Ve Frankfurtu zazvonil zvonec a je Angely Merkel konec


Volební studio  německé veřejnoprávní  televize  ARD  mělo  v  neděli večer naprosto skvělou a neuvěřitelně prognostickou  kulisu. Jejich přenosový  vůz  byl  zaparkován  před  jedním z  kostelů  ve  Frankfurtu nad  Mohanem a v  18,00, ještě  než  se uzavřely  volební lokály a  přišly první exitpoly s  odhady  výsledků – mimochodem, jako vždycky  naprosto spolehlivé s  chybou asi tak v  rozmezí +- 0,5%  na  finální  rezult, začaly  bít kostelní  zvony. Pomalu, důstojně, Jak to  dělávají. Jako by  někdo  zemřel. Otázkou bylo jenom kdo.

Po zemských volbách v  Bavorsku z před  14-ti dnů bylo celému  Německu jasné, že  tohle  opravdu  už není  jen  nějaké obyčejné hlasování o tom, která strana  či koalice povede  některou spolkovou zemi příštích 5 let, nýbrž že  jde o votum o tom, kdo a jak bude vládnout  na celostátní  úrovni. Protože

– velká koalice je těžce otřesena a  tyhle  volby  ji buď  upevní a  nebo ještě víc e rozklíží

-pokud  CDU neudělá  nečekaně nějaký  výrazně  lepší výsledek než jí předpovídají průzkumy, nejen že  může  přijít  o vládu v  Hesensku, ale  už si nikdo nedovolí tvrdit, že   Angela  Merkelová  není povinna  z toho vyvodit  nějaké  hluboké důsledky

-když  SPD  opět  těžce propadne, nutně  musí přijít s  nějakou  zásadními reflexemi. tou svou interní a také   velké  koalice

Zkrátka, že  další  debakl obou  velkých, přesněji-  kdysi  velkých, tzv. všelidových  vládních   stran, se už musí  přetavit  do nějakých zásadních změn.

Další neznámé  pak  nesly  tyto  nápisy

-jak moc a  na úkor  koho posílí Zelení  a  AfD

-jak jistě  se do hesenského Landtagu  dostanou Lindnerovi žlutí  z  FDP a  postkomunisté z Die Linke, kteří zpravidla přeskakují  5%  hranici na poslední  chvíli a  s odřenýma  ušima i nosem.

Dnes  už  víme, m komu ty  zvony zvonily  hranu. Angela  Merkel včera ve  13,00hod. oznámila, že

1- na nadcházejícím sjezdu CDU začátkem prosince  už nebude kandidovat na  pozici předsedkyně  Unie

2- má zřejmě  v plánu dokončit  vládní periodu co by  kancléřka, ale  dále už   v té funkci pokračovat nehodlá a odchází z velké politiky. Nebud e obhajovat ani poslanecký mandát.

Vzhledem k výsledkům se  nedivím. Sice  dokázala  doslova  vysedět  i nemožné, ale tohle  už nikoli.  Hesenské  výsledky už  přesahovaly i  její sicflajš, řečeno pěkně  česky. Podívejme se na základní čísla.

Získané hlasy  v procentech

Vorläufiges Ergebnis, in %: CDU 27,0; SPD 19,8; Grüne 19,8; Linke 6,3; FDP 7,5; AfD 13,1; Andere 6,5; Quelle: Der Landeswahlleiter

Ztráty /zisky  stran oproti  zemským volbám 2013

Gewinne und Verluste, in Prozentpunkten: CDU -11,3; SPD -10,9; Grüne +8,7; Linke +1,1; FDP +2,5; AfD +9,0; Andere +0,9; Quelle: Der Landeswahlleiter

 

Získané mandáty – nejmenší  většina v Landtagu  je  69 křesel

Sitzverteilung, 137 Sitze: CDU 40; SPD 29; Grüne 29; Linke 9; FDP 11; AfD 19; Quelle: Der Landeswahlleiter

Tolik povinné  statistiky. Ty  nejzákladnější.

