Flash – masakr na Uniperu -masakr na nás! Doplněno!


Je to jízda!  Vlastně  masakr. Na  burzách. Začalo to včera  v USA,  pokračovalo v  Asii a dneska  se třese  země, ta burzovní, v  celé Evropě!  A  US  také začaly  znovu těžce do ruda. A  Euro slábne,  jak vůči dolaru, tak vůči švýcarovi. Jak jsem ostatně  předvídal minulý týden, ale neposlechl sám sebe.

Většinu  z  vás  asi nějaká  burza  nezajímá a nic vám  neříká. To  není  žádná pohrdlivá poznámka  z mé strany, to je konstatování faktu  a naprosto nic  proti ničemu. Uvádím to jen proto,, abych  vás  další větou zkusil navnadit  –  přesto byste  tenhle  článek asi měli zkusit  dočíst. Nebude o  žádných  fíglech, žádné  fachidiotské termíny, kterým nebudete  rozumět, abych vypadal  jako weltman a  alfabet. Ale  soudím, že  vám pár informací, které nemáte  a neznáte, ačkoliv by neškodily,  dodám. A třeba  budete mít pocit, že na vás někdo vylil vědro ledové vody.

Takže  jdeme na  ten masakr.

Nejprve  si  dáme čerstvý screenshot, popisující  právě  existující stav na  jednotlivých akciových trzích napříč  světem:

Výstřižek1

Vidíte  tu červenou  záplavu?  Všechny hlavní burzovní indexy světa  tvrdě  dolů!  A ta  jedna  zelená výjimka ?  Tak to je  čínský  akciový index  z Hong Kongu…..

A proč  že  to všechno je?

No přece  trhy  reagují  na  závěry  našich  Velkých  bílých moudrých otců  z  Washingtonu  i  odjinud A právě  oceňují jejich schopnost

-zkrotit inflaci

-zabránit  hospodářské recesi

-zajistit  dostatek plynu, elektřiny ropy a ropných derivátů a  to za  ceny, které budeme  schopni zaplatit

-zvládnout  fiskálními nástroji situaci  dluhem ochromených  zemí typu Itálie, Francie, Španělsko, atd.

-dosáhnout brzkého mírového řešení  ukrajinské  války dříve,  než  podlomí světovou  ekonomiku

a  to všechno se spojilo do  jednoho  faktoru, který  momentálně  začal  bleskem  vypouštět  obrovskou  bublinu  rakovinového růstu akciových  trhů posledních  deseti  let.

Zkrátka  – svět má problém.  Ten burzovní. Ale i finanční  a  věřte  tomu, že  jestli se  to rychle někde nezastabilizuje, tak ho budeme  mít  my  všichni. Nemyslete si, že se vás  to netýká, protože na  burzách nehrajete. Americké  podvodné hypotéční balíčky  v  roce 2008 se  vás/nás  také  netýkaly  a přece s  námi v ČR zatraceně mávaly  až  do roku 2013. Tohle by  mohlo být  daleko horší.

Ale dalšími  úvahami nad  globálními  trhy, jakkoliv na to vytřeštěně  zírám od  rána,  vás  nebudu obtěžovat. Neboť  existuje  jeden  titul, který  jako by tohle  všechno, co jste četli  jako důvody  pro  tu  rudou  záři nikoliv nad  Kladnem, ale  nad světovými  burzami, koncentroval   do sebe. Titul,  který se nás  všech týká opravdu fatálně.

Jde o německou  společnost  UNIPER.

O  Uniperu  jsem psal detailně před pár  týdny. Zde

O tom, jak Finsko hrdinně odmítlo zaplatit Rusku za plyn v rublech

A  možná si ještě  vzpomenete, že  jde sice  o  firmu  registrovanou v Německu, kterou ovšem z naprosté většiny  vlastní  Finsko a konkrétně  finská  vláda a  že  jde  o vůbec největšího dovozce  ruského zemního plynu v  Evropě. A také  největšího obchodníka  s plynem pro české  energetické firmy, které  pak  plyn  posílají do našich domácností, továren a  všemožných  institucí.

No a  dnes  od  rána  tedy Uniper  dostává  výprask  jak se patří!!!

