Afghanistan, Irák, Mali, jak se to rýmuje po česku?


Taky  jste si všimli, že od  té doby, co  Američané, konkrétně co Trump, ohlásili  dohodu s  Talibanem o odchodu ze  země a zejména po  té, co ji Joe  Biden, po svém nástupu do Bílého  domu potvrdil, je  v podstatě  Afghanistan sprostým slovem, které ve  slušné  západní  liberálně demokratické společnosti  nesmí zaznít?

Politici se k němu nevyjadřují,  media dělají, že tahle  země  přestala  existovat a  jedná  se o  nějakou  dávnověkou, pro nás  navždy  ztracenou civilizaci.

V podstatě  jediný politik, který  se na veřejném foru, proti stahování z pod Hindukůše ozval, byl  Zeman na virtuálním summitu hlav devíti států východního křídla NATO, přirovnal jednání s radikálním hnutím Tálibán k jednání s Adolfem Hitlerem „se stejnými důsledky“. Ostatně, už  jsem o tom nedávno na Kose  psal.

Zeman by  válčil až  do úplného uválčení….. Ale  tohle  si musí přebrat především Svědci Milošovi.  Dnešní  blog  o  něm není a nebude. Nelze ovšem  zmínit  Afgh, stahování z něj  a neuvěřitelné mediální  ticho kolem něj a  nepřipomenout  posledního světového Talibánobijce. Už proto, že  viděno v  historické perspektivě  – má bohužel pravdu.

Západ, se  vší svou technickou, lidskou a finanční převahou,  utrpěl  katastrofální porážku ve  střetnutí  s  tzv. třetím světem, jejíž  důsledky, dle mého názoru, v  současné době  ani  náhodou  nejsme  schopni dohlédnout. A klidně  může  být,  že se  ukáže, jde, co se dopadů týče,   vlastně   o repliku skoro 600 let  staré  tragické  porážky  křesťanských  vojsk v bitvě  u Varny. zvané též „bitva národů u Varny“. Ta  se odehrála 10. listopadu 1444 poblíž Varny ve východním Bulharsku a jednalo se o závěrečný střet s Osmany během takzvané Varnské křížové výpravy.  Výsledkem byl nakonec  pád  Konstantinopole a  a  stovky let  trvající  turecká  agrese  do Evropy a podmanění si  celé její  jihovýchodní  balkánské  části. 

Prostě – nejdříve  papež a řada evropských  velmožů, především polský, český a uherský  král Vladislav  III. chtěli křížovou  výpravou  za  evropské  hodnoty  vykořenit nevěřící a obrátit  je  na  víru pravou, aby  v konečném účtování  dosáhli přesně opačného stavu a  Evropa, následně  ztratila  nejen Konstaninopol navždy, ale vlastně  až  do bitvy  u Lepanta, kdy  7. října  1571 Juan d´Austria  se  svým loďstvem nečekaně  rozdrtil tehdy  ve  středomoří jednoznačně  dominující  Turky a jednou pro vždy  zažehnal hrozbu tureckého vpádu  do Itálie.   Ale  nehodlám  dnes  ani  zkoušet  hodinu  dějepisu. Jen  jsem  se snažil najít   co nejvýstižnější pravděpodobnou paralelu k  útěku z  Afghanistanu.

Kdyby  zde byla  moje tolikrát  už  citovaná  babička, nejspíše  by  nyní  opáčila – víš vlkouši,  oni  ti dnešní  paňácové  jsou  furt  stejní  jako  generace, těch před  nimi. Zřejmě  nikdy  neslyšeli  přísloví – než do kláštera  vlezeš, tak si dobře  rozmysli, co tam budeš  dělat a kudy  a  jak se dostaneš ven…

Myslím, že  lepší  charakteristiku  toho  nesmyslného  afghánského  dobrodružství  vyslovit  nelze.

Zejména  ne, pokud  si člověk  dá práci a přečte  si poměrně  rozsáhlý  rozhovor  Seznamu.cz  s  Tomášem  Etzlerem, kdysi zpravodaje  ČT  v  Číně, ale  především dlouholetého novináře  ve  službách  CNN, který  pokrýval  pro tuto stanici  právě  válku v  Afghanistanu. Má, asi jako jediný  český  žurnalista – mezinárodní renomé, v roce  2008 získal cenu Emmy.  Například.

