Jaký dopad budou mít komunální a senátní volby na celostátní politiku?


Tohle  je  centrální otázka, kterou nyní řeší politické strany. O tom, že  vliv  mít  budou nikdo nepochybuje. Konec  konců, všechno krystalicky  čistě  zdokumentoval  rozhořčený  boj o Prahu. Máte  přirozeně pravdu, když logicky  dodáte – jestliže  šlo zároveň o  volby  do senátu, jenž  bude mocensky  redesignován, protože  oficiální  vládní koalice ANO-ČSSD-KSČM ztratí jeden komunistický a  nejméně  8, ale  spíše 11 mandátů socialistů  a  Babiš  sotva něco  získá  zpět. Tím    je  jasné, že  horní komora  bude  v rukou opozice a ta získá  určitý mocenský  nástroj na  vládu, jenž jí doposud  chyběl! Tohle jsou kupecké počty. Doslova  do písmene. Jenže  to není zdaleka  všechno!

 

A propos  senát – Jiří Drahoš skutečně  dosáhl na senátorství  už  v prvním kole a nakonec  bodoval ještě  výrazněji než  Čunek. Gratulace!

Když  už  jsme u těch  gratulací, poslal mu ji také Zeman. Se  svou obvyklou elegancí, noblesou a zdvořilostí příslovečného dlaždiče. Dovolím si citovat:

„Panu Drahošovi mohu blahopřát a jako bývalý prognostik mohu blahopřát i dalším protikandidátům. Je to pro ně cena útěchy, i když já nechci senátní křeslo podceňovat,“

Existuje nepatrná naděje,  že  opoziční  sněmovní strany  se na  chvilku odtrhnou  od  těch kupeckých počtů a  projeví trochu stranického nadhledu  a nikoli  lačnění  po funkcích.Nevěřím tomu, ale  třeba  se stane  zázrak  a využijí  příležitost  dát  Zemanovi excelentní  a  autentickou  facku. Stačila by  dohoda, že  horní komoru povede jako  její šéf  právě  Jiří Drahoš!!! Vzhledem k tomu, že  ze  všech právě  zvolených senátorů měl, s  odstupem, nejvyšší  zisk!  Stal  by se tak  členem nejvyšší  ústavní reprezentace a  navíc předseda  senátu je, v případě  prezidentovy  neschopnosti vykonávat  úřad, vlastně  nositelem  většiny  jeho kompetencí!!!! Dokonalý revanš! Už  vidím Zemana….. Jenže  to by  chtělo mnoho a mnoho politické  představivosti, bravůry, odříkání, sebezapření  a vize. A to od  českých politikářů věru nečekám. Ale  budu  doufat…

Předpokládané změny  počtů v  senátu budou mít  dopad  nejen  na konání  vlády. Ta  se musí připravit na  značně  delší legislativní proces  při prosazování zákonů, neboť  je  nepochybné, že  senátoři z opozice  si dají záležet, aby  Babišovi  vraceli zejména  ty zákony, na kterých mu bude nejvíce  záležet a on musel  podstoupit  ve  sněmovně  hlasování na  101, k  čemuž  potřebuje  skoro stoprocentní  disciplinu komunistů a sociálních  demokratů. Za  situace, kdy  obě  tyhle  partaje prodělaly své největší debakly a v podstatě  zmizely  z  komunální  politické mapy, což  na nich  rozhodně  zanechá  hluboké  stopy a budou  nuceny  hledat způsoby, jak se oproti Babišovi vymezit..

Problém má  i  stařec  z Hradu. Všude, kde bude potřebovat  spoluingerenci  senátu, zejména  u různých jmenování, nejspíš  tvrdě narazí.  Už nebude mít  v záloze  soc dem, která se nakonec  vždy před jeho vůlí ohnula. Nýbrž ty, které v minulosti s  gustem opakovaně urážel,  jak konec konců znovu předvedl v té „gratulaci“  Jiřímu Drahošovi. Nejspíš  zafunguje  – jak se  do lesa   volá, tak se ze  senátu na Hrad  ozve.

Ale  rozhodující  budou  dopady  na  činnost  sněmovny, protože  ta limituje  primárně  vládu.