Výstřižek

Ráno  šly ztráty oproti včerejšku přes 20%, nyní se trh trochu oklepal a  jsme na nějakých 13-14%.

Tenhle  titul nás  opravdu musí každého z nás  sakra tankovat!  Včetně příčin, proč  se tak otřásá. Ty lakonicky, ale  až  laserově přesně popisuje  krátký  článeček na  burzovním webu onvista.de

UNIPER – Energiekonzern ruft nach Staatshilfen

UNIPER – Energetická společnost žádá o státní podporu

Kvůli současným omezením dodávek plynu ze strany Gazpromu Uniper stahuje svou prognózu zisku pro finanční rok 2022. Od 16. června společnost obdržela pouze 40 procent smluvně garantovaných objemů plynu a náhradní objemy jsou pořizovány za výrazně vyšší ceny. Společnost dosud nebyla schopna tyto dodatečné náklady přenést, a proto je upravený čistý zisk za rok výrazně nižší než v předchozím roce. Pomoc ze strany státu je naléhavě potřebná a mohla by plynout například ve formě záruk a kaucí, navýšení stávajícího úvěru KfW, který dosud nebyl vyčerpán, nebo kapitálových investic. (Zdroj: Guidants News ).

Závěr: Nejistoty a nedostatek peněz těžce zatěžují cenu akcií. Dokud se geopolitická situace kolem ukrajinské války neuklidní, Uniper zůstane problémovým dítětem. Pro investory znamená zrychlený sestupný trend: ruce pryč!

Burzovně  finanční omáčku a  graf trendů a technické analýzy  jsem vynechal. Protože  jistě  nehodláte  spekulovat na  Uniperu.  Všechno důležité, co se nás  každého týká,  jest  řečeno. Zopakuji to:

Kvůli současným omezením dodávek plynu ze strany Gazpromu

Od 16. června společnost obdržela pouze 40 procent smluvně garantovaných objemů plynu

náhradní objemy jsou pořizovány za výrazně vyšší ceny.

Společnost dosud nebyla schopna tyto dodatečné náklady přenést

Pomoc ze strany státu je naléhavě potřebná a mohla by plynout například ve formě záruk a kaucí, navýšení stávajícího úvěru KfW, který dosud nebyl vyčerpán, nebo kapitálových investic

Omezení dodávek Gazpromem? Inu přece  uvalení sankcí, takže  jedna  turbina  na  servisu  u Siemense  v Kanadě  a nesmí  kvůli  sankcím zpět. Druhá potřebuje  servis, ale  protože  by to s ní dopadlo stejně, je  v Rusku a  čeká, leč  nepracuje. Takže  Nordstream  1 jede jen  na  60% . Polsko  odmítlo platit  za plyn v rublech.  Takže  Rusko  na oplátku odmítlo pouštět  plyn do Německa  přes plynovod  Jamal. Ukrajina zase  zakázala  dopravu plynu přes  větev plynovodu, která  jde přes opolčenské území a  Gazprom z toho titulu,  že ji napájí jiná  plynová pole  než  tu, kterou Kyjev provozuje, odmítl  dodávat  více  plynu druhou větví. 

Výsledek?

Nejistoty a nedostatek peněz těžce zatěžují cenu akcií. Dokud se geopolitická situace kolem ukrajinské války neuklidní, Uniper zůstane problémovým dítětem. Pro investory znamená zrychlený sestupný trend: ruce pryč!

Ruce  pryč  proto, že  když  Uniper  náhle  nedostává plyn za  ceny  dle  dlouhodobých kontraktů, které nepochybně  Rusové  objemově  za  celorok  splní, ale  čas  si vyberou oni, nikoliv  Uniper, pak má tahle  firma  z hodiny na hodinu obrovský  problém!!! Ona prostě  svým odběratelům MUSÍ DODÁVAT  V REÁLNÉM  ČASE!  Tedy teď  hned. A naprostou většinu z nich má pod  dlouhodobými kontrakty s fixovanou cenou!!! A když  nuceně  nakupuje nyní  na burze  v Rotterdamu,  tedy  takhle

Výstřižek

Tak  holt  je  v maléru!  Totálním!  Nakupovat  5x  dráže  než  jsou nasazené kalkulace a především prodejní cena  dle smlouvy, to  zavání těžkým průšvihem. Když to nelze  přenést na zákazníky. Obávám se, v  téhle  souvislosti,  že  ta  malá hrstka  jeho odběratelů,  která  ovšem kryta  podobnou neprůstřelnou smlouvou  nebude,  se  týká  tuzemských klientů Uniperu…. Velmi rychle  to zjistíme.

