Co na Letné zaznělo a nemělo a naopak co nezaznělo ač zaznít mělo


Jsem z včerejší  demonstrace na  Letné  principiálně nadšený!  ten prostor  byl  doslova nacpaný  lidmi.  Hlava na  hlavě od Špejcharu ke  Kachlíkárně! Paráda!

Nepochybně  se objeví tradiční hrátky  s čísly,  kdy Babiš, Zeman  a jejich poskoci budou  degradovat počet  účastníků  dělením, dvěma , čtyřmi  nebo kolik  zvládne jejich kalkulačka.   Za nejpřesnější považuji odhad  mobilních operátorů,  jimž  vyšlo po různých korekcích – 258 000 lidí. Tedy více  než  čtvrt milionu. Tohle  už  nelze  bagatelizovat  hláškami  typu  – šli na koncert,  jsou  za  účast  zaplacení, atd.  atd. Plná  Letná je prostě  plná Letná. Babiš  se  Zemanem, protože  o  nějakou  Benešovou jde  až v  druhém  plánu,  mají prostě  problém.Problém na který  si  pečlivě  a  usilovně  zasílali sami! Až  se dočkali  úrody. Doufám, že  ještě  nikoli konečné,  jen první.

Tak dlouho úmyslně  rozdělovali a  rozeštvávali  společnost, oba  dva  s  velkou  radostí,  až  jí  tedy  rozeštvanou  mají. A  ti,  co  jich mají plné zuby, se rozhodli dál nemlčet  a dát   to  hodně  najevo.

Co že  to před  časem   sdělil hradní  narcis  těm, co ho  v  prezidentské  volbě nevolili?  Připomenu  vám to, pokud  jste  už  zapomněli – že  mají příští  čtyři  roky  držet  hubu! Pardon,  on použil  anglický  výrok a přeložil  ho jako držet  ústa, nicméně  nenechal nikoho na  pochybách,jak to myslel  v reálu:

¨…..společenství sebe se utvrzujících lidí, kteří v životě příliš mnoho nedokázali, teď asi, pokud nebude chtít pět let fňukat, že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa. Zdůrazňuji, zavřít ústa. Já jsem pověstný originálním překladem anglických výrazů. Nicméně výraz ‚Shut up‘ (anglicky drž hubu; pozn. red.) je natolik přeložitelný zdvořile i méně zdvořile, že ponechávám na každém, pro jaký překlad se rozhodnou.“

To bylo  při  papalášky  nabobském  rozhovoru  Zemana  a Klause 28.ledna  2018, bezprostředně po  volbě.

Včera  to Klaus,  s  elegancí  sobě  vlastní,  vylepšil takto:

Klaus řekl, že demonstrace jsou fenomén, ale jinou věcí jsou demonstrace organizované, manipulované, na které se sváží zadarmo z Moravy „zaplacení lidé“. Před 30 lety se podle něj demonstrovalo proti režimu, dnes protestuje hrstička zneuznaných lidí. „Jsou nespokojení, frustrovaní, že nevyhráli volby,“

Takže  demonstrace manipulované?  Na  které  kdosi  tajemný  sváží lidi zdarma  dokonce z  Moravy,  ačkoli  jak podle  stejného Klause  víme  – nic zdarma neexistuje…  A  protestuje  hrstička   zneuznaných lidí?  A  jsou  frustrovaní, že  nevyhráli  volby?

Čtvrt milionu je  hrstička? A  Babiš  volby  vyhrál, když  ho  71 %  voličů nevolilo?

Mohl bych  tohle  rozpitvávat a ironizovat,  bez problému  to trhat na  kusy. Škoda  času a práce! Největší  zemský  škůdce od Listopadu  za  to nestojí.  Je  už  na  smetišti dějin, jakkoli luxusním. Ale i tak  smetišti.   A věřím, že  už tam  zůstane  natrvalo.

Odpustím si  i spekulace  s  čím asi přijde  Zeman nebo  jeho hradní sposťáček, či  co na obhajobu Babiše plesnivého vytáhne  jeho  šéfnájemnýbrk Plesl a jemu  podobní nebo sám Babiš. Však se dočkáme.

