Anatomie koronavirové vlastizrady!


Když  jsem tenhle  týden  dával na Kosu  dva  články,

Poděkujte Andreji Babišovi! DOPLNĚNO! Znovu doplněno!!!

a

Anatomie selhání. Jak se Česko dostalo od desítek případů denně k deseti tisícům?

týkající se  současného tuzemského koronavirového epidemického šílení,které proměnilo Českou  republiku ve  světovou koronavirovou  žumpu,  žil jsem v domnění, že  za  vše mohou dva  faktory:

1- idiotské taktizování Andreje  Babiše  a jeho mediálního mága  Máry  Prchala  před  krajskými volbami

2- lemlovství,neschopnost  a  slepá poslušnost Babišových podržtažků v odpovědných pozicích,kteří místo ,aby něco účinného podnikli proti druhé  vlně  korony, pouze, tak jak od nich  jejich pán a vládce  vždycky  vyžadoval, pouze ochotně opakovali  ANOšéfe!

Jenže  včera  se objevil text.  který  celou záležitost  se  selháním v druhé  vlně  ukazuje  v úplně jiném světle!  Nejde už jen o šlendrián, řekněme „normálního “ rozměru,   nýbrž o ignoranci, kterou  v lepším případě lze označit  za  záškodnictví, v tom který  volím já  pak za  vlastizradu. Vím, že ten termín úplně nevystihuje podstatu věci, ale právu není  znám termín  vhodnější – například  lidozrada, národozrada, či něco podobného, co by  skutkovou podstatu  vystihovalo přesněji. A buď jak buď -v  hlavní  roli  je opět, schválně, kdo myslíte?

Ano, správně  Andrej Babiš.

A  spolu s ním pak jeho úžasný ministr zdravotnictví  Adam Vojtěch!  A popravdě, nijak vábně  nevypadají ani expertní týmy ministerstva  zdravotnictví,vedené lidmi, které jsem dosud držel  za  odborníky  celkem na svém místě. Materiál přinesl server  Seznam.cz. A  ačkoliv  mne nikdy nenapadlo, že  přetisknu článek ze  Seznamu.cz, nezbývá  nic jiného.  Je natolik  nabitý novými informacemi ohledně „přípravy“ vlády na  II. vlnu covidu, že  ho  přetisknout Kosa musí!  Aby byl její  archiv úplný a také proto, aby  všichni, kteří mají zájem vědět,  jak to bylo doopravdy – věděli!

Muže s tabulkou už podruhé neposlechli, pak Česko zaskočila druhá vlna

Propočty šéfa pojišťovny Pavla Řeháka v březnu přiměly vládu k rychlé akci proti koronaviru. Jeho pozdějšími doporučeními pro druhou vlnu se ale Vojtěch ani Babiš už nechtěli řídit.

Článek

Minulý víkend vyšlo najevo, že záhadným člověkem, který v březnu rozhýbal vládu k rázné akci proti šířící se nákaze koronaviru, byl šéf Direct pojišťovny Pavel Řehák.

Podle premiéra Andreje Babiše „přišel s matematickým modelem“. Ten ukazoval, jak se nákaza dokáže šířit. A právě Řehákova excelová tabulka přesvědčila vládu k tvrdým opatřením, aby se rychlému a masivnímu rozšíření nákazy koronavirem předešlo.

Trochu přitom zapadlo, že Pavel Řehák se spolu s dalšími lidmi z byznysu angažoval v boji proti koronaviru a pomáhal vládě i v dalších měsících.

Ke konci května vypracovala tato skupina soubor více než třiceti konkrétních doporučení, která měla Česko připravit na druhou vlnu pandemie.

Autoři zdůraznili, že země sice zvládla jarní nápor epidemie velmi dobře, skutečný test ji však podle nich teprve čekal. „Dostatečně rychlá reakce vyžaduje přípravu a systém: v případě základních opatření není čas na improvizaci a rozhodování na místě, potřebujeme jednat okamžitě, automaticky, podle připraveného plánu,“ stojí v úvodu materiálu.

