Čtyři jezdci apokalypsy


Nedávno, v Hodině  vlka na  Slobodném vysielači  jsem  konstatoval,  že se mi  obecná  situace  ve  světě jeví  tak, jako by se naplňovalo staré  biblické  proroctví  o čtyřech jezdcích apokalypsy, kteří  zničí  svět.  Bible  je pojmenovává

válka, mor, hlad,  smrt.

Já  je v naší době  pojmenovávám

válka na Ukrajině, covid, hlad, inflace. 

A  všechno klidně  může  skončit  apokalyptickým  konfliktem, po němž  už  zde zůstane jenom smrt.

Jeden  z  čtenářů  mne upozornil na  článek nastavený  na  stejný příběh, popisující současný  svět, ale  úzce  specializovaný  na  Vladiníra Putina a  boj o nový světový  řád.

Autor  má  sice nasazeny klasické  západní brýle, nicméně  i tak je  jeho text  rozhodně  zajímavý. Proto vám jej  dnes Kosa, prostřednictvím mého překladače  nabízí.

The four horsemen of the apocalypse

Čtyři jezdci apokalypsy

autor:

Blížíme se ke smrti starého geopolitického systému a světového řádu, který se neustále opakuje od středověku.

Silný starozákonní příběh o čtyřech jezdcích  Apokalypsy se opakovaně vrací  do diskusí vždy,  když lidstvo čelí nebezpečí a válce. Proroctví Ezechiela a Zachariáše byla často vykládánio tak, že čtyři jezdce popisují jako mor, válku, hlad a nakonec smrt.

Když jsem se minulý týden probudil ráno po 120 dnech ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině, napadlo mě, že se blížíme smrti: Smrt starého geopolitického systému a světového řádu, který se neustále opakuje. Od středověku.

Navzdory mnohému, co se stalo, Evropa a Rusko povstaly jako mocnosti a pak se opakovaně rozpadaly. Konečně se zdá, že tento cyklus moru, války a hladomoru bude posledním v hegemonii Západu a zrodem nového světového řádu,  který pravděpodobně vrátí těžiště rovnováhy sil do Asie a Afriky, které byly centry globálního bohatství a moci dlouho před průmyslovou revolucí.

Putinova hádanka

CNN a další zpravodajské stanice nedávno zhustily Putinův útok na Ukrajině jako znovuustavení ruské imperiální nacionalistické identity. Zdá se však, že válka na Ukrajině je krokem v Putinově plánu globální dominance. Západní zpravodajské agentury často uváděly, že Putin je nevyléčitelně nemocný a nemá co ztratit.

Čtyři jezdci z Apokalypsy, obraz z roku 1887 od Viktora Vasnetsova.  Zleva doprava jsou Smrt, Hladomor, Válka a Dobytí;  Beránek je nahoře.  (kredit: Wikimedia Commons)Čtyři jezdci z Apokalypsy, obraz z roku 1887 od Viktora Vasnetsova. Zleva doprava jsou Smrt, Hladomor, Válka a Dobytí; Beránek je nahoře. (kredit: Wikimedia Commons)

Zatímco válku na Ukrajině lze vysvětlit jako zoufalou snahu umírajícího muže vybojovat dědictví, skutečné činy se s tímto zoufalstvím ve skutečnosti míjí. Navzdory ztrátě mužů, zbraní, generálů a extrémním sankcím Putin pokračuje v boji.

Je třeba si položit otázku, co když Ukrajina nebyla konečnou hrou, co když Ukrajina byla dlouhá hra směrem k oslabení Západu? Když analyzujeme biblické předpovědi, měli bychom analyzovat také mnoho nabízejících se  „co kdyby“.

Obvykle je toto  what-iffery nebezpečný sport a vede vás cestami, které jsou kluzké a často bez zásadní logiky. Číst tarotové karty nebo čajové lístky je však jednodušší než číst záměry člověka, jakým je Vladimir Putin. Tento muž je zkušeným špionem, bývalým šéfem jedné z nejodhodlanějších a nejvynalézavějších špionážních agentur na světě, který nejenže přivedl Rusko zpět k moci z dob Jelcina, ale byl také  agentem „v poli“ během sovětské éry.

Před ruskou invazí na Ukrajinu zaplnilo Putinovo Rusko mezery v konfliktech po celém světě a téměř se stalo globálním arbitrem v klíčových geopolitických scénách, kde USA ztratily kontrolu.

Afghánistán, Sýrie, Írán, Mali, Čad a Libye: Putinovo Rusko bylo vnímáno  jako hlas slyšený při každém zásadním rozhodnutí. Rusko se také stalo velkým bratrem a snažilo se hrát mírotvorce v jižní Asii, mezi Indií, Pákistánem a Čínou. Týdny před ukrajinskou invazí Rusko zasáhlo do bizarního pokusu o převrat v Kazachstánu a pomáhalo kazašské vládě pacifikovat povstání.

