Venezuela a panáci


K dění  v téhle  jihoamerické  zemi se už  vyjádřil kde  kdo. Včetně  těch, kteří ani nevědí, kde by  tuhle obrovskou  zemi  na  globusu  hledali. Mlčel jsem. Z  dobrého důvodu  – najdu ji  sice  na  mapě  bez problému už nějakých  šedesát  let, znám i  základní  historické  parametry  -například  že  její pobřeží objevil Kolumbus  už  roku 1492,  že  rodákem byl  vůdce  jihoamerického povstání proti  Španělsku  -Simon Bolívar, postava o historickém významu a rozměru  minimálně  George  Washingtona, že  původně  byla  součástí tzv. Velké Kolumbie. A  že si svou  nezávislost  musel a tvrdě  vybojovat.  V  osvobozovací  válce, že  ztratila  celou  1/3 obyvatelstva.   Tohle  a pár  dalšího vím.  Jenže  postavit  na tom  kvalifikovaný  článek o  boji o moc  mezi  prezidentem  Madurem a jeho rivalem, předsedou parlamentu   Quaidoem, nelze.

Nepouštím  se do komentování  něčeho, o  čem nic  nevím. Nebo ne  dost na  to, abych si myslel, že  mohu  předložit  nějaký  trochu  kvalifikovaný  názor,  jenž  se bude opírat  o  cosi více  než jen o pocity. Vážím si svých  čtenářů i posluchačů.  Nemusí se  mnou souhlasit, ale je mou povinností jim předestřít  dostatečně  pevná, spolehlivá, věrohodná a podložená  fakta. Jestliže je  následně  nehodlají  brát na vědomí, je to jejich, nikoli můj problém. Přesně  z tohoto  důvodu jsem Borískovi  na  Slobodném vysielači odmítl Venezuelu jako téma  pro naši poslední Hodinu  vlka. Dneska už bych  to neudělal.  Ne proto, že  se  bych získal nějaké  nové zdroje  informací o Venezuele, o něž  bych  se mohl opřít, ale proto, že se změnila  zásadním způsobem  situace kolem sporu  Maduro  -Guiado.

Už  to není  souboj  dvou řádově stejně velkých  občanských skupin v  zemi,  konfrontace, která má jen  krůček  k občanské válce a  já nejsem schopen nijak posoudit, kdo  má  větší díl pravdy,  zda  ti , kteří v  ulicích burácejí, že  Maduro je  diktátor, který  navíc  zemi přivedl zu  grunt nebo ti, kteří  za  prezidentem stojí  protože…

Proč  vlastně někdo stojí  za někým, kdo  nedokáže  zajistit  dostatečnou distribuci  ani toho nejzákladnějšího zboží,  dovedl ekonomiku k totálnímu kolapsu?  Tohle je  například  jedna  z  otázek, na  něž  marně  hledám odpověď. Stejně jako na  další související  – jestliže je hospodářství i finance v totálním dlouhodobém  rozvalu,  včetně  inflace v milionech procent  ročně, jak je možné,  že na ulicích vidím jezdit  auta, oblečené a nikoli nahé lidi, kteří  nejsou osvětimský kost a kůže nýbrž  nějak přeci jenom nejméně  jakž takž dostatečně  živeni? Odkud  se  to oblečení, auta  a další průmyslové  zboží a potraviny, atd. atd. berou, když obchody  jsou  totálně prázdné? Jak to , že  fungují veřejné služby  typu dodávka  vody  , energií, telekomunikace, odvoz odpadu?   Z  čeho je financována  armáda, její výzbroj a výstroj a  placen její provoz, že  je zatím stále neochvějně  věrná  Madurovi?

Kdybych měl psát  o souboji Maduro -Quaido,  musel bych, minimálně,  mít dostatečně vyčerpávající  a  věrohodné informace  především v  tom, na co jsem se právě  zeptal. Nemám a  mít  nebudu. V tomto sporu  si nemohu vybrat  stranu na  základě  faktů a stavět na  sympatiích, antnipatiích?  To jednak odporuje mému naturelu, ale především – neznám z těch dvou ani jednoho, tak proč bych měl někomu z nich stranit?

