Otázky kolem Vrbětic IX.


Dodatek hned  na úvod:

Předpokládám, že většina  z  vás očekávala, že dneska okomentuji včerejší nové události kolem Vrbětic  a a zejména  Hamáčka. U Vrbětic  především to, že brigádníci ausgerechnet na den exploze  dostali nečekaně  od  majitelů volno, takové šťastné náhody  se přece  stávají  obecně a  všude nejméně 2x za týden, že?  Dále  vyjádření šéfa  tajné služby  Šimandla, že Hamáček na  té tajemné a vlastizrádné schůzce sice mluvil o dovozu Sputniků, ale  nikdy o nějakém vlastizrádném handlu.   A totéž potvrdil i pardubický Hejtman Netolický,  jenž hovořil s Hamáčkem ten den dopoledne a  z kterého učinil Seznam.cz  včera  ráno své trumfové eso proti Hamáčkovi. On toho Netolický  řekl ještě  trochu více. Tedy nikoliv Kroupovi, ale o Kroupovi.  Tohle  plus  cosi dalšího bych velmi rád  okamžitě  zpracoval a poslal na dnešní sklo. Jenže  to nestíhám.  Včera večer a odpoledne   mi čas vzala Trikolora a  příprava  na ni. Takže bohužel  to zpracuji s denním zpožděním, což  znamená, že  už  budu ohlodávat jen kosti, protože  to o 24hodin dříve  ohryžou jiní. Nedá se nic  dělat. Přijměte  vlkovu pokornou omluvu. Člověk může jen to, co zmůže! Takže  si dáme původně připravený  text na  dnešek. Ačkoli  bych  radši aktuální dění.    

Pokud nyní  právě otráveně  zavíráte  Kosu   s  temným mručení typu  -ježkovy  voči, už  zase  Vrbětice!!!!  a už   hledáte, kam byste se  na internetu podívali honem jinam, vůbec  se  nedivím! Já už to s nimi mám stejně. Ale  vzhledem  k dopadu  který  tahle  kauza na Českou republiku má a  dlouhé roky mít bude, soudím, že je  v zájmu všech jejích občanů a zejména  těch, jenž  hodlají alespoň trochu  kontrolovat  politikáře, což pokládám  za nutnou  už  ani ne předběžnou opatrnost, nýbrž    akutní sebeobranu, kdy je nutností mít  co nejúplnější  informační dossier, který  se  relavantně informačně Vrbětic dotýká. Alespoň já to tak vidím. A  chci mít  co nejkvalitnější archiv. Už proto, aby se dalo kam sáhnout, když  oficiální oblbování přeroste  únosnou míru!     I dneska  dodám  autentická vyjádření z doby  těsně po výbuších. Obsahují mimořádně cenné zajímavé informace, o nich  ti správní  ani nepípnou!  Jako by neexistovaly nebo se nad nimi zavřela  voda.Nehodí se do jediné správné pravdy a připuštěné verze!

Nevadí. Právě  od  toho je tady Kosa:

Ale než  začnu na  ostro z dnešním dílem,  musím si nasypat popel  na  hlavu!  A  to věru pořádně!  Mám proč.

V úterý 4.5.   Kosa vydala Otázky kolem Vrbětic VII.

Díl, který  se poměřil s poslancem Růžičkou  doporučenou četbou z Respektru, jež prý je  nejblíže  pravdě, opírající se  o přísně tajné důkazy, jež  český občan nesmí  seznat, protože….. Za ty  tři tečky  dosaďte, co vám libo. Mně  nyní nejčastěji, že….  Ale  to je moje  věc  a nehodlám nikoho ovlivňovat. Jistě  si vzpomenete , že leitmotivem  zmíněného dílu Vrbětic představovaly  citace  ze  tří článků  webu Investigace.cz  popisující  jak se  české a slovenské zbraně  a munice  ilegálně a poloilegálně  dostávaly  na Střední východ   a  to v množství rozhodně nikoliv  malém, k různým odnožím Islámského státu.      Často s  ingerencí USA. Tenhle  zdroj nelze  zpochybnit. Má  investigativní novinářskou cenu od  EU   a také amerického  Pulitzera.  Za  totéž. Dost možná  právě za  zmíněnou serii  článků o pašování  těch zbraní a  munice  islamistům.