V Hessensku uplynulých 5 let  vládla, tehdy  revoluční koalice CDU  -Zelení.  A  zemský premier z CDU a  jeden  z mála posledních   důvěrníků kancléřky -Volker Buffier se nijak netajil tím, že tahle  vláda je v  ohrožení a že by také  zemské záležitosti mohla převzít  sestava  SPD+Zelení +Linke, jestliže  by jí  to matematicky  vyšlo, což  poslední průzkumy  naznačovaly:

Zejména  když  brčálové ústy svého hesenského  volební Tareka  Al-Waziriho /ano čtete  správně -echt německé jméno, že? Ano  jde o syna jemenského  diplomata a  německé učitelky. zelené  aktivistky, která  synka brala už jako malého  například  na demonstrace proti dostavbě  frankfurtského letiště. Mladík chodil do německých škol, ale  následně  se vydal za otcem do Jemenu, kde nějaký  čas pobyl a přivezl si odtud  manželku. V minulé zemské vládě byl vicepremierem. Je znám jako vynikající leč silně  arogantní   řečník a  podle různých anket má jít  o nejpopulárnějšího politika téhle spolkové země / se nechali slyšet, že  uvidí, jak vyjdou čísla a podle nich se zařídí. A  celou svou  kampaň postavili na  svém lídrovi s  ústředním heslem Tarek statt GroKo! -Tarek místo velké koalice…. Pro mne  volební slogan jak z  blázince, nicméně  v  současném Hesensku  asi správná pecka!

SPD  věděla,že  už v podstatě  hraje o život. Kdyby po Bavorsku vyklidila  pozici druhé nejsilnější strany  i v téhle spolkové  zemi, mohli se Parteigenossen začít  domlouvat  kdo zaplatí jejich pohřeb a kdo  jako poslední zhasne  ve stranických sekretariátech. Ovšem její lídr Thorsten Schäfer-Gümbel si počínal jak bytost z jiného světa. Opřen o  ty  poslední průzkumy  prohlašoval, že  to bude on kdo sestaví  další zemský  kabinet ve Wiesbadenu… Jak už  řečeno – se zelenými a Die Linke… Prý  k tomu  mají soc dem jasné  kompetence….

Původně měl být  tenhle  článek napsán v  neděli pozdě večer, abyste jej moli  číst včera  ráno. Což nešlo. Protože  vůbec  nebylo do úplného sečtení všech  lístků jasné, kolik mandátů kdo získá a  jak budou vypadat  definitivní součty.

Bylo sice jasné, že   jak CDU, tak SPD  smrtelně  krvácí a Zelení a AfD jsou na koni, nicméně nebylo zřejmo  jestli  Buffier, přes  vítězství své strany,  dá  dohromady se  zelenými většinu nebo zda bude potřebovat  ještě  třetího do vládního mariáše – tedy  FDP a  víme jak to dopadlo v Berlíně, kde právě  tyhle tři strany  jednaly  před  rokem o tzv. koalici  Jamaika nebo zda  přeci jen SPD  svůj tragický výsledek nakonec  dokáže  přetavit do výsledku, kdy  bude, sice  totálně  naporcovaná a  vykostěná, ale i tam   sestavovat  vládu se zelenými a postkomunisty a  Buffiera and Co pošle do opozice.

Tahle krimi nakonec  dopadla  tak,  že  současná koalice může  pokračovat, ovšem s většinou JEDNOHO hlasu. Stejnou většinu vytvoří i sestava CDU  -SPD, k čemuž  ovšem schází  sebemenší  chuť na obou stranách.

Osobně jen těžko fabuluji, jak taková  vládní spolupráce, opřená o jeden hlas,  jednoho zmrzačeného a jednoho , kde se momentálně  nevejde  s narostlými rameny  do dveří, může  dlouhodobě  fungovat. V  českých podmínkách by to rozhodně  nešlo.

Novináři pochopitelně  začali  řešit  celoněmeckou politiku. K té se vyslovoval kde kdo – hesenští politici, celoněmečtí  šéfové stran i jejich nejbližší, politologové všech stupňů i věštěckého nadání. No prostě – dokonalá směska. Jen jeden  člověk zarputile  mlčel -kancléřka. Až do včerejšího poledne.

Co oznámila, to už  víte. Konec  jedné  velké politické éry v Německu i v  Evropě.  Hesensko byla  ta poslední kapka, kterou pohár přetekl. Merkelová  kdysi  řekla  ono známé, proslulé,neodpovědné a politicky  tragické – Wir schaffen das!

Včera, dle mého  názoru  to opravila  na  Ich habe  das  nicht geschafft! /Nedokázala jsem to!/!