Vrátím se ještě jednou k Zemanovým povolebním průpovídkám. Ano, průpovídkám, protože je nelze  nazvat  ani  komentářní  zkratkou, natož  komentářem a už  vůbec  ne  analýzou.  Jen průpovídkou. Jak  že  to  geniální  šachista a prognostik vidí?

„Neodehrálo se žádné zemětřesení. Někdo mírně posílil, někdo mírně oslabil, ale není to ani na otevírání šampaňského, ani na sebevraždu,“

Takže výsledek komunálních voleb Zeman nepovažuje za žádné zemětřesení, v žádné z politických stran podle něj nemusejí páchat harakiri, nemluvě  o vyvození politické odpovědnosti….. Současně nevidí jediný důvod, proč by výsledky voleb měly otřást vládní koalicí ANO a ČSSD.

Hmmmm…. Nikde na  internetu není komentář  či  analýza, alespoň   mezi těmi, co se mi objevily  na skle, jež  by  potvrzovala  Zemanův  názor. Že  ty  výsledky  představují jen jakousi nepatrnou kosmetickou  změnu, která  je  někde na prahu  rozlišovacích  schopností opravdového politického glosátora!

V naprosté  většině  je  řeč  o debaklu, fiasku, gigantickém propadu. A to jak  sociální demokracie, tak  komunistů. S  tím, že  ANO navíc  vysálo  už  téměř  celou  jejich  voličskou základnu- A  převážná  část  téhle komentující  většiny  také míní,  že  volby jsou  Babišovým jasným neúspěchem.

Ovšem podle  Zemana  žádné  drama, natož  zemětřesení a nijaký   důvod  k sebereflexi. U nikoho.  Takže  dovozuje, že  jediný,  kdo  má  důvod  k sebevraždě  je vlastně jen Poche  a pražská  soc dem,  jak opět decentně  vysvětlil:

„S touto organizací jak známo manipuloval pan Poche, a tady máte opět důkaz, jak předvedl své manažerské schopnosti,“

Pražská organizace ČSSD je podle Zemana nejslabší, ale přitom nejvíce řve a diktuje si, kdo má být ministrem a kdo nemá být ministrem.

K tomu jeho  hodnocení Prahy  se ještě  vrátím, jakkoli to bylo pojednáno  v podstatě  už v neděli. Ale  nyní k jeho  centrálnímu tvrzení, protože  to je  vůbec  nejdůležitější. Má pravdu  když  říká, že

nevidí jediný důvod, proč by výsledky voleb měly otřást vládní koalicí ANO a ČSSD?

Dovolím si tvrdit  že  jde o jeho zbožné přání. Které  však  v konečných  důsledcích  může  být  snadnou realitou, pokud   Filip a  vedení soc dem dají  přednost systému  každý den u  těch několika  zbývajících  koryt  dobrý před pokusem o politické  zmrtvýchvstání, jestliže  je ještě možné. Což  zdaleka není zaručeno.

V okamžiku, kdy  zjevně těžce  nespokojená a  iritovaní část  KSČM, která se Kluzkého Vojtu pokusila  neúspěšně  svrhnout  po totální parlamentní prohře  loni  na podzim, prosadí  svou a  zbaví ho stranické moci, má  vláda problém. Velký!

Totéž, ve větším, jestliže  by si konečně  soc dem dokázala  uvědomit,  že ve  vládě zkrátka  žádná obnova  a restart není možný.  Nejen proto, že  tak ukazují  případy  dvou stran, které  si  prošli politickým záhrobím před oranžovými – ODS a  Lidovci.

