Malí kluci, britské zdravotnictví a soudy plus ESLP


Není  článek jako  článek. Některé se  rodí lehce, jako by  sami od  sebe, jiné  člověk doslova  vypotí, další  píše  s  vírou, že  něco  snad  změní, jindy zase  z důvodů, že  si myslí,  že přišel na něco, co ostatní nevidí,  Někdy vytvoření textu  doslova  bolí, jindy je  to  tak nějak mimoděk. Pak  jsou tzv.  články  povinné  – ty  k nějakému zavedenému  výročí, jindy jde o  aktuální  kauzu nebo kauzičku, ke  které momentálně   zaujímají  stanovisko  všichni a nelze  nepřidat  svůj  hlas,  jindy…. zkrátka, těch  typů různých textů a jejich tvorby  je    hodně a  vznikají z  mnoha  důvodů  a všemožnými  způsoby – přesně tak, jak se korytem času  a okolností, na které nemáme  vliv,  valí  náš  život. A pak  jsou  texty, nad kterými  doslova a do písmene, při jejich zpracovávání  brečíte /ano brečíte!!!/ i když  jste  na konci  života a myslíte si,  že  už  vás  nic moc  nemůže  zaskočit. Že  pokud  jste  to něco  sami nezažili,  tak  jste  o tom  alespoň  četli  nebo  to viděli v televizi Já pokud  si pamatuji, jsem  takovéhle  sloupky  na Kose dával  asi dva. Dneska  přidám třetí…Bohužel.  Protože  nad ním  řvu a při tom ho, při psaní,  chci chránit  před svou  dobrou ženou. Protože  vím, že  by z něj  měla  v noci  třesení a zase by  nespala,  dlouho by  se  z těch informací vzpamatovávala   a měla  trvale  zoufalý  strach o naše malé vnuky- Rampepurdu a Kuliferdu, kterého bych ji  neuměl zbavit.  Promiňte  mi ten  rozvláčný a  dlouhý  úvod. Ale  být musel.  Brečím  jako malej  kluk. A  asi nebudu za  chvíli sám.

Ale  k věci.  Ve  čtvrtek  večer.  mi  dorazil  mail od  jednoho  ze  slovenských  kosířů. Konkrétně  z Popradu. Od  majitele  jedné z  tamních restaurací. Podotýkám, že  velmi  dobré.  A  já se těšil na  nějakou  nezávaznou  legrácku. Nejspíše  typu  – vlku slíbil jsi, že se zastavíš…  Jenže  to byl  hrubý  omyl!  Tam  mne  čekal úder  pěstí mezi  oči v podobě linku a  krátkého doprovodného textu.  Přiznávám, že  jsem  si  odkaz  otevřel, rychle  přeletěl očima  a nechtěl  tomu, co  čtu,  věřit. A protože  scházelo  ne moc  času do  Dualogu,  byl  text  odložen, s  tím, že  ho musím podrobně prozkoumat další  den a pokud  to bude pravda, že  okamžitě  napíši  tenhle článek, který právě  čtete.   Nerad  přetiskuji  cizí  věci, ale tady  musím. Prostě  věcný popis bych stejně musel přebrat.

 

Viac ako tri dni po odpojení od prístrojov je smrteľne chorý dvojročný chlapec stále nažive.

Britský odvolací súd zamietol v stredu odvolanie rodičov smrteľne chorého chlapca Alfieho Evansa proti rozhodnutiu súdu o zákaze jeho prepravy na liečbu do Talianska.

Informovala o tom agentúra DPA.

Rodičia chceli syna hospitalizovať vo vatikánskej nemocnice Bambino Gesù, ktorá ho je ochotná prijjať a poskytnúť mu starostlivosť. 

Lekári z Liverpoolskej nemocnice napriek nesúhlasu rodičov odpojili v pondelok večer Alfieho od prístrojov. Hoci čakali, že do pár minút zomrie, chlapec začal samostatne dýchať a po niekoľkých hodinách mu poskytli kyslík a hydratáciu. 

Takmer dvojročný Alfie trpí od svojich piatich mesiacov neznámou neurologickou chorobou, ktorú lekári nevedia liečiť. Po odpojení je nažive už štvrtý deň.

Chlapcov otec Tom Evans po prvých hodinách od odpojenia v utorok ráno povedal, že lekári sú šokovaní, že Alfie je stále nažive a samostatne dýcha.