Jakkoli  tento její  krok v českých luzích a hájích vzbudí nejspíše   nadšení, nesdílím ho. Dnes  se hodlám věnovat  tomu, co se odehrálo v Hesensku a  nikoli bezprostředně  Angele  Merkelové. K té se určitě ještě  dostanu. Nejpozději v pátek v  Hodině  vlka  na Slobodném vysielači, neb jestliže  nevypukne  III. světová nebo nějaká srovnatelná celoplanetární katastrofa, rozhodně tohle bude centrálním tématem našeho příštího tete a tete s Borískem.   Nyní   k Merkelové  jen tolik, že se dopustila v  roce  2015 fatální  chyby s celoevropským anticivilizačním dopadem, nicméně  její praktická politika nebyla  ani zdaleka  jen tímhle. Vypočítatelnost a  standardnost  chování jejího  Německa byla v mnohých ohledech celoevropskou kotvou a jistotou  a pro státy  našeho typu, pro které je Německo osudovou  veličinou — doslova požehnáním! Když odmyslíme  tu migraci.

Víme, co  byla a  jak se projevovala  Angela  Merkel. Ani náhodou netušíme, kdo ji  nahradí a jak bude vypadat jeho Germánie. Tím méně   jakou politiku zvolí  vůči  sousedům, zejména těm malým a obtížným  a také, jak a  co  pojme  jako priority  své politiky  vůči  EU  a Bruselu. A já osobně mám radši  vypočitatelnou  situaci než  tápání ve  tmě, kde navíc  jsem  objektem nikoli  subjektem rozhodování  kudy  dál i když  s vědomím, že  ta ženská konečně  zaplatila. Ten pocit zadostiučinění  rychle vyprchá. Merkelová odejde, staré problémy  zůstanou a  nové přibudou.A  ten nový nebo  nová  je  budou umět  řešit alespoň tak, jako  ta , co nyní odchází? Uvidíme….

Myslím, že  je na  čase  se  zabývat  hesenskými čísly a  výstupy. Protože pro mne představují  novou kvalitu.  Takovou, jaká na Kose zatím v  souvislosti  s  žádnými  volbami u  našich sousedů nebyla  rozebírána.

Ano, je  lákavé a snadné namáznout komentář  stylem většiny  „znalců“ německých záležitostí v  českých mediích ve smyslu – drtivá prohra obou vládních a  kdysi  velkých stran,  prohra dokumentuje, že  velká koalice se vyčerpala, či radujme se, veselme  se liberální demokracie v podání zelených  zažívá vzestup a dokonalý triumf  a my  bychom se  k tomu měli  připojit. V neposlední řadě o proto, že  bohužel posílili i náckové z AfD, což je  krajně  nemilé, ale  celkově  – dobrá  věc  se podařila, čistá láska  zvítězila…

Jo, kdybych Kosu pojímal jako tihle vykladačští lehkoživkové, to bych byl s  tímhle  sloupkem hotov sofort a ještě bych mohl u toho  štrikovat…

Jenže  takovéhle povrchnosti si můžete  přečíst u Babiše, v Respektu, Reflexu,slyšet v  ČT nebo ČRo  a  tak podobně. Pro to nemusíte  ráno otevírat Kosu. Tady je  to o faktech a jejich interpretaci. Většinově  s odhadem dopadů na  tuzemsko Takže  pojďme na  to.

Už posledně, při hodnocení  voleb v  Bavorsku  jsem upozornil na  to, že  srovnávat výsledky zemských voleb s těmi minulými nemá valný  smysl, protože pokud  je  mezi nimi  doslova  historický předěl  migrační tsunami 2015,  je potřeba je porovnávat s výsledky  voleb do Bundestagu před  rokem v příslušné spolkové zemi. Pak můžeme  udělat teprve  reálnou bilanci zisků a ztrát. Takže v  Hessensku před  13 měsíci to vypadalo takto:

Zdroj

V porovnání těchto výsledků dostáváme poněkud  jiný pohled  na  vítěze  a poražené:

CDU  -8,4%

SPD  -9,6 %

Zelení  +11,7%

Linke -0,3%

AfD   +2,0%

FDP +0,4%

Ostatní +4,0%

Z  uvedeného vyplývá, že  volby  v Hessensku nemají  dva, nýbrž  jednoho  šampiona -bohužel Zelené. AfD si sice polepšila, ale nikterak dramaticky. V roce  2013 o migrační krizi nikdo nic  netušil a ta nemohla být  žádným tématem!