Jeho název zněl „Systém rychlé reakce na případnou druhou vlnu covid-19 a další epidemie: 32 kroků pro ČR v dalších týdnech“.

Plán, který zapadl

Na pětatřiceti stranách dokument vyjmenovává různá doporučení, která měla vláda udělat „v řádu týdnů“. Například svolat Ústřední epidemiologickou komisi a vypracovat nový národní pandemický plán, zajistit jeden až tři tisíce operátorů pro centrální call centrum, sjednotit hygienické stanice a rozšířit testovací strategii na 30 až 50 tisíc testů denně, zajistit kritické množství ochranných pomůcek, léků a testovacích zařízení nebo zřídit jednotný tým a spustit masovou kampaň na posílení obezřetného chování lidí.

O existenci plánu se donedávna příliš nevědělo. Až zmíněné odhalení Řehákovy klíčové role na počátku epidemie přispělo k tomu, že se zapomenutý koncepční materiál znovu dostal do pozornosti. V neděli na něj během diskusního pořadu na TV Prima upozornil šéf Starostů Vít Rakušan, potom zakladatel digitálního projektu Hlídač státu Michal Bláha zveřejnil jeho původní verzi na webu.

Proč vlastně Řehákův dokument v květnu zapadl?

Podle zjištění Seznam Zpráv se materiál sice dostal k premiérovi Babišovi i dalším ministrům, ti na něj ale nebrali ohled. Dnes to zdůvodňují tím, že se vláda opírala o vlastní materiály a ve stejné době už byly k dispozici nebo vznikaly jiné koncepce a projekty přímo ve státní režii, které obsahovaly podobná doporučení.

Díky, ale máme vlastní

Vládní mluvčí Jana Adamcová na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že k premiéru Babišovi doputoval materiál z Řehákova mailu v úterý 26. května. Později totéž potvrdil i sám Babiš.

„Já jsem ten materiál, který jsem dostal 26. května, rozposlal kolegům. Dostal to ministr zdravotnictví, ministr financí, ministr průmyslu, další a měli termín do 15.6. A všichni se k tomu vyjádřili,“ řekl premiér ve čtvrtek během poslaneckých interpelací.

Podle vládní mluvčí byl Babiš následně „ujištěn, že zejména Ministerstvo zdravotnictví už má v těchto oblastech připravené své vlastní dokumenty konzultované se svým odborným aparátem a ty se s doporučeními pana Řeháka v mnohém shodují“.

Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Seznam Zprávám potvrdil, že Řehákův dokument dostal. „Společně se mnou ho dostala i hlavní hygienička, která je šéfkou Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. Nikdo s tím materiálem ale osobně nepřišel,“ odepsal Vojtěch.

Exministr však také zdůraznil, že pro vedení ministerstva byly vždy rozhodující dokumenty zevnitř resortu, ať už je vypracoval Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), odborné útvary ministerstva, zejména sekce hlavní hygieničky a odborné skupiny pro boj s koronavirem – klinická, epidemiologická a laboratorní.

„Ve veřejném prostoru se nyní vytváří dojem, že stát žádné podklady neměl, že nečinil sám žádné kroky k přípravě na druhou vlnu epidemie a museli přijít lidé mimo systém. Tak to není. Analýzy od nezávislých odborníků jsou určitě velmi přínosné, nejsou však jediné,“ poznamenal Vojtěch, který je nyní poslancem za hnutí ANO.

V podobném duchu se vyjádřilo také Ministerstvo zdravotnictví. „Daná problematika je v materiálu řešena bez ohledu na skutečnost, že jsou Ministerstvem zdravotnictví již činěny konkrétní kroky a ty se s doporučeními v mnohém shodují,“ uvedl tiskový odbor ministerstva.

Adam Vojtěch, Andrej Babiš i Ministerstvo zdravotnictví v odpovědích shodně připomněli, že vláda o den dříve, tedy 25. května, schválila plán Chytré karantény 2.0 a že se zároveň připravovala Národní testovací strategie covid, která byla zveřejněna na konci července.

