Jak jsem potkal SJW


napsal Ziss

 

Před pár dny jsem vlkovi poslal emailem upozornění na nehoráznou sprosťárnu, které se američtí SJW dopustili na jedné začínající autorce fantastické literatury (vyjádřím se k tomu na konci článku) a zmínil jsem mu i svou vlastní zkušenost s těmito samozvanými  bojovníky za nejlepší a nejpestřejší svět. Vlk se mne dotázal, jestli bych se o tom trošku nerozepsal, tak tady mne máte.

Co, že je to ten SJW? Jedná se o termín používaný v anglosaském světě, zkratku slov Social Justice Warrior. Bojovník za sociální spravedlnost. Bývají definováni jako společenští aktivisté, kteří aktivně propagují progresivní pohled na svět, feminismus, občanská práva a multikulturalismus. Já bych je definoval jako neskutečné osiny v pozadí západní civilizace, vlk by a si šel dál – nejspíš by je nazval jejími likvidátory. Protože se montují do úplně  všeho, takže  je naleznete  i tam, kd e byste  to ani ve  snu nečekali. A  o tom budete tenhle  text!

Na příklad u videoher! Poměrně nedávno na ně narazil herní vývojář Dan Vávra se svou hrou Kingdom Come: Deliverance.

Hra se odehrává začátkem 15. století na cca dvaceti kilometrech čtverečních území Království českého. Pan Vávra se pokoušel o co nejvěrnější zobrazení té doby ve spolupráci s historiky a archeology, ale ejhle narazil na SJW. Marně se jim pokoušel vysvětlit, že potkat na daném místě, v daném čase černocha by byl větší zázrak než vzkříšení Ježíše Krista. Samozvaní SJW historici používali takové nezvratné argumenty jako dobové obrazy zobrazující biblické výjevy s Baltazarem. Zkrátka, černochy jsme tu podle nich na tuty měli, jen jsme tak hnusní rasisté, že to nechceme uznat. Nutno podotknout, že pan Vávra je tvrďák a nedal se. Dostalo se to i do našich médií a od té doby je označován za kontroverzního vývojáře. Považte!

Jeden by myslel, že na kované SJW narazí jen v cizině… Chyba lávky! S jedním takovým jsem se před pár měsíci poškorpil na webu tvzone.cz.

Budu to muset vzít trošku obšírněji. Společnost Netflix (kabelovka bez kabelu – vysílá po netu) zakoupila práva na adaptaci knih Andrzeje Sapkowskiho o zaklínači Geraltovi z Rivie. Tato série povídek a románů, která se stala něčím jako polským národním pokladem, byla již jednou (velmi neúspěšně) adaptována jako polský televizní seriál a také (nesmírně úspěšně) rozvíjena jako série tří počítačových her. Právě počítačové hry přinesly knihám pana Sapkowskiho celosvětový úspěch.

Musím doznat, že zatímco mám opravdu rád dílo pana Sapkowskiho, tak jeho samotného příliš nemusím. Již před pár lety jsem četl jeho rozhovor pro jeden polský časopis a s takovým výtryskem čiré arogance jsem se do té doby nesetkal. Mluvilo se právě o herní sérii, která mu pomohla prosadit se na Západě a kterou on sám zjevně nenávidí. Až později jsem zjistil, z čeho jeho nelibost pramení a sice, že práva prodal polské firmě CD Projekt za směšných osm tisíc dolarů. Vývojáři mu tehdy nabízeli procenta ze zisku, ale on jim nevěřil. Kdyby na jejich nabídku kývl, byl by nyní miliardářem. Dříve to byl okouzlující pohodář, který byl schopný názorně ukázat mladým autorům, že na conu se dá skončit pod stolem (společně s těmi mladými autory) už během dopoledne. Podle všeho značně zahořkl a nevrle zdědkovatěl.

Nuže, abych se vrátil k chystanému seriálu Witcher (Zaklínač) od Netflixu. Seriál mezi fanoušky her i knih budil značné obavy již od začátku příprav. Jeho showrunnerkou (výkonnou produkční) se totiž stala jistá paní Lauren Schmidt Hissrich. Zatímco její scénáristické schopnosti a zásluhy jsou dosti pochybné (přinejlepším průměrné), je známa jako velmi aktivní bojovnice za pestrý svět.