Obě  velké  partaje  si  značně pohoršily. Jen sociální demokracie  daleko více! Efekt  velké koaly  je prostě  smrtící. Ačkoli to  ve  Willy  Brandhausu  nechtěli  vidět!

I když  podobný průzkum by jim to byl řekl s předstihem, kdyby  si ho oba  ještě  hlavní  hráči nechali udělat:

Velká koalice v Berlíně  je  při  zemských  volbách nápomocná /zelený sloupec/, škodlivá /červený sloupec/

Die Große Koalition im Bund ist bei der  Landtagswahl für das Abschneiden der .... CDU: hilfreich 9 Prozent, schadet 60 Prozent, spielt keine Rolle 28 Prozent, SPD: hilfreich 6 Prozent, schadet 55 Prozent, spielt keine Rolle 34 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

 

Že to zatím není  zas  až tak odlišné od  mainstreamu a jeho  výstupů?  Inu, nejdřív  je  nutno zvládnout  abecedu a až pak lze  číst knížku.

Začnu tím, co už  bylo provedeno jako komparace při interpretaci  Bavorska. Sečtu zisky a  ztráty  stran, které mám  za  proimigrantské a  ne tak multikulti  fandovské.

První skupinu tvoří Zelení +SPD + Linke. Ve srovnání s volbami 2017 mají skore +1,8%. Posílili! Bez debat.

Multiklutiprotitábor:

CDU +FDP + AfD? MÍNUS 6%!!!!!!

Opakuji – počítám partaje z celoněmecké politické scény u nichž  lze  vystopovat minimálně  už ostražitý  přístup k tomu, co  MY  považujeme v  německé  politice za  naprosto nejdůležitější téma – tedy migraci a  nějakým způsobem  akcentovaly  toto téma,  utrpěly  tvrdý odliv  voličů!!!

V Bavorsku to bylo obráceně. Ale nepoměrně  menším rozdílem!  Pamatujme  si to! A  nezapomeňme  ani na to, že  jediným nositelem pozitivního  výsledku pro tzv. sluníčkáře jak v Bavorsku, tak v Hesensku  byli jen a pouze  Zelení!!  Zde  navíc  s  volebním lídrem  jménem  Tarek  Al-Waziri...Tarek  Al-Waziri!

V momentě, kdy mi vyšly  výše uvedené součty, došlo ke  změně  koncepce  celého článku a  jejího hlavního motivu – už jím nemůže být  Velká koalice, ale nutně  je  třeba  se  podívat na  Zelené a jejich voliče. Protože jednoduché  vysvětlení, že  brčálové prostě  sbírají přeběhlíky  od  SPD, kteří  tam jsou nespokojeni, je  sice  pravdivé, ale nemůže  být  celé!

Mám celou  řadu grafů,  z nichž některé mne  doslova  zaskočily. Ale  dávají zajímavá  vysvětlení. Začnu  mapkou, kde jsou vítězné strany  v  jednotlivých okrscích

V originále je interaktivní.  Tady nikoli. Takže to popíši.  Zelení vyhráli ve  velkých zemských aglomeracích – bankovní metropoli Frankfurtu, průmyslovém Offenbachu, historické metropoli  Kasselu a pochopitelně  universitním Darmstadtu. V ostatních větších městech to sice ještě  bylo černé nebo červené, ale…. On realitu velkých měst ukazuje následující grafika:

Zkrátka  velká  města  jsou  zelená a  já neváhám napsat  na  vlně Wilkommenskultur! Ti, co  hledí na migraci střízlivě, zde těžce prohrávají!Protože  tady  bodují i postkomunisté!

Máte problém? No bude ještě  hůře!

Pro mne úplný  úder  do hlavy představoval  graf věkového složení  voličů  zelených, CDU a SPD.