Ten rozhovor  naleznete pod  titulkem

Američané jako sedláci u Chlumce. Afghánistán ztratili kvůli Iráku, říká Etzler

A nebere  si  servítky.  Jak je patrné  už  z titulku.  Ukažte mi  jediného   českého politikáře nebo  nájemného písmáka z  houfce  těch  vždy  a jedině  správných,  který  by  si troufl cosi tak kacířského  vyslovit  – totiž,  že  Američané a  jejich mašinérie  dostali  napráskáno  jako naivní sedláci  během pozdně  středověkých selských bouří ve  východních  Čechách!!!! 

Ne, odvaha  vyslovit – král je nahý  je  nejen v tuzemsku, nýbrž  v  celém západním civilizačním euroatlantickém prostoru  nesmírně  vzácným kořením.  Když jde o  zcela  reálné a  mimořádně  závažné  problémy a nikoliv  o  nesmysly  typu  gender, LGBT, BLM, ekofanatismus a podobné  agendy, kterými se  náš  svět setrvale  sebebičuje.

Afgh a  útěk z něj, se  staženým chvostem, na  rozdíl  od  LBGT, BLM, genderu, atd. atd. je  naším skutečným civlizačním problémem s fatálními důsledky. S nimiž  budeme  teprve konfrontováni.  Vlastně  už  jsme  – viz  migrační tsunami 2015 a  její  neustálé pokračování, v kterém  právě  uprchlíci z Afghanistanu  drží jednu z hlavních  rolí.

Ale  zpět  k Tomáši  Etzlerovi a jeho interview Ve  válčící zemi  pobýval drahně  let. Disponuje  vhledem za kulisy a schopností  spojovat s  tímhle  konfliktem i  další, přímo nesouvisející  události.  Původně jsme zamýšlel rozhovor  převzít  celý. Nicméně  pak by  článek překonal i moje  obvyklé  dlouhé  tapety  Dám z něj  tedy jen to nejpodstatnější a pro mne osobně  nejdůležitější a  faktograficky  nejzajímavější.  Ostatně, link máte a každý si  na něm zbytek může  kdykoliv  dočíst. 

Jakže  Etzler  hodnotí vyznění konfliktu?

Úplně nejhlavnější  sentencí  je  toto konstatování:

„Afghánistán potřeboval pomoc. Kdyby Američané investovali do infrastruktury a rozvoje hospodářství byť jen deset procent toho, co dali do války v Iráku, mohli mít relativně stabilního spojence. Místo toho se na Afghánistán úplně vykašlali a to se vůči Američanům obrátilo v opovržení,“  

A pak třeba  tohle:

Dokážete tedy říct, jak přítomnost cizích vojsk v jejich domovině vnímali obyčejní lidé?

Vnímání přítomnosti cizích vojsk se hodně změnilo. Když jsem přijel v roce 2003 nebo 2004, Afghánci přítomnost Spojených států vítali. Drtivá většina Afghánců nenáviděla Tálibán, pro ně to byla teroristická organizace, která jen terorizuje okolí, nesměla se poslouchat hudba, ženy pracovat, dívky chodit do škol. Pak se tam vše změnilo mávnutím proutku.

Přivezl jsem si odtamtud několik knížek. Afghánistán v 60. letech byl úplně jiný – podle dobových fotek třeba dívky chodily na kábulskou univerzitu v minisukních, v Kábulu jezdily trolejbusy československé výroby, řídily je ženy. Pak to všechno rozmetala válka proti Sovětům a už se to nikdy nedalo dohromady. Nastalo desetiletí občanských válek a pak přišel Tálibán. Když přijeli Američané, opravdu je vítali a byli šťastní, že mají nějakou svobodu, Američané měli podporu. Ale.

Už v roce 2002 byl Afghánistán ve zdevastovaném stavu. Jediná funkční továrna byla ta Francouzi financovaná na výrobu protéz – celá země je zaminovaná. Já dokonce za tou válkou stál, byl jsem si jistý, že je to oprávněná legitimní válka a že je dobře, že tam Američané přišli. Ale potom, když vtrhli do Iráku… to byl naprostý nesmysl, válečný zločin, ilegální válka. A veškeré zdroje z Afghánistánu Američané přemístili do Iráku.

Afghánistán přitom potřeboval pomoc. Kdyby Američané investovali do infrastruktury, rozvoje hospodářství, jen deset procent toho, co dali do války v Iráku, tak mohli mít relativně stabilního spojence. Místo toho se na Afghánistán úplně vykašlali a to se vůči Američanům obrátilo v opovržení. Američané se sice zbavili Tálibánu, ale nepřišli s jediným řešením, co po něm. Afghánistán byl v háji finančně, ekonomicky, opravdu potřeboval pomoc a Američané se na to vykašlali. Hospodářská situace je tam katastrofální dodnes.

