Nejspeciálnější  nejspravedlivější spravedlnost


Včera  jsem psal o  tom, že  se začínají objevovat a  to  už nikoli ojediněle,  televizní kriminální seriály, které naši zem popisují  jako zemi,  kde mají  různé  mafie  těžce na  vrch a když se zjeví  někdo, kdo by  s tím  eventuálně  chtěl něco  konkrétního  udělat,  je  nakonec rád, když  sobě a své rodině  zachrání   holý  život.  A postavil jsem to do kontrapunktu  k  nadcházejícímu  obrovskému  bubnování  k  30.  výročí Listopadu. Jestliže  scénáristé a  režiséři  a  financieři takových projektů  mají za  to, že  má smysl  takovéhle kusy  točit, znamená to,   že popisují něco,  co ve  společnosti rezonuje. A  to nikoli  tak, že  ta  by  nevěděla  roupama coby  a chtěla  si  jen  lehce  polechtat  nervy  nějakou pohádkou pro dospělé, protože  tu nirvánu a pohodu v  níž se trvale nachází, je třeba  trošilinku naředit, nýbrž proto, že  takový pocit  v ní   existuje. Pár  dní před  velkým  výročím,  kde budou  všichni tvrdi,t  jak je  to dnes  všechno úžasné,  je to  vážně  k  zásadnímu  zamyšlení!

Nicméně  pořád  zde šlo,  alespoň já  tomu věřím /nebo snad  namlouvám/  o  autorskou licenci. Tedy  vyfabulovaný příběh.   Netušil jsem totiž a ni ve zlém snu,  co přinese včerejší  ráno  – totiž prvoinstanční verdikt  ve sporu  Kaslová -Zeman o  Ferdinandu Peroutkovi.

Celá  ta věc  je  meritorně  velmi prostá – Zeman osočil Ferdinanda  Peroutku, že se prakticky paktoval s nacisty.      A  dokládal to článkem,  který nikdy  Ferdinand  Peroutka  NENAPSAL.  Takže  Zeman  tvrdil veřejně  něco, co neexistuje a  nelze  doložit. Jenom proto, aby  se veřejně  předvedl. Prostě  zaexhiboval si  na mrtvém.  Který se nemůže  bránit.

Nevím jak  vy  byste  demonstrovali  praktický  výklad pojmu  zvaného lež, ale já přesně takhle. Nejde  o omyl, ten se může  přihodit  každému.  A když se tak stane,   je normální, že ten,  kdo se omylu dopustil, se  mluví. A  věc je  velmi  rychle a bezproblémově  vyřízena.

Ne tak v případě, že  ten, kdo se  nepravdivého výroku dopustí,  na svém,nyní už nikoli omylu a  vědomé lži,   bigotně  trvá, protože  nehodlá  připustit, že ON  by  se  snad  mohl splést. Neboť  ON  je  nejchytřejší, nejdokonalejší  a neinformovanější na  celé zeměkouli a má přece geniální paměť. ON se  NIKDY  NEPLETE! Takže  se neomluví.

A  radši jde před  soud. Kde se pomocí  právních  kliček snaží  omluvě za  každou cenu vyhnout.A  když je  nakonec  pravomocně  odsouzen k omluvě tak – opět NIC.  Použije mimořádný  opravný prostředek,  který  ovšem  odepře  vzápětí  jinému v jiném případě  /zastavení stíhání Babiše/.

Tolik skutková podstata  věci.

Že se paní Kaslová rozhodla  jít  před  soud  a  hájit pověst  svého dědečka, takto  člena protinacistického a  protikomunistického odboje  všemi prostředky, tomu se vůbec nedivím! Vždyť přece  nemohla prohrát. Mohl padnout  jen  jeden verdikt. Byl jsem tak, spolu s ní, přesvědčen  ještě  včera po probuzení.

V  deset  hodin  ráno  už se  svět  točil, minimálně  u  Obvodního soudu pro Prahu 1, úplně  opačně.

Podle  soudkyně  Ivety Nedozrálové je třeba aktivity prezidenta posuzovat jako výkon pravomoci státního orgánu. Jeho pravidla ale nejsou exaktně vymezená.

„Dle zákona o odpovědnosti státu za škodu není znak nesprávného úředního postupu přesně definován,“ konstatovala Nedozrálová. „V daném případě soud konstatuje, že prezident republiky při svých projevech žádné právní normy, stanovené pro výkon této funkce, neporušil,“ dodala soudkyně.

Zvláštní!  A  naprosto nepochopitelné!!!  Původně  jiný senát  téhož  soudu  to  viděl takto:

Dnes  se od  jednoho téhož  soudu  dozvídáme, že  vůbec není důležitá podstata  věci  – tedy  jestli  ten  nejchytřejší, nejdůležitější a největší na  zeměkouli  někoho pomluvil a urazil,  ale  to jestli  jeho projevy  jsou upraveny  nějakými formálními pravidly! A když  ta  pravidla nejsou, protože  tvůrci ústavy  byli tak nedokonalí, že si neuměli při  psaní základního zákona  státu představit,  že  by  se někdy našel prezident,  který, když se prokáže, že  cosi  plácal v  rozporu se skutečností,  tak ho ani nenapadne, aby  se omluvil, ale bude  na  tom svém urážlivé výroku trvat.  Je jejich i naší hrubou chybou,  že psali  ústavu pro lidi,  kteří slovo slušnost  nevyškrtli ze  svého slovníku.   Naprosto  fatální chyba!!!!

