Soudce Výborný, jeho rozsudek,Babiš,opozice a lidská hloupost DOPLNĚNO!!!!


Ještě pořád jsem  nedokázal strávit  ten šílený  rozsudek , který  na Městském soudu v Praze  vynesl  soudce  Výborný a jeho dva kolegové ve věci podání  advokáta  Dostála proti koronavirovým opatřením české vlády. Kdy  podstatnou část z nich  zrušil k 27. dubnu s odůvodněním,  že  jejich zavedení  na základě zákona  o ochraně veřejného zdraví  je protiprávní, protože jeden  ministr přece nemůže  mít takovou moc. A  že  o takových opatřeních může  rozhodnout jen kolektivně  vláda  na základě  zákona o nouzovém stavu.

Nehodlám opakovat  svou argumentaci, kterou si snadno naleznete v textu

Právní purismus a především prachy nad zdravý rozum a životy občanů

Tímhle nebudu mrhat  vaším časem.  I když si stojím, přes  některé  dost rozhořčené mailové debaty  s názorovými oponenty , za  každým písmenkem z toho článku. Zkrátka -buď  zákon o ochraně veřejného zdraví platí a ministr podle něj  ty kompetence má nebo neplatí. Nic  víc  a nic méně.

Ale důležitý je  vždy  výsledek. Vláda  suspendovaná opatření zrušila a  to v podstatě  s okamžitou platností  a je formálně po ptákách.

Formálně, nikoliv  však fakticky  a zejména  finančně ne. Stát teď právem očekává  obrovský  nápad  žalob na  náhradu škody „nezákonnými opatřeními“.  Rozumný člověk se musí modlit, aby  Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti a věci uvedl do logického normálu.

Ačkoli  o tom psát nechci, jsem zvědav, jak a  z  čeho případné  náhrady  budou soudy u nás  určovat, když  v takovém Švédsku, které  žádná omezení nezavedlo a nechalo nemoci v podstatě  volný průběh  se počítá letos  s poklesem jejich  HDP  o 7-10%  a také růstem nezaměstnanosti v zemi  ze  současných 2,9 až na  11%.  A to přesto, že  země  tří korunek na podporu  hospodářství vydá, ve srovnání s  ČR doslova  gigantické sumy  peněz – viz bezprecedentní balíčky podpory švédské ekonomiky, které zahrnovaly 800 miliard švédských korun od Centrální banky, 434 miliard od vlády a 200 miliard od Exportní banky. To je celkem 1434 miliard švédských korun. Jedna švédská koruna je v současnosti asi 2,5 Kč.Ale on  to soudce  Výborný a spol. nepochybně nějak vymyslí!  Tak, aby  stát platil co největší  dardu,  když  podle něj jednal protiprávně. Přece platí, že  kdo jedná protiprávně, musí solit.

Tohle má v  nyní na  stole Nejvyšší správní soud. Nám nezbývá než  čekat. A   eventuálně  se zajímat o další souvislosti toho, pro mne,  naprosto skandálního rozsudku!

Takže mi nezbylo než se prohrabovat internetem a zjišťovat si sám pro sebe, jak to vlastně  s tím rozsudkem a  vlastně  už podáním onoho Dostála  bylo a  je a  jaké  jsou okolnosti soudcovské kariery  soudce  Výborného.

A když něco hledám usilovně ,většinou nacházím. Pan soudce Výborný  má skutečně  velmi zajímavý  životopis a vazby. Výjimečně nedám na sklo, co jsem zjistil. Jakkoliv je  to zajímavé a svým způsobem hodně vypovídající. Udělal bych z Kosy  bulvár a  o to nestojím. Jakkoliv mi ze zjištěných skutečností není úplně dobře po těle.

Pustím pouze jednu zásadní informaci – onen soudce  Výborný je  BRATREM  lidoveckého expředsedy  strany  Marka  Výborného! Podle mne jasný střet  zájmů a   nechápu, jak je možné, že  přesto soudil tuhle kauzu!  Jak by  se politická i mediální scéna tvářila  na  případ, kdy by například  bratr  Babišovy manželky, kdyby  byl právníkem a soudcem,  rozhodoval proces   v kterém by  šlo o vážný ba zásadní problém opozice?

Ostatní  personální propojení soudce  Výborného nepustím, protože  osobní vazby  pana  soudce zcela   blednou ve světle  jedné jiné, drobné informace, na niž mne  upozornil jeden z kosířů a která mi při četbě Lidovek nepochopitelně unikla.