Ti druzí dokonce vypadli z parlamentu. ODS  v něm sice s 8%  zůstala, ale  jako by nebyla. Obě  partaje prošly  obdobným procesem. V tichu se začaly  zabývat  sami sebou. V prvním kroku  odvrhly  nános  nalepených příživníků a  konjunkturalistů a zjistily, kdo  je  skutečný straník, s kterým se dá počítat  pro těžkou a  nevděčnou práci a kdo jen fanoušek a  především  konzument  úspěchu.  Opřely  se o své odtučněné  základní organizace, drasticky  zredukovaly  řídící  struktury a minimalizovaly  výdaje, hledaly  a našly  budoucí  nosný program. A  také  vygenerovaly  do svého vedení  nové tváře s  dobrým morálním kreditem. I když  nevelkou obecnou známostí. Žádné pokusy  s  instalací do světel ramp  tváří jako Němcová nebo Benda, respektive  Cyril Svoboda  nebo Čunek, jakkoli se jich nevzdaly a  zamontovaly  je  do nového nastavení tam, kde mají nějakou přidanou hodnotu. A především přestaly  politicky  lavírovat, s  jasnou  zásadou, že  pokud  chtějí  být  opět  významným politickým hráčem, musí dodržovat  elementární principy  svých závazků vůči  voličské základně!  Minimálně nějaký  čas. Což  znamená  nejít primárně po moci a  korytech, nejméně pro nejbližší  politickou periodu, jim nadřadit  princip. Proto jak ODS, tak i Lidovci  odmítli jakoukoli  participaci  s Babišem, leda  že  by  se z ANO šéfe  stalo ANO bez  šéfa. Ačkoli někteří  významní straničtí papaláši   – taková Udženija nebo Klaus ml., respektive  Čunek to viděli  úplně  jinak a tradičním způsobem!

Jediná cesta, která vede ven  z krize! Nic jiného nefunguje. Přesně  tohle  zavrhli socdemáci a také  komunisté.  U komunistů to bylo kvůli  osobním  Filipovým ambicím ještě  chvíli  být  soudruhem předsedou, než   definitivně  vezme klobouk a hůl. Takže  svou odpovědnost za  volební porážku  zamaskoval několika  koryty  pro  pár  soudruhů  a  ti, mu spolu  s teplým smrtelným objetím Miloše  Zemana na  sjezdu,  zajistili  ještě jednou to soudruhování předsedování. Rád  si počkám, co se bude dít  nyní!!!! Žádného  dalšího králíka  , pardon, koryta, z klobouku už  nevytáhne.

Situaci  u  socanů hlouběji rozebírat nebudu. Už  to na Kose bylo učiněno  několikrát. Omezím se jen na  krátký  výrok – oranžoví sami sobě  nalhávali po parlamentních volbách, že za  všechno může  Sobotka a Chovanec a  vůbec staré vedení, že stačí jen nějak nějak přepřáhnout, dát na plakáty  Hamáčka a toho stínovat Zimolou, přitulit  se nějak k Hradu a  ztracený  volič  sám pokorně, nejlépe  po kolenou,  přileze  před Lidový  dům a bude pokorně prosit za  odpuštění, že  zběhl!

Oranžoví  nic nepochopili.  Nechápají  zásadní  nastavení obyčejného člověka.

-že na něj platí  jednoduché  marketingové  triky

-že v  době  ekonomického růstu  neřeší tradiční levicová  témata typu – mám práci/nemám práci,  vyjdu s  výplatou/nevyjdu s  výplatou atd. nýbrž  rád  uvěří tomu, kdo mu slíbí, že ANO , bude ještě lépe

-že za  ztrátu  voliče nemohl a nemůže  Sobotka,  nýbrž  Babišova  excelentní  reklamní a mediální politika, vyfutrovaná   drtivou  a nepřekonatelnou finanční převahou  a soustavné a nekončící podrazy  z  Hradu.

Ale  především si obě  tyhle strany  nedokázaly  uvědomit a  náležitě  reflektovat, že  jejich  voliči jednoduše  zběhli  k Babišovi. Tedy převážně. Něco  šlo i k Okamurovi – zejména  od  komunistů. K Pirátům  přeběhl  celý  městský  sociálně  demokratický  střed. Ale  rozhodující je  ten úprk  k ANO šéfe.

KSČM i ČSSD   prokázaly, že  neovládají  tu nejjednodušší politickou malou násobilku. Viděly  v přímém přenosu,  že  Babiš  v podstatě  není  schopen sestavit většinovou   vládu. Tedy pokud by nešel do spojenectví KSČM +Okamura. Což  si  a každý kdo  má mozek v  hlavě, to identifikoval, nemohl kvůli  mezinárodní reputaci -DOVOLIT!  Mohly  ho tavit podle  libosti, nechat ho vařit  ve  vlastní šťávě, aby  bylo jasné, že  nestačí ani  k tomu, aby dal dohromady  vládu!

