Viktor Orbán zahájil velký poker s EU, v Maďarsku už téma Huxitu není tabu


Maďarské noviny Magyar Nemzet  mají nálepku neoficiálního vládního  média.  15. srpna list vystřelil z velkého kanonu a zahájil diskusi o problému, který byl dříve považován za tabu  v maďarských politických  kruzích- vystoupení Maďarska z Evropské unie.

Přeložená  verze zprávy Magyar Nezmet zní: „…nastal čas, abychom vážně zvážili možnost našeho vystoupení z této unie států s tisícem krvácejících ran, projevující se imperiální znaky a neuvěřitelně arogantním chováním k zemím východní a střední Evropy.

V článku se dále stojí: „Naše cesty se rozešly, protože Západ se nyní vědomě (…) rozchází s křesťanskou morálkou a hodnotami. Místo toho se snaží vybudovat kosmopolitní světovou společnost bez tváře, založenou na bezuzdném potěšení a sebezničení jednotlivce. (…). (Naproti tomu) my Maďaři, Poláci a lidé ze střední a východní Evropy se držíme svých kulturních a náboženských základů.“

Tohle určitě není náhoda!  Magyar Nezmet  je podle  dostupných  informací v  Maďarsku v pozici takového Rudého práva v předlistopadovém  Česku.

Když  jsem projížděl diskuse  pod  tuzemskými články  referující o této skutečnosti, bylo to jako  účastnit  se mejdanu  antibruselistů. A přijít  době, kdy  už  hlavní várka  povzbuzujících prostředků  byla  zkonzumována! 

Provolávání slávy  Viktoru Orbánovi a Maďarsku nebere konce.  Tak prý je  to dobře!!! A  ria, ria ria  Hungaria! Pro neznalé  jde  o pokřik maďarských fotbalových  ultras.

A prý bychom  se okamžitě měli připojit….

Ne že  bych s  hodnocením EU z produkce  Magyar Nemzetu nesouhlasil. V mnohém představuje  BOHUŽEL tristní realitu. Nicméně  život mimo EU? Už  jsem napsal  x  článků na  tohle  téma  a držel  řadu Hodin vlka a  vygeneroval si  tak spousty nepřátel. Je mi to úplně  lhostejné  -sotva  někde disponuje moje  oblíbené úsloví  čísla hovoří větší vypovídací hodnotou než  ohledně  významu, kterou  EU pro ekonomiku  ČR/SR/Maďarska má. 

Nedávno  navíc Kosa uveřejnila vypovídajícími daty  mimořádně  nabitý  článek o postavení Švýcarska  vůči  Bruselu. 

Pro ty, co chtějí opustit Evropskou unii

z kterého jednoznačně  plyne, že  ani ekonomicky  tak silný  a zdatný  stát, který  NENÍ  členem Unie  si  netroufne  v klíčových otázkách  Bruselu  neochvějně  vzdorovat. A s  úspěchem lze  vyloučit, že  by Švýcaři  byli menšími  vlastenci a strážci  své  svobody  než  Maďaři, Slováci, o Češích nemluvě.

K tomu  „švýcarskému “ textu  se nevracím náhodou.  Dokumentuje  ekonomickou  determinovanost nějakých  exitovacích možností na  naprostou iluzi. Výsledkem exitu  je ekonomický kolaps.  Středoevropských ekonomik. Britský  příklad  je iluzorní – nejsme  Velká Británie, nemáme Commonwealth.

Je  čas  se vrátit  k Viktoru Orbánovi a Magyar Nemzet. To snad  oni nevědí to, co Kosa? Oni ta  čísla  a  fakta neznají?

Samozřejmě  že  ano! A  určitě  lépe,  žádné pochyby.

Nicméně  když se  v politice  cosi děje, vůbec to neznamená, že  to co se jeví jako prvoplánový  cíl tím  cílem také  je. 

Ty noviny  klidně mohou  být  orbánovskou  hlásnou troubou. Ale  nejsou  ani  premierským mluvčím nebo  orgánem maďarského ministerstva  zahraničí. Což  jsou jediné verifikované  adresy,  jejichž  prohlášení v  tomto směru by  bylo  potřeba  brát, v tuto chvíli, vážně.

Dodejme, že  otázka  členství v  EU v Maďarsku  byla  jednou z mála  věcí, na  níž  se  dosud  shodovala  vláda i opozice. Ti ani ti se v žádném případě  proti maďarské účasti v  Unii  sebeméně nevymezovali. Žádný  div, poslední průzkum veřejného mínění  agentury Medián   znovu potvrdil všechny dřívější šetření, prokazující, že drtivá většina Maďarů (83%), včetně 79% voličů Orbánova  Fideszu, jsou oddanými příznivci EU .