Přesto už nehodlám  na  nic  čekat a zapojím se  do  názorového třeštění  na  téma  Venezuela. Mohu si to dovolit. Objevila  se nová  „kvalita“.

Nejprve  Donald  Trump a  následně  /skoro/ celý západní  svět uznal  za  hlavu  země  Quaidoa!  Když se ten koncem ledna samoprohlásil prezidentem Bolívarské  republiky  Venezuela. Zvláštní –  když  prezidentské  volby  proběhly  před  3/4 rokem. Proč  Západ  bral  do teď  Madura  jako hlavu  venezuelského státu?

Na  zhodnocení  toho aktu a  těch závodů v uznávání  netřeba žádné speciální, natož  insiderské  znalosti. Tohle  je  o urzurpaci  a následném  uznání převzetí moci  ze zahraničí.  O  jejich  právním i  selsky  rozumovém fundamentu o  naší době a úctě k elementárnímu právu. A především o dvojím metru.

Slyšel a  četl jsem  řadu komentářů. Třeba Tereza  Spencerová  to postavila na paralele  s Macronem.  Stejně  jako Maduro je  krajně  neoblíbený, přivedl  zemi do naprostého chaosu,  lidé proti němu, napříč  společenskými vrstvami, demonstrují, dlouhodobě  v  ulicích. Nedůvěřují  mu,  požadují  jeho demisi. Proč jej také, podle  stejného vzorce chování – nesesadit? Jak by  to  asi  dopadlo, kdyby  se  Marin Le Pen prohlásila prezidentkou?  Někdo, nevím  už  kdo, navrhoval ve stejném režimu jmenovat spolupředsedu AfD, profesora  Gaullanda,  německým kancléřem místo  Merkelové.    A  Soukup, na  Barendově  vykřikoval, než se dozvěděl,  že  Guaidoa  podpořil  i Zeman, že  jako  teď  čeká, že  se  profesor  Drahoš prohlásí prezidentem místo Zemana  a bude! No nebylo,  servil měl asi těžkou noc, po zveřejnění  Zemanova  análně  alpinistického dopisu samozvanému    urzurpátorovi.Ale  to sem nepatří.

Dnes  to opravdu  o Zemanovi  není.  Jakkoli výše uvedené paralely  jsou  celkem  trefné,  myslím, že  existuje  jedna  daleko výstižnější.

Co je  vyčítáno  Madurovi? Proč  by měl zmizet ze  scény? Pokusím se  shrnout  hlavní  body

–  k moci se dostal po zmanipulovaných  volbách. Tedy zejména  těch posledních prezidentských v květnu   2018. Které vůbec  ale  vůbec neměly  s demokracií nic  společného.

– rozvrátil hospodářství

-dopouští se násilí na obyvatelstvu

-zašantročil národní bohatství

-zadlužil zemi

-zavinil exodus  asi  3 milionů  obyvatel

Myslím, že  jsem nic  důležitého nevynechal.  Když tak si to doplňte  laskavě  sami.

Přenesme  se  nyní  o  10 000 na východ od  Caracasu.  Přesněji o  9994 km. Ocitneme  se v Kyjevě. Nikoli náhodou. Protože  současná  Ukrajina je více než dokonalým  srovnáním  Venezuely. Její prezident Porošenko

-se  k moci se dostal po zmanipulovaných  volbách. Tedy zejména  těch posledních prezidentských v roce  2015. Které vůbec  ale  vůbec neměly  s demokracií nic  společného. Proběhly  ve  státě, kde se válčilo a válčí, opozice neměla  přístup do sdělovacích prostředků, atd.atd.

