Wu Chan 1 rok…


Minulou sobotu to bylo přesně jeden  rok od okamžiku, kdy  svět poprvé a se vší vážností  slyšel o  koronaviru, dozvěděl se  o tom, že  existuje  nějaké  čínské město jménem Wu Chan,  s  cca  asi 11 miliony obyvatel a   vytřeštěnýma očima  nevěřícně  zíral  na  drastické scény  z tamních nemocnic. Na zcela přecpané  chodby,  kde  se hroutili a umírali  nakažení v přímém přenosu, přímo před  dnes  všudypřítomnými objektivy  kamer mobilních telefonů.

Tenkrát byl  náš  svět  ještě v pořádku.  Seděli  jsme v obývácích před  obrazovkami našich placatých televizorů / vyrobených v Číně/  nebo u monitorů počítačů /rovněž vyrobených v Číně/ či  u displayů mobilů /rovněž vyrobených v Číně/ a příjemně  se nechali takovým tím kontrolovaným, elegantním strachem mrazit na  zádech. Jako když  koukáme na  nějaký povedený  hollywoodský horor. O  němž víme, že  jde o totální fikci amerických  výrobců snů a že jaksi  ten příjemný strach ještě příjemněji skončí, jakmile  se objeví závěrečné titulky.

Wu Chanskou  pandemickou katastrofu nikdo tenkrát  ani náhodou neuměl docenit. Nejen žádný  z nás naprostých laiků na  druhém konci světa, ale  v podstatě  ani nikdo z odborníků.

Pokud  jde speciálně o nás  na Západě, troufnu si tvrdit,  že  dominovala  naše  „nadřazenost“ – no jo, zase ti blbí komuši,v blbý  Číně! Nic neumí,jen zavírat  lidi, kontrolovat je, cenzurovat je. Ale  aby  se postarali, aby  včas podchytili nemoc, neumírali  jim nakažení na ulicích, postarali se  o dostatek nemocnic, lékařů, akutních lůžek, prostou hygienu,  tak to prrrr! To ani náhodou – no prostě  blbí komouši! A  čínský k tomu!  Tohle se  u nás  na Západě, s naší  vyspělou demokracií, kdy si nikdo nedovolí nic  tutlat a zapírat, samozřejmými hygienickými návyky na výsost  demokraticky vyškoleného a  vzdělaného obyvatelstva,DOBROVOLNĚ  respektujícího nezbytná omezení, které navíc  ví, že naše  disponují  velmi robustním , každému dostupným moderním zdravotnictvím  a skvělo organizovaností krizových systémů,  TAK TOHLE  SE U NÁS V NAŠEM DEMOKRATICKÉM ZÁPADĚ  NEMUŽE NIKDY  STÁT!

Takhle  jsme  to prožívali před  tím rokem, kdy se  covidový  kolotoč roztočil v  tom nějakém  neznámém Wu Chanu…… Prostě jen  další  hodně  a hodně  povedený  horor! Tentokrát nikoli z hollywoodské,nýbrž  čínské produkce!  A  čekali  na  ty závěrečné titulky.  Jenže oni  se dodneška jaksi nedostavily!  Ba  právě naopak!

Náhle nás přikovaly  před obrazovky  zprávy  ze  severní Itálie! Pak najednou  první případy v  Česku. Následně první tvrdý  lockdown a pak … a pak… a  pak….

Ne,nehodlám dělat  kroniku ještě  toho necelého roku, kdy  nežijeme, nýbrž tak nějak živoříme ve stínu koronaviru. Především MY. NA TOM  VYSPĚLÉM ZÁPADĚ!  Kde  se nám přece nemůže  to, co jsme  sledovali z Wu Chanu nemohlo stát!

Jenže ono se  to stalo!  A  troufnu si  dnes  při ročním bilanci konstatovat, že nejen  stalo, ale  v  míře  daleko horší a větší než  tam v  Číně. Ukazujeme na Peking, že  selhal. Aniž bychom si snad  stínem připustili, že my jsme selhali neskonale  více!!!!

Impulzem k dnešnímu  článku  byla  výroční  reportáž  Barbory  Šámalové z WuChanu, kterou v pátečních  hlavních zprávách odvysílala  ČT.

S mimořádným důrazem všem dnešním čtenářům doporučuji shlédnout.  Věnujte  mu svých 132 sekund ze  svého života! K nalezení zde. Bez ohledu na  svoje názorové nastavení ohledně covidu, politický postoj k čínskému režimu nebo čemukoliv  jinému!

