Antonín Kalina a Petr Zenkl v koncentračním táboře Buchenwald- aneb dva vězni v koncentračním táboře  a jedno falšování historie


napsal Řezníček z Brna

Když mě na Kose 9. května vyšel Tip na dobrou knížku – Děti Antonína Kaliny, o neobyčejném hrdinství, o kterém se prakticky neví, cítil jsem, že je potřeba  osobu tohoto neuvěřitelně statečného člověka prozkoumat blíže.  Ukázalo se, že to mělo smysl, proto bych vám dnes  chtěl vyprávět  ještě jeden příběh, který je spojen se jménem Antonín Kalina.
Hraje v něm roli Petr Zenkl, Kalinův spoluvězeň, předválečný a první poválečný primátor Prahy, předseda Národních socialistů a místopředseda první poválečné vlády naší republiky. Přirozený Kalinův  třídní nepřítel na  život a na smrt. Řečneno tehdejší politickou mluvou.
Antonín Kalina se narodil v Třebíči, vyrůstal s rodiči v chudé třebíčské čtvrti Kočičina, vyučil se ševcem a pracoval v Baťově továrně v rodném městě. Již před válkou byl radikální komunista, byl několikrát vězněn za organizaci stávek. Tomášovi Baťovi, majiteli třebíčské továrny to nebylo vůbec po chuti, proto pozval do Třebíče boxery ze Zlína, aby rozbíjeli předvolební schůze a shromáždění komunistů. Kalina se s nimi rval v třebíčských ulicích, jeho krédo bylo: Věci se řeší hned a na místě, jak slovy, tak činy.
Tak jednal i v koncentračním táboře. Počítal s  tím, že nepřežije, v dokumentech měl návrat nežádoucí…

Petr Zenkl, předválečný a poválečný primátor Prahy a významný funkcionář a později předseda Národních socialistů, byl stejně jak Kalina zatčen 1. září 1939 a nakonec skončil ve stejném koncentračním táboře, v Buchenwaldu.
Pocházel z osmi dětí, jeho byl živnostník, živil se prodejem látek. Zenkl vystudoval filozofickou fakultu Karlovy university.
Byl to vlastenec, Sokol a národní socialista.
V dubnu 1945 houstla atmosféra v koncentračním táboře jako v tlakovém hrnci. Schylovalo se k povstání vězňů, kteří již věděli, že porážka Německa je neodvratná. Vedení tábora chtělo revoluční náladu vězňů zchladit, a tak vybrali 46 vězňů různých národností, aby je pro výstrahu popravili.
Mezi vybranými byl i Petr Zenkl…
Proč nakonec nebyl Petr Zenkl popraven?
Dovolte, abych Vám prezentoval oficiální výklad z životopisů Petra Zenkla a materiálů politické strany Česká strana národně sociální:
Komunističtí táboroví funkcionáři ukryli komunisty a své oblíbence z těch 46 vězňů odsouzených k smrti v kuchyních, nemocnicích, skladištích a podobně, aby je nacisti nemohli odvést na popraviště.
Avšak Zenkla odmítli ukrýt, protože se ho chtěli zbavit pro jeho protikomunistické názory a postoje před válkou a uvítali tak příležitost, že bude Zenkl popraven, protože z jejich pohledu byl jeho návrat do republiky nežádoucí.
Zenkl však nakonec našel pomoc u vězňů označených zeleným trojúhelníkem – u zločinců trestaných za kriminální delikty, nikoliv politickou činnost.
 