Dovolím si přímou citaci:

Už koncem března pražský soud odložil žalobu proti zákazu přítomnosti otců u porodů. Podle soudců nebyla projednatelná. Napadala opatření, které resort zdravotnictví zrušil den po jejím podání. I Dostálova žaloba míří proti nouzové legislativě, kterou ministerstvo zdravotnictví nahradilo jinou. Soudce Štěpán Výborný ale Dostála vyzval, aby ji upravil.

Inspiroval se judikaturou Ústavního soudu. Ten v roce 2002 kritizoval ministerstvo financí, že nájemné z bytů regulovalo podzákonnými předpisy účelově vydávanými a rušenými s úmyslem Ústavnímu soudu zabránit, aby o nich stihl rozhodnout ještě během jejich platnosti.

Cože  říká ten odstaveček?

Tohle – onen Dostál podal žalobu na  stát v takové formě, že  byla NEPROJEDNATELNÁ!  Opakuji NEPROJEDNATELNÁ!  takže  soud  by ji v původní formě prostě MUSEL  HODIT  DO KOŚE A  ZAMÍTNOUT PRO NEPŘÍPUSTNOST!!!

Nestalo se  tak. Proč, že? Protože  soudce Výborný, který měl spor rozhodovat si zavolal jednu stranu sporu, v  tomto případě  žalujícího a  sám mu dal do ruky  osobně vyhledané judikáty a poradil mu, jak na jejich základě  žalobu opravit!!!!!

Nemám slov!!!  Soudce radí  navrhovateli!!! Navíc  ve sporu, který má rozhodovat!!!

Tohle je možné v  diktaturách a banánových republikách- možná!  Ale v demokratickém státě?! Kam jsme se to dostali?  Soudcovská nezávislost  jde  snad tak daleko, že  soudce  může  ve svém procesu radit jedné ze stran a  opravovat, resp. inicializovat opravy jejich  právních kroků?

Co tohle má společného s nezávislou justicí, soudní nestranností a   rovným postavením všech účastníků sporu?

Nechápu, že  už nezasedá kárný senát a nejedná o zbavení onoho Výborného  taláru! Z mého hlediska není co řešit. A ještě trapnější je, že politici i  sdělovadla opět mají těžkého bobříka mlčení! Hlavně  že  se pojímají fake news  a podvratnou ruskou a kdoví jakou ještě cizí propagandou. Která nám prý  rozvrací naši nenahraditelnou liberální demokracii. Která klidně  a bez mrknutí oka připustí takovéhle  excesy! Nic nemůže  víru v demokracii podlomit více, než  všelijací soudci Výborní!

Abych  toho Výborného dotáhl do  důsledků.

Radil navrhovateli, jak žalobu  upravit,aby  ji mohl projednat. On sám. Pro mne  z toho vyplývá, že  už předem  kauzu soudit  chtěl a nejen to – že  už dopředu věděl, jaký výsledek vynese. Protože kdyby ne,  či  přemýšlel o tom, že žalobu stejně zamítne, rozhodně  by onoho Dostála nekontaktoval a v podstatě nenapsal návrh žaloby za něj.  Celé tohle konání dává smysl jedině tehdy, jestliže to soudit  chci  a rozhodnout také  předem  daným, pro žalobu pozitivním výrokem!    Alespoň mně  to jinak nevychází!

Skandál nad  skandály a všichni dělají, že je to tak dobře! Tohle by  Nejvyšší správní soud  měl primárně a především ostatním zohlednit. Že Výborný  zasahoval do procesu a  v žádném případě nekonal nestranně! Jasné porušení elementárního práva!

To je jedna  stránka procesu.

Tou druhou je pak ryk sdělovacích prostředků a především opozičních politiků v jejich reakci na  Výborného „nález“.

Mají  to za  dokonalou Babišovu prohru a  cítí se býti maximálně na koni. A v podstatě  závodili v  tom, kdo to dá ANOšéfovi více sežrat. Dám sem pár  těch nejhutnějších  a nejšťavnatějších výroků:

Vládo ČR, Vy bando amatérů, která ignoruje vládu práva, omluvte se a odejděte. Svobodný občan nepotřebuje vůdce, který opovrhuje pravidly. Potřebuje správce, který respektuje pravidla a spravuje odpovědně a efektivně. novinky.cz/koronavirus/cl…

Je dobrá zpráva, že v této situaci existuje vymahatelnost práva, což je znak právního státu. Špatná zpráva je, že vláda právo ignoruje.

Rozhodnutím vlády o odložení voleb to začalo a nezákonným omezením obchodu a volného pohybu pokračuje. Poškození se teď doufám dočkají nápravy.