Samotný Sapkowski měl v přípravě seriálu figurovat jako kreativní konzultant. Což ovšem ve filmařské hantýrce znamená: „Ten, kdo do toho má nejmíň co kecat. My se ho možná na názor zeptáme (nebo taky ne) a pak si to stejně uděláme po svém.“

Vedoucí tvůrčího týmu Netflixu s ním podle všeho svedla jen pár rozhovorů. Jeden z podstatných dotazů byl, jestli je svět, kde se jeho příběhy odehrávají, diverzní. On prohlásil: Ale samozřejmě, vždyť jsou tam přece elfové a trpaslíci… Pak se ho ptala, jestli jsou tam i lidé jiné barvy kůže než bílé. Jistěže, zněla odpověď. Jen se jaksi nevyskytují na té části kontinentu, kde se ty příběhy odehrávají… Hissrichová si to vyložila po svém a posléze měla tu drzost tento rozhovor používat jako argument proti odpůrcům. Jen se podívejte sám autor mi potvrdil, že jeho svět je rozmanitý!

Samotný Sapkowski k tomu zaujal značně alibistický postoj. V jednom rozhovoru vysvětlil, že jsou tady tři rozdílné věci: jeho knihy, hry, a nyní i adaptace od Netfixu. Neměli bychom je směšovat. Víc k tomu neřekne, protože ve smlouvě, kterou podepsal, jsou tvrdé postihy. Zkrátka, umyl si ruce jak ten Pilát.

Samotný casting na seriál se vyvíjel pochybně už od začátku. Nejprve Hissrichová obsadila do hlavní role Geralta herce Henryho Cavilla. Už to vzbuzovalo mezi fanoušky poněkud rozpaky. Na jedné straně je to velké jméno (poslední Superman). Na druhou stranu, Cavill není herecky žádný zázrak, tam kde měl být zaklínač štíhlý a mrštný, on je lamželezo, a navíc má dost děsnou americkou (rozuměj prdelní) bradu. Podotýkám, není to jen můj dojem.

Pravé peklo ovšem vypuklo v okamžiku, když si někdo všiml vyhlášeného UK castingu na roli Ciri, jedné ze stěžejních postav románové řady. Casting byl vyhlášen výlučně pro velmi mladé Bame herečky. Bame totiž ve zkratce znamená nebílé. Pro upřesnění níže uvádím význam slova Bame z Oxfordského slovníku:

Black, Asian and minority ethnic (used in the UK to refer to people who are not white).

Překlad:

Černoši, Asiaté a minoritní etnika (používáno v UK jako označení lidí, kteří nejsou bílí).

Mezi fanoušky to vyvolalo zděšení a výbuch hněvu, jaký snad internet do té doby neviděl. Sledoval jsem to na mezinárodním diskuzním webu Reddit. Musím podoktnout, že drtivá většina nesouhlasných vyjádření byla tvrdá, leč slušná. Skutečně nenávistných nebo rasistický příspěvků bylo opravdu minimum. Dokonce se nesouhlasně ozývalo i nemálo černochů a Asiatů.

Většina vyjádření se nesla ve smyslu: „Neberte nám naši Ciri, kterou milujeme takovou, jaká je.“

Případně: „Jestli nebude Ciri bílá, tak na to koukat nebudu.“ Autorem tohoto výroku byl mimochodem Afroameričan.

Původ Ciri je totiž nedílnou součástí hlavní zápletky celé románové řady. V knihách je popsána velmi podrobně jako štíhlá, jemných rysů, s bledou pletí, popelavými vlasy a velkýma zelenýma očima. Svým vzhledem je přesným obrazem žen z linie její matky až k elfce Larě Dorren aep Sidhal. Stejně tak její otec je popsaný jako bledý a černovlasý, takže jinou barvu kůže než bílou na něj svést dost dobře nelze. Pohnout s původem Ciri by znamenalo zásadně překopat celý děj. Navíc, i když je pravda, že v povídkách je hlavní postavou Geralt, v románové řadě je ve skutečnosti hlavní postavou právě Ciri.

Někteří nemístní optimisté se snažili tvrdit, že v tom castingu určitě mají tím Bame na mysli polskou menšinu (neberouc na vědomí závorku v definici Bame) ale nikoho nepřesvědčili.

Paradoxní na tom celém je, že téma rasismu lidí vůči elfům a trpaslíkům je jedním ze stěžejních témat páně Sapkowskiho knih a je tam naprosto skvostně a nenásilně zpracováno. Člověk musí být vážně tupec, pokud mu to nedojde. Nebo fanatik. Paní Hissrichové to zjevně nestačilo. More Diverse za každou cenu. Můj názor je, že právě to je ta nejlepší cesta, jak z dobře pojatého tématu udělat trapnou frašku. Pokud postavu s polským jménem Danek (zdrobnělina jména Daniel) obsadíte černošským hercem, jinak se to opravdu nazvat nedá. Kromě toho se tím castingem sama Hissrichová dopustila ukázkového rasismu vůči bílým, ale to samozřejmě nikoho nezajímá.