Jde totiž o to, vyloupnout  z té jednoroční wuchanské  bilance, kterou předkládá  Šámalová,  jádro, které bych označil za univerzální pravdy a zjištění. Které by nás, v  naší dnešní situaci, měly  mimořádně  zajímat!

Tím samozřejmě nemám na  mysli propagandistické bláboly, jež na  nás  Šámalová  valí. Hned  v několika  vlnách. V té  první, jak ti pitomí  hnusní čínští komouši, když se nemoc  objevila, utajovali pravý stav  věcí a  zle nakládali s  těmi, co  o tom chtěli informovat veřejnost. V  té druhé pak její  popis  toho, jak pekingský  režim nyní  tvrdě vyžaduje, aby nikdo nevzpomínal a  nepřipomínal temné chvíle  WuChanu a ty  drastické scény, nýbrž  aby  se objevovaly  jen nadšené zprávy, jak Wu Chan žije dnes, jak lidé  obdivují svůj stát, resp. jeho vedení, jak zatočil s koronou a jak   je jim prima a  skvěle se jim žije.

Tohle všechno v  těch 132sekundách  doopravdy  Šámalová prezentuje.  Jakby také ne!  V tomhle  ona  vidí  jádro té reportáže. A proto ji také ČT zařadila  do hlavních zpráv.  Já  z ní pro Kosu a pro vás  vybral  cosi úplně jiného. Co považuji za  daleko důležitější a  důvod k vážnému zamyšlení, co nutně  těžce otřese  celým naším Západem, až  si toho všimne nadkritické množství lidí na  tom našem vyspělém Západě!

Ale  než se k tomu dostanu, nemohu si odpustit, popasovat se  nejdříve  s tím co Šámalová a ČT  viděly ono jako hlavní sdělení  – tedy  tu stejně nekompromisní  jako kontraproduktivní restrikci minimálně  místních  čínských úřadů v  začátku tamní  pandemie, o níž  dnes  zejména  západní svět tvrdí, že  právě  tohle  rozhodlo o celosvětovém rozšíření  korony  do formátu  globální pandemie.

Nehodlám sebeméně popírat, že  postup minimálně místních  čínských úřadů byl  veskrze  špatný a  chybný. Odpovídal totalitním schématům  typu

-jen nepřipustit paniku soudruzi

-co by  tomu řekli soudruzi nahoře

-jen aby  mne osobně nepotrestali, že  jsem něco zanedbal, nezvládl, dovolil

Tohle, co my pamětníci tak dobře  známe  z husákovského  Československa /aktivních opravdu pamětníků toho gottwaldovského je  už  velmi  pomálu a pochybuji , že  chodí  číst Kosu/velmi dobře  známe. A  skutečně  to situaci  výrazně  zhoršilo.

Ale to ani náhodou není celá pravda!  Troufnu si tvrdit, že kdyby se ve  WuChanu místo korony  objevila  například  cholera nebo tyfus – prostě mimořádně nebezpečná nákaza už ZNÁMÉ  provenience, místní  úřady  by  reagovaly  zcela  jinak a nejspíš  velmi energicky a přiměřeně  vážnosti ohrožení. Takže  by  ho rychle  zvládly  a eliminovaly!  Jenže … jenže  koronavirus představoval zcela NOVOU  a NEZNÁMOU NEMOC!!!!

Zkuste  si sami sebe  představit jako místního gubernátora  v  WuChanua někdo na  vás vyrazí se  zprávou –  umírají nám lidi, šíří se nákaza a my nevíme, co to je  nebo s variantou – masivně  se nám tu šíří těžký  zápal plic, nebo…. těch variant  si můžeme vymyslet nepočítaně!   Co byste  s  tou informací asi tak dělali?  Hlásili nahoru a  do celého světa?

Co vlastně, když netušíte  podstatu problému?!

Prostě  WuChan, jeho úřady, obyvatelstvo,vedení, ale i vedení  celé Číny  se dostalo do role, kdy zcela  evidentně  narazilo na gigantický problém, aniž by  sebeméně / pokud  ten virus  nebyl Čínou vypuštěn zcela  vědomě  kvůli zničení Západu!,  což rozhodně  nevylučuji!!!/ tušilo jak ten problém vypadá!!!!! Žádné indicie, žádné fakta, ale  přesto potřeba okamžitě  jednat!!!! A informovat svět… O čem a jak?