Přeložím to do jednoduché  češtiny.

Afghanistán  v  60tých letech   byl, alespoň ve  velkých městech  zemí, která  se od  středověkého  islámu pomaloučku odpoutávala. Směrem k moderní otevřené společnosti. Jenže  udělala  tu chybu,  že si při soupeření velmocí  vybrala  spíše prosovětskou než pro západní orientaci. Což Západ  nehodlal tolerovat a více  míně  tam podnítil, na kmenovém a náboženském  základě  nejdříve  drobnou, následně  stále  silnější  válku proti centrální vládě. Která vyvrcholila  sovětskou intervencí  a  dosazením  „svého “ exponenta Nadžíbulláha,  což  byl poslední prezident Afghánské demokratické republiky.V roce 1996 byl veřejně popraven vzbouřenci z Tálibánu.

Tady  už  Západ  přešel k  masivní  podpoře  všeho druhu  – materiální, finanční, lidské, logistické a zpravodajské těch nejtemnějších  islamistů, až dosáhl svého, na  což je  dodnes  patřičně hrdý. Ačkoliv  s tím oslabením Sovětů porodil Al Kajdu a Talibán, Například. Vedle  toho  neuvěřitelným způsobem posílil ambice  Pakistánu a  těch  nejbigotnějších kruhů v  Saudské Arábii, které mu společně následně   přivodily nejen  11. září, ale především dnešní prohru  pod Hindukůšem.

Klasicky  – s čím kdo zachází, tím také  schází. 

Vedle  toho, moje  babička  by se  s tím pořekadlem o klášteru trefila  opravdu geniálně!  Západ  vlezl do kláštera, pardon, Afghu, aniž  předem zvážil

-co tam chce  dělat

-jak to chce  dělat

-jak dlouho tam bude

-jak se  dostane  ven

Vedle toho  – dokonce si ani nerozmyslel, jestli  drží pod kontrolou vůbec  okolí bojiště.  Zdali  dokáží  Taliby a ostatní militanty  odříznout  od podpory  Islamabádu a Rijádu Ostatně i tohle  Etzler konstatuje  velmi flagrantně:

 Jezdíval jsem s americkými jednotkami do míst, kde to žije. Z Pákistánu se po Američanech stále pálilo, ta země v konfliktu hraje obrovskou roli. Byl jsem tam snad desetkrát..  

Nechápu, jak je možné,  že  USA  nedokázali Pakistán zpacifikovat  do té míry, že  by  přestal nefungovat jako jedna  velká  talibánská  zásobovací a oddechová  zóna.  Zcela nepochopitelné mi přijde, že  Pakistánci  Talibům poskytovali  zjevně přímou  palebnou podporu!!!! A USA nic!

Když  tuhle  zemi  dlouhodobě  zásobují  vojenským materiálem, školí její armádní kádry a Clinton, zjevně  době, kdy  se pojímal Lewinskou, dovolil, aby  se stala  členem  výlučného atomového klubu!  Jen proto, aby  vyvažoval  vliv  Ruska  v Indii…..Klasická ukázka, jak splašené hormony  vygumují  mozek… V globálním  měřítku.  Také naše hodnoty?  Ale to je na jiný článek. 

V tom interview  mne  zaujala  Etzlerova premisa, že  Afghanistán byl prohrán  Západem kvůli šílenému iráckému dobrodružství!

On je  ještě tvrdší, zopakuji jej:

. Já dokonce za tou válkou stál, byl jsem si jistý, že je to oprávněná legitimní válka a že je dobře, že tam Američané přišli. Ale potom, když vtrhli do Iráku… to byl naprostý nesmysl, válečný zločin, ilegální válka. A veškeré zdroje z Afghánistánu Američané přemístili do Iráku.

Ano!  Válka  v  Iráku  byla a je naprostý nesmysl  a válečný zločin!!  V každém ohledu! Slova  , jenž by  si zasloužila  být vytesána  do kamene!  Která by  čeští  sdíleči  transatlantických hodnot typu Petra Koláře, Pavla  Fischera, Jakuba  Jandy, Petra  Fialy, Pekarové Adamové, Jany  Černochové, Alexandra  Vondry, Andreje  Babiše a  tisíců jiných,  povinně  měli odříkávat  jak se  ráno probudí a než  jdou večer  spát! 