Můžeme  si tedy položit otázku, proč  ty polovládní noviny  ten v Bruselu šokující  text otiskly?  Co je  tím sledováno,  když  83%  voličů, včetně  naprosté většiny  Orbánovců je s  EU  srozuměno? 

Moje  vysvětlení je  celkem jednoduché – Orbán  zahájil s Bruselem  velkou pokerovou  partii. A  tohle  byl testovací a  signalizační  balonek zároveň. Do Bruselu  měl sdělit  – jestli budete  stále  takhle  tlačit na pilu, tak….. a zároveň  na reakci domácího  publika  se nejspíš  zjišťuje, jak moc a  rychle lze  vybudit protibruselské nálady. Když  akceptace  EU  je  v  zemi takhle mimořádně  vysoká. Češti  czechzitáři jsou vedle jak ta  jedle, když  si to přebrali tak,  že Budapešť  zahájila proces  odcházení z  EU.

Už totiž bylo několik případů, kdy politici Fideszu najednou začali hovořit o vystoupení z Evropské unie. První takový okamžik byl v říjnu 2014, kdy si László Kövér, předseda maďarského parlamentu, v rozhovoru pro Echo TV  stěžoval  na diktáty pocházející z EU, které mu připomínaly sovětské Rusko. „Pokud je to budoucnost EU, pak by stálo za to přemýšlet o tom, jak bychom se z toho měli pomalu a opatrně dostat.“ Dodal však, že „jsem přesvědčen, že toto není budoucnost Evropské unie, je to noční můra“.

O dva roky později, v červenci 2016, János Lázár, který byl v té době druhým nejvýznamnějším mužem vlády, na jedné ze svých týdenních tiskových konferencí  při diskusi o brexitu řekl, že nemůže „s čistým svědomím hlasovat, aby zůstal v EU. „ To inspirovalo web  Index  k průzkumu. Publikoval článek s názvem „Úzká proevropská většina ve vládě“. V té době byli nejvíce nadšenými příznivci ministři  Péter Szijjártó /dnešní ministr zahraničí a bruselský terč  č.2/, Zoltán Balog a Gergely Gulyás. Jejich kolega Zoltán Kovács byl méně pevný. „Pokud by řešení nelegální migrace v EU bylo jediným základem pro rozhodnutí, nebyl bych pro setrvání.“ Orbán, jako dnes ani při těchto příležitostech , neodpověděl. Jeho tiskový mluvčí novinářům sdělil, že „k tomuto tématu považujte za referenční bod 70minutovou tiskovou konferenci Viktora Orbána po summitu EU“, která se tímto tématem nijak přímo nezabývala. Soustředila se na migraci jako problém, který, pokud nebude vyřešen, bude problematický.

Takže  jde opravdu jen o ten balonek. Nicméně  on je  otevíracím bodem té  velké pokerové  partie.

Proč  začala právě  nyní?  Protože  Orbán a Budapešť  jsou  a budou ještě  drahný  čas  ve  velkém principiálním střetu o  maďarský  antipedofilní  zákon. Kosa  o tom referovala  zevrubně  také nedávno

Dostat Maďarsko na kolena!

Tady Unie  a superliberálové typu  holandského premiera  Rutteho a bohužel zemanovsko babišovské české eurokomisařky Jourové naprosto nesmyslně  a zbytečně  vyhrotili situaci, aniž by  se  seznámili s meritem věci! A pokud tak náhodou  učinili jejich podřízení,  zakázali si  ho pochopit a hodlají  Budapešť exemplárně potrestat. Nejspíše  ještě  za  rok 2015 a plot na  maďarských hranicích.  Tuhle hru nerozehrál maďarský  premier, nýbrž  Brusel a  ti, co požadují, aby Maďarsko/východní Evropa  poklekla  na kolena  /doslovný  Rutteho výrok/.

Orbán je  v obtížné pozici. jednoznačně  se za něj postavilo jen Polsko, které  samo vede  s  Evropskou komisí  řadu sporů a  ač  se Varšava  tvářila  velmi suverénně  a neústupně, v minulých  týdnech  zcel a zásadně, ohledně  tzv. soudní reformy  ustoupila  bruselskému tlaku. Zdrojovat  nebudu, to je na jiný  článek. Maďarský šéf  tak více méně bude  bojovat sám.

Orbán, na  rozdíl od minulosti ví,  že tuhle  antipedofilní  hru  si musí  odehrát.  Takže  pochopitelně zbrojí a dobře  dělá. Na  rozdíl od  Andreje  Babiše  ho podporuji, protože  je v našem zájmu, aby nepodlehl.      Až dosud neshody s  EU nikdy neměly vážné důsledky pro Viktora Orbána jako maďarského premiéra nebo zemi  jako člena Evropské rady. Útok Bruselu kvůli  tzv. pedofilnímu zákonu  však změnil Orbánovu jistotu, že nikdy nezažije žádné podstatné důsledky jeho flagrantního prosazování  maďarských  zájmů  bez  ohledu  mínění pomazaných hlav  v  EU.