Zkouším si představit, co by  asi v takové situaci předvedly  naše  liberálně  demokratické vlády…. Vlastně  – představovat si netřeba!  My už  to víme. Stačí se vrátit  nikoliv  o rok, nýbrž o 3/4 roku zpět a pak jet v  čase.

Ony  získaly  zcela jinou pozici. Ony  už sledovaly  Čínu, získávaly z celého světa  první a  následné  poznatky  a informace, zjistily jak lehce se  virus  globálně  šíří a…..a  trestuhodně  dlouho  nereagovaly  vůbec nebo zmatečně nebo rovnou zcela kriminálně!

Tím nereagováním mám na  mysli absenci na  okamžitou uzávěru  lidského transferu z Číny a  do Číny.  Tím zmatečným reagováním  ani ne polovičatá opatření, když už  virus  do Evropy  dorazil a  tím kriminálním jednáním vyslovené popírání nebezpečnosti koronaviru, jak předvedl třeba  Trump nebo doopravdy  kriminální  pokusy o tzv. promoření populace, viz  lhář  Johnson nebo holandský Rutte!!!

Co vlastně  s takovýhle  skore  vyčítáme  Číňanům?

Oni jednali pod  časovým tlakem, my nikoliv!

A to nemluvím o druhé, resp.  třetí vlně  pandemie, kterou právě  zažíváme a  nesmyslném rozvolnění které jí v létě  a  před Vánoci  předcházelo!!!!!

Chápu, že  Barbara  Šámalová takhle neuvažuje. Jednak to neumí a vedle toho i kdyby  ano – nemůže  si to dovolit – přišla  by o chleba.  Ale  informační mainstream jako celek  – nechci nyní bušit  do ČT, protože  to není ani zdaleka  jen její problém???!!! Ten už  by  takhle, nejméně z  části uvažovat rozhodně měl!!! Z mnoha  důvodů.

Zkrátka Čína sice  selhala,  ale nikoliv  výhradně proto, že  jde  o diktaturu,  nýbrž ještě  více  v počátcích proto, že  se musela popasovat s něčím obrovským a především – neznámým. Co se navíc objevilo ze dne  na den.

Náš  svět  dostal k dobru  dva měsíce  času na přípravu a  dávku prvních kritických informací s  čím jsme konfrontováni!

A  jsme u jádra  toho, proč  čtete  tento článek!

Získali jsme  čas  a informace!  A  jak jsme s tímhle  doslova zlatým darem naložili?  V podstatě jsme jej  spláchli do kanálu.

Pro ty, kteří si to video se Šámalovou pořád  ještě nepřehráli,  že jak nehodlají obětovat ani  těch 132 sekund jejich vzácného času, doporučuji,  aby  tedy shlédli alespoň  závěrečných  70 vteřin!!!:

Wu Chan dnes  žije NORMÁLNÍM  ŽIVOTEM!!!!  Po 76  dnech izolace, přísného oddělování  pacientů, jejich kontaktů  a plošného testování!

Tuhle  větu mám  za  obrovský eufemismus. Minulý  týden jsem totiž viděl jinou reportáž od Šámalové, kterou bohužel nemohu najít, kde konstatuje, že  někde  se objevilo nově  asi 45 nových případů covidu  a že kvůli tomu  čínské úřady okamžitě  uzavřely do karantény  1,5 MILIONU obyvatel. Opakuji 1 500 000 kvůli 45 novým případům!!!

To víte, blbí čínští komuši!!!! Říkáte???

Hm….  Ale ona ve stejné reportáži  říká také, že  zbytek Číny  žije naprosto normálním životem. Jako si to v  té, kterou jsem nalinkoval pochvalují  wuchanští obyvatelé. …. Že  oni také žijí normálně, užívají si to a že  zdraví má přece absolutní přednost!

Znovu  dám ta  čísla  – kvůli 45 nakaženým je v karanténě  typu, jež si neumíme  představit 1,5 milionu lidí. Aby ostatních 1,5 MILIARDY  – 1 500 000 000 mohlo ŽÍT NORMÁLNĚ! Za mne naprosto logická rovnice! Na Západě  nepředstavitelná. Ovšem  funkční.

Bez omezení, lockdownů, chodili a chodí dnes  ve  WuChanu do práce, jejich firmy prosperovaly a ekonomicky  se nehroutily, děti normálně  navštěvovaly  školy, mohlo se  cestovat,  provozovat sport a kulturu a vůbec  všechno, co umožňuje  běžný  život, respektive  ho běžnýma  normálním dělá!!!! Co oproti tomu má náš  úžasný Západ? Co nabízí  svým občanům oproti Wu Chanu současnosti?