Vedle  toho  – je zjevné, že  Uniper  je konfrontován ještě  s dalším  velkým  malérem  – evidentně nedisponuje  dostatkem hotovosti, aby   složil potřebná  burzovní depozita, odpovídající  jeho  současným nákupům  plynu v  Rotterdamu.  U  obchodů s  Gazpromem je  nepotřebuje. Ale plynová  burza hraje podle  svých  vlastních pravidel a  ty  vynucuje  od  každého. Tedy i od Uniperu. 

ČEZ  prý momentálně  drží  na  energetických  burzách  na  vázaných  burzovních  depozitech  až  100 MILIARD korun!!! Tedy  asi  6,5 % státního rozpočtu Jen tak  zamrznutých na  burze, v době, kdy  sazba  ČNB  je  7%!!!! Což znamená  nejméně  půl miliardy  měsíční ztráty na  úrocích.  A  u Uniperu ty kalkulace  sotva  vypadají  jinak….. Ale  to nejdůležitější, v  dané chvíli představuje  fakt, že  Němcům prostě  schází  hotovost. Proto požadují, aby  zasáhla  spolková  vláda!

A když  se tak nestane? Tak zažijeme to plynové  drama  hned, aniž by  Rus  sáhl na plynový  kohout.  Prostě  Evropa se ocitne  bez plynu. Nikoliv kvůli Putinovi, ale kvůli zhroucení  Uniperu!!!  Proto taková  hysterie  na burze!  A určitě také ve  vládní čtvrti v Berlíně.

A  domnívám se také, že  v Praze, tedy  jestli  Fiala  se  Sikelou  vůbec  mají nějaké  povědomí o plynu v  souvislostech,  čímž si vůbec nejsem jist.

Ale  mimořádně  rušno  bych  predikoval i pro Brusel!  Tak nějak  jsem se donutil přemýšlet, proč  se  Uniper  dostal do té složité situace  právě  teď, kdy  je mimořádně horké léto, odběry  klesly  na minimum, slunce  svítí jak o závod, soláry  tedy jedou na maximum a  k tomu  je  velmi větrno, takže  i farmy větrných turbín točí, co to dá?  Divné, že? Navíc  Uniper  věděl s předstihem o tradiční letní  servisní odstávce   na  Nordstreamu 1  i  o  problémech  s opravovanou  turbinou v Kanadě. Mohl se  tedy připravit.

Proč  to tedy zjevně neudělal, či spíše  nemohl učinit?  Tady  se dostáváme k Bruselu!  Vzpomínáte, jak nařídil,  že  do tehdy a tehdy  ve  všech  evropských plynových zásobnících  bude  napěchováno  minimálně  80%  skladovací kapacity?  Tak to je přesně  ten důvod!  Uniper  sice  určitě  registruje  tradiční letní  výpadek přímé spotřeby, letos  bych  hádal, že ještě  větší  než  kdy jindy, nicméně  je  rozhodnutím  EU  nucen kupovat  velké objemy  a  to za každou cenu, ber kde ber, do zásobníků Proto je  letní burza  tak vyšponovaná. Predikoval jsme přesně  tohle, jakmile  s tou chytrystikou  bruselští geniové  vyrazili!!!  Že přesně  k tomu zběsilému  cenovému  boomu  to povede, místo k tradiční letní cenové  pauze!  Stalo se!!! Takhle  to  ty  velké  hlavy  řídí!

Normálně by  to bylo všechno, co se k tématu  dá napsat. Ale není!! Ani náhodou. Protože  jde o velkou politickou lekci. Kterou nejspíše  Kreml právě  udělil  jak  G7, tak NATO.

Jak souvisí  G7 a NATO s Uniperem? A jeho  finančními potížemi?  Hned  se dozvíte!

G7 hledala  další a další způsoby, jak  trestat  Rusko.  Viz  cenový  dekl na  ruskou ropu!  A další doprovodná  šikana. S tím, že  Rusko bude trpět.