Traja sudcovia odvolacieho súdu v Londýne napriek tomu v stredu zamietli samostatné odvolania Afieho rodičov proti rozhodnutiam súdov, ktoré dali za pravdu lekárom z liverpoolskej Detskej nemocnice Aldera Heya, že preprava chorého chlapca by nebola v jeho záujme.

„Je odporné ako s ním zaobchádzajú,“ vyhlásil včera Tom Evans s tým, že jeho syn stále bojuje. 

Podľa najnovších informácií chcú dnes rodičia požiadať lekárov, aby mohli syna vziať domov. Zároveň však nevylučujú ďalšie právne kroky.


Rodičia Kate James a Tom Evans bojujúci o synov život už niekoľkokrát neuspeli pred britskými súdmi. Foto – flickr.com/Mac Madison

Krátko predtým ako Alfieho v pondelok odpojili od prístrojov, pápež František opätovne uverejnil odkaz na jeho podporu. „Dojatý modlitbami a obrovskou solidaritou v prospech malého Alfieho Evansa obnovujem svoj apel, aby sa načúvalo bolesti jeho rodičov a bola vypočutá ich túžba pokúsiť sa o nové možnosti terapie,“ napísal František na twitteri.

„Tvrdo som bojoval za život svojho syna, pretože viem, čo je správne. A pozrite sa teraz, môj syn je stále nažive aj po desiatich strašidelných, srdcervúcich hodinách. Modlite sa za neho!,“ napísal ešte v utorok ráno Tom na facebooku. 

Smrteľne chorému 23-mesačnému batoľaťu  udelili v pondelok talianske úrady občianstvo v nádeji, že tento krok umožní jeho prevoz do nemocnice v Taliansku.

„Talianska vláda dúfa, že bude umožnená okamžitá preprava tohto dieťaťa už ako talianskeho občana do Talianska,“ uvádza sa vo vyhlásení daného ministerstva.

Šéfka nemocnice Bambino Gesù Mariella Enocová dokonca odcestovala do Liverpoolu, aby sa osobne pokúsila ovplyvniť situáciu v prospech rodičov.

V rozhovore pre taliansku rozhlasovú stanicu Radio 24 Enocová povedala, že sa rozprávala s talianskym veľvyslancom v Londýne, ktorý uviedol, že lietadlo by s chlapcom mohlo odletieť do niekoľkých minút.


Alfie leží v nemocnici v Liverpoole už od svojich piatich mesiacov. V pozadí jeho otec Tom. Foto – Facebook

Európsky súd pre ľudské práva odmietol v pondelok zasiahnuť do prípadu Alfieho rodičov. ESĽP uviedol, že odvolanie rodičov je „neprijateľné“ po tom, ako sa ním v piatok odmietol zaoberať britský Najvyšší súd.

Nemocnica v Liverpoole upozornila, že nebude priebežne poskytovať informácie o zdravotnom stave chlapca. „Toto je naša obvyklá a dohodnutá prax pri všetkých našich pacientoch,“ napísala nemocnica vo vyhlásení.

Súd takisto povolil v pondelok lekárom Liverpoolskej nemocnice, kde Alfie leží od svojich piatich mesiacov, odpojiť chlapca od prístrojov a ukončiť tak jeho život.

Podľa sudcov nie je dôvod na jeho ďalšie predlžovanie.

Otec chlapca, ktorého chcú odpojiť od prístrojov, prosí pápeža o azyl​

„Alfie vyzerá ako normálne dieťa, no podľa jednomyseľného názoru lekárov, ktorí ho vyšetrili, je jeho mozog takmer celý zničený. Nikto nevie prečo, ale skutočnosť, že to tak je a pokračuje, sa nedá poprieť. Znamená to, že Alfie nemôže samostatne dýchať, jesť ani piť. Takisto neexistuje nádej, že sa jeho zdravotný stav zlepší,“ odôvodnil súd rozhodnutie.

Rodičia Kate James a Tom Evans bojujú o synov život už niekoľko mesiacov. Voči rozhodnutiu britských súdov sa odvolali, no nepochodili ani na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.


Tom Evans hovorí s novinármi pred Detskou nemocnicou Aldera Heya v Liverpoole. Foto – TASR/AP

O podporu požiadali rodičia aj pápeža Františka.Minulú stredu sa s ním Alfieho otec Tom stretol dokonca osobne priamo vo Vatikáne. František ho prijal dopoludnia vo svojej rezidencii v Dome sv. Marty.

