Mazejte a už se nevracejte!


Pověstný, ač  neexistující  „hrdý Brit“ je   svobodný! Konečně  se zbavil bruselských okovů  a bude kráčet  vstříc  světlým,  omlouvám se, nikoli  světlým, nýbrž  těm úplně nejsvětlejším  zítřkům!

Protože  jak známo,  za  jeho problémy  nemůže  on sám, nýbrž  ti cizí. Tohle  vždycky  v  dějinách bezvadně  fungovalo.    Úspěchy  vždy jsou jen naše, díky naší  genialitě, pracovitosti, předvídavosti, šikovnosti,  i  když  jsme s konkrétním jevem  neměli vůbec nic  společného, zatímco neúspěchy  a prohry jsou dílem smůly, nešťastné  shody  okolností, ale  častěji zlovůli   někoho jiného, nejlépe  v zahraničí, co nám háže  soustavně  klacky pod nohy. A  Britové to mají, především  ti, co  se dnes  dočkali, s tím Brexitem úplně  stejně.

Nebudu se  už  rozepisovat o Brexitu, jeho důvodech a pravých  příčinách. Není  důvod, pokud  si  zadáte  do vyhledávacího okénka  na Kose  Brexit, vyjedou  vám všechny  články, v kterých byl nějak popisován a  řešen.  Necítím tedy sebemenší potřebu se k meritu věci vracet.

Byl  výsledkem úzkých osobních  zájmů toho nejsobečtějšího druhu a také  spousty  lží a manipulací. Jeho technické provedení jakbysmet. Nepochybuji ani na vteřinu, že konečný  účet  zaplatí  britský  bratranec  našeho  Pepy  Koblihy – Joe Donuts, který  má dnes  zase jednou důvod  si nalejt makovici až po okraj.

Nešokuje mne  to. Každému, co jeho jest. Británie  se do EU  vnucovala, proti rozhořčenému odporu  Charlese  de Gaulla  v době, kdy hospodářsky  těžce chřadla. Tehdejší  francouzský prezident  dobře věděl, co jsou Britové  zač a  co se  od nich  dá čekat. Měl svoje, velmi bolavé zkušenosti z války. On představoval  reálný  francouzský odboj, to nejlepší co z poražené  Francie za německé okupace  zbylo. Přesto byl Brity  vědomě  opomíjen a ignorován.  A  ti okázale  jednali s  jinými -s generálem Giraudem, admirálem Darlanem a  dokonce i se zrádcem  Lavalem. Aby nemuseli   komunikovat  s  ním. Tenhle  velký  francouzský  státník  věděl, co jsou  Britové  zač.  Konstatoval, že  britskému sobectví nikdy nebude  nic  dost a že  až  se jim to bude hodit,  tak evropský projekt opustí. Skvělý odhad  velkého státníka!  Který  smířil po tisíciletí  absolutní nepřátele – Francii a Německo.  Dnes  se jeho odhad potvrdil.S Brity  se smířit neuměl. Mám to stejně.

Ale nejde o de  Gaulla. Britové mají, ať  už je  důvod pro jejich hlasování jakkoli zmatečný a  vylhaný, naprosté právo  říci – s kontinentální Evropou nechceme mít nic  společného! My  jsme  vždycky byli a  jsme něco více než ti ubožáci z kontinentu! Tuto politiku vůči  ostatním Evropanům pěstují  ostatně  už nějakých nejméně  700 let.

A někdy od roku 1600 si dávali záležet, aby  na kontinentu nevznikla  žádná protibritská  aliance, schopná  výrazně  omezit  jejich zájmy nebo dokonce  dostatečně  silný  jednotlivý  konkurenční stát.. K dokonalosti dovedli heslo  rozděl a panuj a  to nejen v koloniích. A  Brexit je jen pokračováním této strategie.

Co naprosto nechápu  je  ten obdiv  k Británii a její politice. Zdejším  antibruselistům, obdivujícím Brexit naprosto nedochází, že  jedním z  těch úplně nejhlavnějších důvodů  představoval na  ostrovech požadavek,  aby  Češi a  Slováci  směli do Británie  jen tehdy, když to  tamní úřady  uznají za  vhodné. Že je  „hrdý  Brit “ považuje jen za obtížnou pakáž!  To  vám  vážně nevadí, že  na nás  kukají jako na póvl, před kterým se musí chránit?  Zřejmě ne…

A  podobně nechápu české politiky, vyjadřující   nad  Brexitem hluboké politování, ale  jedním dechem nabádající  k  úzkému spojenectví s těmi, co nám dnes ukazují  záda. Prý v  Evropě  zůstávají a prý vyznávají stejné hodnoty!!    Chci se zeptat  – jaké  jsou ty  stejné hodnoty?  Sdílíme  snad  britský  názor, že  se  lze  vyvázat  ze  smluvních závazků, když se tyto nehodí hrstce politiků a  ti si na jejich popírání vybudují svou politickou karieru???  Nic více nic méně. Nebo snad  je  naší společnou hodnotou  zájem  britských  rybářů, aby  na určitých lovištích mohli lovit jen oni? Protože  jen  tohle  jsou ty hodnoty,které nám Britové předvedli!