Stejně  jako se dočkali  oni. Seli  vítr, sklidili  zatím  takovou  menší  vichřici. Ještě  ne  pořádnou  bouři, natož  tornádo.  Jen  menší  vichřici.  Už  to nejde zatušovat a okecat! Protože  škody  už  jsou viditelné!

Prostě  jde o největší  srocení  nespokojených a  naštvaných lidí  v zemi od  Listopadu. Které vyvolali  svou  arogancí, překrucováním,  ba  i nestydatým  lhaním, oni  sami.  Mají ,co  chtěli.  A  dostanou ještě  více. O  tom později.

Že jsem na  ně příliš  tvrdý? Ba  Babišem a Zeman  přímo posedlý?  Vážně?   Vy, co  vás  dnešní  článek  dráždí, vadí  vám, štve  vás  – vzpomínáte  si ještě  jak se Klaus  se Zemanem  dostali  do  politiky?  Na jejich  začátky?  Nebylo  to  náhodou kdysi  na základě masových  demonstrací  stejně  nespokojených  občanů  téhle  země?! Bez nich  by  o nějakém  Klausovi  nebo Zemanovi  nikdo nic  nevěděl.

Tenkrát  to, i podle nich  bylo správně,  že  občané projevili  svůj  nesouhlas  s panujícími poměry, protože je  vyzvedli  k moci!  Ovšem dneska  mluví  úplně  stejně  jako  třeba  nebožtík  pražský  tajemník  KSČ  Štěpán!  Stejně  se chovají  i  stejně  myslí!  Nepřijde vám to zvláštní?  Stali se z  nich vzoroví nafrnění  papaláši!

Že  tenkrát  to bylo proti komunistům? Takže  správně?  A  nyní  je  to proti komu?  Proti  předlistopadovému  soudruhovi non plus  ultra, který  je navíc  veden  mezi  konfidenty  StB!!!!!   Nevzpomínám si, že  by  Husák  byl  estébácký  konfident, když  už  jsme u  toho. Jako  jeden z mála  jim  nepodlehl ani v kriminále!  Na  rozdíl od  Babiše!

Takže  ta  demonstrace  na Letné  je  vlastně  proti  stejnému  typu  držitele  nejvyšší příčky  výkonné  moci  jako  před  30-ti roky! Ergo kladívko, měla  by  tedy, podle  měřítek  Klause   i Zemana,  být  také  oprávněná! Ten  jejich dvojí  metr je  pro ně  typický a charakteristický!

Jenže  je  tu  zásadní  rozdíl mezi komunistickými  papaláši  z  roku  1989 a  těmi  současnými.  Ti první, když proti sobě  zaznamenali  masovou občanskou  nespokojenost,  vyvodili z  toho  příslušné  důsledky –  prostě  sbalili  svých  pět  švestek  a  zmizeli ze  scény.  Přestali škodit!

Tohle  ty  dnešní   ani nenapadne!  Naopak  Babuiš  drze prohlásí,  že  nehodlá  rezignovat ani tehdy,  když  bude obžalován za  Čapí  hnízdo. Pamatuji  hodně, ale  nevzpomenu si na  žádného soudružského naboba,  který  se udržel ve  funkci v okamžiku,  kdy  by  šel před  soud. Naopak  – kdo  byl  vyšetřován, skončil. V  tom měli komouši  jasno!  Je zdrcujícím vysvědčením  tohohle  systému,  že  dnešní  věrchuška  má  daleko  do sebereflexe, kterou  disponoval komunistický  režim!

Proto  je  Letná!!!  Proto je plná!!!  Nechť  si  Klaus, Zeman, Babiš  a jejich poskoci plácají  co chtějí. Včetně  řečí  typu –  poražení  ve  volbách neunesli  svojí porážku!!!