Tom Evans ho poprosil, aby im pomohol v snahe previezť dieťa do vatikánskej nemocnice Bambino Gesù.

„Len preto, že nikto nepozná ochorenie, pre ktoré trpí, nemusíme mu vziať život,“ tvrdil Alfieho otec novinárom. „Ak nám prejaví známky umierania, budeme s ním prežívať každú chvíľu. No zatiaľ nám nedal najavo, že je pripravený odísť, preto chceme v zápase pokračovať.“

Portál Vatican Insider ešte pred rozhodnutím Najvyššieho súdu priniesol rozhovor s riaditeľkou nemocnice Banbino Gesu, ktorá potvrdila, že nemocnica má záujem poskytnúť Alfiemu starostlivosť napriek tomu, že jeho choroba je v tejto chvíli neliečiteľná. Lekári z vatikánskej nemocnice chcú spolupracovať s britskými a naďalej zisťovať príčinu Alfieho zdravotného stavu.

Taky  vám nad  tím  textem slovenského Deníku Postoj  zůstává  rozum stát??!!! Také si  říkáte  PRO BOHA,  v jakém  světě  to  žijeme??!!  Také  si  říkáte,  jak je něco takového možné???

A  přidám  další  otázky,  které mi  s tím odkazem  na  originální  článek, poslal  popradský  kosíř RŠ:

Aky pravny paragraf zakazuje volny pohyb cloveka v Anglicku (GB) ?
Na zaklade akeho paragrafu je odsudene batola k trestu smrti …. dokonca udusenim ? Cim sa previnilo ?
Co „urobili“ rodicia dietata ze stat GB prevzal nad dietatom rozhodovacie pravomoci a vzal ho z rodickvskej starostlivosti ?Odkedy je dieta „majetkom “ statu ?Aky paragraf ?
Aky paragraf umoznuje statu TAKTO zaobchadzat s ludskou bytostou ?
….otazok by bolo urcite viac ….ale neodpustim si zaverecnu : Do tejto civilizacnej moralky , ktora vytvori kulturu umoznujucu citovany pripad chceme patrit ? Toto je nasa vysnena tzv. demokraticka cielova stanica ?

A  přidám pár  svých, jako vždycky – technických –

jak je  možné,  že  britští  lékaři  sdělí rodičům  a  soud  to akceptuje,  že  převoz  malého Alfieho  do  vatikánské nemocnice by  nebyl v  jeho  zájmu,  když  odpojení od  přístrojů  je  jistou smrtí?  Ta  snad  v  zájmu  toho malého  človíčka   a  jeho rodičů  je?????

Jak je  možné,  že  se případem  odmítl  zabývat  Britský  Nejvyšší  soud a  jak si mohl   dovolit odmítnout   vstoupit  do  kauzy  Evropský  soud  pro lidská  právě????  Který  jinak  mluví  úplně  do všeho?

Jak to, že  není  respektováno právo  rodičů rozhodovat o dítěti a  je  jim, zejména v  takovémto krajním případě  nadřazeno   právo nějakého soudu,když jde o  život  dítěte a  rodiče za něj bojují?   A  to pomíjím takový  detail,  jako že  chlapec  dostal v mezičase  italské občanství  a  měl  zajištěnou péči ve  své nové  zemi….
Je  toho  víc. Na  co bych se chtěl zeptat  kompetentních  lidí,  kdybych mohl. Ale nebudu v  tom pokračovat.  Tenhle  případ  si nezaslouží  otázky  ze  zvědavosti, respektive  – zvědavost  do něj vůbec nepatří a  já si nejsem  jistý, zda by  další  dotazy  už  nejméně  z  části neměly  právě  tuhle motivaci. Kosa není  a nebude bulvárem.

Jednu otázku  na pokraji  solidnosti a  dobrého vkusu  si  rozhodně ale   odpustit   nemohu.  Hlavním důvodem  k vynesení  rozsudku  smrti nad  Alfiem je skutečnost, že  se jedná o neznámou  chorobu,  kterou  neumíme  léčit, protože zatím nebyla popsána. Tak proto  chlapec  zemře.