Začíná to se mnou jít  z kopce. Cizí  zdroj, jakkoliv  oceněný,  je  sice prima, ale lepší  je vždycky  sáhnout  po precizním, respektive  daleko důkladnějším materiálu už dávno a dávno  opublikovaném na Kose, jenž popisoval tutéž problematiku!  Jen daleko důkladněji a přesněji! Viz  

Diplomatická letadla a jejich náklad….

z 19.července 2017!!! Doložený dokonce  fotodokumentací Z TUZEMSKÝCH  letišť. 

Pulitzer  Kosu zjevně míjí. Proč by ne, když já sám na to zapomněl a byl upomenut. Dnes je  zřejmé,  jak skvělou a nadčasovou  práci tehdy  jeden z kolegů pro Kosu vykonal. Tímto se omlouvám v první řadě  jemu!!! A pak hned  vám.

Nyní je nejvyšší    čas. připomenout  další,  v roce 2014 aktuální informace ohledně  vrbětických výbuchů. Ovšem dnes nejspíše ještě  aktuálnějších.

Jistě  si vzpomenete, že mám obrovský problém s vyjádřením Hamáčka a spol. že  existuje jen jedna  vyšetřující  verze.  Není vůbec  problém vymyslet  reálné další. Já  jich onehdá  z voleje  nadefinoval sedm. A  soudím, že  dokud  se  nad slunce  jasněji plně neprokáže  jedna, je  nezbytné šetřit  buď  všechny  nebo nejméně  některé. Mezi takové  určitě  patří  špatná  manipulace, možnost zanedbání elementárních povinností – viz prokázané  skladování  dělostřelecké munice  vedle množství leteckých pum  s  náplní z bílého fosforu,  zcela  zjevné  primární zahoření objektu a až potom  detonace skladu  č. 16.

K tomu hlášky, že první  exploze představovala  selhání  sabotážního plánu  ruských záškodníků, zatímco plánovaný průběh  reprezentoval až  druhý  výbuch  ve  skladu  č.12 o SEDM!!!! týdnů později…..  

Nikoho netrápí,  že  Rambové  z GRU  jaksi nesmyslně  instalovali  dva  různé  nástražné  systémy -jeden zápalný, druhý detonační… Protože kdyby  ano, pak  se  celá jediná správná  hypotéza  okamžitě  zhroutí. 

Neodborná  manipulace je  vyloučena, ba zakázána, stejně  jako exemplární porušení  těch nejzákladnějších předpisů o odděleném uložení  různých typů munice,střeliva a  výbušnin. A už nikdo,na  rozdíl od  výbuchu  muničního lágru  policejních  pyrotechniků  v Bílině , v roce 2020neřeší  samovznícení!  To prý  v žádném případě nemohlo nastat!  Vážně?  V Bílině  se to prokazatelně  stalo!!!! U policejní pyrotechnické jednotky! Ale ve Vrběticích NIKDY!!

Jeden ze  čtenářů mne upozornila já mu vyjadřuji tímto velké poděkování, na  článek, vydaný na Parlamentní listech  19.12.2014 . Tedy  těsně po druhém výbuchu, kdy  události  ještě  neztratily  čerstvost.

Šokující svědectví muže, který zná detaily o munici i pravděpodobnou příčinu prvního z výbuchů na Zlínsku

Hlavní téma představuje  otázka, zda  ve Vrběticích se skladovaly  a delaborovaly  strategické  rakety středního doletu SS20.  Tohle  si přečtěte  sami.  Ale mne zaujala  jiná  záležitost – úvahy osloveného speciálního znalce v oboru vojenská  munice, který popisuje  nebezpečí spojená  s  dlouhodobě uloženou vojenskou municí, tedy vysloveně  případ  Vrbětic a firmy IMEX! Pro účely  dnešního textu vyjímám a  vám si dovolím předložit následující pasáž:

ParlamentníListy ale získaly svědectví odborníka přes výrobu munice; v tomto odvětví je dokonce držitelem několika licencí na jejich výrobu a poblíž zmiňovaných skladů navíc i bydlí.