Opakuji slova  Šámalové  – těžce zasažený  Wu Chan s počtem obyvatel jako ČR se stal normálním po 76 dnech tvrdé karantény. Tedy po +2 měsících.

V ČR se první nakažený objevil 3.března 2020 – před  328 dny. Tedy  před  4x  delší dobou než  trvala wuchanská  uzávěra. Od té doby jsme  v třetím lockdownu, třetí covidové vlně, s rizikem zhroucení  zdravotního a  dalších systémů. Hospodářství sotva mele, celé sektory  jsou zlikvidovány, žáci a studenti už skoro rok nechodí řádně  do škol, HDP masivně klesá, naopak zadlužení veřejných rozpočtů rapidně  stoupá. Čísla nakažených denně  jsou  o čtyři řády  vyšší  než  než v Číně. Její HDP vzrostlo.

Po debaklu s dodávkami očkovacích látek od Pfizeru a  Astry Zenecy je  v  troskách celoevropská koncepce  očkovacího boje  s koronou. Přicházejí další a nebezpečnější mutace  onen nedostižný Západ  stojí s prázdnýma  rukama!

Jeho covidová  čísla ve  srovnání s  těmi čínskými vypadají  jak z panoptika  hrůzy!  Zatímco Čína  má pandemii opravdu pod kontrolou, minimálně zatím  my  nevíme kudy  kam!  To není žádná propaganda, to je  holá skutečnost. Každý  začíná hrát sám na sebe. Vrátím se na skok k AstřeZenece. Ta  Evropské Unii a  jejím členům, že  dodá  jen naprostý zlomek ze sjednaných  dodávek, protože má problémy s  výrobou /ponechám teď  zcela stranou těžce nespolehlivá čísla o skutečné účinnosti  její vakciny/.  V Bruselu a Berlíně  to vzali na vědomí s obrovským rozhořčením, protože se ukázalo, že  zatímco země  EU budou kráceny  asi na  20% sjednaného množství, tak Británii Astra Zeneca  nehodlá  obrat ani o jednu jedinou  ampulku – transatlantická  a britskoevropská pobrexitová solidarita  v praxi!

Ale nechme  rekriminací – ty nejsou dnes podstatné. Jde o něco zcela jiného!

My ukazujeme  na Čínu a její režim. Dštíme  síru a oheň.  Ačkoliv, když  dojde na  katastrofu s desítkami na  dnes už stovkami tisíc zmařených životů a  nepředstavitelné ekonomické a finanční ztráty, s tím jejím režimem zoufale, tragicky  a fatálně prohráváme!

Blbý, zlotřilý, násilnický, ursurpátorský čínský komouš  nás  válcuje dříve zcela nepředstavitelným způsobem a v každém ohledu!!!! Tohle je holý fakt! S obrovskými důsledky pro naši budoucnost.

Proč?

Protože, což nepíši zdaleka  ani poprvé, ani naposled – má organizovanou společnost!

Kde povinnost  vůči  celku je nadřazena osobnímu zájmu!

Naopak povinnost  vůči celku je  chápána  jako služba  sobě.

Tohle  pomohlo Číně  zvládnout pandemii ve  Wuchanu zvládnout v 76 dnech. A nedovolit  rozšíření  do celého státu.

Ani si nezkouším představit, co by se dělo, kdyby  čínské vedení postupovalo stejně-  v  lepším případě  chaoticky a  tom horším zcela populisticky a tedy neodpovědně,  jako západní vlády.  V komunitě 1,5 miliardy lidí, s  daleko větším počtem obyvatel na 1 km2  v těch nejhustěji zabydlených regionech než je u nás  na Západě.

Soudím, že  v takovém pádě  by  ČLR  překonala hravě počty nakažených, těžce nakažených a zemřelých  na  100 000 obyvatel  které známe  ze  Spojených států a  bohužel dnes  z celosvětové  covidové jedové chýše best in covid  jménem Česká republika! Otázkou je  jen- jak moc? Nezkouším si to představit, protože  hned vzápětí bych se  musel stresovat  tím, jaký dopad by  stamiliony  nakažených  Číňanů covidem představovaly asi tak  pro celou planetu.  A věřte, že  o  obrovské.

Nepochybně  na tomto místě  přijde kritická námitka, že diktatura se nemusí ohlížet na  mínění lidí, jejich zájmy  a že není vystavena  testu voleb.

Souhlasím.