Ostudné a hnusné samo o  sobě.  Ale  co když  zítra  se objeví  další stejný  případ? V Británii hodně dají  na precedenční rozhodnutí. To  jako  pacient  č.  2 bude  také  odpojen, protože  má  diagnozu o které  nic nevíme?

Ve  středověku  byly doslova  světovou  metlou  mor a  malomocenství.  Nemoci  nevyléčitelné,  nakažlivé, smrtelné, zabijácké. A  postižené jejich  okolí, z obav před nákazou, izolovalo a tím odsoudilo k smrti. A přesto se našli  LÉKAŘI!!!  ano   LÉKAŘI,  kteří ty  odsouzence k smrti ošetřovali a  zabývali se jimi, protože  chtěli  těm strašným  nemocem přijít  na kloub. Bavíme se o středověku,  jaký kontrast  ve statečnosti  tehdejších  doktorů a těch  dnešních z Liverpoolu, kteří  vypnou zkrátka  vypínač  a zřejmě  nic na  té nemoci nehodlají zkoumat!  Nechápu!!! Naprosto nechápu,  kdyby  pro nic  jiného,  tak  kvůli klinickému  zkoumání  měl  být  Alfie  udržen na  živu!  Aby ta  nemoc  už  nebyla  neznámou!! A  aby  někdo začal  hledat, jak na ni  vyzrát!  Jeho  rodiče  se o mém uvažování  nedozví, přesto se jim na  dálku omlouvám,  že  v argumentaci za  Alfieho ho  TAKÉ prezentuji, brutálně  řečeno,  jako pokusného králíka. Ale  věřím, že  by  souhlasili i s tímhle  sadistickým  argumentem.  Protože  by jim, na  rozdíl  od  těch  vrchnostenských papalášů v  doktorských pláštích a talárech,  došlo,  že  Alfieho  život  by měl přeci jen nějaký  smysl.

Nicméně  vedle  zděšení, bezmoci a  rezignace  zůstává  podiv.  Podiv  nad  praxí  britského zdravotnictví. Protože  malý  Alfie není první případ velmi podivného přístupu  ostrovních  zdravotních  orgánů  k dětským pacientům. Věřím, že  zejména  čeští  čtenáři Kosy  si  vybaví jiného  malého britského  chlapce – Ashyu Kinga,protože  s etýkal  naší republiky  a  byl  tady medializován.

Ten měl   měl diagnostikován meduloblastom, který patří k nejzhoubnějším dětským nádorům. Britský  zdravotní systém  tehdy  navrhnul a chtěl  s  chlapcem provozovat  léčbu,  která  dávala  sotva  nějakou  naději,  že  by přežil. Rodiče se  s  tím  nesmířili a proti  vůli  úřadů  Ashyu odvezli na  soukromou  kliniku  do  Španělska.     Výsledkem bylo, že  na ně  Británie  vydala mezinárodní  zatykač a  oni se  dostali  dokonce  na  24 hodin  za mříže. Naštěstí  měla  španělská  justice zdravý  rozum a následně, proti  vůli  britských úřadů  byli propuštěni. Takže  mohlo  dojít  v  tomto případě k Love  story  –  malý  Ashya,  byl převezen do pražského protonového centra  a  tam  podroben jejich  speciálním procedurám a  dnes  je považován za  zcela  vyléčeného!!!  Detaily k  nalezení  zdezde.

V podstatě  jde o  velmi podobnou  kauzu. Která se liší  jen  v privátních detailech  –  ve  schopnosti obou  malých nebožáků  se  někam  sám přemístit  nebo  být  přemístěn a v možnostech  rodičů  financovat léčbu.  Ovšem míra  byrokratického hlupství  britských  úřadů  i ignorantské rigidity  britského zdravotního  systému je  úplně  stejná!

