážky. Pročpak asi. Kdopak mu  dává  jasné signály – bojuj dál!?

Ještě  dále než  Spiegel, jde  ve svém referátu o vnitřní konferenci, kterou si  uspořádali sami Američané pro své diplomaty a  politiky v Mnichově,  Bild. Zřejmě měl špičkové zdroje  mezi personálem, který zajištoval obsluhu těhle  spešl VIP v uzavřeném salonku. Protože  je schopen citovat  Nulandovou i Breedlova  a  řadu dalších.

Němčináři ten článek naleznou zde:

http://www.bild.de/politik/inland/muenchner-sicherheitskonferenz/was-us-politiker-ueber-deutschland-denken-39678276.bild.html

Nulandové slovník byl jako vždycky – jemný a  vybraný.  Merkelové cestu do Moskvy označila  za  Merkelové moskevský  cajk. Ale  slangově  bych to uměl přeložit jinak.  Jiný diplomat  s vytříbeným slovníkem to nazval – „Moscow-Bullshit“  Evropanů…..

Fakt, ti si přejí, aby  došlo k zastavení bojů!

A Nulandová ve svém extempore pokračuje:

“ Oni mají obavy  o škody, které jejich ekonomice způsobí ruské protisankce“

Já dodávám, že v Německu umí počítat. A  jaksi nejsou  nijak nadšeni z toho, že  zatímco od zavedení sankcí jejich export do Ruska o 18% klesl, americký o 7% stoupl…

Ale dejme zase slovo Nulandové:

Nepošleme  na Ukrajinu žádné čtyři divize, jak se obávají  v Evropě, ale jde o relativně umírněné množství protitankových zbraní…

A když všechny ty  zbraně  začne  vypočítávat Breedlove a  dostane  se  až k systémům, které by měly  zasahovat  údajné ruské zásobovací konvoje, Nulandová ho zarazí a  říká – zásadně používejme  termín obranné zbraně. Jako diferenciál k termínu  o ruských útočných zbraních!

A Breedlove  souhlasí a dodá,  že  ty zbraně  dodané Ukrajině nejsou schopné zajistit vítězství nad Putinem, ale jsou schopni mu zvednout cenu za jeho podporu povstalců do výše, kterou neunese…

A jen tak na konci Bild přichází s  dobrou poznámkou – ty  zbranové komplety nebude schopna obsluhovat ukrajinská armáda. Takže  u nich budou muset být  američtí instruktoři…. Takže půjde o přímé střetnutí Ruska s  Amerikou… Prostě -Moscow Bulstit….

Tak si ten Bulshit z Moskvy popišme  v  číslech. Ukrajina, ústy Porošenka prezentuje , že na  Ukrajině  zahynulo asi  5,5 tisíce mrtvých.

Já jsem v Ukrajinské svodce ze dne  30.01.2015 napsal tohle:

Paní Elena Vasiljevová je opravdu pozoruhodná žena.  Padlých ruských vojáků je podle ní více, než OSN předpokládá celkový počet obětí konfliktu. Ale nebudeme cimprlich. Já osobně si také myslím, že mrtvých na Donbasu není 5,5 tisíce, nýbrž 55  tisíc.

No včera  Frankfurter Allegemeine , s odvoláním   na informace německých tajných služeb, napsal, že  počet na Ukrajině dosáhl  50 000…. A Porošenko, jak je konstatováno ve stejném článku právě v Mnichově mluvil o 1200 vojácích a 5400 civilistech.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ukraine-sicherheitskreise-bis-zu-50-000-tote-13416132.html

Věříte, že  bych byl radši, kdyby  Porošenko nebyl lhář , ale  já byl  za prostoduchého, co na vás  valí bludy?

Ve Frankfurter Allgemeine  jsem objevil ještě  něco,….. ale je pozdě a jsem totálně vycucnutý. Takže  zítra.

Vlastně – ještě  ne. Přidám zajímavou drobnost. Pamatujete  si ještě, jak se Američanům nelíbí, a vyčítají Evropě, že jí vadí, že musí nést důsledky  sankcí proti Rusku a  že myslí jen na svoje zájmy?  Fajn – takže  dám titulek z FAZ

USA  se bojí islamistů – hrozí zavedením viz pro Evropu

http://www.faz.net/aktuell/politik/aus-angst-vor-dschihadisten-amerikaner-drohen-europa-mit-visumpflicht-13416881.html

V článku je  sice ta vizová povinnost  bagatelizována, ale  prý Američané  budou od  evropských zemích požadovat daleko více dat o občanech , cestujících do US…

Prostě  – každý  hlídá jen a pouze  svoje  zájmy. Ale některé jsou zjevně  důležitější než ty  další. Amíci se bojí džihádistů, tak Novák z České Horní Dolní se bude muset  informačně  svléknout do naha!

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.