Jenže  oni  poslechli  hradního zaklínače  hadů a vábení  Babišových korýtek a  nasedli na  tygra  vládní  spoluúčasti. Ačkoli  opravdu  ta  nejprimitivnější politická  logika  říká,  že  jestliže  mi  někdo  ukradl ve  velkém voliče, mohu  je  dostat  od  něj zpět jen tak, že  se on je buď svou nekvalitou   přesvědčí,  že  to byl  hrubý omyl  nebo já přesvědčím je,  že  praktickou politiku  umím dělat  lépe než  ten zloděj hlasů. Ani jedno z  toho ta  slabší, okradená  strana  nemůže dělat  jako  oficiální nebo neoficiální člen  vládní koalice ursurpátora mých  voličů, kde jsem v postavení  slabšího!  Když do holportu s ním  vstoupím,  jasně veřejně  říkám, že ten velký kluk to dělá  vlastně  dobře, tak dobře, že já mu  chci přicmrndávat, protože  sám bych to lépe nevymyslel!!!  Proč  by  se pak  můj původní volič měl vracet????

Necítil jsem  žádnou potřebu  tuhle primitivní trivialitu takhle polopaticky  na Kose  rozepisovat, protože  to je  opravdu do očí bijící.

Socani i komouši to přesto nepochopili.  U  rudých je   jasné proč a už  to zaznělo, je  to  Filipova  snaha  ještě  chvilku  být  důležitý. Že zbaví partaj budoucnosti  pro něj nehraje  evidentně  žádnou velkou roli.

U socanů je to zejména  o bezradnosti,  o personální vyprázdněnosti, o snaze vyhovět  mstivému  starci, aby  se ten proboha zase  nerozzlobil a  hlavně o iluzi, že  odněkud  spadne   nějaký  sociálně  demokratický  Josef Lux, který  sám všechno zařídí a  přátelé a  přítelkyně  nebudou muset hnout  zadkem a  orosit čelo prací a přemýšlením. A mezi tím  si  užívat  u korýtek, která ještě  jsou.

Ani den  po  dalším  historickém nářezu- abych nezapomněl, letos  slaví  ČSSD  kulatiny  – 140 let  od  založení  /prima  narozeninový  dortík, jen co je  pravda/  se nezdá, že  by  se  někdo  zabýval  nějakou  reflexí. Tedy s  výjimkou  Jardy  Foldyny. Který  si ten  debakl vzal za  svůj o ohlásil  rezignaci na všechny  stranické funkce. Ostatní dělají mrtvého  brouka. Zejména  pak ti, kteří  jsou  za  výsledek  celkově odpovědni. Hamáček se prý odrazil ode dna  a Zimola  nemá důvod  k panice…. Myslím, že  Hamáček  ani náznakem nemá zdání,  kde je  dno a  jak vypadá. Exkurze  do hlubin politického zapomnění  ho ještě  čeká a  jestli  se půjde odrazit,  s  olověnou zátěží  vládní spoluúčasti,  nikdo netuší. Ale  co určitě  pane Hamáčku nejde, je  odrazit se ode dna  směrem dolů. Což  je přesně  to, co zkoušíte.  A  Zimola  je  na tom stejně  jako onen  chlápek, co vyskočil z  okna  v posledním patře  amerického mrakodrapu a když letěl kolem  30. patra tak na otázku, jak se má, odvětí  – zatím dobrý….

Soc dem mohla  nejít do vlády a  začít  se vymezovat  vůči  ANO  a tak začít hru o  návrat svých původních  voličů.  Důvody  by  se určitě  snadno  našly. Šlo tak  provozovat obě taktiky –  vařením Babiše  s nesestavením  vlády  ukázat  voličům, že  to  zas  až takový lumen není, za  jakého  jim byl  předvolební reklamou  vykreslen, když má  kabinet  bez důvěry  a k tomu  poukazováním  na  chyby a nefunkčnost   neplnohodnotného  kabinetu. Tím  zkoušet  přesvědčit  alespoň  část  voličů, že  se má k nim vrátit.