Blábol!  Stejně  jako  hláška  Babišova  poskoka  v  čele  parlamentu  Vondráčka. Ten  má  starost,  jestli náhodou nejde o pokus  o převrat…

Kdo  chtěl,  snadno to zjistil!  Na  Letné v  žádném okamžiku nebyl  zpochybněn  výsledek voleb.Superioritu  ANO  a jeho puvoir  na  sestavení  vlády nikdo  neostřeloval.  Všichni akceptovali  vítězný politický  subjekt. Nikoli  ovšem Babiše!  Nikdo nežádal o anulování  voleb, nikdo nevyzýval k převzetí  moci.  Všichni  ale  chtěli,  aby  konečně  zmizel  Babiš  ze  Strakovky a  Benešová  z ministerstva  spravedlnosti.  Což  není  žádné popírání  posledního  hlasování  o složení  parlamentu, ale  jen vyjádření  naprosté  nedůvěry  dvěma konkrétním osobám!  Na základě  velmi silných , když  ne důkazů, tak  indicií!

Na což  má  každý  právo. Jako jednotlivec  i jako  člen libovolně  velké  skupiny!  Žádné popírání  demokracie a  voleb – jen vyjádření  nedůvěry  konkrétním a profláklým  figurám!

Kdyby  to  udělal  každý  z těch  250 000 jen za  sebe,  sklidili by jen  velkopanskou ignoranci!    Čtvrt milionu lidí  už  ignorovat  nelze. Už  je nelze  ani  zesměšňovat  nebo pomlouvat!

Jako  tomu  bylo  v podstatě  ještě  při minulé  protibabišovské demonstraci na  Václaváku!

To, co se podařilo těm  pár mlaďochům z Milionu  chvilek pro  demokracii,  je  fascinující!

Nejprve  poměrně  malá  demonstrace na    Staromáku.  Pak  tamtéž  další  dvě, vždy  větší a větší!  Následně  dvakrát po sobě  Václavák, opět  vždycky  s  rostoucí  účastí a  nakonec Letná! Úplně plná Letná!

A nejen Praha!  Když se protesty  přelily  do regionů, tak poprvé  se připojili lidé  z  necelé  stovky  měst a obcí.  V  druhém kole už  jich  bylo  200 a  naposled  tři stovky! Babiši problém  roste! V Praze  i na  venkově.

Chápu  ty  řeči a pomluvy na  adresu  organizátorů a  účastníků  demonstrací!  Snem  každého politika  je,aby  mu lidé  dali hlasy a  pak  čtyři  roky  drželi hubu – přesně  jak to konstatoval  geniální  šachista  a prognostik, viz  výše,  po  druhém zvolení  za prezidenta.  Ale  tohle  aspoň prozatím v  České  republice skončilo!

Ano, bude prázdninová  pauza, příští  demonstrace  je plánována  na  21. srpna,  další  na  říjnové  výročí  republiky a  další  Letná  16.listopadu. Když  uvážím, že  tak asi v  říjnu by měl přijít  finální  audit  Babišova střetu zájmů z  Bruselu a  jak asi bude pravděpodobně  vypadat,   mohlo  by  to mít  grády!!! Babiši máš  fakt  problém!

Ta  včerejší  Letná  představuje  obrovské  vzedmutí  společenské  energie! LZnačná  část lidí už není ochotná  na  sebe nechat  štípat  dříví  a za odměnu konzumovat  bezmasé  špekáčky  z Agrofertu!   Otázkou  je, co se  s tou  energií  stane. Jestli se  přetaví  v něco pozitivního, co společnost  někam  posune.  Jestli zdegeneruje  a zhroutí se  do sebe nebo jestli bez  jakéhokoli  užitku  vyšumí.

Všechny  tři  možnosti jsou  otevřené.  Soudě podle vystoupení  jednotlivých  řečníků  včera  na  letenské  tribuně.

Zaznělo  z  ní mnohé.  Až příliš  mnohé!  Řešil  se nejen  Babiš, ale  také  Rusko, Čína, životní prostředí,  postavení  malých zemědělců atd. atd.  Ačkoli  alespoň pro mne  je  v podstatě  jediným relevantním  tématem  Babiš. Vše  ostatní  je  zbytečná  rétorika, která  na Letnou  nepatřila. Nepatřila  proto, že  odváděla  pozornost  jinam  a já mám dokonce i  podezření, že  si tak leckdo  z  řečníků  vařil svoji separátní  kaši!