– rozvrátil hospodářství

-dopouští se násilí na obyvatelstvu

-zašantročil národní bohatství

-zadlužil zemi

-zavinil exodus  ne 3 milionů  obyvatel, ale nejméně  rovnou  4!  Ze  stejně  velké populace.  Ovšem násilí na  vlastním obyvatelstvu  je neskonale  větší!  Není  známo, že  by  Maduro nechal střílet  do obyvatelstva, které ho nesnáší,  že by  na něj poslal tanky a  těžké dělostřelectvo, rozstřílel  celá města  vesnice, že  by  vzdorující spoluobčany  označil za teroristy a  zahájil proti nim tzv. protiteroristickou operaci s nasazením celé  armády.

A Madura hravě  překonává  i  v ostatních  bodech.  Nemám sebemenší iluzi o  kvalitě  voleb ve Venezuele.  Nicméně současná  Ukrajina  a volby? Tedy  demokratické volby? Těžký  černý  humor! Vlastně  – jen těžké  černo, humor  žádný. A  že  ještě je něco  v krámech?  Inu  jak by  to asi vypadlo, kdyby  EU, MMF a  Světová banka  zarazily  úvěry a  kdyby Ukrajina  byla  pod  světovými hospodářskými sankcemi? A  to byl  Kyjev  v  daleko lepší  ekonomické výchozí pozici.  Měl široce rozvinuté  hospodářství, nikoli absolutně závislé na  jednom jediném sektoru.

Takže  Maduro je  padouch /proč ne?/ a Poroš  hrdina?  Proč  a pro koho????/?  Když  jsou oba stejní. Až na  podstatný rozdíl – bývalý  řidič  z Caracasu ZATIM nemá  rukou krev vlastního národa jako  kyjevský oligarcha.

A  to nemluvím o způsobu,  jakým  kdo z těch dvou  byl   do prezidentského  křesla  instalován.  Maduro v  souladu s  ústavou, jako viceprezident, po  smrti Huga  Cháveze, Porošenko, po   ehm  „volbách“  ke kterým došlo, když  byl  násilným převratem  odstraněn  řádně  zvolený prezident Janukovyč.  Který  navíc  den před  tím uzavřel dohodu  s  Majdanem za  poručníkování  ministrů  zahraničí  Francie, Německa  a Polska. Kteří uzavřenou smlouvu  garantovali, ale  do rána  na ni zapomněli.

A  nyní  si  tytéž státy  přisvojili  pozice rozhodce, který má  Venezuelanům, spolu se  Spojenými státy, určovat, kdo je jejich prezidentem a kdo nikoli a  co je ta  správná  demokracie.Spolu  třeba se  Španělskem.  Kterému vadí, jak Maduro zachází se  svými občany  a jak porušuje  základní demokratické principy….  Inu,klasický případ  třísky v oku sousedově a břevna  v tom vlastním. Stačí si vzpomenout  na  vrcholnou implementaci  demokracie po madridsku před  pár  týdny  v Katalánsku….

Nechť mi nikdo nelepí na  čelo, že podporuji Madura. Už  v  samém úvodu jsem  rezignoval na  hodnocení vnitřní venezuelské situace.  O ní nevím  skoro nic, rozhodně  nic, co by stálo za  řeč. Ale  mám dostatečně  jasno  v  tom, že  otázka, kdo má  vládnout  v povodí Orinoka, je bytostně v kompetenci jen a pouze Venezuelců!  A nikoho jiného!

Jestli tedy  nechceme  otevřít  další Pandořinu  skříňku, kterých už  takhle máme dávno rozdělaných  víc, než  umíme  přehlédnout, natož  zvládnout. Pandořinu  skříňku  velkého klacku. Která nás  vrací někam  do  18. století,  kdy  se  velmoci podívaly  na  mapu a  nakreslily  hranice, jak se jim zlíbilo nebo ustanovili  režim podle  svého gusta kdekoli na zeměkouli.  Správné  bylo to, co ony uznaly  a  co dokázala  demokraticky  prostřílet děla  jejich fregat.