Nevyužité léto

V obou případech jde ale o materiály, které se dají těžko srovnávat s uceleným souborem doporučení, jaký předložili Řehák a spol., a některé jejich návrhy z podstaty ani neřeší.

Připomeňme, že Chytrá karanténa je systém, který má zajistit včasné zachycení, testování a karanténu nakažených. Národní testovací strategie se týká přístupu k testování, definuje jednotlivé cílové skupiny testovaných, používané metody a páteřní síť laboratoří a odběrných míst. Strategie se navíc dlouho posuzovala a finální dokument byl schválen až koncem září.

Vládní úřady sice řadu doporučení od skupiny kolem Řeháka nakonec provedly, ale s velkým prodlením, což se projevuje v nynější svízelné situaci s rozšířením onemocnění covid-19 a hrozícím přeplněním nemocnic.

Například Ústřední epidemiologická komise vedená Vojtěchem sice na jaře několikrát jednala, od poloviny května se ale scházet přestala.

Pandemický plán stále platí ve verzi z roku 2011, na aktualizaci zatím nedošlo.

Donedávna se řešily problémy s rozdílným postupem hygienických stanic v krajích, zejména používání jednotného informačního systému.

Příprava kapacit call center dopadla tak, že premiér Babiš musel tento měsíc prosit banky a velké podniky, aby mu na obvolávání kontaktů poslaly vyškolené zaměstnance. Počet testů za den se teprve 13. října přehoupl nad 30 tisíc, tento týden se poprvé testovalo 40 tisíc.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se nedá říci, že by se Řehákova doporučení úplně hodila pod stůl. Faktem ale je, že o nich vláda ani nejednala.

Premiér Babiš se ve čtvrtek ohradil vůči tomu, že se vláda Řehákovými návrhy nezabývala. „Tady se někdo snaží vyvolat atmosféru, že vláda nic nedělala, byla úplně pitomá, že jsme měli nějaký materiál, a že jsme na něj nereagovali. Reagovali jsme,“ uvedl. Řeháka označil za skvělého analytika a prohlásil, že s ním „denně mluví“.

Tolik můj  výběr  z toho článku. Není převzat kompletně. Zájemci si zbytek snadno dočtou.

Takže  to shrnu. Když  Pavel Řehák v březnu oslovil se svou, nyní už proslulou,  excelovou tabulkou  Hamáčka, ten Babiše  a  oba je údaje  v ní obsažené vyděsily k smrti, stačila  tato pouhá tabulka, aby  rychle  ostře jednali a ochránili ČR před italským scénářem.

Když ovšem po první vlně  přišel stejný  Pavel Řehák s  vypracovanou strategií a celým komplexním plánem proti II. vlně, tak už  se  stejný Babiš, stejný Vojtěch, stejný Hamáček, stejný  Havlíček, stejná Schillerové a  další  považovali za  mistry  světa  a přilehlého vesmíru, kteří s koronou zatočí s prstem v nose.  Prst v nose jim zůstal a   Řehákův  materiál  založili s  převahou  absolutních jedniček  někam na  dno poslední almary  v jejich kanclech, vedle  předloňských novin,  starých filtrů na  kafe a  podobných superdůležitých věciček. Nanejvýš  ucedili – máme  svoje plány  a experty!  Ve  smyslu – ten nýmand  už zase  votravuje!  Nechce  on nakonec  nás  připravit o slávu???

To rozhodně  nechtěl. Jediné co požadoval, byla  důkladná příprava  státu na  druhou  vlnu.

Velmi radím, abyste   link na  Řehákův  materiál na  Hlídači státu alespoň letmo proběhli.  Není tam nic  převratného. Ani  nemůže. Jen logická a  včasná varování a doporučení.  Kdyby  zejména ministerstvo zdravotnictví, ale i další rezorty   se doslova  trestuhodně a namachrovaně neflákaly, nýbrž konaly podle  návodu, který  jim byl naservírován na  stříbrném tácu doslova pod nos, republika dnes nepředstavovala  covidového Pepka Vyskoče celé zeměkoule, kterým se  určitě  straší i taková Středoafrická republika, Somálsko nebo Afghanistan.

