Feynmanovi hlupáci


napsal  Leo K.

Nikdo nepochybuje, že vypíše-li se výběrové řízení na dostavbu Dukovan a bude k němu připuštěn i Rosatom, je o vítězi předem rozhodnuto. Tedy za předpokladu, vyhodnotí-li se nabídky všech uchazečů z technického, technicko-bezpečnostního, obchodního a ekonomického hlediska. Je totiž pravděpodobné, že rozhodovat bude nejen cena, ale také to, že nabízené řešení VVER 1200 geneticky vychází z toho, co tu ČEZ v případě Temelína 20 let a v případě Dukovan už dokonce 36 let úspěšně provozuje. To nebývale zjednodušuje školení obsluh nehledě na skutečnost, že Rosatom je u řady tuzemských, firem vyrábějících příslušenství zapsán jako spolehlivý spolupracující partner. Tomu mohou konkurovat nabídky od francouzské EDF nebo kanadsko-americké Westinghouse či od jihokorejského KEPCO jenom velmi obtížně.

Tyto úvahy jsou natolik zjevné, že křečovitá snaha „nepřihrát kšeft“ nikomu mimo euro-atlantické spojenectví vyhlíží cosi jako hledání „Deus ex machina.“ Jako spásné lano poslední záchrany se objevil vágní pojem bezpečnost. Osvědčil se v souboji amerických technologických společností s čínskou firmou Huawei, která vede tabulku firemních patentů. Překonala tak Spojené státy, které si pozici jedničky držely od založení globálního systému patentů před více než 40 lety.

Problém je v definici jimi používaného termínu „bezpečnost.“ Nejde totiž o žádnou konkrétní hrozbu, ale o politický – lépe řečeno – geopolitický a velmi virtuální nástroj,hodící se na úplně  všechno a dokonce tak, abyste  nemuseli nikomu nic  vysvětlovat.Vše, co se  týká bezpečnosti je přece  taj dův mob a  s tím nelze  běžné smrtelníky  seznamovat!

Stačí se podívat na proces přebírání stavby, přebírání díla, který podobné úvahy vylučuje. Zvlášť, když jde o jadernou elektrárnu. Navíc o typ, který funguje na palivo různých výrobců.

Stojí za to se podívat, jak se k pseudoproblému Dukovan postavili někteří politici. Co uhodí do očí na první pohled je politické pokrytectví příznivců ruského řešení. Sice vědí, že jako volení sluhové lidu by měli podporovat nejlepší řešení, ale z obavy o svůj politický osud, z obavy že by se také mohli živit tak jako převážná část populace, se snaží hrát betla a popřít vlastní soudnost.. .

Vyloženě směšně k problematice přistoupil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Svým vyjádřením dal vzpomenout na Lýdského krále Kroisa známého svým dotazem delfské věštírně, zda má zahájit válku se svým soupeřem, perským králem Kýrem II. Odpověď: „Překročíš-li řeku Halys, zničíš velkou říši,“ ho přiměla k útoku na perské pozice, ale bitva u Pterie v Kappadokii rozhodla, že Kroisos zničil svou vlastní říši. Tak nyní Petříček se svým prohlášením zdatně konkurujícím mytickým Delfám:

Krok, který ministerstvo zvolilo, ohrožuje naši zemi a v konečném důsledku povede k tomu, že se z jaderné energetiky stane politické téma. Tohle není cesta jak pomoci projektu Dukovany 5, tohle je způsob jak zabít jadernou energetiku v ČR.“

Společnost zhýčkaná desetiletími blahobytu a svobody, odvyklá povinnosti a skromnosti a často i nejjednoduššímu logickému myšlení, vyplodila nové pomatence. Když nevědí kudy kam, odvolají se na tajné služby. A tak se odpůrci se svojí rusofóbní tendencí netají. Už první pohled odhaluje fanaticky vytřeštěnými očima toho nejzapřísahlejšího odpůrce, senátora Pavla Fischera (kandidáta na prezidenta) jak říká:

Šest bezpečnostních institucí České republiky, které si platíme z daní, označilo v jednom dokumentu jako rizikové Rusko i Čínu. Zajímalo by mě, zda má pan Havlíček nějakou svou bezpečnostní expertizu a s kým se o tom radí. Za největší ohrožení bych považoval, pokud by kontrolu bezpečnosti měli provádět lidé ve společnosti ČEZ. Takové experty ČEZ na rozdíl od státu nemá. Pan Havlíček dříve argumentoval, že Rusko je menší hrozba než Čína… Rusko je ve veřejné části výročních zpráv BIS už přes deset let jmenováno jako hrozba pro Česko, a to i v souvislosti s energetikou. Jeho přizvání může ohrozit národní bezpečnost, což bezpečnostní instituce jasně říkají. A pan vicepremiér to teď chce učinit. Když někomu pošlete pět tisíc stran textů, říkáte mu, že si může začít studovat plány vašeho domu. To je zavazující.
Pokud by Rusko reaktor následně skutečně budovalo, byl by to smluvní vztah ne na dvacet let, ale třeba na šedesát let, musíme přičíst životnost reaktoru. Uzavřeli bychom ho se zemí, která se přestává chovat předvídatelně a na niž není možné se spolehnout…

A přizvukuje mu Jan Bartošek (za KDU ČSL):

Kdo škodí Česku, je ministr Havlíček, o tom, že Čína a Rusko jsou bezpečnostní problém, se tu mluví několik let…

Bylo by chybou tvrdit, že na těch dvou visí tendr na dostavbu Dukovan. Podstatné je v tom to, že používají ideologická hesla tam, kde je hájemství rozumu. Ale poslouchat je, to je jako říct, že v rámci úsporných opatření jsme zhasli světlo na konci tunelu.