Ashyovi  rodiče, také, na  rozdíl od  těch  Alfieho,  jak se zdá,  udělali sice na první pohled  nelogickou a protismyslnou  věc, která  ovšem jejich synovi následně  zachránila  život  – dospěli k názoru,  že  nemá žádný   smysl  ztrácet  čas a energii  vše  zvrátit  přes  justici!  Takže  vzali věc  do  vlastních rukou a s úřady se přestali bavit. Alfieho otec a  matka  mechanismům  demokratického systému  věřili.  Stejně, jako bych jim  věřil na jejich místě  já  a nejspíš  i každý  z  vás. Jestlipak  si někdo z těch  v talárech a  je jedno zda  u  soudů na  ostrovech nebo ve  Štrasburku,  uvědomili,  jaký  signál  do  veřejnosti  v tomto případě vyslali????  Jak  mohutně  otřásli  víru  obyčejného  člověka,  že  se může  právní cestou  dovolat  toho, co  velí zdravý  rozum, přirozený  cit a  slušnost?! Jak  hrozně  byl poškozen  samý  základ  demokratického systému,  který  tvoří  nezávislá, spolehlivá a předvidatelná  justice????? Kde jsou  zastánci lidských práv a  všechny  ty  mezinárodní instituce,  které  hlídají  zda  někomu  není  zkřiven  vlas  na hlavě? To jsou  další  nutné  a  neodbytné  otázky.

Pro mne osobně  je ale  zdaleka  největšíma  nepochopitelným zklamáním, ba  naprostou tragedií,   přístup  Evropského soudu  pro lidská práva!

Než  píši  jakýkoli  článek, snažím se sehnat   vždycky  docela  dost nějakých relevantních  informací.  Které  na  první pohled  souvisí  s  tématem velmi okrajově  nebo zdánlivě  vůbec. V  případě  malého  Alfieho mne také zajímalo, jak to v  Británii  mají  například s  eutanasií.  Chtěl  jsem prostě  vědět,  jak se britské právo staví  k  tomu,  když  někdo  chce,  z dost  vážných důvodů  a to zejména  nemoci,  sám a dobrovolně  skončit  své  utrpení.

Protože  nemám  angličtinu, bylo nutno  vzít za  vděk  českými  zdroji. A  v tom , který mi připadl nejrelevantnější  sepíš e toto:

Ve Velké Británii by podle současného návrhu zůstaly zákroky narozdíl od Švýcarska za zdmi nemocnic. „Návrh zákona by legalizoval asistované umírání u nemocných pacientů, kteří jsou ale duševně svéprávní a mají výhled, že nebudou žít víc jak šest měsíců,“ vysvětluje Michael Charoneau z britské organizace Důstojnost při umírání. Nešlo by přímo o legalizaci pravé eutanazie, protože lékař nemá právo sprovodit pacienta ze světa sám. To pacient si musí vpravit do těla uspávadlo.

Skotové zase mají ve svém návrhu zajímavou klauzuli, že člověk musí třikrát po sobě doktora o ukončení života požádat. Mezi žádostmi musí uplynout prodleva v řádu týdnů. Musí mu být také víc jak 16 let. Jinak je zákon podobný britskému.

Zdroj:

Jestliže  tomu správně  rozumím a  v Británii se v mezičase  nic  nezměnilo, pak ten, kdo chce  zemřít, tak musí,dovolím  si  použít  termín -kvalifikovaně vyjevit  /ve Skotsku opakovaně/  svou  vůli a  tudíž  k tomu úkonu musí  být zletilý. A  následně  operaci technicky  sám, bez  cizí pomoci provést!

Tady  maličký  kluk,  přes protesty  rodičů,  bez  své  vůle, natož  kvalifikované je,  z cizího rozhodnutí a  cizím  výkonem  prostě  odpojen!!! Není to náhodou vražda  par  excellance?

Nechápu,  jak  může  v právním řádu civilizované  země  existovat taková  zjevná a obludná mezera!  Ale  jak už  uvedeno, největším  šokem je pro mne ignorance případu ze strany  ESLP.

Vím totiž, že  když  hledám a mám trošku  štěstí, vedle práce, kterou do toho investuji, obyčejně  cosi najdu. Cosi hodně zajímavého a  úderného. Takže  i tentokrát! Narazil jsem na  velmi stručný popisek případu  Pretty  versus  Velká  Británie,  kterou ESLP   rozhodoval a kde  vydal  judikát.  Dovolím si přímou citaci:

  • problematiku aktivní eutanazie i asistované sebevraždy vykládal ESLP ve věci Pretty vs. Velká Británie – stěžovatelka trpěla nevyléčitelnou nemocí, ochrnutá od krku dolů, zvýbaly jí jen týdny života, chtěla ukončit svůj život, ale vzhledem k ochrnutí nemohla, její manžel byl ochoten to udělat X právo to neumožňuje
  • soud judikoval, že právo na život je základ Evropské úmluvy na ochranu LP a zákl. svobod, umožňuje státu činit přiměřené kroky k ochraně života (tj, trestní zákon) ⇒ neexistuje právo na smrt jako negativní aspekt práva na život

Vidíte  totéž  co  já? A  rozumíte  tomu stejně?  Takže  podle  toho rozsudku paní Pretty musela  trpět  dál a její manžel jí nesměl pomoci,  nechtěl li  být  obžalován nejméně  z napomáhání  k vraždě, ne li  z vraždy, protože  stát  má právo učinit přiměřené kroky  k ochraně  života a  neexistuje právo na smrt????