Oni přece  disponovali  vlastními „experty“ a jejich  návrhy  a studiemi!!!

Jak to  fungovalo v reálu, ukázala  demonstrativně  už  ona  tolik vychvalovaná  „chytrá karanténa“. A její naprosté selhání  už koncem dubna  v  darkovských dolech. Kdy Kosa  bila na poplach. jako divá. Ani tehdy  se Babiš s  Adamem, ani nikdo jiný  z  vlády  neprobral!!! Oni to měli pod kontrolou….

Dnes od nich slyšíme už  ani  ne  trapné,nýbrž obludné  výmluvy typu:

… já jsem to poslal ministrům, já nic….a  všichni s ek tomu vyjádřili, takže  co mi to vyčítáte….

To jako Babiš  neviděl ten Darkov? A  zapomněl, že  začátkem března  stejní ministři a stejní jejich experti zcela  selhali a  nebyli schopni ani dát  dohromady  Řehákovu  excelovou tabulku??? Ne on je  přece  covidovým šampionem!

Ještě lepší je  Vojtěch:

„Ve veřejném prostoru se nyní vytváří dojem, že stát žádné podklady neměl, že nečinil sám žádné kroky k přípravě na druhou vlnu epidemie a museli přijít lidé mimo systém. Tak to není. Analýzy od nezávislých odborníků jsou určitě velmi přínosné, nejsou však jediné,“

Od  samého začátku jeho nástupu  do funkce  jsem k němu cítil vrcholnou nedůvěru. Netajil se  s ní a  důsledně jej nazýval Kenem. Podle  cofigurky  k panence  Barbie.  Buď někdo chce prorazit  v Superstar nebo v  poctivé a  vrcholně  odpovědné práci.Obojí nefunguje.  Nebo znáte  zpěváka , který  by  se někdy bal osvědčil jako soustavný krizový  manažer?  Protože  rezort  zdravotnictví nic jiného než kontinuální krizi nikdy nepředstavoval. Vedle  dojné krávy , jíž se  dá  hojně  ukrádat ze  žlabu. Z  toho ovšem nikdy Kos a Vojtěcha  nepodezírala. Z Kenovského hystrionství a tím pádem neschopnosti  ANO.

Čím disponoval  tenhle prázdný panák začátkem března? Já si pamatuji, jak začátkem března  tvrdil do kamer  ČT :

My chceme  spíše tlumit tu paniku z toho důvodu, že  skutečně nehrozí u nás v republice jakákoliv epidemie /myšleno koronaviru/!!!!!!!!!  Najdete   zde a to v  čase  1:36- 1:47 min!!!

Dnes má tu drzost tvrdit, že pro druhou vlnu  disponoval  přesnějšími analýzami a lepšími opatřeními , než  obsahuje  Řehákův plán!!!!!

Jak stojí v  úvodu, až dosud  si člověk, i vlk, mohli myslet, že  za  ten současný tuzemský  covidový velkoprůser  může  Babišovo dementní předvolební taktizování plus lemlovství,neschopnost  a  slepá poslušnost jeho  podržtažků.

Nyní při  poznání, že  Pavel Řehák už na jaře  předložil Babišovi a  spol.  vypracovaný  anticovidový plán pro II. vlnu a že ti si  s ním virtuálně vytřeli, aniž  by  sami vyvinuli nějakou odpovídající aktivitu, nemohu  konstatovat nic  jiného,  že  jde  sabotáž a doslova  atentát, tenkrát proti vlastnímu národu! Pokud jsou relevantní informace z článku, který  jsem ze Seznamu. cz převzal. Tohle nešlo nechat jen tak a nepovšimnuté.

Děkuji oběma  kosířům, kteří mne  včera  odpoledne  na ten text upozornili. A jednomu z nich, který  mne upozorňoval, abych  to radši nečetl, že mne také může klepnout, sděluji, že  se tak málem opravdu stalo. Ale i tak díky.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.