Osobně si nemyslím, že  ohledně  tvrzení  – kdyby  Západ  nepřepadl bezdůvodně  Irák a  tam později alokované zdroje  soustředil na  Afghanistan,  tak  by  to tam dopadlo jinak a pro nás  daleko lépe, má  Tomáš  Etzler  pravdu.  Ale  to není důležité!  Jisté je, že   přepadením  Iráku  a porážkou Saddáma  Husejna došlo k totálnímu  zhroucení  křehkých  blízkovýchodních vládnoucích struktur, které jakkoliv  ohavné, násilné a odporné, dokázaly  udržet  tamní  státní útvary  funkční a pro svět rozumně  vypočitatelné.

Porážkou  Saddáma, vzniklo mocenské vakuum a obrovský chaos  v regionu. Rezultoval z  toho obrovský růst  fanatického  muslimského fundamentalismu, s celosvětovým, ale především  evropským dopadem. Zrodil se Islámský stát, migrační tsunami. Vzápětí jsme si totiž zopakovali ještě „úspěšněji“  v Libyi a protože  se nám nelíbí  rodinný klan Assadů v  Sýrii, tak i tam!!  Tohle umíme dokonale. V  rámci  hlásání  té jediné správné cesty a jediných správných  hodnot způsobit  zmatek, chaos a přivodit  zhroucení   dosud  fungujících zemí. Ale  co neumíme  vůbec, je  následně instalovat  něco, co by  fungovalo alespoň stejně  špatně jako to, co jsme  ve jménu  našich představ, jak mají  jiní  žít, zničili.

A to nemluvím o  vzrůstající  moci Turecka!  Které si zřejmě  vzalo příklad z Pakistánců nebo Saudů,  když zjistilo, že  USA  je nehodlají,  lépe  řečeno  – neodváží se je potrestat  ani za jejich podíl na 11. září ani za všemožnou podporu Tálibů v  Afghu!!!

Dnes, díky Západem  vytvořenému chaosu a zmatku na  Blízkém  východě  a útěku z Afghu, Turecko, přes  uprchlíky,  může, podle libosti, vydírat  Evropu. Tedy tu jedině  správnou. Na  Rusku si rozhodně nic nevezmou.

Afghanistán  vidím  /a doufám, že se  katastroficky pletu/ jako onu bitvu u Varny. Která Turkům v konci umožnila  dobytí Konstantinopole. Tomáš  Etzler  to má, řekl bych – stejně. 

Docela  se  divím, že  ho Seznam.cz  na  svůj web  pozval. 

Nicméně  – jedna  věc  je  světová politika a druhá ta  domácí.  Že  Afghanistán je  další Vietnam, je zřejmé minimálně  15 let.  Každému, kdo má hlavu na přemýšlení -svobodné přemýšlení.  Bez předsudků.  Ovšem tohle  chtít od  českých politikářů?  Zemanem počínaje a  Fialou konče?  Chiméra!  

Nejen,  že  jsme  si zakázali  vlastní uvažování a nahradili  ho  slepou poslušností hegemonovi,  který  sám nevěděl, co vlastně  chce.  Ale my  se  do podobných  Afghanistánů zaplétáme, kvůli  zaslepenosti  elit stále  více.  Viz  taková mise  v Mali!!!!!

U Bamaka se, stejně jako pod Kábulem bojuje  za  Prahu? Tohle  už se  neodvážil tvrdit nikdo. Ani Zeman. Ačkoliv protivník je  stejný  – islamističtí  fanatici.  Přesto  v  téhle  africké  zemi  naši vojáci jsou. Plní „spojenecké  závazky“….  Psát se mi to vysloveně  příčí!  

A nevypadá to, že  by  politická reprezentace  uvažovala a  to ani po afghánském ponížení , přehodnotit  svůj postoj  ne  koloniální akci v  Africe!  Nula nic!

To i skutečný  iniciátor  – tedy Francie  a její prezident  Macron,  už  zvažují ústup.

Prý kvůli tomu,  že prý  Francie nepodporuje země, kde neexistuje demokratická legitimita nebo přechod k ní.  V Mali momentálně proběhl  už druhý vojenský převrat  během jednoho roku.. 

Od  kdy  Francouze  zajímají nějaké vojenské převraty? A  demokracie  po africku, která má i k té ořezané  naší  asi stejně  daleko, jako  Středoafrická  republika  k vyslání  vlastní  kosmické výpravy na Měsíc?

