Opravdu nepotřebuji žádnou sci fi


inicioval  částečně  napsal IP

 

Nick IP už několikrát na Kose  publikoval.  Vždycky  zajímavě.  Onehdá mi od něj přišel mail,kterým reagoval na předminulou  Hodinu  vlka na  Slobodném vysielači. Ale  velmi  zajímavým obloukem. Věřím, že zaujme i vás.  Takže  mu dávám slovo:

Se zájmem jsem poslechl poslední Hodinu vlka na Slobodném vysielači. Vlastně mne nejvíce zaujala jediná věta a to, že z toho všeho (hlavně vší té politiky a dějů u nás i ve světě) jde na člověka deprese a měl by se věnovat i jiným věcem.
Jako důchodce na plný úvazek se věnuji četbě a vždy mne nejvíce zajímala dobrá scifi literatura (příklad renomovaných autorů – Clarke, Asimow, Strugačtí, Lem, Pohl), kde se autoři ukázali být i vizionáři. A také přemýšlím o škále astrofyzika N.S. Kardašova, kdy označil tři stupně vývoje civilizace – planetární, solární (ovládá zdroje solárního systému) a galaktická. My vlastně neovládáme plně ještě ani zdroje planety, ale již se tomu blížíme.
Marx kdysi postuloval, že úroveň výrobních sil zpětně ovlivňuje stav společnosti. My to vlastně vidíme v přímém přenosu, automatizace, robotizace, elektronizace (včetně komunikace a počítačů) vlastně vytváří novou společnost, které my staří přestáváme rozumět. A vezmeme-li v úvahu Moorův zákon, že každého 1,5 roku se zdvojnásobí hustota prvků na čipu, tak to prakticky znamená za 15 let tisícinásobek. To vliv na společnost vliv mít musí a také bude.

Dále uvažujmě, že jednotky informace se v elektronických systémech šíří o mnoho řádů rychleji než v biologických (v našem mozku), tak rozvoj IT musí nutit k různým úvahám. Rezolutně na to reaguje již v praktických realizacích úspěšný vizionář (a také trochu bizardní osobnost) Elon Musk:
Samozřejmě biologické systémy mají zatím nadvládu, protože jsou schopny samoreprodukce a třídimenzionální dynamická propojenost neuronů lidského mozku je zatím počítači nedostižná a simuluje se pouze se ztrátou výpočetního výkonu. Nicméně technologie jde kupředu a očipování lidské populace bych viděl jako blízkou budoucnost (ať se to bude dít pod jakoukoliv záminkou). A zřejmě tudy půjde vývoj naší civilizace, protože vidíme prakticky, že naše kosmické aparáty již překročily hranice solárního systému a roboty se pohybují po mimozemských planetách, ale biologický člověk se s bídou pokouší vrátit na Měsíc. Civiilzace, která se stane kosmickou, se bude asi i po stránce fyzické podstaty lišit od té naší. Jeví se pravděpodobné, že vše co kolem sebe sledujeme, jsou vlastně porodními bolestmi souvisejícími s budoucí civilizační změnou. Je ovšem pravdou, že civilizace na principu čínského sociálního kreditu, ve které budou žít očipovaní lidé, je pro nás nepředstavitelná a byla by i nesnesitelná. Možná, že dnešním mladým to tak přpadat nebude. Naši a evropští papaláši plánují nejvíce v měřítcích volebních období a jak patrno v poslední době, snaží se současné problémy přesouvat na budoucí generace. Je ovšem možné, že podstané změny přijdou dříve, než si oni a my představujeme. Jsou totiž stále ještě lidé jako my a nikoliv kyborgové, což budou již možná příští generace.
Možné jsou i další vývojové modely, jako zánik civilizace nebo posun zpět (tomu by odpovídala islamizace). Také bych neměl opomenout úvahy badatele v oboru fyziky, kosmologie a umělé inteligence Maxe Tegmarka, který ve své knize „Matematický vesmír“ položil otázku, zda skutečně se počítače stanou osobnostmi s vlastním  vědomím pouhou amplifikací výpočetního výkonu, anebo zda vědomí jako takové není zvláštní kosmickou entitou (anebo zvláštní formou hmoty). Ale to již bychom se dostali do oblasti mystiky.
Tolik IP.
Přiznám se, že  ač  původním povoláním  technik, nepatřím  a už  ani patřit  nebudu mezi fandy  sci fi. Stačí mi realita na  kterou si mohu sáhnout. Buď  přímo nebo zprostředkovaně. Proto osobně preferuji  literaturu  faktu  nebo  historii ve všech jejích podobách.  Nicméně   IP  má ve  své krátké  úvaze  pravdu – život, v neposlední  řadě  díky  technickému pokroku a  informační explozi, jako by  se  zrychloval a zrychloval.  A někdy t o  vypadá, že  vlastně  začínáme  žít sci fi  co by   realitu. Někdy  až děsivou.
Shodou okolností   ve  stejný den, kdy mi poslal  IP  svůj mail vyšel na  Seznamu.cz  článek, který  jeho úvahy  doplnil a zarámoval:

Nadvláda strojů do pěti let? Vizionář Musk hrozí Skynetem

co že  výběr  z textu uveřejněném  britským Independentem.

