Příspěvek na bydlení


napsal HK

Z několika  dřívějších vlkových  textů jsem pochopil, že  o příspěvek na bydlení nikdy nežádal. Tak jsem se jako přímý účastník téhle honby za touto speciální žebračenkou rozhodl se na Kose podělit o svoje konkrétní zážitky. Směruji je především k těm čtenářům Kosy, kteří  uvěřili slibu  Fialovy  vlády,  že jim hodlá pomoci s energetickou drahotou. Přes tuto dávku. Za  sebe  říkám  – nad příslušné  úřady, které budou o dávkách  rozhodovat  klidně pro běžného klienta  opsat od  Danteho jeho heslo na  bránou do Pekla  – Zanech vší naděje. Ale opusťme epickou šíři a věnujme se technickým podrobnostem a  mým vlastním zkušenostem.

Zvýšení příspěvku na bydlení má fungovat jako částečná kompenzace za zvyšování ceny energii.
Autoři prokazatelně buď vůbec  nevědí, co činí,nebo a to spíše  – jde o záměr. Ti, co příspěvek nejvíce potřebují, vzhledem k administrativním překážkám, se k němu stejně nejspíše nedostanou. Popišme si to v hrubém detailu:
1. Předat žádost o příspěvek na bydlení je jedna věc. Druhá pak skutečnost, že to   znamená 4x ročně dodat na úřad práce 15-35 stránek různých dokladů. Samotné vyplnění dokladů a přiložení nezbytných dokumentů vyžaduje schopnosti středoškoláka, který má za sebou velmi dobrou  úřednickou praxi.
2. Předložit, znamená vystát několik hodin před úřadem práce ve zcela nedůstojné frontě, povětšinou postarších lidí. Kteří celý život pracovali a  odváděli státu daně  a poplatky. A  dnes  stojí ve  frontě na  chudinskou podporu.  Lze  se i předem objednat, zde je však velmi omezený počet termínů a většinou se na zájemce nedostane. Takže  žadateli – šup do fronty a čekej a čekej.

Ještě je možnost, vše předat přes podatelnu. Pokud v nepřehledných dokladech je chyba tak přijde za několik týdnů žádost o doplnění a proces se opakuje. Právě kvůli tomu si lidé radši vystojí  tu ponižující frontu.

Poslední možnost je využití e-identity. Pro starší a méně počítačově a administrativně zdatné jedince nepoužitelné.

3. Zvýšení normativních nákladů na bydlení je zaklínadlo nové administrativy. Pod kterou  občanům ukryla iluzi o údajné pomoci s drahými energiemi.   Pro ilustraci v Praze je zatím pro rok 2022 ten normativ 8775 Kč pro jednu samostatnou osobu, například vdovu, nebo vdovce. Takové nájemní bydlení v Praze neexistuje. Takže 99% žadatelů – nájemníků dostává příspěvek na bydlení podle normativu, který ani zdaleka neodráží skutečná náklady na bydlení. Na tom se nic nezmění ani po zvýšení normativu o předpokládaných 1120 Kč. Nárok ovšem budou mít všichni, co překonají administrativní překážky, bez ohledu na energetickou chudobu.

4. Něco málo o Úřadech práce, které tuto agendu zajišťují.
Zaškolení pracovníka, tak aby zdolával všechna úskalí spojená s příspěvkem na bydlení, je podle mého odhadu nejméně 9 měsíců, protože 1x ročně žadatel předává žádost o příspěvek a 3x ročně potvrzuje platnost údajů v původní žádosti, případně jejich změnu. Vždy jde prakticky o jiný soubor dokladů. To všechno úředníkovi, jehož plat je  mizerný, pracovní doba podle situace a pracovní atmosféra  trvale napjatá. Žadatelé po několika hodinách ve frontě jsou u přepážky agresivní a řada z nich má v přinesených dokladech malé, ale většinou velké nedostatky. Ty pracovník v lepším případě s žadatelem doplní. V tom horším ho striktně pošle  domů, aby si to dal do pořádku sám, protože  vidí  tu děsivou a naštvanou frontu dalších žadatelů. Je jasné, že výsledkem je obrovsky stres, který končí často  výpovědí. Výsledek fluktuace je potom nábor pracovníků se stále horšími schopnostmi problémy žadatelů řešit. Navíc – rozhodnutím Fialovy  vlády přesně těmhle zaměstnancům nebude nepřidána ani koruna.“Motivace“ jako hrom!
Již nyní dochází při výplatě příspěvku k několika měsíčnímu zdržení. Bez zkoumání „energetické nouze“.  Současná mediální kampaň, nejspíš výrazně zvýší počet žadatelů a následně bez dalších opatření se celý systém může lehce zhroutí.
Závěr.
– příspěvek na bydlení sice nezohledňuje skutečné náklady na bydlení, ale lepší něco nežli nic,
– na příspěvek na bydlení bohužel nedosáhnou ti co jim je nejhůř,
– pokud by příspěvek na bydlení dostávali všichni, co na něj mají nárok, systém zkolabuje.

Tolik HK

Vlkův dovětek:

Jsem rád, HK, s reálnou zkušeností ohledně příspěvku na  bydlení zareagoval. Já opravdu a dodávám – naštěstí, zatím  tohle  martyrium neabsolvoval.  A  ani  ho podstoupit  nehodlám. Nějak to v rodině uděláme.

Nicméně  ceny  energií a v budoucnu i vůbec  jejich  obyčejná dostupnost se nejspíš přetransformují  do fenomenu, s kterým se bude  tvrdě potýkat  naprostá většina  domácností. To je obecné konstatování.

Ale jde o něco mnohem akutnějšího a  hmatatelnějšího. Fialova  vláda  zrušila, jak víte a to i  z mých předchozích komentů plošné opatření, přijaté  po explozi energetických cen  Babišovou  vládou  – nasazení  nulové DPH, které  ponížilo  faktury plynu a  elektřiny  o celou 1/6. Okamžitě  a hned. Fialový kabaret, ve  své snaze  odlišit se za každou cenu od  Babiše, ať to stojí, co to stojí, k Novému roku DPH opět vrátila  na původní  výši 21%.  Že to prý je nutné. Nejdříve prý kvůli tomu, že  tomu brání EU a Brusel a když se ukázalo, že  jde o lež s krátkýma nohama,  tak okamžitě přišli s  tvrzením, že  by takhle stát  dotoval i ty  domácnosti, které to nepotřebují!

Už jsem namítal, že  kupodivu snížená  spotřební daň  u motorové nafty  Stanjurovi s Fialou nevadí, ačkoliv   ji  tankují  i  majitelé  BMW, Mercedesů nebo velkých Audin a  jiných luxusních  vozů.  Ale  u elektřiny na svícení, praní nebo provoz ledničky,  tak to prrrr!  Tady  by  profitovala i Renata  Kellnerová a proto nic  takového!

Ten trik spojení  státní energetické podpory s  dávkou na bydlení  je podle mne nikoliv  výraz cílené a  adresné státní podpory potřebným, nýbrž  vykalkulovanou šikanou, jež má odradit  svou komplikovaností a záměrným diskomfortem žádajících, o němž píše KH,  co nejvíce  z nich. Aby si dobře rozmysleli, jestli jim ta žebračenka  stojí za  to ponižování.  Aby  Stanjura ušetřil. Takhle si to stojí. Alespoň dle mého rozumu. A HK to vidí úplně stejně!!!

Od prvního okamžiku bylo jasné, že  kabinet oligarchy nahradila  administrativa asociálů. V každém případě si s nimi užijeme. O tom nemůže být  sporu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.