Flash – za krach Tomanovy návštěvy v Rusku může technická záležitost. Z české strany.


Nebudu  se ptát jestli si  ještě  pamatujete  tu  obrovskou  bouři,které jsme byli  svědky  v uplynulých  dvou  dnech ohledně předčasného  ukončení  cesty do Ruska  ministra zemědělství Tomana v  důsledku ruskou  stranou nepovoleného  vnitrostátního přeletu  do Kazaně,kde  byla připravena  řada jednání  mezi  tatarskými podnikateli a subjekty  pro české  byznysmeny, Tomana  doprovázející.

Okamžitě  všichni  rusobijci mobilizovali a  spustili kanonádu. O tom, cosi zase opilý mužik se zduřelým egem  dovoluje, jak nás  chce potrestat, protože mu nejsme po vůli, protože má  stále  velkobyzantinské  manýry a ty nepřipouštějí aby  jsme s ním mohli jednat  jako rovný s  rovným , nýbrž  jen  v pozici  oušlapka.

Nyní už  úředně  víme  jaka proč se  to stalo!

Ale nejdříve  se vraťme  o  jeden a dva   dny  zpět,  bezprostředně po incidentu a připomeňme  si mediální masáž, která  Česko zasáhla. Stačí  si pustit  příslušné  rozhovory a reportáže  Jakuba Železného  na  ČT. Pořádný  nářez z jeho produkce  najdete  zde v čase  25:40- 33:30.Nemáte  li dost  času, pak si pusťte  alespoň tu nej nej  -20sekund  trvající  sekvenci  mezi 30:10 a 30:30 min!!! Nebo  den  dříve naprosto neuvěřitelné  vystupování Železného během  rozhovoru s ministrem Petříčkem….

A  body zde  hledala  také česká parlamentní opozice viz  třeba  Fiala z ODS v  čase 1:13  min….

Nebo se lze  vrátit  například  k textům kremlobijců  typu  zběhlý kněz  Jandourek na  Šafrovu  Foru 24 – cituji

Moskva nelibě nese poslední vývoj u nás. Dění kolem pomníku Maršála Koněva a úmysl starosty Pavla Novotného postavit v Řeporyjích pomník vlasovcům jsou toho jen symbolickým vyjádřením. Prezident Zeman a jeho okolí (a nadšení milovníci Kremlu v politice a dezinformačních médiích) se velmi snaží, ale odpor vůči tamnímu autoritativnímu režimu je zjevný.

V každém případě se jedná o ukázku toho, jak je ruská strana vypočitatelná a spolehlivá. To by měli mít na paměti nejen podnikatelé, ale i vedení státu. Až se bude rozhodovat, komu svěřit případnou dostavbu našich jaderných bloků, měla by být spolehlivost na prvním místě. A to nejen technická.

či  jiného podobného „znalce“  –  Romancova v rozhovoru   pro   E15:

Jak si vysvětlujete způsob, kterým se zachovaly k podnikatelské misi ministerstva zemědělství ruské úřady?

Chování ruské strany příliš nedává smysl. Nejspíš to bude mít vazbu na posun v hodnocení Ruska v České republice a výroční zprávu Bezpečnostní informační služby o ruských, a nejen ruských, aktivitách v Česku.

Je podobné chování ruských představitelů vůči zahraničním diplomatickým misím běžné, nebo si to Rusko k větším státům jako Velká Británie, Německo nebo USA nedovolí?

Rusko je velmoc a má tendenci chovat se ke všem tak, jak samo uzná za vhodné. Že se vůči nám zachovali tímto způsobem, byl jistě pro mnohé české podnikatele šok. V obecné rovině je toto typický způsob ruského chování, který můžeme vnímat optikou komunikace ruské ambasády k české veřejnosti. Mám na mysli souvislost s kauzou sochy maršála Koněva nebo zvažovaný památník vlasovců v Řeporyjích.

A  jak to bylo doopravdy???

Takhle – dovolím si ocitovat informační  výstup ČTK:

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po dnešním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl novinářům ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nestál za problémy delegace v Rusku politický záměr, ale papírování……

…..Ministr zahraničí Petříček ve čtvrtek uvedl, že zákaz vnitrostátního letu byl zřejmě nedorozuměním, které mohla způsobit nová administrativní procedura na ruské straně…..

No a přidáme i vyjádření  ruské strany, také  z ČTK

Ruské ministertsvo zahraničí dnes oficiálně uvedlo, že za předčasné ukončení zahraniční návštěvy ministra Tomana v Rusku může administrativní chyba české strany. Toman s podnikatelskou delegací zkrátil tento týden svůj pětidenní pobyt v Rusku poté, co mu ruské úřady ve středu neumožnily přelet z Moskvy do Kazaně.

Podle Rusů problémy s přesunem do metropole Tatarstánu vznikly „výhradně v důsledku nedodržení celních předpisů Eurasijské ekonomické unie českou stranou“. Takového pochybení se čeští partneři nedopustili poprvé, uvedlo ruské ministerstvo.

Takže  si to shrneme v  jednoduché  češtině:

Petříčkovo –

nestál za problémy delegace v Rusku politický záměr, ale papírování……

a

že zákaz vnitrostátního letu byl zřejmě nedorozuměním, které mohla způsobit nová administrativní procedura na ruské straně…..

bohužel sděluje v normálním jazyce následující:

Papíry  k odletu naše  delegace  NEMĚLA  takové, jak  mít měla a  jak ruská strana  vyžadovala. Jacísi lepmlové se neseznámili s  novými ruskými předpisy a my  jsme  si mysleli, že  Rusy  prostě zase  ukecáme.Nic víc  nic méně!

Nicméně  formulace je taková,  aby  jí  normální člověk pokud  možno nerozuměl a  vinni byli zase ti  opilí a nadutí ruští mužici. Protože neprojevili dostatek pochopení pro českou lemplovinu.  Kterou  přece my, vůči nim projevujeme  na každém kroku a  každou vteřinu….

Nicméně  Petříček si netroufl sebeméně  zpochybnit tvrzení ruské strany, že  jde  o český problém a  že  nikoliv poprvé. Ačkoli  Rusové jinak neustále lžou!

Jsem zvědav na  reakce  Železného, Pocheho,Janďourka, Fialy  a Romancova….

A vůbec  všech těch jedině  správných!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.