Když jsem pracoval na článku Tip na dobrou knížku, narazil jsem na úplně odlišné informace ohledně záchrany Petra Zenkla.
Autor knížky Stanislav Motl uvádí, že to byl právě Antonín Kalina, který Zenklovi zachránil život, když jej ukryl v podzemí bloku 66. Takže Zenkla zachránil komunista,nikoliv kriminálníci!
To stejné tvrdí novinářka a spisovatelka Aneta Chytková, která natočila dokumentární film o Kalinovy a napsala i knížku se strohým názvem Antonín Kalina.
Do třetice je tato informace uveřejněna v knize již zemřelého Miloslava Moulise – Vlaky do neznáma (vyšla 2001).
Jsou zde dva výklady jedné historické události, oba naprosto rozdílné.
Obrátil jsem se na vedení Národně sociální strany s dotazem o konzultaci s jejich odborníkem na historii strany, ale odešel jsem s nepořízenou, vedení strany mě vůbec neodpovědělo, zřejmě nemají zájem se k Zenklově záchraně v koncentračním táboře vyjadřovat.
Podařilo se mě spojit s Anetou Chytkovou, autorkou knížky Antonín Kalina, která tuto informaci rovněž uvádí.
Tato mladá dáma byla velmi ochotná se mnou komunikovat, nicméně ona tuto informaci převzala od Miloslava Moulise a Stanislava Motla.
A tak mě nezbývalo, než se obrátit na samotného pana Stanislava Motla, pro mě novináře s velkým  N a spisovatele s velkým S, člověka, který vše co napíše má dokonale ověřeno z archívů a svědectví.
Tak si dovoluji s jeho souhlasem uveřejnit odpověď, kterou mne zaslal:
O záchraně Petra Zenkla existuje řada dokumentů.
Zmíním alespoň dva:
Jde mimo jiné o poválečnou korespondenci Petra Zenkla s Antonínem Kalinou, kde Petr Zenkl výslovně děkuje Antonínu Kalinovi, kterého považuje za svého přítele, za záchranu života.
Existuje rovněž písemné svědectví Petra Zenkla už z amerického exilu.
Píše, že mu v Buchenwaldu zachránil život kamarád – vězeň, který byl vedoucím dětského bloku.
Jediným blokařem dětského bloku byl právě Antonín Kalina.
Příběh Zenklovy záchrany tvoří i nezanedbatelnou část mého filmového dokumentu Děti Antonína Kaliny, který jsem v roce 2016 natočil pro Českou televizi.
Tento dokument má i rozhlasovou verzi, která byla již opakovaně vysílána v mém pravidelném cyklu: Stopy-Fakta-Tajemství.
Tyto a další dosud neznáme archivní dokumenty by se měly objevit v novém vydání mé knihy Děti Antonína Kaliny
(konec zprávy od Stanislava Motla)
Vůbec nepochybuji o tom, že vedle snahy každého vězně přežít mohl v rámci koncentračního tábora probíhat i politický souboj mezi komunisty a jejich názorovými odpůrci.
Antonín Kalina byl ortodoxní komunista, ale byl to na prvním místě charakterní chlap.
Když viděl, že jeho krajan Zenkl je v potížích a že mu hrozí trest smrti, bez ohledu na své politické přesvědčení a bez ohledu na obrovské riziko jej ukryl a zachránil mu tak život.
To se však nehodí těm správným vykladačům pravdy, že někdo mohl být komunista, ale přitom slušný člověk, který zachraňoval nejen děti, ale i svoje politické odpůrce ze spárů fašistů.
Pokud se ještě stane, že mě vedení Národně sociální strany odpoví na můj dotaz, určitě se budu snažit jejich vyjádření prezentovat, ale moc tomu nevěřím, že se mnou budou chtít komunikovat…

Vlkův dodatek:

Jsem kolegovi Řezníčkovi velmi vděčen za oba jeho materiály, vážící se k pro mne neznámému válečného hrdinovi  Antonínu Kalinovi. Vedle  něhož svým způsobem  blednou / jakkoliv  je to nemožné/ i  jména  Winton a Schindler. Ostatně  to bylo konstatováno už minule.  Nechápu, proč  si Antonína  Kalinu  nepřipomínáme.
Vlastně  chápu.  On se  Kalina  tak úplně  nehodil ani bývalému režimu, ačkoli byl komunista a už vůbec ne tomu současnému. Protože byl komunista!
Takže se nedivím, že  ohledně  záchrany  Petra  Zenkla  je ve  Wikipedii stále  stejná  verze – že  Zenkla  zachránili v  Buchenwaldu  věznění kriminální živlové  Komunistům se  věru příčilo, že  by  Zenkla, takto vůdčí osobnost  poúnorové emigrace a  tedy nepřítele  jejich režimu,  zachránil jeden z nich. TTi zloději a pasáci se hodili daleko lépe.  A po Listopadu? Dnes je nepřípustné  přiznat, že  lídra  protikomunistické  zahraniční opozice  retoval v hodině nejvyššího nebezpečí  člen  KSČ! Takže se opět lépe hodí lupiči a možná i vrazi.
Přiznávám, že  ještě před pár  lety  by mne nenapadlo, jak jsou ten dnešní a minulý režim,ve  své bigotnosti stejný., A  že  záchrana  lidského života se jaksi politicky nehodí!!!
Prapodivná doba!
Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.