To kontinuální  kvílení českých  elit  po Britech a  vzývání  potřeb spojenectví s  nimi prostě nechápu!  To skutečně mají problém pochopit,  že  jim  záleží  jen  na nich samých? To si nepamatují  historickou  lekci 1938?  To nevidí, že  Brexit  je  vlastně  dalším Mnichovem?  Kdy  poslali do výprodeje nikoli nějaké Československo,  ale myšlenku konkurenceschopné  a  silné Evropy? Ze  stejně  sobeckých důvodů jako v roce  1938?

Zřejmě  jsou stejně  slepí a zaslepení jako  ti, co oslavují  oslabení EU. Jakub Janda  je na  tom, alespoň  pro mne, stejně  jako  jakýsi VK, takto  vydavatel Aeronetu  nebo Pitomio.  Gratuluji k téhle  duševní symbioze  všem jmenovaným!

To  není všechno. Je potřeba  si všimnout  ještě  jedné podstatné  skutečnosti. Takzvaný „hrdý  Brit“ měl  právo na referendum  jestli v EU  zůstat chce  či nikoli  a  byl obrovský řev  okolo snah  uspořádat  referendum  ještě  jednou. Prý  by  to bylo popření  demokracie.  Úžasná logika!  Je  to jako tvrzení,  že  když  jednou proběhnou volby, jsou  každé  další  už navždy  zbytečné, protože  volič  už přece jednou demokraticky  rozhodl. Nejde mi ale  brexitová  referenda. Nýbrž o  něco jiného –  hned po oznámení  výsledků posledních  britských parlamentních  voleb se nechala  skotská premierka  slyšet, že  Johnson  má plné právo vyvést  z EU  Anglii, ale  rozhodně takový mandát nemá za  Skotsko! A že  bude požadovat  vypsání  dalšího referenda o tom, že by  Skotové  ze  svazku Spojeného království vystoupili.   A podobně  to vidí  i v Severním Irsku!

Jenže  zastánce britské  samostatnosti a práva na sebeurčení – Boris  Johnson okamžitě  vypálil  – za mé  vlády  žádné  další skotské referendum nebude! Prostě  Skotové – trhněte  si! Právo na  referendum  existuje  jenom tehdy, když  o tom rozhodnu  já!     Demokrat jako hrom!!!  Skutečně někdo o jehož spojenectví je nutno stát!

Při posledním skotském hlasování jsem  si přál  zachování  UK jako celku. Dneska  si přeji pravý opak. Skotsko má stejné právo jako Británie  co by  celek!  Nechť  je  Johnsonovi a dalším podobným vystaven náležitý účet.  Jenže  on  další hlasování o skotské samostatnosti nedovolí. Zkrátka  – už  i v  Británii někdy  demokracie  platí a někdy ne!

Britové odešli z  evropského projektu. Já  doufám, na  rozdíl od mnohých, že  už se nikdy nevrátí. Jedna  zkušenost s nimi  by měla  každému bohatě  stačit.

Ostatně  ještě  je  uvidíme  názorně  v  akci. Brexit není dokonán.  Vedení EU  i  UK  ještě  čeká  to  obtížnější jednání  – o smlouvě  o budoucích  vztazích. Vezměte  si, jak složitě  se vyjednával  dokument o jejich odchodu. A  tohle  je  daleko  komplexnější  materie.

Johnson by normálně měl  tahat  za  výrazně  kratší konec. On potřebuje  dobrou dohodu s  Bruselem  daleko více než  EU  s   ním.  Nicméně  rozhodl se hrát  vabank!

Původní termín  na dobu jednání  ve výstupním dokumentu  omezil britským zákonem o Brexitu  jen na letošní rok. Déle  jednat prý nebude….

Nevěřím,  že  se  v tom čase  dá něco kloudného dojednat. Tak, aby  to krylo převážné  zájmy  všech zúčastněných. Johnson  tímhle  silovým aktem si hodlá vynutit  daleko lepší vyjednávací pozici. A dostat  protistranu pod  časový tlak. Protože  počítá, že  zejména nadnárodní firmy, třeba  z  automobilové branže,  budou tlačit  na své  vlády  i Brusel,  aby  šly  Britům na  ruku a oni neztratily  britský trh.

Já doufám, že  EU tomuhle klasickému  britskému  modelu  vyjednávání  – tedy  v podstatě  vydírání,  neustoupí. A  že bude za každou cenu, včetně  tvrdého Brexitu,  hájit zájmy  svých  členů.  Jako celku i individuálně. Vyděračům a  sobcům se neustupuje!  Ale  že bych si tím byl jistý?  Zejména  když se podívám  na  politické elity  tak truchlící po  „hrdém Britovi“.

Já sám zasebe  na  ostrovy  vzkazuji  – mazejte a  už se nikdy nevracejte!  Naše historické  zkušenosti  s  vámi žádný jiný závěr nedovolují.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.