Zelení

Wer wählte die Grünen - nach Alter. unter 30 25 Prozent, 30 - 44 22 Prozent, 45 - 59 23 Prozent, über 60 14 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

  CDU

Wer wählte die CDU - nach Alter. unter 30 18 Prozent, 30 - 44 23 Prozent, 45 - 59 25 Prozent, über 60 35 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

SPD

Wer wählte die SPD - nach Alter. unter 30 14 Prozent, 30 - 44 16 Prozent, 45 - 59 18 Prozent, über 60 27 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

Obě tradiční strany drží nad  vodou jedině  a pouze  elektorát 60+!!! Nikdo jiný. Zbylé tři věkové skupiny  patří Zeleným! Pouze  voliči, kteří ještě nějak pamatují konec  války nebo časy poválečné rekonstrukce a  tehdejší problémy, věří na  tradiční politické rozdělení  a  reálné hodnoty!  Mladší ročníky  slyší zelené mámení.. Proč?

Myslím, že  odpověď  je třeba  hledat v  grafu popisující  jednotlivé sociální  rozložení  voličů  těchto tří stran:

Zelení

Wer wählte die Grünen - nach Beruf. Arbeiter 11 Prozent, Angestellte 22 Prozent, Beamte 21 Prozent, Selbstständige 20 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

Pro neněmčináře

Arbeiter= dělníci  Angestellte= firmení zaměstnanci nedělníci

Beamte -státní veřejní  zaměstnanci/úředníci  Selbstaendige -živnostníci/svobodná povolání

CDU

Wer wählte die CDU - nach Beruf. Arbeiter 23 Prozent, Angestellte 27 Prozent, Beamte 28 Prozent, Selbstständige 33 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

SPD

Wer wählte die SPD - nach Beruf. Arbeiter 23 Prozent, Angestellte 19 Prozent, Beamte 25 Prozent, Selbstständige 12 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

A  přidám ještě  další trojici  grafů, které nám pomohou dotvořit  nějaký uchopitelný  závěr- ty které popisují  vzdělanostní strukturu voličského kmene  hlavních  tří stran:

Ale nejdříve sem přidám  sociální strukturu voličů AfD:

Wer wählte die AfD - nach Beruf. Arbeiter 22 Prozent, Angestellte 11 Prozent, Beamte 12 Prozent, Selbstständige 13 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

A nyní  rozdělení podle vzdělání:

Zelení

Wer wählte die Grünen - nach Bildung. Hauptschulabschluss 9 Prozent, mittlere Reife 15 Prozent, Abitur 26 Prozent, Hochschulabschluss 28 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

CDU

Wer wählte die CDU - nach Bildung. Hauptschulabschluss 32 Prozent, mittlere Reife 28 Prozent, Abitur 23 Prozent, Hochschulabschluss 25 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

SPD

Wer wählte die SPD - nach Bildung. Hauptschulabschluss 29 Prozent, mittlere Reife 20 Prozent, Abitur 16 Prozent, Hochschulabschluss 18 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

A jako u vzdělání přidám ještě vzdělanostní vějíř  AfD

Wer wählte die AfD - nach Bildung. Hauptschulabschluss 16 Prozent, mittlere Reife 17 Prozent, Abitur 11 Prozent, Hochschulabschluss 8 Prozent. Quelle: Forschungsgruppe Wahlen

Není problém nyní  dojít k analytickému závěru, že

– drastický nárůst voličského kmene  se generuje především  ve velkých  městech, mezi  mladší  částí voličstva s vyšším vzděláním  a patřícím do tzv. střední  vrstvy!!!

Když to převedu na  migraci a  s ní související  témata –  mladí z nové levice a  mladá salonní levice, na  tzv. dobrých adresách zkrátka  stará témata  neřeší.  Mají svoje nové  fetiše – záchranu světa  ve  všech dimenzích,   zachránění  všech  Afričanů před  bídou v bohatém Německu, gender, LBGT a  tak podobně.  Jde to. Mají  svá  slušná zaměstnání, , bydlí ve  správných čtvrtích nebo v  multi kulti squattech, protože  je  to cool, a  migranti jim nekonkurují v  práci ani jinde!

