Jak se dělá ta správná, nejsprávnější žurnalistika


Alternativa je podrobována  křížovému  tažení. Neustále.  Prý jen zveřejňuje  fake  news,  provádí manipulace, podlamuje a  rozvrací podle  demokracii, slouží  v  žoldu  nepřátelských ideologií,  atd. atd.  V tom lepším případě  pracuje  s pochybnými zdroji neumí/nechce  dojít  ke  správnému  závěru   a vůbec  kalí vodu.  A proto je nutné alternativu  špiclovat, potírat,  demaskovat, dehonestovat, atd. atd. Všelijací  elfové, Smatanové, Jandové  a spol. sestavují  různé seznamy, EU i  její jednotlivé členské státy  pak dávají dohromady  různé  task force pro plnění podobných úkolů,  tajné služby nejspíše  také, podobně velitelství  armády, aby…  Aby  co?  Zatím, naštěstí  to aby  zůstává  skryto. Takže  alternativa  ve  vší své nedokonalosti nějak funguje.  I když takový  slovenský ministr  zahraničí Korčok, kterého osobně považuji za  klasický  případ  snaživého domorodého úředníka koloniální správy  z vrcholných dob  kolonizace  černé Afriky, už jaksi nechal svůj despekt  a odpor  nad  alternativou  vyhřeznout  naplno, když ji označil za  škodící parazity. Ale  tenhle slovenský „strýček Tom“ a  jeho chaloupka  mne  dneska  vůbec  nezajímají. Jde mi  o to,   co člověk uvidí, když  se podívá „pod  sukně“  té správné a vůbec nejsprávnější žurnalistiky,  která se přece  tak galakticky   liší  od  alternativy….

Než budu pokračovat, musím vyjmout, tak řečeno, břevno z oka  svého – naprosto  nehodlám zastírat,  že nemalá  část  alternativních kanálů  je  doopravdy  velká mizerie, kam zdravý rozum má zakázaný  přístup   a jde o doslova odpudivý politický  bulvár. Tohle je  fakt Ale  totéž platí i  o  řadě  těch seriozních  ba  úplně nejserioznějších.  Jak si na  dnešní Kose dokážeme.

Jestliže  budou nositelé  toho jediného správného názoru  jmenovat  ty úplně  nejsprávnější a nejserioznější  sloupy  neochvějně  přesné a seriozní  žurnalistiky,  určitě  v  tomto výčtu  najdeme BBC,  Timesy, NY Timesy, Washington  Post, Spiegel,Guardian, The  Telegraph, atd. atd.  Ačkoli  každý  z nich  má za  sebou nejeden  zpravodajský  skandál  a velkou, až ostudnou minelu. Nicméně  jednu  hvězdu  z tohoto základního  supersouhvězdí  západního  žurnalismu  jsem úmyslně  vynechal, protože  protože  o ní bude  detailní  řeč. Jestliže  nyní  tipujete  CNN, pak vám blahopřeji k odhadu.

Tenhle  sloup  světové a západní  žurnalistiky  není  na  Kose zdaleka  zmíněn poprvé – před  třemi roky  reagovala serií článků   na  obří skandál,  když  nezávislý novinář  O´Keefe skrytou kamerou natočil vyjádření vedoucích pracovníků  tohoto informačního superkolosu ohledně  jejich nastavení pozadí   reportáží a  cílů  CNN, ohledně   americké politiky, zejména  ve  vztahu k Donaldu  Trumpovi a  také Rusku.  Docela  humus, řekl bych. „Novinařina“ jako za  časů  Brežněva  v Sovětském svazu.

Pro ty  co  mají zájem si to připomenout uvádím, že první díl naleznou zde

A co na to Romancovová, Jakub Janda a Taskforce EU pro boj proti Fake News?

a  pokračování snadno k  dohledání v  následných dnech.

Ale nechme  reminiscencí a  citujme klasika  -čo bolo, to bolo, terazky….  Čo tedy  terazky  a CNN?

Inu jako  nedostižný  světový žurnalistický a mediální   standard  konečně  dorazila  u  mezi  troglodyty  ve  středovýchodní  Evropě, takže  dnes  oblažuje, ve  spolupráci s  Primou, české a jistě i některé  slovenské  domácnosti. Aby  je  vyhnala  z informačních jeskyní,  setřásla  se  stromů  vyhrabala    děr nevědomosti   v zemi, kde  tihle nešťastníci informačně přebývají.
Kampaň  před začátkem vysílání  ve mně  vyvolávala  asociace typu,  že  Cyril s Metodějem opět  přicházejí  do těchto zeměpisných  šířek, aby  osvítili zaostalé pohany  a přinesli  jim světlo poznání.

Řekl bych, že  výsledky  jsou více než  tristní.  Mediální  podíl  CNN Prima  News za první  tři měsíce  jejího misijního působení mezi  českými zpravodajsky zaostalými  Křováky a jinými   příslušníky  informační doby  kamenné,  dosáhl  nebetyčné hodnoty  0,37%  sledovanosti ve   strategické cílové skupině 15 až 69 let.!!!       Takovýhle  hrubý nevděk!!!! Ale oni prý se nevzdají…..