Takže to, co se stalo v posledních týdnech a měsících, přimělo Putina náhle riskovat veškerý kapitál, který se za posledních 20 let vybudoval, aby převzal Ukrajinu. Je to národní hrdost, nebo je to dlouhodobější strategie proti Západu?

Dragonbear: Aliance Čína/Rusko

Soužití  čínského draka a ruského medvěda, nebylo vždy milostným vztahem. Historicky Rusko trvale  podporovalo Indii před Čínou. Mezi těmito sousedy, kteří sdílejí 4 250 km společné hranice, panovala silná nevraživost.

Strategií Henryho Kissingera  posílením Číny bylo ve skutečnosti oslabit Rusko a nyní se zdá, že po 50 letech by to mohlo stvořit bestii: dračí medvěd, kdy USA možná nebudou dost silné na to, aby ho zvládly.

Od vlády čínského prezidenta Si Ťin-pchinga si čínský silák a ruský autokrat vytvořili silné pouto. Čína i Rusko se pohoršovaly nad dominancí USA v globálních záležitostech a během vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa Rusko spokojeně  reflektovalo skutečnost, že Čína nesla tíhu hněvu nevyzpytatelného prezidenta. Trumpovo stažení z mezinárodní arény přálo nekontrolovanému růstu globální moci Ruska a Číny.

Pak přišel první jezdec, mor. Rychlé rozšíření COVID-19 v globální pandemii lze jednoznačně připsat čínské nedbalosti, nedostatku transparentnosti a vůli zastírat. Také to vyneslo na světlo čínskou kontrolu nad mezinárodními organizacemi, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO), které měly na zakrývání a šíření stejnou vinu jako čínská vláda.

Západní demokracie trpěly mnohem více ekonomicky a sociálně než Čína, diktatura ovládaná jednou stranou. Zatímco západní trhy a společnosti byly decimovány veřejným míněním, Čína využila tento čas k tomu, aby pevně ovládla Hongkong, odstranila závazek jedna země-dva systémy a zničila moc miliardářů, kteří zkusili zpochybňovat autoritu Si Ťin-pchinga.

Zatímco se Západ potýkal s očkováním a snažil se vyvážit demokracii a svobody svých občanů s potřebou chránit jejich životy, Čína se držela plánu nulové covidové  tolerance  a dosažení úplné politické a sociální kontroly nad čínskou společností.

Jaké škody COVID Číně způsobil, se nikdy nedozvíme. Kolik zastánců svobody zmizelo, kolik lidí skutečně zemřelo a co se skutečně stalo, bude pravděpodobně záhadou pro další generace.

4. února se oba nejvlivnější  muži setkali pod záštitou zimních olympijských her v Pekingu. Putin a Xi oznámili neomezené přátelství mezi jejich dvěma zeměmi. Právě když Evropa dosáhla jakési kontroly nad pandemií a inflace stoupala, na Kyjev začaly pršet ruské rakety.

Zatímco Mario Draghi a jeho kolegové v Evropě hlásali „cokoli je třeba“ k záchraně evropské ekonomiky, zdá se, že Putin prohlásil „cokoli je třeba“, aby ji zničil. Ceny ropy dosáhly historického maxima a inflace byla ještě strmější. Globální burzy, které se právě začaly zotavovat na úroveň před pandemií, začaly znovu padat. Druhý jezdec, válečný, se prosadil.

Hladomor a smrt

V říjnu 2021 se na setkání hlav států v Římě na G20 často diskutovalo o odolnosti dodavatelského řetězce jako o klíčovém bodu v boji proti čínské agresi. Většina hlav států měla obavy z dodávek v sektoru  elektroniky a čipů, které byly doménou Číny.

Nikdo nebyl znepokojen jídlem, kromě Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Světového potravinového programu (WFP) , často se ignorovala varování před suchem a hladomorem v Afghánistánu, Jemenu a Africkém rohu. Jsme skoro u třetího jezdce, hladomoru. Svět a Evropa jsou na pokraji pravděpodobně nejtěžšího léta, kterému za poslední generace čelily.

Rusko zvítězilo proti nacistickému Německu pomocí politiky spálené země. Zdá se, že Putinova strategie zkrocení Evropy je podobná. Kupodivu Číňané nakupují obilí a dělají si zásoby potravin od roku 2021. Podle zprávy Al-Jazeery z února 2022 Rusko a Ukrajina dohromady produkují přes 25 % světové pšenice. Většina produkce loňské pšenice je buď pod kontrolou Ruska, nebo mimo exportní možnosti Ukrajiny. Čína také hromadí kukuřici, sóju a další kalorické plodiny, zatímco dodávky potravin do Evropy jsou omezené.

Dalším znepokojivým faktem je, že zatímco hlad může mít dopad na Evropu relativně méně, vzhledem k finanční odolnosti EU existuje velké riziko, že hlad v Africe vynutí zvýšenou masovou migraci do Evropy po moři. Ať už je jídlo v Africe dostupné nebo ne, rostoucí náklady způsobí ekonomický nebo přírodní hladomory v zdánlivě velmi horkém létě, což Afričany donutí zamířit do Evropy v nebývalém počtu.