Normálně  bych podobný artikl přeskočil, k tomu abych byl dostatečně  vyděšený mi  stačí  česká a  když  potřebuji obzvláštní dávku  hrůzy, pak  světová,  politika.

Ale  jestliže  někdo jako Elon  Musk v podstatě  bije na  poplach před  drtivým nástupem umělé inteligence, které podle něj lidstvo nedokáže  čelit, je  to rozhodně  důvod  k velkému a  pečlivému zamyšlení.

No zamyšlení….  Myslím, že  s   touhle kritickou hrozbou naložíme úplně  stejně, jako to lidstvo zatím udělalo vždycky  se  všemi podobnými. Tedy  že je  konstatuje  svolá  několik konferencí, vydá mnohočetná  varování a  …. a  NIC!

Takže  k fatálním rizikům termonukleární války, změny klimatu, nedostatku  zdrojů, zejména pitné vody, vyčerpání klíčových surovin, nedostatku potravin, zaneřádění planety  odpadem,  umělým vznikem nových neznámých plošně  působících a přenositelných chorob, atd.atd. přiřadí nyní iii umělou inteligenci.   A mocní  tohoto světa  dostanou další  hračkou níž  si budou myslet , že je zde  pouze  a jen k tomu, aby  oni sami  se  stali ještě mocnějšími  s  ambicí konečně  ve svém jménu ovládnout svět a  všechny  lidské bytosti na zeměkouli.

Jenže, jestliže  má Musk pravdu, pak  se zde, mezi těmi  možnými fatálními celoplanetárními katastrofami jedná  o novou kvalitu. Ty  všechny  ostatní  bud  člověk  ovládá a katastrofu  musí spustit  on sám, nebo  ji alespoň musí urychlit.S  tím,že  vždycky  nakonec  zůstane někde nějaký  vzorek populace,  schopný  další existence  v nových podmínkách.  Ale  umělá inteligence?  Ta  člověka potřebovala  jen ke svému zrodu.  Dál , jestliže  je  to inteligence  v pravém slov  smyslu, už si poradí sama.Bez ohledu na  člověka, či  lépe  – bez něho vůbec.

Jestli si dobře pamatuji  /bez garance/, pak v jednom ze  svých článků na Kose psal pan Leo K. o  tom, že  současný  mistr  světa   v šachu  mezi počítači,   vybavený, jak jinak – umělou inteligencí, potřeboval  asi jen pár  hodin , aby  se  naučil  tuhle  hru, zvanou královská a  na  základě  toho vyřídil tehdy  úřadujícího  strojního šampiona!

Čtyři hodiny  stačily  na  to, aby  ten stroj sám od  sebe  obsáhl šachovou vědu tvořenou lidstvem po tisíciletí a  dál ji  rozvinul,  až tam, kam dnes člověk nedosáhne.  Podle  klasifikace  ELO /která  určuje  sílu jednotlivých  hráčů/ nejsilnější šachový motor Stockfish, „mistr světa počítačů“, má rating kolem 3400 elo bodů, zatímco nejvyšší rating, jakého kdy člověk v šachu dosáhl, je 2872  bodů. Jeho držitelem je současný mistr světa Magnus Carlsen (z února 2013)., konstatuje  jiný  článek

AlphaZero: nejlepším šachistou světa za 4 hodiny!

Podobně  je  to u  japonské hry  GO, jenž je považována za ještě  složitější  než  šachy.  Tam je   šampionem  program   vyvinutý Googlem-  AlphaGoZero,který se   naučil hrát go pouze na základě her, kterého odehrál sám se sebou! A  v současné době, už je jedno, zda jde o šachy, go, nějakou jinou hru nebo nějaký  složitý  rozhodovací proces.Protože  – ale lepší bude,když  použiji citaci:

Šachy jsou jednou z nejvíce studovaných her na poli umělé inteligence. Síly nejsilnějších šachových programů je dosaženo kombinací sofistikovaných vyhledávacích technik, výpočetní síly i vyhodnocovacími funkcemi, které ladili šachoví experti a programátoři po dekády. Naproti tomu program AlphaGoZero nedávno dosáhl nadlidské výkonnosti ve hře go pomocí učícího se algoritmu, na základě her, které odehrál sám se sebou. V této práci jsme tento přístup zobecnili na obecný AlphaZero algoritmus, který, tabula rasa [doslova seškrabovací vosková psací tabule ze starého Říma, přeneseně „nepopsaný list papíru“], dokáže dosáhnout nadlidských výsledků v široké škále činností. Jediné, co je programu zadáno, jsou pravidla. Program začne hrát náhodně a učit se z dosažených výsledků. Během 24 hodin dosáhne nadlidské síly v šachu, shogi i go a přesvědčivě porazí mistry světa ve všech těchto hrách.