No nic,  není to můj byznys, neinvestoval jsem do něj a jako velmi velmi občasný  divák této stanice konstatuji,  že mi informačně  ani jinak nic, co by  stálo za  řeč – nenabídla. Neříkám to z předpojatosti.   Hodně  si dávám záležet, abych  informačně  sledoval především zdroje, s  jejichž ideologickým nastavením nesouhlasím, ale  které přesto mohu považovat za  vydatné zdroje  kvalitních zpráv či  zasvěcených komentářů. U českého klonu  CNN /kterému  jsem tento statut  dosud  nepřiznal/  mi vadí  její  pouťová teatrálnost  a především  nastavení na mentalitu  nějakého  typického  Johna  Taylora  či Franka  Barnese  odněkud  z  Wisconsinu  či Nového Mexika nebo  New  Yorku.  Který  většinově  na  slepé mapě  světa má  problém najít  třeba  Francii. O  nějaké  České republice  nehovoříc. Tu si  s takovou Čečnou pletou i kmenoví redaktoři americké centrály.

Ale  to jsem odbočil. Zkrátka  když se  řekne  vrchol příkladné ba nejlepší  žurnalistiky  a někdo hodlá jmenovat její  nejlepší a největší  labely,  pak CNN v  žádném případě nesmí  chybět. Jenže.. no jenže  platí  úsloví mojí babičky  – zdaleka  není  všechno zlato, co se třpytí. Oč konkrétně  běží?

O těžký  úlet  jakým tato stanice  informovala  o výtržnostech v  americkém městě Kenosha. Při nepokojích,  jenž tam     vypukly po incidentu, při němž policie vážně zranila devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea. Následující noci přinesly výtržnictví a vypjaté střety bezpečnostních složek s demonstranty. Situaci ve městě pokrývala řada médií, mezi nimi právě i televize CNN, která odvysílala živý vstup z demonstrací v úterý v 5:00 (ET).

Na místě byl  reportážní štáb, který se doopravdy činil, stejně  jako  jejich  přímá podpora  v mateřské  centrále!!!

Jak  objevil  Newsweek,  informační proužek, které se divákům objevil na obrazovkách, mluvil o „ohnivých, ale převážně poklidných“ protestech, přestože záběry ukazovaly hořící auta i budovy a rozbouřený dav.Prostě  erupci násilí!

„To, co vidíte za mnou, je jedno z míst, kde přes celou noc hořelo,“ popsal v živém vstupu reportér Omar Jimenez. Za ním šlehaly plameny z poničených aut a domů. „Je to v přímém kontrastu s tím, co jsme viděli během dne a večera v Kenosha, čímž myslím převážně poklidné demonstrace v tvář strážců zákona,“ dodal Jimenez.

Nebyl ten  příkladný a  správný  intervjůk z CNN někde  na  jiné planetě? Či jen nepochopil,co se v jeho okolí děje. Nebo snad si předem nasadil ideologické  brejle   zakazující  vidět realitu? Řekl bych, že  C  je správně.

Korunu všemu  ale nasadila  hlavní redakce  CNN, která jako doprovod k záběrům hořících aut a davu lidí házejících předměty na policii se na obrazovky pustila  informační proužek s textem „ohnivé, ale převážně poklidné demonstrace“.

Se  sotva  zpochybnitelným závěrem, že  cokoliv  se děje pod  značkou  BLM je posvátné, nedotknutelné a  na výsost  správné!!!

Autentické  video,  se  vším co jsem popsal najdete  buď na už  nalinkovaném  Newsweeku  či  zd e na  Tubce

Protireakce na  tyhle  obří a  přímo vzorové a  záměrné fake  news  CNN  na  sebe  nedaly  dlouho čekat. Dostavila  se jich  obří vlna .

„Prošli jsme archívy televize CNN a vyhrabali jsme 14 titulků, které byly použity při pokrývání těch nejdůležitějších událostí lidské historie. Jsou opravdovou baštou pravdy a upřímnosti v žurnalistice,“ napsal například satirický web Babylon Bee, který v článku obsáhl titulky jako „převážně poklidný dav požadoval ukřižování Ježíše“ či „vodnaté, ale převážně poklidné záplavy zničily Zemi“.

Představuji si, co by  se  asi tak odehrálo, kdyby jsme si s  Borískem něco podobného dovolili na  Slobodném vysielači.  Jak by nás  strýček Tom Korčok  asi tak otituloval, když  dnes nás  má za parazity?  Jak by  asi  takového úletu  využil Deník N, či  Hlídací pes . org?

Ale  chci být korektní.Nikoliv politicky korektní, to  nikdy,  ale jen korektní, v  nezprofanovaném slova  smyslu  – chyba  a omyl se přihodí každému. Na Kose  se mi to stalo, přes veškerou snahu a péči, protože  si  velmi  hlídám její  dobré jméno a pověst – několikrát.  Vždycky  jste mohli číst okamžitě  opravu, i když  někdy  mimořádně bolestnou.  Nic  z toho  neplatí  pro sloup světové  příkladné a nejlepší  žurnalistiky. Skandál s O´Keefem těžce bagatelizovala  a  dělala  mrtvého brouka. Nyní to  nejspíš  nepořeší jinak.  BLM a její akce představují posvátnou  krávu. Z mnoha  důvodů.  Už proto  že  zvyšují  šance Joe  Bidena na  získání Bílého domu. Vůbec  se  nedivím, že  ten nabubřelý  český klon CNN má  sledovanost  0,37%.  Spíše se mi to ještě  zdá příliš mnoho.

Ale  především jde o to,  že  ta  tolik vzývaná  a  alternativě  soustavně předhazovaná opravdová  žurnalistika  je  jen propagandistický blud.Minimálně občas.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.