12:50 – 23. 04. 2020

Na začátku bylo hlavně PR a bílý plášť pana premiéra. Teď se ukazuje, že ani v čase krize s námi vláda nesmí cvičit, jak jí napadne. Ještě nejsem v diktatuře!
1url.cz/Vz238

12:30 – 23. 04. 2020

Je dobře, že soud rozhodl, že ani v době krize si nemůže ministerstvo zdravotnictví řídit stát jako zkrachovalou firmu. Teď chceme vědět, kdo a jak nahradí vzniklou škodu živnostníkům a podnikatelům!

novinky.cz/koronavirus/cl…

Předseda senátu zdůraznil, že je i za aktuální situace nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. Na to jsme upozorňovali do začátku a rozhodnutí soudu jen potvrzuje naše slova. idnes.cz/zpravy/domaci/…?

12:50 – 23. 04. 2020

Rozhodnuti soudu je jen smutným potvrzením vládní neschopnosti a chaosu, která ohrožuje osudy lidí i prosperitu země. Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když přestala rozhodovat podle zákona o kriz.řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřej. zdraví.

12:45 – 23. 04. 2020

Přiznávám, že  mne  vedle  počínání soudce úplně  stejně  šokuje hloupost a krátkozrakost opozičních lídrů  a  protibabišovského tisku. Ti opravdu tak  maximálně  vidí na  špičku svého nosu a  dost!  Nějaké taktické, natož  strategické plánování politické budoucnosti je pro ně naprostá neznámá. Jak dokázali  ti i ti svými reakcemi. Kde  oslavují Výborného a vůbec  českou justici, která si v reálu pěkně  nafackovala a  Babišovi nakládají. A  ukazují  na  jeho neschopnost. Alespoň si to myslí. Ačkoli pravý opak je pravdou.

Výborného skandální rozsudek bezprostředně  Babišovi opravdu nepomohl. Nicméně  z dlouhodobého hlediska, při zvážení možných  scénářů dalšího  vývoje?

Tady  každému, trochu střízlivému,  analytikovi musí  vyjít, že  rozsudek pražského Městského soudu je  pro Babiše pravým požehnáním!

Proč? Například proto, že  i soudce Výborný v podstatě konstatoval, že  opatření  vlády  byla  z funkčního hlediska  správná a  a nutná. Jen neměla  formální náležitosti.   Ovšem daleko důležitější než  názor  Výborného pro politický vývoj v zemi je mínění obyvatelstva  zjištěné průzkumy  veřejného mínění o zavedených opatřeních:

Průzkum agentury Kantar CZ k epidemii koronaviru pro ČT

Čísla jasně prokazují, že  Babiš  a jeho vláda  v očích veřejnosti s omezeními naprosto obstála a nemalá  část   by je ještě  více zpřísnila!!!
Soudce Výborný ani sebejedovatější  výroky  opozice nebo protibabišovského tisku na  tom nemohou vůbec nic  změnit.
To je stav současný.
Ten budoucí je  spojen  s tím, že  se musí  přijatá omezení rozvolnit a  postupně zrušit. Na  což obrovsky  tlačily  všechny lobbystické a  nátlakové skupiny, co jich v zemi je. A  přirozeně také opoziční politici a   tisk všech barev a odstínů. Člověk nabýval chvílemi dojmu, že   zcela klíčovou otázkou  budoucnosti národa  je to, jestli se v létě  bude smět jezdit  do Chorvatska a  kdy dojde k otevření kadeřnictví  a nehtových studií….
Babiš stál před obrovským dilematem a ještě větším politickým rizikem. Jedna  věc je  zavést různá omezení, kdy  epidemie  expanduje a  druhá  utažený systém a ochromenou zemi rozvolnit, ale především tak, aby   důsledkem nebyla  další virová exploze. Která by  šla  na jeho triko a  volič  by to otaxoval jako jeho selhání!
Tohle  je  pro každý stát krok do naprostého neznáma. Singapur a Japonsko zvládli primární  zastavení  nákazy  naprosto excelentně! Všude je  brali jako příklad  zvládnutí nákazy a  opakovali jejich postupy.
Dnes je  situace  úplně jiná. Singapur  i Japonci jsou tvrdě zasaženi druhou vlnou  po rozvolnění  přísných karanténních omezení.
Jejich případ  a zkušenosti s druhou vlnou a  odstraněním  omezení jsou  pro nás  naprosto  klíčové. Zejména  pro to, že  u každé z obou zemí jsou příčiny  obnovení  pandemie   jiné a  České republiky  se týkají oba případy.