A  aby  toho nebylo  dost pak platí, že  celou práci si můžete stáhnout zde: https://cdn.chess24.com/GzFl-Z4-SVWO-mC9rL6XhQ/original/mastering-chess-and-shogi-by-self-play.pdf.

Takže  je principiálně  přístupná  každému k čemukoliv.

Vypadá to, jako by  Elon Musk  měl pravdu,  či spíše, že  tu nadvládu strojů  už  tady máme. Jen ty plechové krabice  si   to zatím  neuvědomily. Zatím. Jak dlouho ještě?

Takže  proč  bych  se obtěžoval nějakou sci fi?  Historie  a literatura  faktu   říkají, že  lidstvo  je  nepoučitelné,nevděčné  a sebestředné.  Že  vždycky  všechno  dokázalo zneužít proti sobě. Já  doopravdy  žádnou literaturu  sci fi nepotřebuji.

Elon Musk ovšem tvrdí, že  lidstvo má šanci jen tehdy, když  vyřeší  jak připojit svůj mozek k počítačům. Krátce na to oznámil rozjezd start-upu, který se měl tímto rozhraním zabývat ve smyslu, že do lidské hlavy bude implantován čip pomocí „zařízení podobného šicímu stroji“….

Mno, za  sebe  říkám, že  svůj mozek  k  žádné  bedně připojovat nechci. Zejména  když  vím,  že  pro něj v tom případě budu  nejspíš  jeho myší  nebo něčím podobným. V takovémhle  světě  nechci  žít. Kam se  hrabe  sci – fi!

Snad to nepřijde tak  rychle, jak  Musk  prognozuje. Ale, že  leckdo je ohrožen umělou inteligencí  již  dnes je zřejmé. A  dokonce  už  i ti, co se považují  za jediné soudce  dnešního světa  – totiž ti, co si  říkají novináři. Ve značné míře  neoprávněně. Novinář  je pro  mne  někdo kdo hodně  zná, je  schopný  samostatné analýzy, vhledu za kulisy a není poplatný  nějakému názoru,  ideologii,  zájmům svého vydavatele,  velkého inzerenta  nebo kohokoliv jiného. A  těch je zatraceně málo.  Taková  umělá inteligence  nenahradí nikdy. Ale  ti  ostatní?  Být  jimi, začínám se bát. Reálně  a hodně.  Protože

Novinové zprávy z burzy a voleb píší roboti. Teď už i v Česku

Zatím jde pouze    o omezené a  rutinní  ekonomické zpravodajství, které  lze   sestavit podle  šablon. To, co  novinář tvoří půlhodinku, robot zvládne  nejpozději v  řádu sekund.

Klíčové slovo,minimálně v dohledné době,  je  – šablona.

Kdykoliv mám co do činění se sbíráním materiálů pro nějaká analytický článek, probírám se  relativně  velkým množstvím zdrojů.  Jakkoli už  u většiny  vím, co asi tak mohu od nich   očekávat  -tedy  především informační šablony. U tuzemských /bez ohledu na to zda jede o mainstream či alternativu /je  to jednoduché:

-Rusko vždycky a  všude  špatné/ Rusko vždycky a všude dobře

-Čína všechno špatně/ Čína  všechno dobře

-USA (bez Trumpa),EU,NATO za všech okolností úplně  nejlépe / úplně nejhůře

-Babiš , Zeman, ANO většinově trvale  katastrofa/vždycky super

-bezmezná věrnost  spojencům vždy  a za všech okolností nadřazeno všemu ostatnímu včetně  zdravého rozumu / naprostý nesmysl

atd. atd.

U  zahraničních

-Trump gigantický průval

-eko,gender, LBGT,liberalismus  a  jiná podobná  nedotknutelná  náboženství

-LBM nová mantra

atd. atd.

Zkrátka  – vždy jen a jen  myšlenková  šablona, která  se jen naplňuje  nějakými novými událostmi a  především už milionkrát použitými slovy a   spojeními.

Jak dlouho  potrvá, než  si  mediální magnáti uvědomí, že  mezi  burzovním  a  politickým zpravodajstvím, tak  jak  ho oni ordinují svým nájemným brkům,  není v podstatě žádný  rozdíl?  A  rozloučí se  s nimi?  Umělá inteligence    supermistrovsky  zvládla  šachy  i go. člověk proti ní nemá  šanci. Tak proč  by ho nepřeválcovala například   v politickém zpravodajství?  Když tam se už dávno většina  aktivních lidiček stejně  chová  jako /dost jednoduchý/ stroj na výrobu písmenek, držící se předem dané šablony?  Tohle  ta plechová bedna jistě  zvládne  v pár  sekundách a s prstem v nose!  S prstem v nose?!  Tak  to  prrrr! to určitě ne… Bedny  nos  ani prsty  nemají. Takže ani ony nejsou  úplně  dokonalé!Ještě, že tak….

No nic,já se opravdu bez sci fi  obejdu. Zlatá historická  literatura!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.