Místo toho sedli na  tygra  v pozici kývacího doplňku!  Nelze se vymezovat proti  daleko silnějšímu partnerovi, být  ve  vládě opozicí, když  jsou o tak moc  slabší. A nemohou také  seskočit  z toho tygra a položit  vládu.  Báli se  nových voleb, tak radši  vzali ta  korýtka. Dneska se  nových parlamentek  už musí  bát   daleko více. Asi by  zmizeli ze  sněmovny, zejména, když  Babišův  a další spřátelený  tisk a zcela  jistě  Zeman, by jim přišily  pád  kabinetu! Neřešitelná situace! Žádný  sjezd, nota  bene  za půl roku !!!, tohle  nevyřeší.

To komunisté  jsou na tom lépe. Jestliže se rychle  zbaví  Filipa a postaví nové vedení, jež by  se  navíc  dokázalo emancipovat od Zemana,  mohou převzít  roli  vnitřní opozice. Výrazně  Babiše  přimáčknout  ke  zdi a  jít mu  doslova po krku. Bez jejich hlasů  se neobejde. Zejména  s nepřátelsky  nastaveným senátem.   Což  Andy  přirozeně  ví. A  také je mu jasné, že  neprohráli  v  pátek  jen  rudí  a oranžoví, ale  také on! Získal  naprostou většinu statutárních  měst, ale  celkově  jen   směšných + 76 mandátů oproti minule. Kdy  šel do komunálek  poprvé!!!   Navíc  s vynaložením  obrovských peněz…

Vedle toho vidí,  že  roste  ODS a  Piráti, především v těch“jeho“ velkých  městech.

Už  nikdy nebude mít před  volbami možnost  rozdávat  dárky  typu necelých  + 1000 důchodcům nebo  vlaky  a autobusy skoro  zadarmo. To není  situace, kdy  chcete  nové  volby, abyste konsolidovali svou pozici.  A také  si určitě  uvědomuje,  že  kouzlo jeho tváře má také svoje limity i  u jednodušší  části obyvatelstva. Takže  bude muset  kousat  do  hořkého. Komunisté, bez Filipa a jeho  lidí rozhodně  zvýší  svůj  vydírací potenciál. A  on bude muset  cálovat. Kdyby  to pak  ještě  třešně  náležitě  zkomunikovaly a prodaly,  mají šanci  část zbloudilých oveček  dovést  zpět  do své ohrady.

Oranžoví  podobnou pozici  postrádají a nemají  šanci  jí  získat.  Jsou na  palubě, vystoupit  nemohou, vymezovat se také  ne.  Zkomunikovat neumí tradičně   nic, Zemana  se  bojí, osobnosti nemají. Promeškali  svoji  příležitost. Co promeškali, oni  ji vůbec  nepoznali!! Nedokázali  pochopit, že jejich jedinou šancí je  zůstat mimo vládu. Se zájmem  budu očekávat, s  čím přijdou. Zejména  až komunisté a senát  utáhnou šrouby….  A něco udělat musí.  Nějak na  sebe   upoutat pozornost. Jinak než  vlastními vnitřními skandály  a konflikty.

Takže  když  to sečtu  – Zeman  nemá pravdu  – je  x  dobrých důvodů, proč  výsledky  nejen že  by mohly otřást  vládní koalicí, ale  také  otřesou. Za předpokladu, že v ulici  Politických  vězňů a  v Liďáku  ještě  sedí někdo, kdo  alespoň minimálně  rozumí  politice!  A i kdyby  ne,  kvůli senátu se  prostě  bude vládnout nyní daleko obtížněji.  A už  nyní je  jasné, že  jestli  vláda vydrží až  do řádných  voleb,  má  asi tak rok  a půl na  to, aby  legislativně  protáhla  schvalovacími procesy  návrhy  nových zákonů  nebo  novely  stávajících.      Pak  už  je  půjde obstrukcemi zablokovat a  spadnou pod  stůl. Docela mizérie, což?

Mimochodem – je pravda, že  ODS  si  svůj současný  vzestup odpracovala. Ale  jestli někomu  vstup soc  dem do  Babišova  kabinetu ohromně prospěl, a přinesl  nové hlasy  ve velkém, jsou to modří a piráti.