Čína a Rusko  kontrolují africkou politiku natolik, že to podněcují. Macky Sall z prezidenta Africké unie Senegalu apeloval na Západ po setkání s Putinem na začátku dubna, aby zrušil sankce, aby se usnadnil vývoz pšenice a hnojiv.

V závislosti na tom, jak se bude toto léto vyvíjet, budou možná muset zeslabit sankce vůči Rusku, aby se snížil tlak na cenu ropy a plynu, aby se snížila inflace a aby se vlády jižní Evropy nezhroutily kvůli nekontrolované migraci z Afriky kvůli hladu.

Putin může se svým přítelem Si Ťin-pchingem dosáhnout globální dominance prostřednictvím jedné relativně malé války na Ukrajině.

Smrt a nový globální řád

Zdá se, že Ukrajina je jen první kapitolou smrti starého světového řádu. Zdá se, že Rusko je přesvědčeno, že srazí Západ na kolena tím, že zdraží ropu v horkém létě, kdy vlny veder znemožní vypnout klimatizaci. Pokud to nestačí, může pokračovat  tím, že bude tlačit na Afriku, aby jednala jejím směrem tím, že vytvoří hlad. Pokud totiž demokracie nedokážou kontrolovat inflaci a prosazovat bezpečnost hranic, vlády v jižní Evropě se zhroutí.

Rusko nemá nouzi o politické spojence, které si vytvořilo v evropských zemích a kteří se  mohou vrátit k moci na platformě nelegální migrace, nekontrolovaného růstu cen, bezpečnosti a nezaměstnanosti.

„A podíval jsem se a hle, bledý kůň a jeho jméno, které na něm sedělo, bylo Smrt a s ním následovalo peklo.“ I když můžeme být připraveni na smrt, nyní musíme pochopit, jak se vypořádáme s peklem, které následuje.

Autor je prezidentem Glocal Cities. Je politickým výzkumníkem, konzultantem a podnikatelem a dvě desetiletí působil v Evropě, na Středním východě a v Africe. Stýkal se s vůdci a osobami s rozhodovací pravomocí a úzce spolupracoval s lidmi ze všech společenských vrstev na celém Blízkém východě.

Za mne  moc zajímavý  článek. S jednou  jedinou chybou. Dějiny  ukrajinského konfliktu  podle něj  začínají  až 24.2.2022. Před  tím neexistuje  nic. Ačkoliv se  autor  dovolává  Starého zákona!

Nepochopitelné. A  ten omyl pokračuje v premise o Putinovi.  Zloduch si předsevzal, že  zničí  Západ. Jen tak! Z pozice  ekonomicky  slabého a  středně významného Ruska!  A  24.února  se  zřejmě podíval  z okna a  řekl si,  jo, kolem právě jede žluté auto.  Tak to potvrzuje, že bych si mohl pěkně  zaválčit a  dal pokyn  k zahájení války. A  vedle toho si připravil sám na sebe  celou  sérii sankcí, aby  vyvolal  celosvětovou inflaci a hladomor!  Zákeřník a padouch jeden. Jo a navíc schválně  se postaral nejprve  o Majdan, následně  našeptal Porošenkovi  vytáhnout  s celou  tehdejší ukrajinskou armádou proti lidem na Donbasu a  když ten  dvakrát podepsal Minské dohody, tak mu  tajně  podle,  přes  své  agenty /asi znovu Čuk a Gek/, radil, vydávajíc  se  za  Američany  a Brity, aby  je  ani náhodou nenaplnil…

Takhle  nějak to muselo  dle  autora  z Jerusalem Postu  být. Jiný  výklad  není  možný!

Nicméně, abstrahujme od  těchto fatálních opominutí  hlavní a nosnou  myšlenku  představuje premisa, že  dnes se na  Ukrajině  hraje  o  světový  řád!!!  A  druhou,  že se nám tu prohánějí  čtyři jezdci z Apokalypsy.  Obojí  souhlasí.  Ano,  válka  už není o Ukrajině, o jejích územních ztrátách nebo ziscích. Západ  se zapojil tak, že  nemůže  couvnout.  Jestliže  by tak učinil, jeho, v posledních létech už tak těžce  otřesená dominance  by  získala  už  neopravitelné  trhliny.  Globální  moc se pozvolna  přesouvá  do Asie. Tohle  autor popisuje  zcela  správně  a na férovku. Prozápadní nebo chcete li  – západní- autor.

Ti čtyři apokalyptičtí  jezdci  zatím  jen volně popojíždějí. Zatím.  Ještě  nepobídli své koně  do cvalu. Ale  už  k tomu schází zatraceně  málo. A zdá se, že  ti, co  ještě  teď  drží v ruce  prostředky, jak  je  srazit ze sedel, jim spíše radí, aby nasadili ostruhy. Zatím je ještě  čas. Nicméně  minimálně  ten můj pandemický a inflační jezdec  je  už  v běhu!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.