Přesně  tohle se stát nemělo!  Rusko?  Čína?  Nebo ekoterorista  Piňos?  Jak tohle  souvisí s  požadavkem  na  Babišovu  demisi?

Těch lidí včera  v Praze  bylo opravdu mnoho!  Ale  ne  dost.  Už  při nedávném hodnocení  demonstrace na  Václaváku Kosou, jsem vyslovil  názor, že  žádné  klasické  české  happeningové  demošky  Babiše k odchodu  nedonutí.    To by  se mohlo  podařit  jen tehdy,  když  by začala  krev,  díky  násilí  ze  strany  státu.  Jenže  jednak  včera  Letné  to bylo v naprosté pohodě  a na ukočírování  stačilo  pár  dopraváků a pořádkových  policajtíků.  O  nějakých  těžkooděncích  vodních  dělech, slzáku nebo snad  gumových projektilech  nehovoříc. Ale  i kdyby  se někdo  z  vedení policie  zbláznil  a poslal na  demonstranty  penderekáře i tak  by  to Andrej přežil. Ukázal by  totiž na  Hamáčka  –  ten  je ten špatnej,  ten to zavinil, kdepak já…  Já  muzikant!

Nezbývá  než  druhé  řešení  – obrnit se trpělivostí, dávat  Babišovi  zabrat na demoškách,  snižovat  jeho  voličský elektorát zejména u nerozhodnutých  voličů  a odebírat  mu koaliční potenciál, díky  tomu,  že  účast  na  demonstracích  bude  zajímavá   pokud možno    pro  voliče  všech  stran a názorů! Protože  ti  pak logicky  zatlačí  na  vedení jimi  preferovaných stran,  aby   je  ani nenapadlo  s  oligarchou koalovat!

Abych  to přiblížil-  Piňose, co  také vystoupil  včera  na Letné, mám, jak už  jsem  řekl,  za  ekoteroristu.   Naprosto  nesdílím  jeho nápady ohledně  ekologie. Jediný  společný  jmenovatel  mezi ním  a mnou  je  názor  na  Babiše  a nutnost  jeho konce v politice. To je náš   oboustranný  zájem.

Já  to vím a proto mu  nevnucuji žádný  svůj  další pohled  na svět. Vím, že  sám to nedokáži, k tomu  je nutný  i  on.  Jen on  si  neuvědomuje, že  bez mé  podpory  také  neuspěje. A  přece  mi nutí  svoje názory  na to, co je  správné a co ne.

Podobné, vlastně  ještě  horší  je  to s těmi, co  hřímali  o  tom  Rusku, Číně,  atd!Opravdu musel  na tribunu  Banga  nebo Kartouz?! Tidva  už  jen  svým vkročením  k mikrofonu  spolehlivě  odehnali k Babišovi  spoustu  těch, co  ho jiak  už také mají skoro  dost. Jenže  se  nebudou  chtít identifikovat  s  někým, jako jsou oni.  A přesně  tihle  rozhodnou  o Babišově  osudu!

To  se nikdo  ani trochu nepoučil  z prohry  Jiřího Drahoše?!  Tomu scházelo  mizerných  90 000  hlasů  Zemanových  voličů,  aby  ho porazil. Když  by  se  to stalo, tak  by  si  dnes  Babiše  i Benešovou  byla  republika  ušetřila. Jenže  profesor  Drahoš,  na  radu  svých poradců,   také mluvil  o  Rusku  a Číně…. Jsem dodnes přesvědčen, že takový  Petr Kolář svou nenávistnou  rétorikou proti Rusku mu těch  90 tisíc  odebral a  přihrál je na  druhou stranu.

Profesor  Drahoš  si v podstatě  odehnal  voliče  z levé  části  spektra,  kteří  mají  na  zahraniční politiku a  příčiny  zahraničních  krizí  jiný pohled  než  on, resp. jeho poradci  a  v  konci to radši  dali  Zemanovi,  než  by  s  Drahošem  koupili vnucovaný  jediný správný názor. A  totéž  se znovu  neslo  nedělní Letnou…. Problém s  Babišem a oligarchizací  České  republiky  nemá  s  tlacháním  o Putinovi  nic  společného!  Vyřešme  si  domácí  úkoly  a pak se teprv  starejme o  svět!