Nyní je  situace už  vážná,  EU  byly první  peníze  pro  Budapešť zadrženy,  takže se zdá hrozba skutečná. Také existuje rozhodnutí Norska neuvolnit své obvyklé finanční prostředky z tzv. norských  fondů maďarské vládě. Jde do tuhého. Co dalšího v této situaci předsedovi vlády  suverénní země   zbývá? Vyhrožovat svržením celé unijní stavby.

Prostě potřebuje  mobilizovat, jak  už  jste  četli.

Podpora  začlenění  země  do EU  je  v Orbánově  zemi  jasně nejvyšší  z celé V4. Ale  je tu reálná možnost,  že akceptace  Maďarů vůči  EU je založena na finančních zájmech. Alespoň tomu tak bylo v roce 2019, kdy společnost Policy Solutions  zveřejnila studii  s názvem „Po 15 letech: Evropská unie a maďarská společnost“. V té době to byly dotace EU, které 50,8% Maďarů považovalo za největší výhodu členství. Následoval Schengen (15,5%) a možnost  pracovat  v zahraničí (14,4%).

Zatímco se EU jako zdroj finančních výhod těší široké podpoře , maďarská společnost je v otázce zákona o ochraně dětí mnohem rozporuplnější. Poměr těch, kteří souhlasí, k těm, kteří nesouhlasí, je téměř vyrovnaný: 47% ku 42%. Dokáže -li vláda úspěšně přesvědčit voliče, že je to Evropská unie, která trestá Maďarsko za zákon proti pedofilům a šíření homosexuální propagandy mezi dětmi, může je prostřednictvím masivní propagandy, v níž  Orbán vyniká,  výrazně  omezit podporu Evropské unie. Také proto, vedle  toho, že má pravdu,musí Orbán spěchat s tou mobilizací!

47%  není  většina. I když  se jí velmi blíží. Ale pro boj s Bruselem je třeba  těch procent podpory  daleko více!  Protože  vnitřní dělení  mezi  maďarskými voliči  ohledně  toho  ostrakizovaného zákona  probíhá nepochybně  na linii  Orbán ano/Orbán ne a  nikoli  na dělící  čáře skutečného  obsahu  zákona. Tohle  dobře  známe  od nás.

Zdá se, že  Orbán,  přes  to všechno  – viz  příklad  Řecka, které  vzdorovalo tlaku  Bruselu co mohlo, hraje  se slabými kartami, takže  zažije  svůj Világoš

Pokud  bruselské vedení a  už zmínění  superliberálové  typu  Teflonového Marka  /Rutteho/ si hodlají počínat  jako dosud,  pak  Maďarsko  sotva  obstojí. Ale  ne  bez nákladů pro Brusel a  Evropskou  unii.  Z  velkých příznivců  unijního projektu  se  v  Orbanistanu  stanou  přes  noc  v takovém  případě  její  nepřátelé. A Unie  má  stále  více opravdových  NEŘEŠENÝCH  problémů. Britové  už  jsou pryč. hráz  utrpěla  trhlinu.  Budou  chtít  a  riskovat  další? Jakmile se z  hráze  uvolní první kamínek…..

Orbán potřebuje přesvědčit jen asi 50% voličů, že Maďarsko je Evropskou komisí nespravedlivě trestáno. Toto číslo by stačilo na vyhlášení referenda, kde by se vzhledem k propagandistické mašině Orbánova režimu mohli Maďaři postavit na  zadní.

Evropa není jediný  důvod proč  Orbán  takhle  testuje politickou situaci.  Nejpozději v lednu 2022, tedy  za rok a čtvrt se znovu podrobí zkoušce parlamentních  voleb. A jistě, po zdrcujících  vítězstvích  v létech 2010,2014 a 2018, kdy  vždycky  disponoval  absolutní a  dokonce ústavní většinou nepochybně  hodlá  zopakovat  i příště  stejný  výsledek.  Jeho motivace,  začít  hrát  s EU tenhle  riskantní poker  je tedy mimořádně vysoká! Nikdo  z bruselských  pomazaných, či  jejich obdob a jiných členských států nehraje o více. Podle mne  Orbán blufuje,  ale  v podstatě je bez ústupové  cesty. Tu mu musí nabídnout  jen Brusel.  A ten ví, že  když tak neučiní, pak v konečné  fázi to pro něj  klidně  skončí  dalším  Kábulem.    

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.