Jejich  víkendový  úspěch  byl výsledkem toho,  oranžoví  svým  vládním angažmá odšpunotovali  mocenský pat  v zemi. Nemalá  část  veřejnosti do té  doby  mínila, že  to  měli  být  modří, kteří  mají převzít  vládní spoluodpovědnost a vinila  je  z ochromení  vládnutí.Což bylo vidět i  na stagnujících preferencích, Soc  dem  z ODS  udělala  principiální  stranu,  která  když řekne s Babišem ne, tak s Babišem  ne. Ta   si užívá opoziční roli a všech jejích možností  a  navíc  pozici bojovníka  proti komunistickému nebezpečí, které prý představuje  podpora  současných pseudokomunistů  exekutivě. Podobně  jsou  na tom Piráti. ti  v pohodě  absorbují  poslední zbytky  těžce zklamaných   a podvedených  soc dem voličů, především z  jejich  levostředové  části, což  jsou  ti z velkých měst.

Tohle  si  ČSSD  zavařila svou hloupostí, bezzásadovostí a  bezradností  sama. Nicméně  něco udělat  nyní musí, aby  ji volič  alespoň registroval.  Což  pro mne znamená, že bude muset začít  klást Babišovi  daleko větší odpor.

Celkově mi  z toho vychází, že  vládní koalice  do 4.10.2018  nejspíš  byla jiná, než ta, s kterou budeme  žít od  06.10.2018. Ať si  Zeman vypráví, co chce.

Nehledě  k tomu, že  se nutně, po těchto volbách musí nějak proměnit  i  ANO jako takové.  Bez Babiše  se sice nic neobejde,  ale  hrát všechno jen  přes Babiše  už  začíná vyčichat. To je jedno poselství pátku a  soboty. Dalším a asi  větším je, že  se  zjevně prohlubuje  rozpor  mezi pravou tváří  ANOšéfe, respektive  tou nejužší  vrstvou těch, co tam mají právo do něčeho vůbec  mluvit a  klasickým voličem podporovatelem.  Babiš  se tvrdě ohradil, když  Fiala  prohlásil, že  ODS  se  cítí být  přímýma  jediným protivníkem současné levicové  vlády  – ANO, ČSSD a  KSČM. Přišla  tradiční pololež, že  komunisté  nejsou  u vlády a  následné rozhořčené odmítnutí ve  smyslu,  že  ANO není  žádná levice. Andy  ví, že na  levici už  žádné  hlasy  neuloví. Protože nejsou. Další potenciál  leží ve středu a  napravo. A  tady  chtít  získat s levicovou nálepkou? Proto to rozhořčení   a odmítání. Jenže  neprůstřelný fakt je,  že  elektorát  ANOšéfe  je prostě  levicový. Ve  své naprosté  většině. Tady  se otvírá  velmi nebezpečná  trhlina mezi  ANOestablishmentem a  Pepou Koblihou.  Babiš  má také  svoji /skoro/neřešitelnou šarádu. S jednou  výhodou – Pepa Kobliha prostě  rád koblihy…Za ty  odpustí a zbaští všechno.     Zatím, ale nikoli na  věky. Když přestane  dostávat své  dárky a kdyby  náhodou  došlo na takové připlácení na  zdravotní péči…

A očekávám, že  také vztah  k Zemanovi projde modifikací. Zeman přestává mít přidanou  hodnotu. V zahraničí  je  pro Babiše  už delší  čas kontraproduktivní. A také  doma  působí  čím dále  více obtíží. Viz jeho opakovaná  žádost o odvolání ředitele  BIS  Koudelky, což  Babiš  odmítl.Diskrepance  budou  narůstat a  Zeman  nesnáší, když není po jeho. Babiš  také ne.  A tyhle  volby  Babiše oslabily. Takže  změna pozice. Nehledě k  tomu, že  Babiš  je prostě  Babiš.  Byl to on, kdo krátce před volbami  změnil v  Praze  jedničku na  kandidátce  Patrika  Nachera nahradil nakopávacím nebo  spíše  nakopnutým  Stuchlíkem. Kterého nakonec  přeskočili na  preference  jak  Nacher, tak i  kandidátní trojka. Ale  důležitá je prohra  a až  páté místo. Přesto  že  kampaň v  celé republice  a Praze  zejména  byla postavena ani ne tak  na osobnostech v  jednotlivých  městech a  obcí,  nýbrž zcela na  Babišovi a sloganu, že  všichni na něj mají  číslo, tak nyní hledá  viníky  neúspěchu. Viz prohlášení:

„Dlouhodobě nejsem spokojen s pražskou organizací ANO,“

A  v Praze  si ANO prý zaslouží jít  do opozice.