S obvyklým zpožděním začaly o tom co se kolem Witchera děje informovat naše stránky zabývající se filmy a seriály. I když se především zaobíraly obsazením Henryho Cavilla do hlavní role.

Muž z oceli bude zaklínačem

http://www.tvzone.cz/clanek/36778-muz-z-oceli-bude-zaklinacem/diskuze/

A právě v diskuzi pod tímto článkem nick Nirnaeth poznamenal:

Hmmm… tak už to začíná. Ciri prý má být WOC.

*Poznámka: WOC – Woman Of Color

Na jeho poznámku zareagovala naše hlavní hvězda CAPS LOCK:

Nirnaeth
Reddit je stejnej hnůj jako 4chan, navíc plnej nácků. Nebylo by rozumné výsledné dílo hodnotit dle kvalit a logiky příběhu, než dle barvy kůže jednotlivých postav? Ale možná že po některých chci přeci jenom příliš moc…

Jemu jsem odpověděl já, pod nickem Bucak:

To CAPS LOCK
A já bych zase chtěl věrnost knižní předloze, kde je Cirilla, potomek Lary Dorren aep Sidhal, velmi přesně popsána. Na těchto knihách jsem vyrostl a díky nim začal sám psát. Ciri, která není bledá, s popelavými vlasy a zelenýma očima mi vadí. Přesně tohle je gró smrště nesouhlasu na Redditu. Jestli mám být proto nácek, tak ať!

Jak vidíte, už napoprvé jsme si vzájemně zrovna nepadli do oka (natož do náruče).

V té době se redakce tvzone konečně synchronizovala s reálným časem a následoval článek:

Naštve zaklínač fanoušky?

http://www.tvzone.cz/clanek/36806-nastve-zaklinac-fanousky/

Právě pod tímto článkem diskuze z toho předchozího v podstatě pokračovala. Tady musím přiznat, že na svůj výkon v diskuzi nejsem příliš hrdý. Příspěvky jsem psal možná až příliš tvrdě a konfrontačně. Ta záležitost mne vytáčela jako voda turbínu v přehradě za povodně. Nicméně jsem se neuchýlil k nadávkám, vulgarismům, ani k používání nálepek. Dnes, když jsem vychladl, bych to asi napsal trošku jinak, ale za obsahem si stojím. I ostatní diskutující psali své příspěvky dle mého soudu korektně a žádného skutečného rasismu jsem si nevšiml.

Mezitím Netflix zveřejnil obsazení Ciri, které odpovídalo knižní předloze – světlovlasá běloška, s jemnými rysy, a tak se Caps snesl ze svých (morálních) výšin, aby zepsul nehodné.

CAPS LOCK:

A jejda, někdo si hrál venku, otočil pár šutrů a už nám tady běhaj hnědý švábi, z toho bude ještě mrzení

No nic, zpátky k diskuzi. Někdo tu zmiňoval LOTRa, k tomu bych rád podotkl, že jeho dílo se dá vnímat značně problematicky, je to taková mile nesnášenlivá třídnůstka z jiného století, plus samozřejmě elfové jsou rasistický hajzlové non plus ultra, ale přes to přese všechno musím říct, že mě osobně Hobit bavil víc než LOTR, já vím, jsem kacíř, tak si na mě neberte vidle a pochodně. Nemusím pak dodávat, že seriálovou Středozemi se moc těším, jestli tedy bude mít konceptem blízko k Hobitovi

A podle posledních zpráv mohou strážci rasové čistoty fiktivních postav slézt z barikád, iluminátská propaganda se nekoná, konec světa odvrácen, řvoucí menšina si zase vyřvala svoje a vypadá to, že Ciri bude BÍLÁ, tak sláva. Za sebe bych jenom dodal že cítím smutek, všichni by si měli uvědomit, že existuje jenom jedna rasa- lidská a že ve finále by snad mělo být jedno, jakou kdo má barvu pleti. Nebo přes ní, pokud nebude jak padlý sníh neuvidíte ten seriál?

Tímto příspěvkem v podstatě řekl vše. Je jen jedna rasa – lidská a mělo by být jedno, jakou kdo má barvu pleti. A kdo nesouhlasí, je nácek.

Díky tomuto přesvědčení jsme tu již měli černého Achillea z britské televizní produkce, černého pistolníka Rolanda v propadákové adaptaci Kingovy Temné věže (jasně, ten film měl spoustu problémů i bez toho) a také černou Ginevru na dvoře krále Artuše v seriálu Merlin. Mimochodem tomuto trendu přebarvování původně bílých postav se začalo říkat brownwashing a pomalu nabírá na síle.