Uměl bych pochopit,  kdyby  EU,  Spojené státy  a další „určovatelé demokracie a  demokratických pořádků“  vyvinuly  na  Madura  tlak,  aby  uspořádal  předčasné  volby  za  dozoru mezinárodních pozorovatelů. S  tím, že  by  volbám předcházelo  opravdové  jednání mezi současnou venezuelskou věrchuškou a opozicí. Pak  bych neměl já osobně  problém.  Na  rozdíl  od takového  Quaidoa, který jakýkoli  dialog s  Madurem odmítl. Zřejmě podle  demokratického hesla všech samojmenovaných  – stát jsem já! Jo ,Ludvík  XIV.  byl také  bytostný  demokrat, pane  Quaido  a vy  co  jste  ho Venezuelcům  ze  svého rozhodnutí  zcela  demokraticky  za prezidenta  určili!

Nechápu, že  si tihle  řiditelé  zeměkoule  neuvědomují, co  svržení Madura  tímto způsobem  do budoucna  vygeneruje!  Vlastně  chápu  – jsou to  ti samí,  co  v zájmu demokracie  a lidských práv  porušili samé  základy  evropského soužití  po II. ww – nedotknutelnost  hranic,   tím, že  odervali Kosovo násilím Srbsku. A  najednou se diví, že  následoval Krym. Jde o tytéž, co  zaváděli demokracii na svůj  způsob  v  Iráku, v  Sýrii a  Libyi, rozvrátili  sice  darebácké, ale  funkční uspořádání  Blízkého východu a  sklidili migrační  tsunami, Islámský stát  a těžkou radikalizaci svých vlastních muslimských komunit! A  z Blízkého východu  vytvořili  věčný  vroucí kotel,  který  bude mít  tendenci  každou  chvíli překypět, aniž  by jej někdo  mohl regulovat, protože  ti, co  uměli a dělali,  jsou prostě  pryč. Velké darebáky  s rozumem, vystřídala  spousta  malých a středních, ale bez rozumu a  bez časového omezení!  Jediné, co umí, je  šiřit  chaos   To jsme  si pomohli! A  to nemluvím  o tom, že  z dnešních středních a malých darebáků se  za nějaký  čas  opět vyklubou ti velcí. Jen  už nebudou  řiditelní, ani jako Muamar  nebo Saddám.

Dnes tihle západní mašíblové, kteří  sami vyhrávají  volby doslova   o pár  hlasů nebo dokonce  sestavují menšinové vlády  ve  svých zemích, takže jejich autorita  závisí nikoili  na nich, ale na jejich okolí,    říkají – my   už  od  teď budeme  přímo určovat, kdo má  kde ve  světě   vládnout! Když nám někdo nebude vyhovovat, najdeme  si  panáčka podle  vlastní chuti a  jakmile  se prohlásí prezidentem, předsedou  vlády nebo třeba  velkým šamanem,  tak my ho uznáme a  ten, kdo tam je doposud  sbalí a potáhne. My  tomu velíme!

Tohle jistě  s  obrovskou radostí přijme  zbytek světa!  Jistě  ho takováhle  úžasná  verze  demokracie  ohromí  a zaujme!  Co  že  také   ohlásil Donald  Trump  ve své  řeči  o stavu Unie?  Že  koncem  února bude  další kolo jednání se  severokorejským Kimem?    Proč  by  měl severokorejský  diktátor,  ve  stínu uznání Guaidoa, odevzdat  svůj  jaderný  arzenál, který mu  garantuje nedotknutelnost?  Proč  by  si jej neměl ponechat, aby  vyloučil,  že   ho stihne  Kaddáfího, Saddámův  nebo  Madurův osud?  Nemluvě  o pochybnostech, jakou kvalitu a trvanlivost asi tak bude mít  samotná smlouva – viz ta podobná iránská! A  proč  by měla  Čína, ve  světle  svých zájmů ve  Venezuele, kde má  pohledávky  nejméně za  50 miliard  dolarů,  měla  jít Trumpovi  s Koreou  na  ruku?  Co za  to  zatím dostala, že tak  činila?