Japonsko  dnes  lituje předčasného uvolnění speciálních opatření. Kvůli nátlaku podnikatelů zrušili stav nouze, a to se jim pořádně vymstilo. Ostrov Hokkaidó zasáhla druhá vlna epidemie, a to mnohem horší než ta první.. Japonský ostrov by mohl být varováním pro ostatní země, které mají v plánu brzy ukončit nouzový stav. V Singapuru  za  znovuvypuknutí epidemie  může  návrat  cizích dělníků do země ze  států s mnohem nižší úrovní zdravotnictví, hygieny a  protikoronavirových opatření.Navíc  žijících  v problematických podmínkách po různých přeplněných singapurských ubytovnách.

Přesně  tohle je  i  rizikem pro ČR. Omezující opatření  končí. Daleko rychleji než se původně plánovalo a počítalo. A  dlouho asi nebudeme  čekat  ani na  návrat  nájemné ukrajinské, rumunské a podobné pracovní síly. Bez které prý se naše hospodářství neobejde. Jakkoli se  tomu  selský  rozum zdráhá věřit, jestliže  všichni hovoří , že nezaměstnanost poletí vzhůru. Jak  jde dohromady  rostoucí počet lidí bez práce a  dovoz zahraničních dělníků do země? A budeme proto riskovat, že  nám sem ten neřád opět zavlečou?  Ale tohle  nyní pojednávat nehodlám.

Jde mi o to rušení příkazů a zákazů souvisejících  s virem. Tady  mohl Babiš snadno všechno ztratit.Všechno co získala on a jeho vláda  tvrdou restrikcí  v předchozích týdnech.  Pokud  by  rozvolnění  špatně načasoval  a nemoc  se  dramaticky  vrátila!

S touhle hrozbou také on a jeho nejbližší, jako Havlíček, Vojtěch a  Schillerová také pracovali. Viz jejich  chaotické  výroky, kdy jeden  den cosi oznámili, aby  to druhý den vyvraceli. Babišovi  se v této chvíli nemohlo stát nic  lepšího než  onen Výborného rozsudek!

Ten ho zbavil veškeré odpovědnosti! Nyní  je  v ideální pozici  – já nic já muzikant! Rozsudek přece  nešlo neakceptovat.Je zbaven odpovědnosti!

Že tuhle  filosofii okamžitě  uchopil je jasné z toho, že proti všemu očekávání  vláda soudem zrušená ustanovení neobnovila podle zákona nouzového stavu, nýbrž  zrušené nechala zrušeným a nepokusila  se vůbec  nic  znovuzavést. Je  zrušen  zákaz  výjezdu do zahraničí? Fajn , jezděte  si tam jak chcete. Jen po návratu  půjdete  do karantény  nebo si obstarejte  aktuální test. Že  v pendlerských okresech Cheb a  Domažlice   doslova bují  CoVid 19? No a  co, omezení vycestování přece je protizákonné! Soud tak rozhodl.

Zkrátka – jestliže v současné  Evropě  bezprecedentní  zrušení koronaomezení projde  bez  vrácení se pandemie, bude Babiš slavný jak geniálně všechno naplánoval a provedl. Když  naopak se u nás  stane  totéž  co v Japonsku či Singapuru? Pak je  ANOšéf  z obliga!  Soud  rozhodl a on musel, ač nerad – poslechnout! Kdyby to bylo na něm….

Dokonalá pozice, kde nemůže  prohrát. A  všelijací  Šafrové, Kalousci a podobní  šmoci se považují  za mistry  světa, jak mu  to soudy a oni  natřeli!

Ta neuvěřitelná  politická prostoduchost  je  skutečně  fascinující!  Babiš, jestliže  se nestane  něco hodně  neočekávanéh,o už  může  nakoupit  šampáňo a  dát  ho chladit pro příští parlamentní  volby. Ty  se,  za jen trochu normálních okolností, nedají prohrát! Jen  mistři klávesnic a mikrofonů a  hlavy  politické opozice  o tom nemají zatím sebemenší tušení. Zarážející  duševní nedostatečnost!

Tím jsem s dnešním tématem hotov.

Vlastně ještě ne. Kdyby byl býval onen  Dostál u soudce Výborného neuspěl, chystalo se několik žalob k ústavnímu soudu kvůli onomu zákazu vycestovat ze  země. Určitě  jste  si  té kanonády v  tomto směru  také všimli. Kecy  typu, že  právo na  vycestování je základním občanským právem, které nemá nikdo omezit, protože to je přece protiústavní.