Zkrátka  klasický  fenomen  trestání nevinných nebo jen lehce viných.Úspěchy  jsou Andrejovy, porážky  těch  ostatních. Tohle  lze  předvádět v privátní  firmě, ale nikoli dlouhodobě  v politice. Lidem se prostě  přejí  úplně  každý politik. Někdo  dřív, někdo později, ale  každého časem mají plné zuby.  Jde jen o to, jak dlouho jim trvá,  než někoho prokouknou  nebo než jim začne  lézt na  nervy. A když se zhorší ekonomika, jde to ráz na  ráz…. A  věčné vymlouvání, že  za Babišovy maléry, neúspěchy a prohry pořád a pořád  může  někdo jiný – tu  mafie, tu novináři, tu neschopnost  spolustraníků, které on  osobně vybral do funkcí, jsou  nejlepší a nejrychlejší cestou,  aby začal i Pepovi Koblihovi  jít na nervy  rychle.

Aniž by si to Zeman  uvědomil,  změní se i  jeho postavení.  ODS  roste, Piráti také. Jeho podporovatelé  z KSČM a  ČSSD  výrazně  oslabili. To pro něj není dobrá zpráva.  Do senátu  přešel Drahoš, nejspíš  to dokáží i rektor Bek, a Hilšer  s  Fischerem, tedy  jeho osobní nepřátelé. Nemyslím, že  by  to vedlo k pokusu Zemana  sesadit. To ne. Ale může  to být tak jak  řekl Marek Benda. Budeme  to muset  s prezidentem  vydržet. Zemanova  síla  a  váha  bude  ubývat  s tím, jak se bude krátit  jeho mandát. Což  na  druhé straně  znamená, že budeme konfrontováni se  stále  většími excesy neboť bude chtít  dokázat, že  si může  dělat, co chce. Někde je  ovšem červená linie a  čeká poslední kapka. Třeba  i pro Babiše.  Jakmile  ten  usoudí,  že  Zeman už je  jen obtížný strašák a nikoli  opravdu důležitý  hráč,  nemilosrdně  ho odpáře. A  ostatní se, s výjimkou Okammury a možná  KSČM, rádi připojí.Aby vyrovnali staré účty. Asi to bude trvat, ale  jsem si jistý, že  se  dočkáme.

Je čas  vypořádat se  s  tím blábolem  co vyslal  směrem k pražské  soc dem a Pochemu.

Poche  a pražští oranžoví  jsou  pro mne  nedělatelná čeládka. A  věru mi jich  normálně  není líto.  Nicméně  Zeman, vedený osobní ješitností, neukrotitelnou  touhou  urážet a ponižovat každého, kdo se mu  nějak postaví, ohledně  výsledků v Praze –  blábolil.

Poche neměl  s manažováním voleb a to ani v Praze  nic společného a  ani tam nekandidoval. Debakl za ním  nejde. Byl to naopak Zeman, který z jeho nominace  udělal  kauzu, která  stála  sociální demokraty  rozhodující procenta. A to nejen  v Praze. Všude. Například i  v  Českých Budějovicích, kde je  doma  statutární místopředseda  ČSSD,  přímo odpovědný  za volební  kampaň a její provedení  a Zemanův  poskok -Zimola.  Výsledek budějovické soc dem je  stejný  jako  té pražské – výprask a  vykopnutí  ze zastupitelstva  města. Nezaznamenal jsem, že  by  Zeman  cokoli poznamenal o manažerských kvalitách  svého oblíbeného  žalobníčka  a  pokřiku a  nárocích, které neustále  vznáší na  všelijaké stranické nominace a požadavky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.