……..

…….

Prý možností, jak k výbuchu ve skladu č. 16 došlo, bylo víc.

Ve staré munici působí vnitřní teplo

„Když je ta munice stará – a dá se s jistotou říci, že v těch skladech ve Vrběticích byla převážně munice stará víc jak dvacet let – tak je ve své podstatě vyschlá. Když je ale vyschlá, tak se velice rychle dostane  na základě nárazu do nestabilního stavu a aniž vybuchne, tak dohořívá. Pokud je v teple, tak to bouchá hned, a pokud není v teple, tak tam působí vnitřní teplo, protože to je chemická sloučenina, která může teplo sama nějakým nárazem vybudit,“ vysvětlil odborník s tím, že právě v tomto momentu to pak může vybuchnout velkým třeskem. Aby ale nedošlo k této obrovské a nezadržitelné explozi, tak se musí munice v tu chvíli dobře ochladit.

Navíc, když se jakákoliv munice vyrobí, tak má vždy prý i nějakou délku životnosti, která se u každé konkrétní zbraně uvádí vždy, ovšem po této době se z ní stane „tormentační munice“ a proto se musí rychle delaborovat, tedy demontovat a likvidovat.

„Jak jsem již uvedl, životnost speciální munice bývá zhruba dvacet let. Za tu dobu se ale z munice v hermetickém uzavření stává brizantní munice, prostě vyschnutím a stářím se dostane na úroveň tormentačního tlaku, tzn. na úroveň tzv. ´přebití prachu v kanonu´, což pak může zničit i hlaveň. Právě proto se musí munice po určité době rozdělat. Na to ale musí být speciální prostory a speciálně školení lidé, kteří s tím umí zacházet a ne nějací študáci, co v těch skladech, než to bouchlo, prý byli,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz odborník s tím, že na delaboraci byli v původní muničce, tedy ve Vlárské zbrojovce, přísné postupy a předpisy a vše dělaly týmy školených lidí.

„Nejlepší způsob rozdělání je, že to necháte vylítnout do vzduchu…,“ naznačil dále možnost, proč to ve Vrběticích bouchlo. Podle něj je ale zcela běžná praxe ta, že se munice rychle rozprodá do zahraničí, což pak vysvětluje i fakt, proč mnozí svědci vypovídají, že se v objektech zcela běžně vyskytovali „podivní“ lidé, kterým se prý mohla dostat do rukou nejen munice z původní Vlárské zbrojovky, ale možná i know how na výrobu bomb a také třeba mnoho tun kyanidu, který se prý při výrobě munice běžně používá.

„Kšeftovat a rozprodávat do zahraničí, to je vskutku nejlepší způsob likvidace munice,“ přitakal nakonec v dlouhé zpovědi odborník, o němž pouze prozradíme, že měl vztah ke zmiňovaným Vlárským strojírnám a proto lze brát jeho informace za hodnověrné.

„Ty sklady podle mne nebyly připraveny konstrukčně na to, co se tam zřejmě dělalo. Hlavně byly mnohonásobně přetížené,“ dodal.

Tolik bezprostřední reakce  znalce hned  po explozích. Ale  nám je předkládána  jediná přípustná varianta!  Protože se  to hodí! 

Jak dlouho je uložená munice  v řádném stavu? 20let tvrdí onen odborník. Pak nastává obrovský problém se  stárnutím náplní a možnost  havárie pokud… Pokud se neprovede  delaborace. Nebo ta  stará  muniční zátěž tak nějak  sama  od sebe nezačnekvůli stáří hořet  a když tamje ještě nějaká další výbušnina  tak….