Naopak jsou  záležitosti,  které  na  Letné  velmi naléhavě  zaznít  měly,  se  vůbec nekomunikovaly!

Organizátoři  správně  identifikovali, že  nesmí na  tribunu pustit  politiky! Správně!  Provařené  ksichty  by tenhle  úžasný podnik zdiskreditovaly!

Jenže  to nesmí znamenat  politiky ignorovat!  Znovu  opakuji  – kvůli  demonstracím Babiš  neodstoupí. Tenhle  člověk  má  hroší kůži, nulovou  sebereflexi a  svědomí a  v jeho slovníku se  termíny  jako  morálka   a  vyvození osobních  důsledků zřejmě  vůbec nevyskytují. Takže  to bude opravdu  o volbách, o počtu  jím  získaných  mandátů a o tom, zda najde  případné  partnery  na  další koaliční  vládu.

Netuším, zda  se  z Milionu  chvilek  zrodí  nové politické  uskupení,  které eventuálně  využije  tu fantastickou  vybuzenou  energii  k  politickému rozjezdu nebo  zda skončí, nejpozději  za  dva roky,  s novými parlamentními  volbami.

Ať je  to jak  chce,  v každém případě  bylo záhodno  apelovat  od mikrofonu na  tribuně  na  současné politiky a to hned  v několika  směrech.

Například požadovat,  aby  zkusili  do příštích  parlamentek  změnit  současný  Klausem a  Zemanem  kdysi znásilněný  poměrný  volební  systém a  vrátit  je  do  bývalé podoby nebo jiné,  která bude  opravdu  poměrná. Aby se nemohlo  znovu opakovat , že  Babiš  získá  29%  hlasů ,  ale  má  39%  poslanců  ve  sněmovně!

Vím, že  něco takového  v  současném parlamentu prosadit  je  asi  sotva  reálné.  Babišovi  ve sněmovně  stačí sehnat  ze  zbytku  3 další  hlasy  a má vystaráno, neboť  pro tenhle zákon  je potřeba  ústavní většina. Ale  ten  apel na politiky  měl i tak, nebo  tím spíše  – zaznít!

A  vedle  něj  hned  další, stejným směrem. Aby  si opoziční  politici  uvědomili,  že  je  těžce kontraproduktivní,  když opozice je  rozdrobena, když  nepočítám Okamura boys, do  5-ti  stran.  Že  Babiš  má  ten  10-ti procentní  bonus  na  mandátech proto,  že  ostatní  jsou, díky  svojí  rozdrobenosti,prostě příliš  malí.  Kdyby došlo  k integraci  ODS,  Kalousků, Gazdíků a lidovců, vznikne  politický  subjekt,  který  by  disponoval  nejméně  stejně  voliči  jako současný  bohuželpremier!    Což  by  znamenalo,  že  Babiš  by  část  svého  nezaslouženého zvýhodnění v  počtu  poslaneckých  křesel  ztratil Ve  prospěch  současné opozice! Umenšení  jeho síly,  aniž  by   s tím  jeho  marketéři mohli cokoli udělat!   Současné  rozdrobení  oligarchu  posiluje a zvýhodňuje. Je na  čase  s  tím skončit, což  lze  jedině  vzájemnou integrací  a nikoli  dalším drobením, jak  ukázkově předvedla  před pár  týdny, kdy  ODS  vyloučila Klause  ml.! Tím jednak přišla  o důležitá procenta a  vedle  toho zřejmě  opatřila  Babišovi  koaličního partnera. Klaus  jr. v  ODS  nic  neznamenal  ohledně  Babišových  možností.

Ani jedno,ani  druhé  nikdo na  Letné  neslyšel. Ke  škodě nás  všech!   Ačkoli  rozhodně  zaznít  mělo! Protože  úspěch  ohledně  velikosti  a  tím i  impactu  demonstrace,  je potřeba  využít  k  naprosto konkrétním  věcem.  Jinak nám se nám tady Babiš se Zemanem  budou  vysmívat  dál!

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.