A  rovnou doplním, že  protipólem je  AfD, která svoje nové hlasy  lovila své hlasy mezi dělníky  a lidmi s nižším vzděláním. Migranti, pokud  vstupují na  trh práce  berou jejich práci, tlačí se do komunálních sociálních bytů, tím je  ženou do komerčních nájmů a  jsou preferováni i jinak, na  úkor  rodilých  Němců.  Ty  také nemají na to posílat svoje  děti  do exklusivních škol, nýbrž  do veřejných  ve  čtvrtích, které mají daleko k tzv. dobré adrese. Podobné je  to například se zdravotním ošetřením  – méně kvalifikovaní  jsou obecně, stejně  jako  migranti  klienty  německé VZP -AOK. Nikoli zaměstnaneckých  nebo soukromých zdravotních pojišťoven, kde buď  nad povinný odvod  přispívá zaměstnavatel nebo se musí platit  měsíčně  cosi z vlastní  kapsy.   Řekl bych, že  jde o rozdělení společnosti podobné  tomu v amerických prezidentských volbách – vítězní  globalisté na  obou  amerických pobřežích a  mezi  tím rezavý  pás  poražených  z  globální ekonomiky… Ale  tohle  není  úplně  celé vysvětlení.  Pasuje jen na  voliče s primárními německými kořeny. Existuje ještě  druhá větev  zelených městských  voličů. Jiného ražení. Ale o tom až za  chvíli.

Nyní se vrátím k tomu proč  mluvím o tom, že jsem byl šokován.

Bylo mým přesvědčením, že  vzdělaní lidé jsou  převážně  sympatizanti CDU a  firemní a  státní úřednictvo bude tzv. kvalifikovaný  volič  SPD, spolu s  dělnictvem. Nyní zjišťuji, že  o dělníky  se  obě bývalé velké strany  dělily a firemní bílé límečky  jsou doménou  unionistů. Lépe  řečeno – byli.

Naopak, žádné překvapení  nevidím u elektorátu  AfD – dělníci a méně  vzdělaní. Přesně jak bylo lze očekávat! A jejich reakci a důvody k volbě  už byly popsány.

Než začnu popisovat, co mi z  toho vychází,  dám ještě poslední odhady volebních preferencí na celoněmecké úrovni. A připravte se, že  bude opravdu hůř, jak jsem si dovolil upozornit  výše!

Kdyby  příští neděli  v Německu byly parlamentní volbyJe zřejmé, že  černozelená koalice, možná ještě s nějakou třetí sílou, by byla jedinou možnou alternativou na  celoněmecké scéně, kdyby  zítra  byly  další  parlamentní volby!!!  Že  AfD už neaspiruje na  pozici  druhé nejsilnější strany, nýbrž bojuje  s SPD  o bronzovou  pozici, kterou vybojovala už  před rokem. Takže  zjevně narazila  na  strop svých možností.Také se ukázalo, že  to platí v  Hesensku, je  už platné i pro celoněmeckou  scénu! Zelení  jsou prostě  v nástupu, jde o fenomen dneška. A  jaksi mi  vychází, že  odsávají, především od  SPD  její voliče z  velkých měst, především  mladších ročníků a s lepším vzděláním. Totéž, od  CDU, byť  v trochu  menší míře.

Českého a  slovenského voliče  na  Německu  zajímá  zejména  migrace / ne li jen, což je  samozřejmě  velká chyba/ a její konsekvence.

Dneska nebude špatným zprávám konec, pro ty, co  mají jen  tuhle optiku.

Jestliže v Hesensku je  výsledek jaký je a  když  k tomu připočteme obdobné zásadní změny  na celoněmecké scéně, pak… no pak si popíšeme  onen druhý pramen  zelených městských  hlasů.

No ale  než  si řekneme co  a jak, tak mám pro vás  další  lahůdku

Německý strom života podle věkových  skupin s  rozdělením  na  rodilé Němce /světle modří/ a obyvatele  s tzv. migračním původem /červení/ pro  rok 2017

Výsledek obrázku pro altersstruktur Ausländische Hintergrund Altersstruktur

Už chápete, proč byl donedávna spolupředsedou celoněměckých   Zelených Turek Cem Özdemir a proč  se lídr z Hesenska  jmenuje  Tarek  Al-Waziri? Proč  Zelení  bodují mezi mladší městkou populací?

Jednoduché vysvětlení – podíl voličů mezi těmi s neněmeckým původem neustále  narůstá. A narůstat bude. Doslova mne  děsí  ta  část  německého kmene  života, popisující  věkovou skupinu  0-10 let. Tam je počet  narozených dětí migrantů – tedy  v druhé a třetí  generaci,  už  vyšší  než  tradičních Němců!!!! Nezapomeňte se také podívat na  věkové skupiny  45 a  méně!