Přiznám se, že být  Babišem,vypořádal bych  tohle  jednoduše. Ono nařízení bych  zrušil a nahradil ho ustanovením, že každý může vycestovávat  jak chce, ale pouze  na  svůj náklad  a  se  svým osobním rizikem.A  také svědomím, že  pokud  do  tří týdnu po návratu  do ČR  se u něj či u jeho příbuzných  nebo v okruhu známých objeví CoVid 19 půjdou náklady  na jeho/jejich ošetření  na jeho účet. Podle  stejného principu  jako když někdo bourá a je u něj zjištěn alkohol. Všichni vědí,  že  s ním se jezdit nemá. Zabránit  sednout za  volant těm, co rádi bumbají nelze. Stejně jako těm, co hodlají za každou cenu vycestovat. Takže  ať  ti cestovatelé nesou  také  náklady na svoje  léčení  jako  ti, co za volantem požijí!

V mezičase už  to není  aktuální – každý může jet , kam ho srdce  táhne,ale především tam,  kam ho cílový stát  pustí. Když nepustí,může  si famfrnoch cestovatel strčit  svoje základní  občanské právo za klobouk.

V téhle  kauze  „cestovatelů“  jimž prý byly omezena jejich základní občanská práva  mi jde o něco jiného. Zatím nezrušeným omezením , které kupodivu nikdo nerozporuje, je  zákaz návštěv  v domovech důchodců, LDN a podobných zařízení  A také zákaz vycházení z nich. Prostě  obyvatelé  těchto ústavů a domovů jsou v  totální izolaci. A nikomu  to nepřijde  divné.

Ti lidé jsou odstřižení od  světa. Od  svých nejbližších. Jak zvířata  v kleci někde v zoologické. A  to v  situaci, kdy  počet jejich dnů je konečný. A mnozí  už  jasně  círtí konec  cesty. A přesto nesmí nikam,s nikým se potkat.Mnozí  už do své smrti neuvidí svoje  děti, vnuky, pravnuky. Žijí v podstatě  v podmínkách  samovazby! Velmi jejich pocitům rozumím.

Všichni to mají za normální  – je  třeba  je  chránit před koronavirem ,jde o nejohroženější skupiny! O jejich bezpečnost!

Ačkoli psychicky jde o strašlivý trest. O odnětí  těch opravdu nejzákladnějších lidských práv  – práva na  kontakt s  rodinou!.

Ale to nikoho nezajímá!!! Daleko důležitější je, aby si nějaký  nabob mohl vyrazit do ciziny! Protože  jen tohle   je  to opravdové  základní právo na kterém stojí svět! Nikoli   potřeba  setkat se  s rodinou. Rodina musí ustoupit  ohrožení virem.  Ale ohrožení virem při cestě naboba  do ciziny? To je  podružný  detail. Opětné zavlečení nemoci do ČR   musí uhnout nabobově  přání cestovat!

Výklad  práva včetně těch  základních je  v téhle zemi skutečně  fantasmagorické!

Dodatek z  úterního poledne:

Vláda  se právě  v  parlamentu dosáhnout prodloužení nouzového stavu  o  4 týdny. Opozice a  její šéfžvanilové mají zase, před  kamerami pré!

Prý to není třeba… Oni doopravdy nic nechápou a pochopit  ani nechtějí. Ať jen  to Babišovi shodí se  stolu!  Jestliže  přijde druhá  vlna,  pak se  také klidně může  stát,  Babiš po příštích volbách  na tom s většinou  zůstane podobně jako  Kaczynski v Polsku. Nebude k vládnutí nikoho potřebovat. Protože  při druhé vlně pandemie  by mu  stačilo pouze  ukázat  na soudce  Výborného a především opozici a s dělit  -TO  ONI za  to mohou!  Já je  žádal a oni zamítli.  A lidi ve  stínu  dalších umírajících mu to odkývají! Nikoli nepochopitelně! 

A ještě něco  -tentokrát k soudci Výbornému. Ústavní soud  se  zabýval  první  dávkou žalob na  vládu ohledně mimořádných opatření. Zejména  porušení onoho prý základního lidského práva  vycestovat. Ani jedna  žaloba  neuspěla. Dílem  pro jejich  nepříslušnost  před ÚS, dílem pro jejich  špatné naformulování. Žádný  soudce  ÚS  z Brna  si netroufl nastoupit  na  stejnou právní  kru se  soudcem Výborným. Řekl bych, že  zejména proto, že  je mu  jasné,  jak chatrná  to jest právní opora pro někoho, kdo právě  stojí nad  hlubokou právní  tůní… 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.