Zkusme si však představit triviální situaci – v nějakém bytě v nejvyšším patře   velkého obytného domu s desítkami  nebo lépe  stovkami bytů začne  hořet. A přijedou hasiči. Co nastane? Jsou nataženy  hadice, z objektu evakuováni lidé a  přívaly  vody kropí  hořící byt,aby  ho uhasily  a neshořel celý  dům. Nikdo s tím nemá problém.   Jakkoliv je jasné, že  voda  protoče  celým barákem a promáčí nejméně  všechny  byty  pod  tím hořícím. Prostě  všichni vezmou na vědomí, že  v bytostné krizi to tak být musí. Že i ti,   u nichž nehoří, utrpí značné ztráty. Normálka.

Covid je  srovnatelný s požárem.Vlastně nebezpečnější. Protože při něm garantovaně  umírají  ve  velkém lidé. Zejména  ti z nejstarších věkových kategorií.  Přesto se západní veřejnost  chová zcela jinak. Omezuje se jen na plané diskuze, kecání a  sabotáž  hašení. A  říká tomu demokracie.  Když už  nějací hasiči vůbec  dorazí, tak jim brání rozvinout  hadice, zavírají vodu, hadice  rozřezávají, brání hasit, fyzicky útočí na hasiče a někteří požadují, aby  je někdo okamžitě  zrušil. Proč?

No protože  covid  je přece  u famílie  v nejvyšším patře pod  střechou!  A hašení  způsobí, že  jim voda  protoče  do obýváku a zničí koberec a vůbec museli momentálně opustit  domov a jsou na studeném povětří.A přitom u nich  nehoří……

Západ  je  s covidem v  debalkozní situaci. Není schopen pandemii potlačit, když to napíši nepřiměřeně eufemisticky  – polovičatými opatřeními. Na  wuchanský režim si ani nedovolí  pomyslet.

Obyvatelstvo z  valné části se  také nehodlá omezovat.Má přece, na  rozdíl od Číňanů – lidská práva! Ale  žádné /lidské/ povinnosti!!!!

Řada  podnikatelů i normálních lidí demonstrativně  nedodržuje  žádná omezení, vyhlášená  vládou. Že to znamená  přicházející rozklad  státu a  anarchii?  A koho to zajímá????

A  proč  je tohle všechno možné?!

Právě proto, čím lynčujeme  Čínu  – protože  u nás  přece dbáme  a máme demokratické volby!!!!

X krát Kosa psala  o  tom, jak nám Babiš, v zájmu svých volebních výsledků opakovaně zavařil a  ještě zavaří.  Není sám. Polsko, Slovensko, ale především Spojené státy, abych nepral jen českého premiera, si prodělaly a prodělávají totéž. Kdo chce  vládnout, musí vyhovět  náladám voličům, bez ohledu na  to jak smyslné nebo nesmyslné jsou!

Čína, a já dodávám, že  v jejím případě ani celý svět, si nic takového  nemůže  dovolit. Jakýkoliv  náznak vnitřního rozvratu  by způsobil nepředstavitelné společenské otřesy nejen v říši  Středu, ale po celé planetě!  Víme, jak vypadá rozpadlý stát a co to s sebou všechno pro zbytek světa nese na příkladu Libye nebo Iráku. Může  si někdo, s normálním rozumem, přát  totéž  v zemi, kde žije  každý 5tý obyvatel zeměkoule????

Takže jak silná a  především relevantní  tahle námitka  vůči  čínskému vedení  je? Chcete  celosvětový chaos?

Ještě se musím vypořáat s covidignory, covidpopírači a  především militantními zastánci osobních práv.

Pamatujete, jak na jaře vláda uzavřela pro tuzemce  hranice  a  zakázala  cestování do ciziny a od  pendlerů vyžadovala  jeden koronatest za  týden? A co se následně strhlo?

Pendleři si založili nějaký svaz, psali petice, demonstrovali, protestovali vyhrožovali  vším  možným.

„Cestovatelé“  také a vedle  toho okamžitě  zažalovali stát, že  jim upírá jejich  základní lidské právo na  cestování.  Stát  couvl. Bylo přece před volbami a soud by jim  stejně  dal zapravdu.  A dnes?

Německo stanovilo, že  pendleři /Bavorsko/ musí mít  povinně nový   test    každých 48 hodin! A  šmytec!  A  pendleři a  jejich asociace?  Jsou  naprosto neviditelní?  Kde jsou dnes? Budou protestovat v Německu, budou se tam soudit?