Myslím, že  nemusím nic dodávat!  Jestliže  si zelení  dokáží zmobilizovat voličský potenciál  ve skupinách  voličů do 45 roků, kteří  nejsou původním obyvatelstvem, pak máte  odpovědi na úplně  všechny  otázky, které  vás mohou v  souvislosti s  naším západním sousedem,   migrací a budoucností vzájemných  vztahů  napadnout!

Nepochybně – Angela  Merkel ten problém do budoucna  ještě  zostřila. Nicméně  na jakékoli minulé  volby  v minulých létech a ty, nějakých  7-8 let do budoucna, by  to stejně nemělo vliv.  Jisté je  jedno – že řekněme – národnostní struktura s  tím, jak v Německu  bude mizet  moje  a starší generace, vykoná  nutně  své.  Je li dnes  Cem Özdemir a Tarek  Al-Waziri ještě svým způsobem rarita, obávám se, že pozítří to bude politická nutnost. Která nezůstane  bez vlivu  na praktickou politiku na  celoněmecké/evropské  úrovni!

Strany  si nepochybně  všímají  a  analyzují  nárůst  zelených. A  rozhodně mu budou  chtít  čelit. Stejnými zbraněmi.  V CDU,ale i u bavorské CSU už zazněl poplašný křik – ztrácíme  velká  města!  O  SPD  nemluvě.

Jak asi bude nyní  vypadat  vnitřní  dialog  unionistů ohledně  osoby, která to vezme po  současné  kancléřce?  Jak asi zacílí  svou politiku v nejbližší době? Na  celoněmecké hodnoty  nebo  na  multikulti a  vstřícnost k migrantům?  Odpovědi  budou asi přicházet  velmi rychle, nejpozději začátkem prosince. A   cosi mi  říká, že  z nich nejspíš nebudeme  mít  kdo ví jakou radost!

Takováhle je momentální situace  v Německu. Můžete s  tím mít problém, jaký  chcete. Ale  rozhoduje  jen a pouze ten, kdo má  volební právo za  Šumavou.

Už dlouho na Kose popisuji  německé Zelené jako velké civilizační riziko pro Evropu. Nyní vím přesně  a podloženo čísly – proč.

Nicméně doufám, že  se mýlím. A dokonce to není  vyloučené. Protože  mám také jednu či dvě  grafiky, které  říkají, že by  to příště mohlo být trochu jinak!

Voliči odpovídali na otázku, zda  zemské volby  v Hesensku byly  dobrou příležitostí dát  spolkové  vládě  lekci

Tento  názor  sdílela  polovina  všech voličů. Z toho  73%  těch, co tentokrát odpadli od CDU a  53 %  bývalých sympatizantů SPD.  Ti od  CDU  šli rovným dílem k zeleným a k AfD. Od  červených zejména  k AfD  ale  také z zeleným.

 

A  proč  od  svých stran utekli?

Na  to odpovídá  další graf

Nikdo neví, co  strana  dnes vůbec  představuje

Tady máte třetí, bezprostřední pramen bezprecedentního  posilování zelených. Tím je  a  zůstane  současná  velká  koalice.  Je to prostě  nechtěný slepenec. Který  hledá praktické programové průniky jen za  cenu bolestných kompromisů. Takže  všichni zúčastnění ztráci pro své příznivce  čitelnost a tvář. CDU/CSU  , jak řečeno přichází o voliče  dvěma protichůdnými směry – konzervativní část  posiluje  AfD, liberální křídlo mizí k zeleným. Proč? A  totéž  je  SPD! Proč? Ukážeme si to  na  migrantské tématice, ale totéž například platí pro problém Dieselů nebo energetický mix.

Řekli jsme si, že  Zelení jsou vítači v extrémní formě a  AfD těžce protiimigrační.  CDU  nechtěla  ztrácet směrem k AfD.Proto ve vládě  v migrační politice přitvrdila a to významně.  Jenže  bez souhlasu  SPD v koalici nemohla prosadit  dostatečně  razantní a tvrdou  variantu. SPD je nastavena  stejně jako Zelení – převážně na  vítací  vlnu. Chtěla  si tenhle elektorát  udržet, aby  nepřeběhl k brčálům. Na  druhé straně  i rudí zaznamenali, že  jim  zejména  dělníci tendují k AfD a nic nedají na hesla  o nacistech a extrémistech. Takže  na jedné straně  brzdili snahy po utažení šroubů pro migranty od  obou Unií, na  straně  druhé , ale v mnohém zejména Seehoferovi  ustoupit  museli.