Civilizace bílého muže je  na  ústupu. To je zřejmé.Přišla o svou  vědomostní,  kapitálovou  a technologickou nadřazenost.  Vedle  toho především  i schopnost držet se nějakých principů, respektive  přišla  o pilíře na kterých byla  vybudována. Rozkládá se  mnoha  způsoby – ztratila  svou  vnitřní homogenitu a  tím integritu a schopnost  zvládat problémy. Multi kulti a  podivné  pseudoproblémy  typu  gender, atd. rozvrátily  systém platných  hodnot, orientačních  bodů a pravidel. Je narušena  hierarchie  společnost  i její  soudržnost.  Nezvládáme  sami sebe. Naše  společnost  se  tříští.  Vzájemná domluva  mezi znepřátelenými tábory, solidarita  napříč  společností nebo mezigeneracemi  přestává existovat, známe jen  naše práva, ale neakceptujeme  žádnou povinnost a  my nevíme nic  lepšího než  silou  určovat jiným,  co a  jak mají dělat? Silou, kterou ztrácíme?

Dnes je  totiž  nejsilnější  zbraní západního světa a  tzv. liberální  demokracie –  hospodářská sankce – rozuměj  přístup na  americký  trh. Kvůli /zatím/ jeho kupní síle. Jak dlouho ještě?  Jen do té doby,  dokud  si  Čína neřekne,  že  holt  se  bez  amerického trhu nějak musí obejít. A dříve nebo později k tomu dojde. Ostatně  je  5x  lidnatější. Jde  „jenom“  o  to, aby   její  obyvatelstvo  mělo v průměru, dejme  tomu 1/3 kupní síly  průměrného Američana!  Více  netřeba. A bude vymalováno! Jakmile  tohle s vět zaregistruje a bud emoci  vyměnit  americký trh a finanční sektor  za čínský…. Radši nemyslet!  Jak dlouho to bude trvat? 40 let  potřeboval  Teng Siao Pching  a jeho následovníci, aby  z  naprosto marodné země  udělali  světového obra. Dnes  kapitálově  nejsilnější  zemi světa. Která  drží podstatnou část  amerického státního dluhu.  Zemi, jež je  světovou  dílnou a  nebude dlouho trvat  i světovým technologickým  lídrem. Takže jak dlouho -dalších  40 let? Nemyslím.  Podle mne  na to budou stačit  dvě  dekády. A co jako potom?  Co bude se Západem? Stárnoucím, chudnoucím,  utápějícím se v pseudoproblémech, vnitřně  rozhádaným, s  heterogenním  obyvatelstvem  nesmiřitelně  vnitřně  rozděleným? S neschopnými a  neodpovědnými vůdci, kteří  myslí jen horizontu nejbližších voleb?  Jak dlouho  bude trvat, než nám zbytek světa  dá  ochutnat v  tomhle stavu  naši současnou  medicínu? Než začne  určovat, kdo má vládnout u nás?

Právě  slyším, že  Francie  tvrdě vyjela proti Itálii,  protože  italský premier  se  sešel s  „žlutými vestami“. Prý jde o naprosto nepřípustné vměšování  se  do  francouzských  vnitřních  záležitostí!!!! Mám opakovat  všechny  ty  bláboly  o nepřípustném  vměšování  se  Ruska  do  amerických  voleb, do  hlasování o  brexitu a  kdo  ještě  kam?

Tak rozhovor  se žlutými vestami byl skandálním porušením francouzské suverenity!  Nějaké inzeráty  na  facebooku a  Instagramu  těžkým a nepřípustným zasahováním  do voleb a referenda?  A  co  západní státníci na Majdanu? A  dnes  podpora  samozvance Quaidoa?

Koho  chce  školit  Británie, sama neschopná  se  shodnout  na pravidlech  brexitu? Nemluvě  o tom, že  když  v roce 1947 bylo rozhodnuto o samostatnosti Indie, a tím rozpadu  britského imperia, nikdo  netušil, že  o  nějakých  70 let později  bude miniaturně  těsná většina  zachraňovat  účast  Skotska  ve  Spojeném  království… Chce někdo  plastičtější případ  úpadku moci Západu, než  je  vidět právě na  Británii? Před   100 lety  to byla  Neoddiskutovatelně  nejsilnější mocnost na  světě. A  dnes?  To  si opravdu nejsme schopni  vzít  ani to nejzákladnější poučení?