Němci, vlastně  celá EU, včera označili Česko za mimořádně  rizikovou zemi. Některé státy  pustí na své území našince jen zcela  výjimečně, ve  zvláště  důležitých a naléhavých případech.  Vždycky  však jen ty, co mají čerstvý negativní covidtest a stejně  i s ním je pošlou následně  na 14 dnů do karantény. Debaty nejsou připuštěny.

Tu praxi s  testem a karanténou ovšem vůči „cestovatelům“ z ČR    praktikují od včerejška  všechny  země  EU!!!! Opět se ptám, budou se nesmiřitelní obhájci svého nezadatelného práva  cestovat, nyní soudit s EU a  členskými státy? Už se těším!!!  Náhle o nich není slyšet!!! Ačkoliv je tu přece  Evropský soud pro lidská práva!  Směle  do toho cestovatelé – chrabří junáci! Jenže  v cizině  nevolíte, že? Takže  smolík pacholík?

Vraťme  se k tomu, co říká Šámalová v té televizní reportáži od  času 1:02min!  WuChan dnes  žije normálním životem! Po 76 dnech  nesmírně  tvrdé karantény, kterou my  bychom označili za koncentrák.Celá  Čína je v normálu. Protože je kdykoliv připravena stejně  drsně  izolovat jakékoliv  další ohnisko!

76 dní a  normální život. My si o něm po 328 dnech koronavirového temna můžeme nechat jen zdát!!!!

Podporuji  uzávěry  hospod a  dalších zařízení. Jestliže se  potlačením korony má opravdu něco stát,  nezbývá nic jiného. Na  druhé  straně  želím a  chápu  všechny hospodské hoteliery, vlekaře, majitele cestovek, umělce, tlumočníky, průvodce a  vůbec  všechny  které korona  ekonomicky  doslova ruinuje.Mají svoje provozy  zavřené už téměř jeden rok, s malými přestávkami a  co to přineslo? Potlačili jsme pandemii jako ve  WuChanu A  ŽIJEM NORMÁLNÍ ŽIVOT??!!! A přál bych jim jiný osud.  Neexistuje reálná naděje, že se ho dočkají!  Sázka  na řešení přes očkování selhala! Minimálně pro dohledný  horizont. K  opravdu  účinným omezením jsme nikdy  nebyli ochotni a  tím méně skoro po roce  různých  pseudoopatření, které stály jen peníze  a důvěru veřejnosti. Která  už  ztrácí jakoukoliv  trpělivost. Ačkoliv si právě ona  tu neúčinnost  od svých politiků, pod hrozbou prohry  ve  volbách, vynucuje!

Rajtujeme  na  demokracii, zejména  té liberálních jako na svátosti všech svátostí…. Ptám se  – PROČ? Co nám to ohledně koronakrize  přineslo? Jak se osvědčila v nečekané a hluboké krizi?  Oproti Číně a jejímu postupu?

Číňané vsadili na staré osvědčené recepty  z dob morových epidemií. Nikoliv na iluzi brzkého očkování. Jejich konavirová  čísla  a rozdíly  v ekonomických výsledcích oproti nám ukazují, kdo volil správně.Oni totiž vedle  té přísné restrikce na očkování pracují také!

Nepochybně  zastánci posvátné liberální ne/demokracie si budou  mlít pořád svou. Ani já bych v  Číně nechtěl žít. Ale  když vidím čísla?

Musím se zeptat – kdybyste  viděli před rokem do budoucnosti. A zjistili, že  Západ po 328 dnech koronapandemie  je na tom tak, jak na  tom je  a  WuChan po 76 dnech tvrdé spíše vězeňské karanteny  žije normálním životem, co byste zvolili????

Odpovězte  si poctivě! 76 dní tvrdého  kriminálu a pak konec nebo „fešácký“ kriminál bez konce?

Jak dlouho asi tak bude trvat, než  si tuhle otázku v západním světě  položí a na ní odpoví nadkritická množina  obyvatel?

Jaké  šance má Západ  na obhájení svého postavení v globálním souboji s Čínou. Ne  ve  slunečných,nýbrž  v krizových časech a  s takovouhle  umaštěnou filozofií  – jen proboha  aby  to nebolelo ?

Jak dlouho se může udržet bezbřehý sobecký individualismus  ve  světě  stále  častějších katastrof?

Co si to vlastně nalháváme?

Jen se  ptám. Přesně jeden rok po vypuknutí epidemie  ve WuChanu. Nikomu nevnucuji žádný názor.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.