NATO zase oficiálně  oklasifikovalo Rusko jako nepřítele  a to ze  všech nejnepřátelovatějšího!  Hned  teď  a  je  třeba  jej porazit  za  každou cenu.  A  hned! A  navíc  definitivně  rozhodlo o  začlenění  Finska a  Švédska.

Ještě  si pamatujete,  že  Uniper  je  sice  firma  registrovaná  v  Německu, ale de facto  finská  a v přímém  vlastnictví  finské vlády?

Když tedy  všechno spojíte  dohromady,  Moskva  se elegantně pomstila. A to hned  několika  nepřátelským zemím, které  své nepřátelství  hrdě oznamovaly.

Jmenovitě  Finsku.  Uniper  nejméně za  letošek  nejspíše  na  zisk může zapomenout. Bude rád  za tzv. černou nulu. Finové  utřou a budou  za klikaře, pokud  je nečeká krytí ztrát a navyšování  kapitálu.  Je zajímavé,  že firma  se obrací  na spolkovou a nikoli finskou vládu. Asi proto, že nedostatek  plynu  hrozí  zejména  v Němcích. Takže  budou  solit.  A to ještě  ve strachu,  že prostě  akutní problém s  triviálními denními dodávkami  klidně  začne  ještě  dnes  večer. Proto evidentně  ta panika  jejich ministra  Habecka  a  vyhlašování  druhého  ze  tří regulačních stupňů  na plynové  zásobování. Tohle byl ten  důvod  a nikoliv možnost, že  Putin zatáhne  kohout!  Takže  ťafka pro Německo!  A pro všechny  kteří jsou napojeni  na  plynovou  rouru  dále za Německem  – tedy  především  ty  hrdé  na ostentativní  nepřátelství  vůči Rusku  –  jmenujme dva takové  -Polsko  a  pochopitelně – Českou republiku!

Poláci sice  pyšně  tvrdí, že  na  ruské plynu nejsou  závislí a už  jej nepotřebují  a nikdy  dovážet nebudou, nicméně  jej kupují  od Němců. tedy  také od Uniperu. Dost možná jen od něj. Nevím.  A ČR? Tak tu  zásobuje  HLAVNĚ  Uniper!   Jestli  Rus  nezvedne  dodávky  přes plynovody, třeba proto, že  dorazí ta  turbina  z Kanady a  ta se zaváže, že nebude blokovat opravy  žádné další, tak  nemusíme  mít  jen studenou zimu. Ale  už  studené léto a podzim. Protože  se také může  stát,  že  státy  si hodí mincí  hlava orel  – dodávat  normálně  spotřebitelům  jako jindy nebo upřednostnit   plnění zásobníků na  zimu???!!!! A  vedle  toho  zcela  vážně  riskovat,  že se jim  gigantoobchodníci s  energiemi typu Uniper  klidně mohou  během 24 hodin složit,  se všemi, dnes  nedohlednými důsledky  pro  evropskou/světovou ekonomiku nebo je  dramaticky  vyfutrovat, na  dluh!!, dalšími těžkými  miliardami, aby  nakoupili  na burzách,  či  rychle upravit  legislativu, aby okamžitě  dokázali  bleskově přenést své  nákupní ceny  na  konečné spotřebitele  a získali  hotovost  od nich. Což znamená  jasné  riziko  obrovských  sociálních  bouří!

Vůbec papalášům nezávidím. nechtěl bych  být na jejich místě!  Ale  na druhé straně  – nechci  být  ani na  tom svém. Protože  na nás, vážení, na  nás  to v každém případě  dopadne s plnou parádou. Jen zatím není jasná  jak konkrétně, kdy  a  jak moc.  

Ale  rozhodně je pro nás mimořádně  důležité  dění kolem Uniperu  pečlivě sledovat. I když jsou  vám  nějaká  burza  a akcie  úplně  ukradené

Proto  se  vydává tahle  flash!