Kosovo bylo startovním výstřelem k překreslování hranic  silou.  Nikdo si neráčil uvědomit  následky.  Svržení Saddáma  a Kaddáfího pak  odstartovalo  mezinárodní  zvůli,  s nečekanými  /opravdu  – on nás  opakovaně  Muamar  nevaroval? / následky?  A nyní  instalace samozvance??!!!  Další akce, u které  si naši papaláši neumí  představit  dlouhodobé  následky. Ty  krátkodobé a no.  Zbaví se figury, jež jim nevyhovuje. Pravděpodobně  dojde  k vyhnání  Číny a  Ruska  z Venezuely a  bude získána  zpět kontrola  nad  největšími ložisky  ropy na světě, nad  velkými nalezišti zlata  a dalších nerostů.  Stojí toto  za  další nevratnou diskreditaci  našeho  společenského systému?

Těm,co nám šéfují, zjevně  ano. Trump potřebuje  body, volby se rychle blíží.  Evropa  se  chce zalichotit  Trumpovi a odvrátit  ho od  eventuálních  dalších cel na  evropské  výrobky.  Ta  Evropa je  vůbec  směšná  –  Německo, Francie a  Británie  se  dohodly, že  budou obcházet  americké platební embargo  vyhlášené na  všechny, kteří obchodují  s  Teheránem.  Protože  .. no  protože  režim  ajatolláhů  je  zřejmě  daleko a  daleko demokratičtější  než ten  Madurův, že??!! Ačkoli není známo, že  by  Maduro někdy podporoval  nějaké  teroristy  v  Evropě  nebo  nějaké  radikální šiřitele  víry  v  Evropě!

Ovšem  Chameneí a  spol.  má těm třem za dodávky  jejich průmyslu  pořád  čím platit. Na  rozdíl od  Caracasu.

A Miloš  Zeman?  Tak  tomu ke  štěstí stačí  aby konečně  měl společnou  fotku s  Trumpem z  Bílého baráku!  Za  fotku  se připojil  k těm, co  si myslí,  že  mohou  mluvit  jiným do jejich záležitostí!

Takže  kvůli  vnitřním potížím  amerického prezidenta,  evropskému  velkoprůmyslu a jedné  mizerné  fotografii  pro starého ješitu a  narcise  Západ  si  s  gustem uřízne  větev, na  které zatím jakž tak  sedí! A  tihle  lidé  řídí státy. včetně  toho našeho!  Mohu  si o takovém Erdoganovi myslet, co  chci,  ale vedle  těhle  panáků  je  to nakonec velký  státník!  Ten  nic  nepředstírá a  ví, co chce. A nejen pro sebe.

Mimochodem,  baví  mne  prohlášení  různých  rozoumků, že  jako ta  Venezuela  je  dokonalým příkladem, jak komunismus  a socialismus  musí  vždycky  zkrachovat.

Inu  o  Číně  už byla  řeč.  Ještě  o ní  uslyší, řekl bych.  Nepochybně  prohlásí  – to  ale není  socík  nebo komunismus, nýbrž  tvrdý kapitalismus.  Zvláštní.  Když se to hodí,  tak kapitalismus.  Když  ne, tak komunismus  a krach. A  tuhle mi jeden  napsal, že  jako  Maduro  je  desněj, nic  neumí,  že  to je prostě komunistickej  blb. A jak proti němu stojí  celá  Latinská  Amerika. V čele  s  regionálními  velmocemi  – Brasílií a  Argentinou!