Připomíná mi to příhodu, která je připsaná Richardu P. Feynmanovi (jeden z deseti největších fyziků všech dob), kdy se dostal jako význačný vědec na konferenci, která se zabývala „etikou rovnosti při vzdělávání.“Jeho hodnocení zachycené v knížce „To nemyslíte vážně pane Feynmane!“

Na té konferenci byla spousta hlupáků – nafoukaných hlupáků – a nafoukaní hlupáci mi jdou šíleně na nervy. Proti obyčejným hlupákům nic nemám; můžete s nimi mluvit a snažit se jim pomáhat. Ale domýšliví hlupáci, kteří svou hloupost dovedně zakrývají všemožným šarlatánstvím, aby na lidi udělali dojem, jací jsou úžasní – TY NEMOHU VYSTÁT! Obyčejný hlupák není podvodník; proti počestnému hlupákovi nic nemám. Ale nečestný hlupák je příšerný! A to mě potkalo na téhle konferenci: hromada nafoukaných hlupáků. Hrozně mě to rozčililo, a protože se nehodlám nechat takhle rozčilit znova, víckrát už se nezúčastním mezioborových konferencí…

Proč si to dovoluju srovnat – proti přítomnosti Rosatomu v tendru na Dukovany jsou lidé, kteří nevědí vůbec nic o jaderné energetice, dokonce ani o energetice a vydávají svoje osobní nastavení za přání svých voličů. To už není hloupost nad kterou se rozčiloval Feynman, to už je zločin srovnatelný s postoji Crhy, Krychtálka, Křemena, Moravce, Vajtauera a dalších protektorátních kariéristů, kteří prošli přechodem od Masarykova realismu k příklonu

nových myšlenek (myšlen nacionální socialismus) a nového postoje našeho národa k evropské revoluci. Tedy od rozumu k (nacistické) ideologii.

Království lhářství není tam, kde se lže, ale kde se lhářství akceptuje, řekl už Karel Čapek. Nechme Senát senátem, všichni víme proč byl vytvořen. V době dělení Československa na dva samostatné státy najednou jedna vláda přebývala (Česká národní rada, Slovenská národní rada a Federální vláda). To byl skutečný důvod vzniku senátu i když se oficiálně opentlil potřebou „demokratické kontroly.“ Od té doby milí senátoři nevynechají jeden důvod, aby dokázali, že demokratičtější je škrabat se levou rukou za pravým uchem, než totéž provádět rukou pravou. Tak je to i s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany. Že jsou jejich námitky naprosto mimo, dokazuje dvacetileté bezproblémové fungování jaderné elektrárny Temelín, kde z podobných důvodů byla zkombinována ruská technologie s americkým systémem řízení. Na webu jsem před časem našel řádky, které jsem si zkopíroval aniž bych si poznamenal autora. Proto se mu omlouvám, ale považuji je za tak zásadní, že je zde zveřejním:

Možná, že by americké zpravodajské služby, kterých je myslím šestnáct a které se podílejí na řízení českých zpravodajských služeb, mohly sdělit, prostřednictvím např. BIS, co by se stalo, kdyby v tendru vyhráli např. Číňané, tedy čínská firma. Zda by nastalo nějaké obludárium či Avatar anebo výbuch islandské sopky? Prostě smysl mně uniká. Tedy, ten věcný smysl. Chápu, že Američané se chtějí zbavit nevítané konkurence, která má větší zkušenosti nežli Westinghause anebo Francouzi a tudíž pracuje s pravděpodobně nižšími náklady. Pokud někdo postaví investici za méně peněz, bude to nás všechny stát méně peněz a ceny elektrické energie za nějakých dvacet let. až (bude dostavba dokončena) budou nižší nežli by byly v případě, že investici budou zajišťovat firmy s podstatně menšími zkušenostmi.

Politolog Oskar Krejčí říká: Reálná bezpečnost je dána vzájemnou závislostí, ne převahou jedné strany nad druhou.

Já dodávám: Rusko potřebuje Evropu (už od doby Petra Velikého) a Evropa potřebuje Rusko, kvůli trhu, kvůli rozloze, kvůli surovinám. Ten nebo ti, co se snaží tuto vzájemnou potřebu narušit, jsou těmi, kteří eskalují světové napětí směrem ke konfliktu a také těmi, kteří tlačí Rusko k Číně.

A Feynmanovi „domýšliví hlupáci“ je jenom jejich velmi diplomatické označení.

Příspěvek byl publikován v rubrice Země Lea K. se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.