Jistě   vám, v té souvislosti přijde  hodně  zvláštní,že ve  stejném článku  stojí i tohle:

„Firma Imex Group nikdy delaborace vojenské munice nedělala. Byl tam sice (v jejich skladech) uskladněn vojenský materiál, ale žádná likvidace tohoto materiálu se tam neprováděla. Jsou tam v tom areálu přece další firmy, které skladují vojenský materiál,“ poznamenal na informace získané ParlamentnímiListy.cz právník Imexu Radek Ondruš.

Tak jak tam asi tu starou  munici rozebírali ti superškolení lidéa dokonce  vnějakých superspeciálních prostorech? Když  to byl obyčejný muničák a  my  čerstvěvíme, že BRIGÁDNÍCI dostali na den výbuchu volno?????

Lze namítnout,  že  to, co  Imex  skladoval v budovách  č.16 a  č.12  nemuselo dosáhnout kritického stáří. To je pravda. Z otevřených zdrojů nelze  zjistit  pravý  stav. Nicméně lze  spekulovat. Když může  Respekt, Bellingcat, BIS, Seznam.cz  a  pod., pak i Kosa.  Výbuchy, jak víte nesou letopočet 2014.  Aby munice překročila  kritickou mez,  musela  by být  vyrobena  nejpozději v první polovině  roku  1994.  Je nebo není to reálné?  Já si troufnu předpokládat, že  ano! Pamatuji  tu dobu. Kdy  zejména  armádní rozpočet  sloužil jako dojná kráva  na všechno možné. Opakovaně  ho  různí pseudoministři obrany  krátili a krátili.  S  tím, že  armádu je potřeba  redukovat. Že má příliš  zbraní a munice. Pochybuji,  že  se po roce 1992,  kdy  asi tak  doběhly  podepsané smlouvy z bývalého režimu, podepisovaly  nové!!!

 Z toho původního článku na PL mne zaujala  hodně  tato věta:

„Nejlepší způsob rozdělání je, že to necháte vylítnout do vzduchu…,“

Respektive  – znovu zaujala. V okamžiku, kdy jsem si dohledával,kdy  asi tak započal  odvoz  veškeré munice z vrbětického areálu po druhé explozi a  narazil na  tento dobový  článek:

Odvoz munice z areálu u Vrbětic začne později, než se čekalo

23. prosince 2014  6:57,  aktualizováno  13:15

Kdy  že explodovala  budova  č.12?  3.12. 2014!  A iDnes  23.12.2014 konstatuje,  že  odvoz munice  z areálu  začne později než  se plánovalo? Z toho lze  celkem snadno dovodit,  že  původní  termín asi co nejtěsněji  navazoval na datum druhé exploze.  Prám  se, jsou to přece otázky kolem Vrbětic- neuvažovalo se takhle náhodou s odvozem prohibitního materiálu z Vrbětic  hned po prvním maléru? Či minimálně s  důkladnou  úřední inventurou uloženého  výbušného tovaru   v  areálu celkem? Pro jistotu, že  už  další exploze  nenastane?! Nevím!  Ptám se.  Ale mně  osobně  by to přišlo stejně  logické, jako  to, že  jsem v jednom z prvních dílů předpokládal,  že  pyrotechnici po prvním incidentu prohlédli veškeré  další muničáky  a zjišťovali, zda  tam nehrozí nebezpečí.  S předpokladem, že  v takovém případě  by onen druhý pekelný stroj velmi pravděpodobně objevili. Aby se vzápětí úředně – viz Zemanův projev, potvrdilo,  že se  tak skutečně postupovalo.

Ano, přestěhování  do lépe  střeženého muničního objektu a/nebo  důkladná inventura  mi přijde zcela  reálná.  

Nikomu nic nepodsouvám, ale představte  si, že  víte, že ve skladech papírově  cosi vedete a….

No nic  tohle  už  jsou vážně  těžké spekulace.  Podobné 11. září.. A  to není moje parketa. Leč  ta  těsnost  datumů  druhé exploze  a odvozu  obrovského množství munice mi nedá spát. Nějak se s tím poperu. ,

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.