Já si do  teď  myslel, že  v Mali jde především jednak o francouzské zájmy  a jednak o to, aby  islamisté  tuto zemi nepřevzali se  vším všudy. A nyní s obrovským úžasem čtu,  že  .. no jako ta  demokracie  je pro Západ  prioritní!!! Ti islamisté až  daleko a  daleko po tom!  

A ještě něco dodal Macron:

Také zdůraznil, že Francie nemá v úmyslu nechat své vojáky v Africe navždy. Už prý na loňském jednání v jihofrancouzském městě Pau opakoval, že Francie musí být připravená z Mali odejít. Jestliže tam dosud zůstávala, tak to prý bylo na žádost několika afrických států!!!

A  to se podívejme!!! Slyšeli jste něco v tomto směru od  českých papalášů? Tak Francie  NEMÁ  V ÚMYSLU nechat své vojáky  ve svých bývalých koloniích  navždy!  Ovšem  Česká republika  na rozdíl od Paříže, rozhodně ponechá  svůj tamní koloniální kontingent  tak dlouho,  dokud  africké angažmá  je/bude pro Paříž  zajímavé!!!

Jak dlouho potrvá, než  český koloniální kanonenfutr  uteče, po už  jasném Afghu  i  z Mali?  Ale na jedno si můžeme  vsadit – ne  dříve, než k tomu zdrhnutí zavelí  Francie!!!

Jsme  ještě zemí, schopnou  vykonávat nějakou efektivní samostatnou zahraniční a vojenskou politiku? Nebo jen  podivným polostátním útvarem, jehož  armáda  představuje  vlastně  součást  tu americké, tu francouzské cizinecké legie, kterou  navíc  vydržujeme  na vlastní náklad, ale  která je  nasazována podle JEJICH potřeb v operacích mimo jakýkoliv legitimní  zájem  České republiky?

Takhle se tedy  Afghanistán, Irák a  Mali  rýmuje po česku!

A ještě něco:

Ten  útěk z  Afghu a  sklonění se před Talibanem je  skutečně  fatální. Nepochybuji,  že  dnešní text  bude  cílem nájezdu těch  jedině  správných  a  strážců  našich  úžasných hodnot. Rád  bych se jich  zeptal, jak se hodlají  vypořádat s tímhle:

 

V Británii jsou „no go zóny“ pro bělochy, píše list. Rozpoutal kritiku

Nejde o  výkřik Sputnik nebo Aeronetu a  tak podobně. Nýbrž  zcela seriozního iDnes, resp. přetisk  z  britského Daily Mail…. Dovolím si citovat:

„Britská města, která jsou zakázanými oblastmi pro bílé lidi: Studie muslimského autora o mešitách odhaluje, že děti jsou ‚napadány za to, že jsou bílé‘, rodiče nutí rodiny žít podle pravidel Tálibánu a ženy, které nemohou bez povolení opustit domov“,

Velké Británii existují takzvané „no go zóny“, do kterých nemají přístup lidé s bílou barvou pleti.

Textem umístěným na webu s rozsáhlým titulkem: „Britská města, která jsou zakázanými oblastmi pro bílé lidi: Studie muslimského autora o mešitách odhaluje, že děti jsou ‚napadány za to, že jsou bílé‘, rodiče nutí rodiny žít podle pravidel Tálibánu a ženy, které nemohou bez povolení opustit domov“, shrnuje Daily Mail dosud nevydanou publikaci spisovatele Eda Husaina.

Autor navštívil mešity po celé Británii a v publikaci popisuje „šokující zjištění“, že v zemi existují „no go zóny“ pro bílé muže, ve kterých se  ultraortodoxní rodiče zasazují o výchovu podle islámských fundamentalistů.

„Muslim tu může strávit měsíce bez jakéhokoli kontaktu s mainstreamovou ‚bílou Británií‘,“ píše Husain.

Článek uvádí, že oblasti jako Bradford, Blackburn, Dewsbury a Didsbury vnímají místní obyvatelé jako „no go zóny“, kde na ně nečíhá nic jiného než nebezpečí. Názvy měst pojí s titulky jako: „Dewsbury: Člověk si zde připadá jako v jiné zemi a století.“

Mno,  i tohle  je důsledek  Afghanistánu!  Ve  více než jednom směru!  Kde jsou  ty naše  nenahraditelné evropské hodnoty?  Jak je  chceme  vnutit  jiným, když je nejsme  schopni prosadit  ani doma, přestože  jsou chráněny  zákonem?   Co takhle přestat mentorovat Lukašenka  a kdo ví koho ještě, ale  kvaltem se začít  starat o  vynucení  elementárních demokratických pravidel v našich vlastních zemích?????

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.