Ani jsem se nenamáhal mu odpovědět,  že  by si měl nejdřív  dost dočíst. Například to, že  třetí  regionální  velmoc  -Mexiko, který má navíc  s odstupem nejkonsolidovanější ekonomiku, Madura  vidí jinak.  Ale pobavila  mne ta  Argentina. Ve  vazbě  na  ekonomický  krach Venezuely. Mám prohlásit  kapitalismus  za totálně  neschopný samostatné  existence, protože  tak, jak je  dnes s v bankrotu  Venezuela, byla  Argentina  za  posledních  30 let  asi  hned  3x?  Ačkoli ještě někdy v  60-tých letech patřila  k  nejrozvinutějším státům světa?

Ne,  nezastávám se ani Madura, ani  socíku, ale  popuzují mne  vysloveně  hloupé  repliky. Stačí  Zeman a jeho  narcisistní  sobectví, které  z  naší  země  zase  udělalo  kývacího kašpárka.  V okamžiku, kdy píši  tento článek ještě  takové  Slovensko, ani  jeho  podivný prezident  Kiska,  na rozdíl od  BabišZemanlandu,  ještě  k Venezuele  nezaujalo oficiální postoj. Ale takový  Robert  Fico  ano. Doporučuji  všem se  s ním seznámit.

Stejně jako  s  tím, jak náš  český  geniální  prognostik, stratég a  šachista  vysvětlil prostému  lidu  barendovskému  svůj  další  totální kotrmelec ve  stylu “ jen blbec  nemění  názory“. Protože  jen  blbec  by se  nechtěl dostat  do Bílého domu, dodávám já.  Exhibici žvoucího genia, opravuji  – živoucího genia /překlepy  jsou někdy  kouzelné  🙂 / v přímém přenosu s  barendovským   servilem  jsem si odpustil.  To opravdu nemám zapotřebí a  tolik času  do konce života, abych jej mohl  marnit  takovýmhle  výplachem mozku, opravdu nemám.   Takže  musím vzít  za vděk je  zkrácenými tiskovými výstupy. Je jich, kupodivu , jako šafránu. Dokonce  ani  jinak k Zemanovi mimořádně  vstřícné a  vždy  úslužné Parlamentní listy  tentokráte  nic  z jeho záplavy  posledních „velkých myšlenek“ na  tom Barendově nic  nedaly….  Takže musím vzít  za vděk velmi suchým shrnutím z Echa 24.cz

Ve Venezuele se nestalo nic proti ústavě, podle které parlament odvolal prezidenta Nicoláse Madura, odůvodnil dále Miloš Zeman pozvání pro prozatímního venezuelského prezidenta Juana Guaidóa na návštěvu Česka. O pozvání pro Guaidóa informoval Pražský hrad ve středu. Předseda venezuelského parlamentu Guaidó složil 23. ledna prezidentskou přísahu poté, co parlament neuznal Madurův druhý prezidentský mandát, protože vzešel z nedemokratických voleb. Prezident řekl, že Madura z funkce odvolal venezuelský parlament, který ovládá opozice. Podle venezuelské ústavy, jestliže je prezident odvolán nebo zemře, na jeho místo jako dočasný prezident nastupuje předseda parlamentu, doplnil. „Což je právě pan Guaidó. Takže nestalo se nic proti této ústavě,“ podotkl.

Nijak mne nepřekvapuje, že  Zeman je  odborníkem i  na  venezuelskou  ústavu /on je přece odborníkem na všechno/ , že  ji má  zjeveně  nastudovanou do poslední nuance, ačkoli   neumí  španělsky , protože  sám o své  jazykové  kvalifikaci řekl toto:

„Mluvím plynně rusky, na půl špatně anglicky, čtu a rozumím německy, ale nemluvím jí. A vůbec neumím francouzsky,“

Proč  bychom si takovou podružností měli lámat  hlavu?  Genius  je  od toho genius, že  zmákne  i to, co nikdo ostatní!