Hissrichová si později v jednom rozhovoru postěžovala, že casting Ciri nedopadl tak, jak si původně představovala, ale vyslyšela přání fanoušků. Přijde mi, že spíš někdo ve vedení studia zavětřil potenciální malér a hodil tam stopku. Možná si vzpomněli, jak dopadl Disney s filmem Solo, který potopil naštvaný fandom Star Wars. Nutno podotknout, že posléze paní Hissrichová realizovala své diverzní choutky na některých vedlejších postavách a na třetí z hlavních postav čarodějce Yennefer.

V diskuzi se někteří diskutující ještě pokoušeli Capse přesvědčit svými argumenty, ale marná snaha. Mě bylo jasné, že s tímhle nikdo nehne. Přiznávám, neodolal jsem, abych si do něj ještě párkrát nešťouchl, než mne to přestalo bavit.

Příspěvků psaných po nickem CAPS LOCK jsem si od té doby všímal i pod dalšími články a každý jeden z nich potvrzoval mé přesvědčení, že tento diskutující je skutečně přesvědčeným SJW.

Nic nenaděláme, už je tu máme také. Naštěstí jich zatím není mnoho, snad se nám nepomnoží.

Ovšem na Západě řádí o sto šest. Nedávno to koupil Liam Neeson. Vykládal o tom, že každý má svou temnou stránku a že on sám, po znásilnění své kamarádky Afroameričanem, měl nutkání nějakého zabít, ale včas si uvědomil, že je to pitomost a ovládl se. Už mu zrušili slavnostní premiéru nového filmu a v Hollywoodu se stává nežádoucí osobou. Tady je nutno podotknout, že si sám naběhl na vidle. Mohl tušit, co tím rozpoutá.

Jako slepá k houslím k tomu ovšem přišla začínající spisovatelka Amélie Zhao. Pikantní je, že se jedná o čínskou emigrantku. Zdálo se, že její sen, stát se spisovatelkou, se jí v USA vyplní. Velké nakladatelství s ní podepsalo smlouvu na tři knihy v hodnotě 500 000 dolarů. Její štěstí trvalo jen do té doby, než se objevily první novinářské recenze na její knihu těsně před vydáním. Nechápejte mne špatně, ty recenze byly pozitivní, jenže…

Jenže napsala dystopický fantasy román s tématem otroctví, které není založené na barvě kůže, ale na zvláštních schopnostech zotročených. A tady padla kosa (ne ta zostra) na kámen. SJW se na ni sesypali jak vosy z prokopnutého hnízda. Dle jejich názoru je otroctví výsadou Afroameričanů. Jako by nepotkalo nikoho jiného za celou historii lidstva. Tím, co napsala, prý snižuje význam utrpení předků Afroameričanů a vůbec je ponižuje jako celek.

Pod jejich nátlakem, po dohodě s nakladatelstvím, knihu stáhla a ještě se jim omluvila.

Tuhle informaci jsem pěkně dlouho vydýchával. Tohle je vážně svinstvo toho nejtěžšího kalibru. Pošlapete někomu jeho sen a ještě ho přinutíte, aby se vám omluvil.

Nebyl jsem však jediný, koho to vytočilo. Ten, kdo zareagoval, nebyl nikdo jiný než Pan Larry Correia, americký autor fantastické literatury a mnoha bestsellerů. A vzal to pěkně od plic a od podlahy. Ten si žádné servítky nebral a naservíroval jim to přesně tak, jak si zaslouží.

O tomto případu podrobně referoval pan Marian Kechlibar na webu Neviditelný Pes. Součástí jeho článku je právě i překlad famózní odpovědi Pana Correii „Knižní komunitě“. Stojí za přečtení.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/esej-o-otrokarstvi-psat-nesmis-aneb-antiomluva-fr4-/p_kultura.aspx?c=A190204_151024_p_kultura_wag

Tohle tu naštěstí zatím nemáme a doufám, že ani mít nebudeme. Spisovatelé na našem malém a přesyceném knižním trhu mají dost starostí i bez toho.

Přesto z toho mrazí. Budeme snad pálit knihy ještě předtím, než budou mít šanci vyjít? Pokud  ano, překoná tím  naše západní civilizace  jak nejtemnější  středověk s jeho páterem Koniášem, tak nejtemnější novověk s jeho Goebelssem a všemi podobnými. Protože  ti pálili jen  knihy  a texty, co už vyšly! SJW  dokáže  spálit   už dokonce i úmysl cosi napsat nebo vydat! Nevídaný pokrok!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.