V konečném výsledku pro CDU/CSU  i pro SPD  nebyla  jejich  politika pro žádné z  křídel – tedy  jak konzervativce , tak vítače  přijatelná. Těm prvním byla  příliš  Willmommen, těm druhým příliš  AfD. Takže  odešli.

Nicméně  ty  dva poslední grafy   dávají  naději!  Že se tihle  vrátí, jakmile  CDU i SPD  budou  zase  těmi starými dobrými partajemi s  jasnými  hodnotami a  budou pro ně   opět  čitelné. Věřím, že  to byly a jsou zeleně krátkodobé hlasy,  že  s jasnou linií,  která musí nutně přijít se minimálně  část elektorátu, zejména  u CDU/CSU  vrátí zz bloudění po zelených teritoriích zpět. Daleko menší  vyhlídky v  tomto směru má  SPD:

Ale   kdybych si měl na  něco do budoucna vsadit, pak na  následující  graf, kde  hesenští voliči hodnotili kompetenci jednotlivých stran ohledně  ekonomiky:

Tohle  je jasný  názor…  Zatím  evropská ekonomika a zejména  německá  běží  jako našmírovaná.  Ale zítra?  Pokud  lidé nemají  ekonomické starosti, řeší, nechci říci  – pseudoproblémy, ale  zejména  věci 4. a  5. řádu  důležitosti. Což  dusí  především  tradiční levici a její témata. Těm prosperita  nesvědčí. Ale  jakmile  by začalo jít  klasicky z  tlustých do tenkých?  Přijde změna  priorit.  A já doufám, že  i změna politických preferencí. Paradoxně  platí, že  nějaká větší ekonomická krize  může  Německo vrátit k politické normalitě. Ale také  nemusí. Riziko nějakého spasitele s  jednoduchým receptem na  všechno není úplně malé.

Ve  výše popsaných souvislostech pro mne není dobrou zprávou, že Angela  Merkelová  odchází. U ní  opravdu víme, co máme. U jejího nástupce nebo nástupkyně  netušíme  vůbec  nic. Jen to, že bude muset  rychle uklidnit totální  paniku v obou Uniích. Myslím, že nebude sama , kdo se  rozloučí s vrcholnou politikou. Totéž v  dohledné době  očekávám i  u Horsta  Seehofera  z bavorské CSU.

A  co totálně propadlá  Andrea  Nahles  od  sociálních demokratů?  Tak  tam  je  totální beznaděj.  Přesně jako u našich  socanů. Možná ještě  horší. Viděl jsem  na vlastní  oči povolební vystoupení Nahlesové. Děs  a hrůza!  Absolutní poraženectví, no future! Jen vymlouvání se na  situaci v koalici. Byla tak zoufalá, že  jí  osobně  přispěchal krýt  záda její největší  kritik  – šéf  Mladých soc dem Kevin Kühnert. Prý nemá smysl  nyní opět  měnit  lídra. Nic to podle něj momentálně  nemůže  vyřešit. A  že by  SPD  opustila  onu s mrtící  velkou koalici?  V současné kondici, kdy vypadá  na  4. místo  v   celoněmeckém měřítku a  většina poslaneckého klubu  by musela  vyklidit Bundestag?  Kdepak!  Nahlesová sdělila, že  nejméně  do poločasu  vládní periody  SPD  v koalici vydrží,  o půli udělá bilanci a  pak se rozhodne co dál! Inu  modus operandi vysedět co se  dá i nedá  – podle mama  Merkel!  Mamina  od  mandlu Nahlesová se  některé věci učí  rychle. Ale  uznávám, že  já  bych na jejím  místě  nyní dělal to samé….

Každé německé volby,  zemskými počínajíc, jsou opravdu důležitější než jakékoli naše.

Ve Frankfurtu zazvonil zvonec a  Angely  Merkelové je konec. Její problémy nám zůstaly. Její  přednosti / a věřte, že  byly!/? Budou scházet?  Bojím se, že  ano.

Zdroje  grafik:

http://wahl.tagesschau.de/wahlen/2018-10-28-LT-DE-HE/index.shtml

https://wahltool.zdf.de/wahlergebnisse/2018-10-28-LT-DE-HE.html?i=1

https://www.wahlrecht.de/umfragen/index.htm

https://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/hessen.htm

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.