Překvapující  ovšem  není  ani to, že  se  Zeman považuje  za  vrchního vykladače  ústavy. To  předvádí  od  počátku svého prezidentského  mandátu  i u nás. Často a  rád   a jak známo a  zejména  kreativně. Ale  že  se pustí  i   do té venezuelské???  Inu t – genius! Tentokrát  to vzal ovšem  přísně  puristicky, nikoli kreativně A  jaksi  nezohlednil a prostému lidu  barendovskému  zamlčel,  že  Venezuela  má  momentálně  parlamenty  dva!  Národní shromáždění a  Ústavodárné shromáždění!

To první vzešlo z voleb  2015, to druhé  z voleb   v  roce 2017. Po změně  ústavy!!!

Nejsem genius a nikdy jsem nebyl. Netroufl bych  si tedy  posuzovat, co je ve Venezuele  ústavní a co neústavní. A  už  vůbec  ne, které  volby  byly  svobodné a které nikoli.

Vím ovšem jedno, že  když opozice zvítězila  v  parlamentních  volbách  2015, neměl  Maduro  žádný  problém uznat  výsledek.

Což  naopak odmítla  učinit  protimadurovská opozice, když o dva  roky  později  prezidentova  strana vyhrála  regionální  volby.  To okamžitě  hovořila  o podvodech. Jak jinak, že?

Ovšem když loni se  v zemi chystaly  prezidentské  volby  a Maduro  byl označován  za  favorita, pak opozice volby  bojkotovala, ale nikoli celá, ale  co je  daleko a daleko zajímavější zahraničí  ŽADALO, ABY VOLBY  BYLY  ZRUŠENY A  VUBEC  SE NEKONALY! Považte  – NEKONALY! VOLBY!

Samozřejmě  –  protože  podvod!  Jak jinak.

Na  rozdíl o Miloše Zemana  opravdu netuším, které  volby  v  té jihoamerické  zemi jsou  košer a  které podvod. Podobně  jako  mne  ani nenapadne  komentovat  dodržování tamní ústavy a procesních  pravidel.

Ale  určitě  vím tři věci:

1- na  Madurově  straně  stojí  jak venezuelský  Ustavní, tak Nejvyšší soud. Dost silný  argument pro jeho legitimitu. Ale  chápu, že  soudy a jejich  výroky  současného českého prezidenta nijak  nezajímají. Předvedl to dokonale.

2- hlavní premisa tohoto článku  je  paralela  mezi  venezuelskými a  ukrajinskými prezidentskými volbami. Už  za  nedlouho budeme  mít  možnost se přesvědčit, zda  existuje  ve  volebním „procesu“ jedněch a druhých   nějaký podstatný  rozdíl. Ovšem jsem si jistý  tím, že  když  dopadnou  jak mají  a já  o tom  nepochybuji, tak Miloš  Zeman a  s ním celý Západ – ani neceknou. V tom lepším případě, v  tom normálním budou opět létat  blahopřejné dopisy  sem a tam! Jen  blahopřejné  dopisy…. Už se  těším na  vřelý přípis  z Hradu. Nejlépe opět Porošovi.

3- ta  touha  Miloše  Zemana, aby  měl společné  foto s  americkým prezidentem, nás  přijde zatraceně  draho. Draho jen proto, že  narcis  chce  za  každou cenu trumfnout  jiného  narcise -Václava  Klause! Chtěl  druhé prezidentské období, aby nebyl horší než  Klaus. Udělal proto všechno. Ale  Klaus  nikdy nebyl přijat ve  Washingtonu, takže  Zeman by konečně  měl nad  ním navrch! Heč!  Jaká slast!

A nakonec nikoli Japonec, ale  zpráva  ze  včerejších večerních zpráv – Quaido nevyloučil cizí intervenci do Venezuely.  Fakt demokrat  – jako Biľak.  On bude rád  dělat  Husáka. To abychom si ho  dali do nám známých poměrů. Prezident  co bud e rád  sedět na cizích  bodácích!  Děkuji Miloši Zemanovi,  že  někomu takovému vyjadřuje svoje  uznání a zve  ho k nám. Snad  to Quaido stihne  do 17. listopadu. Abychom si čerstvě připomenuli, čeho jsme se tenkrát  zbavili!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.