A  u  Alfieho se  ESLP necítil být  k projednání jeho  záležitosti legitimován, protože ESĽP uviedol, že odvolanie rodičov je „neprijateľné“ po tom, ako sa ním v piatok odmietol zaoberať britský Najvyšší súd!!!!!

Nemám slov!!!  Kde jsou nějaké  evropské hodnoty?  Kde je  humanismus? Kde je právo člověka  na  život? Jak to, že nikdo nebije  na poplach?  Jak to , že nezasedají  vlády? Jak to, že  věc  neřeší  summit  EU?  Malej  kluk  umře…..  Možná  už  umřel.  Jak  to, že  papež  František není najednou žádná  autorita??? Na  rozdíl od případu, kdy kriminálníkům nebo migrantům  myje  pokorně nohy????  Jak to, že  právo na  život  mají  atentátníci z londýnského metra nebo londýnských mostů, ale  nikoli  Alfie? Jak to.. Proč….Jak je možné..  Co s  tím…

Nechápu a zase nechápu.  A brečím a brečím. A je mi to pranic platné…

Ale jednu,  závěrečnou  otázku  si  neodpustíma  odpustit  nemohu.  Jak to, že  britský  zdravotní systém  neuměl vyléčit Ashyu Kinga  a  jeho nádor,  jak  to  že  nechtěl ani zkoušet  udržovat  při životě  Alfieho  Evanse a  nehodlal umožnit, aby  to  zkusili ve Vatikánu, v  obou případech na  vysoce specializovaných pracovištích špičkových  nemocnic, ale  jak to, že  v,  s odpuštěním – blbém,  okresním špitále  v Salisbury  dokázali  dvojnásobný  zázrak  a otec a  dcera  Skripalovi  doslova  vstali  z  mrtvých  po otravě  nejprudším  myslitelným tajným jedem????

Okresní špitál dělá zázraky  na počkání   a  špičková střediska  země  odsuzují  k  smrti a  dávají podnět  ke  stíhání  rodičů,  kteří se nehodlají  smířit  se  smrtí svých  dětí??? Z jakého důvodu  je s  Ashyou a  Alfiem  zacházeno jinak   než  se  Skripalovými????

Ne nemusím  cpát  aktuální politiku do  všeho co  napíši, ale  ty  právě položené poslední   otázky  se prostě generují sami od  sebe!  A  pokládám je  jako vždycky,  ze  stejného důvodu – k jejich odpovědi nejsou potřeba  expertní , vysoce  specializované znalosti, ale  bez  jejich  vodotěsného zodpovězení  se nelze  dobrat  elementární pravdy.

Dodatek ze  sobotního dopoledne:

Agentury  vydaly  informaci , že  malý Alfie  Evans  zemřel….. Doufám, že  jsou  liverpoolští lékaři, britští soudci  a  ti z ESLP  konečně  spokojeni!!! Nikomu nepřeji nic  zlého.  Ale  kdyby bylo po mém,  tak všem těmhle  humanistům  by  příslovečné  boží mlýny  namleli  něco v  budoucnosti ze  stejného zrní.

Bůh s  Tebou  Alfie  Evansi, Bůh s  vámi Kate Jamesová a Tome  Evansi! 

Sdílím váš  smutek. A  za  všechny  čtenáře Kosy  – upřímnou soustrast!

Mimochodem, Alfies  měl svou  facebookovou s tránku s  názvem  Alfies  Army. Která  měla  nějakých 800 000  fanoušků. Jestlipak  ty,  kteří  rozhodli o tom,  že  Alfie nepatří více do tohoto světa si  uvědomují,  že  tenhle  svět díky  Alfieho  osudu  s e pro ně  stal  prolhanýma  odporným?  Sv+ět, kterému nelze  ani rozumět, ani věřit? Pro mnohé  nevratně.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.