Ten včerejší  výrok provoinstančního soudu je  deklasující.  Televizní seriál  Rapl nebo Sever  byl  o mafiánech. Co jim všechno projde. Nepochybně  tragedie a  cosi velmi a  velmi shnilého ve státě.  Ale  tohle se dá zlomit. Pokud  bude vůle a pokud  lidé budou tlačit.  Například  na to, aby  se Marii Benešové nepodařilo protlačit  jí navrhovaný zákon o státních zástupcích. Ale ten  včerejší verdikt  soudu  pro Prahu  1? To je jiné kafe! Tohle  je konec práva  rovnosti před zákonem.

Tady  jasně  padl  precedenční rozsudek,  že  zkrátka  Zeman si může  říkat  co chce. Naprosto všechno. O  čemkoli a hlavně o komkoli!  Může  urážet,dehonestovat, pomlouvat, očernit,  veřejně znectít a  postižený  nebo postižení nemají  sebemenší  šanci se někde dovolat a dosáhnout  satisfakce, protože  přece, řečeno s orlicí práva   Nedozrálovou- „Dle zákona o odpovědnosti státu za škodu není znak nesprávného úředního postupu přesně definován!!!!!“… soud konstatuje, že prezident republiky při svých projevech žádné právní normy, stanovené pro výkon této funkce, neporušil,“ 

Přiznávám, že  jsem podcenil  rozsudek Nejvyššího soudu,  kterým  tento po  roce a půl zkoumání!!!!!  zrušil původní  jasné  srozumitelné  verdikty  Obvodního a Městského soudu.  Těch  27  stran  těžké  právničiny  se mi  tehdy  číst  nechtělo,  měl  jsem  důvod  zrušení za  formální, který na skutkové podstatě  nemůže  nic  změnit  a tedy  ani na  výsledku.

Kdybych to byl ovšem udělal,musela  mi nutně  začít  blikat  červená  kontrolka.  Protože  on svůj názor  naprosto kuriozně  neopřel o skutkovou podstatu věci ,  no kuriozně-  kdyby  ji byl pojal  jako merito věci, nic  zrušit  nemohl, ale  o věcnou příslušnost  žalované strany. A tou prý není  Prezidentská kancelář, jako  servisní útvar  prezidenta, nýbrž  ministerstvo financí!  Jako instituce, která platí majetkové  škody, pokud  stát,nějaká jeho součást nebo  činitel jinému způsobí újmu. A protože  soudy nižších instancí  přiznaly paní Kaslové nejen právo na písenou omluvu,ale také  náhradu nákladu na  řízení,  je prý pravým adresátem ministerstvo financí!!!!

Tuhle  fintu jsem nedocenil. Ta změnila  rovinu sporu. Už nejde o  to zda  šlo  o lež nebo ne, ale  jestli  paní Kaslové byla  způsobena  újma  státem. A  ta  podle  Nedozrálové  nevznikla, protože  nebyl porušen  žádný předpis. Jen elementární  lidská norma!!!!

Napíši to polopaticky  – kdyby  paní Kaslová nebyla  žádala   o náhradu  nákladů na  soud se Zemanem, neměl  Nejvyšší  soud  co rozporovat!!!!! A  dočkala  se omluvy!  Taky  si  myslíte, že  se nejspíš  ti v talárech zbláznili?!  Ujišťuji  vás , že nezbláznili…..

Kdepak!

Já si naivně  myslel, že  to natahování u Nejvyššího soudu  bylo způsobeno  tím, že se blížily  prezidentské  volby. A  že  NS  nechtěl Zemanovi nějak přitížit.  Dneska si to myslím sice také,  ale  daleko více  mne oslovuje  spekulace, že   celý ten čas  bystré právní mozky  vymýšleli scénář,  jak udělat  z černého bílé. Nebudu tuhle,nic než   spekulaci, rozvíjet  dál, abych  snad  řešil, jestli to bylo  z  vlastní iniciativy  těch mozků, protože  to pojali jako intelektuální cvičení nebo zda  snad  jim někdo z Hradu  přišel zase  náhodou a shodou okolností vysvětlovat nějaký právní názor kohosi. Jak je v  kraji, od  jisté doby – zvykem.

Republika  a všichni její občané  dostali zase jednou  zásadně  na  frak.  Nedávno, v reakci na   abolici pro Babiše  jsem napsal – že  zde máme  justici pro  10 000 000  občanů a  pak VIP  spravedlnost pro  přátele, kamarády a  zájmové osoby  Miloše  Zemana.  Namístě  je omluva.  Protože ta  definice je  špatná, respektive nikoli špatná, nýbrž  těžce nepřesná.

Správně  má znít:

Máme  justici pro  10 000 000  občanů a  pak VIP  spravedlnost pro  přátele, kamarády a  zájmové osoby  Miloše  Zemana a úplně  nejspeciálnější  nejspravedlivější spravedlnost pro Zemana  osobně!

Paní Kaslová se odvolala. Dovolím si předpokládat, že prohraje  i  u  druhé instance. U  Nejvyššího soudu na dovolání to bude ložené. Takže  nakonec  rozhodne  Ústavní soud.  Je dost velká  naděje, že tam to bude zase podle  normálního rozumu. Jenomže  to Zeman  nebude v úřadě. Takže mu to bude jedno.  A  jeho sekta  se  nepotká se stavem, kdy  se setká  s tím, že by  její  za  živa svatý  nemluvil pravdu, respektive  – lhal.

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.