Dodatek skoro okamžitý:

Onvista  hodnotí právě  skončený  burzovní den a Uniper  takto:

Aktualizace trhu: Dax končí obchodování těžce zasažen – středem zájmu je plynová krize – Uniper pod tlakem

Zhoršující se nedostatek plynu ve čtvrtek poslal Dax na nové minimum od začátku března. Slabý start amerického akciového trhu udělal zbytek, takže přední německý index občas klesl těsně nad 12 600 bodů. Ke konci obchodování došlo na akciových trzích k mírnému uvolnění. Dax zakončil den se slevou 1,69 procenta na 12 783,77 bodu.

Pololetní bilance však zůstává střízlivá se ztrátou 19,5 procenta. Rekordní maximum těsně pod 16 300 body dosažené v listopadu je hodně daleko. Zatímco očekávaný obrat v úrokových sazbách v USA měl zpočátku na začátku roku negativní dopad, rychle se objevily další obavy: válka na Ukrajině a rychlý růst cen, zejména v energetickém a potravinářském sektoru, a obavy z recese.

Plynová krize se zhoršuje

Pozitivní ekonomické signály z Číny akciovým trhům nepomohly. Místo toho zhoršující se plynová krize v Německu znepokojuje stále více účastníků trhu po celém světě. Expert Stephen Innes ze správce aktiv SPI Asset Management napsal, že už nejde jen o evropský problém, ale že celý svět je rukojmím energetické situace v Německu. Pokud nedojde k brzkému vyřešení plynové nouze, mohlo by to vyústit v hlubší globální energetickou krizi.

Uniper v omezení

Federální ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) se nyní obává úplného nedostatku dodávek ruského plynu přes baltský plynovod Nord Stream. Rusko již v polovině června výrazně omezilo dodávky s odkazem na technické problémy. Dodavatel energií Uniper přivádí to do vážných problémů.

 
Výstřižek

Poté, co se již v prvním čtvrtletí nahromadily miliardové ztráty, se situace nyní zhoršila. Uniper proto zaslal spolkové  vládě výzvu o pomoc a také ve středu večer zrušil svůj ziskový cíl pro rok 2022. Podíl klesl o 14,4 procenta a stáhl akcie z RWE a eon s dolů.

„Společnost Uniper dnes nepředstavila  svou roční prognózu a zahájila jednání s federální vládou o stabilizačních opatřeních. Dodavatel energie je příznačný pro krizi, které bude německá ekonomika pravděpodobně čelit v následujících měsících kvůli prostý nedostatek plynu,“ vysvětlil tržní analytik Jochen Stanzl z CMC Markets.

A to není všechno.

Podle  zaslechnuté informace se  finská vláda nechala  slyšet,  že Uniper  sanovat nehodlá. Že to záležitost  Němců. Evropská solidarita přímo příkladná.

A  když už jsme  u ní  , užijeme si ji možná, až nám poleze  krkem. Jestli se v Německu bude omezovat plyn a  jeho okamžité dodávky, jakpak to asi bude  s dodávkami do Česka???  Kdopak si myslí,  že  Němci na sobě budou škudlit a nechají své velké energetické firmy, aby  zásobovaly nějaké Česko??? Chci někoho takového vidět. A nic si na Němcích nevymůžeme, protože  přímých dodávek  z Ruska se  s hnusem štítíme. Takže  vše nakupujeme. Od Němců. Fiala  se Sikelou  údajně dali hlavy /tak to musel být  třesk!/ dohromady a vymysleli  jak Němce  donutit k solidaritě. Prý kdyby nás  ořízli,  tak zastavíme plynovod z bývalé NDR do Bavor, co vede přes  Česko. Aby  Germán viděl!  

Jestli tohle  fakt  vymysleli, tak  nám  všichni svatí na pomoc, včetně  svatého Václava a Blanických  rytířů na pomoc nebudou stačit. Pak jitrnice Schulz  nejspíš  zavelí  do Wolfsburgu  –   Mladou Boleslav  a všechny  české pobočky  zavřít  a výrobu přenést  do… no to je jedno kam. Prostě přenést. Nebo něco hodně podobného….

Prostě  The Genisuses  at  Work!!! To je  tedy spolek!!!  Člověk ještě začne  se slzou v oku  vzpomínat  na  Waltera Ulbrichta, Ericha  Honeckera,  Gustáva Husáka, Vasila  Bilaka a Milouše Jakeše. Jestli to takhle půjde dál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.