The Economist -Norsko ostudně profituje z války v Evropě


Neustál e slyšíme o  evropských hodnotách, o solidaritě  Západu, o tom jak jsme jednotní a  jak si úžasně pomáháme.  Tak si na tohle  téma  dáme  něco hodně  výživného  z The  Economist.  Jak mi to  zpracoval můj překladač, když  narazil na článek

Norway is profiting embarrassingly from war in Europe

Norsko ostudně profituje z války v Evropě

Mělo by přemýšlet o způsobech, jak pomoci EU překonat krizi

Problémy v Evropě mají neočekávané konotace  k Norsku, k jeho severní hranici. Nejnázornější příklad pochází z rocku1870, kdy se dva francouzští vojáci snažili uniknout měsíce trvajícímu pruskému obléhání Paříže pomocí horkovzdušného balónu, aby doručili bitevní plány armádě mimo město. Nedopadlo to dobře. To, co bylo míněno jako krátký skok na venkov, se stalo 19hodinovou větrnou odyseou nad zemí a mořem. Dvojice nakonec narazila do ledové hory západně od dnešního Osla, asi 1400 km od zamýšleného cíle. Místní obyvatelé oslnění létajícím zařízením spěchali převézt  zmrzlé Francouze do hlavního města. Na jejich počest se pořádaly večírky, psaly se básně, vypilo se hodně šampaňského a vypukla doslova   vášeň pro Francii. Zachránění vojáci odcestovali o týden později s 23 800 franky z  veřejných darů, což byla značná suma. Incident podle Paala Frisvolda, politického analytika, ukázal, že norští občané „chtěli projevit sympatie a podporu při řešení konfliktů v Evropě“.

Norsko by bylo prosperující, i kdyby před pěti desetiletími nenarazilo na ropu v  pobřežních vodách. Obrovské množství energie, které dnes vyváží, je pouze třešničkou na dortu velikosti onoho balónu. Za normální rok vynesou prodeje ropy, plynu a elektřiny přes 50 miliard dolarů, tedy 10 000 dolarů na Nora. To stačí k naprostému dotování  skandinávského sociálního státu a spousty letních chat na malebných fjordech. Nyní, díky válce, norské výnosy z vývozu energie vystřelily na více než 200 miliard dolarů ročně. Nebýt toho, že rozumně odvádí takovou hotovost do suverénního investičního fondu, za tyto ceny by každý Nor mohl získat roční šek v hodnotě kolem 40 000 dolarů – což je zhruba hdp na hlavu eu . Místo toho si jeho 5,5 milionu obyvatel musí vystačit s balíkem v hodnotě 1,2 bilionu dolarů, a to navzdory nedávnému poklesu hodnoty jeho investic.

Evropané, hlavní norští zákazníci, se donedávna nehádali o ceny. Jakýkoli neruský zdroj energie byl vítán a alternativy byly hlavně na Blízkém východě a v severní Africe. Pro západní politiky je dožadování se uhlovodíků od norského ministra méně trapné než od autoritářského petropotentáta. Norsko pouze požadovalo, aby eu zmírnila své neustálé mistrování  o potřebě země rychleji ustoupit od fosilních paliv. Zvýšilo produkci plynu, jak jen to bylo možné, a dokonce potlačilo stávky odborů, aby energie proudila. Norsko poslalo peníze na podporu Ukrajiny a připojilo se k sankcím vůči Rusku uvaleným eu , klubem, do kterého nepatří. (Nachází se v širším Evropském hospodářském prostoru, což je forma odstupu, kterou si může dovolit díky svému ropnému bohatství.)

Nálada se však zhoršila, jak se energetická krize prohlubovala. Tváří v tvář záchraně veřejných služeb a spotřebitelů už Evropa nemá zájem vylepšovat norský finanční  balík. Polsko reptalo jako první: v květnu jeho premiér odsoudil „šílené“ ceny plynu ze severu. Jiní protestují diskrétněji a naznačují, že osvícený dodavatel by se mohl rozhodnout omezit ceny plynu, alespoň v době, kdy zuří válka. Norsko pevně trvá na tom, že tržní ceny fungují a že k financování zeleného přechodu jsou nyní potřeba velké zisky.

Politici v Oslu se musí potýkat se svými vlastními mocenskými problémy. Kvůli bohaté výrobě vodní elektřiny mají Norové nárok na levný proud: mnozí považují zhasnutí světel při odchodu z místnosti za zvláštní zvyk. Sucho však vyčerpalo nádrže, což způsobilo, že ceny elektřiny v některých částech země prudce vzrostly. I v bohaté zemi to bolí. Některá odvětví, jako je výroba hnojiv nebo zpracování kovů, existují pouze díky levné energii. Většina Norů vytápí své domovy elektřinou a kupuje elektromobily – dopravní zácpy v Oslu mohou působit jako pomalu se pohybující showroomy Tesly. Facebooková skupina, která se zabývá cenami elektřiny, má více než 600 000 členů, z nichž mnozí viní ze svých potíží transfer elektřiny do Evropy. Vláda reagovala štědrými dotacemi, ale také náznaky, že by mohla omezit vývoz elektřiny, údajně aby ochránila své vyčerpané nádrže. To rozčílilo její přátele z  eu , kteří chtějí, aby trhy s elektřinou zůstaly otevřené, aby to málo energie, co tam je, mohlo být alokováno efektivně.

Můj způsob nebo Norsko

Čím déle zůstanou ceny plynu vyšší než nekontrolovaný horkovzdušný balón, tím větší bude tlak na Norsko, aby darovalo část svých neočekávaných peněz. Solidarita s Evropou je formou vlastního zájmu, tvrdí Georg Riekeles z think-tanku European Policy Centre. Dobré vztahy s jeho sousedy jsou pro Norsko důležitější než vyždímání poslední kapky zisku. Kromě ropy a plynu závisí bohatství Norska na tom, že je součástí fungující Evropy.

Poskytování slevy na plyn evropským zákazníkům může být pro norské politiky příliš citlivé. Ale premiér Jonas Gahr Store tento týden navrhl, že jeho energetické firmy (největší z nich, Equinor, je většinou státní), by mohly souhlasit s dlouhodobými smlouvami, které dnes podceňují plyn výměnou za pozdější stabilní zisky. To by byl začátek. A co je ještě lepší, Norsko by mělo nabídnout, že se zapojí do jakéhokoli záchranného programu, se kterým eu přijde, možná takového, který pomohl zmírnit účinky covid-19. Jak Ukrajina zjistila, Evropa je ochotna pomoci svým sousedům, když je postihne katastrofa. Aby tomu tak bylo i nadále, země, které potkala neočekávaná  bonanza, se možná bude muset, aspoň z  části  rozdělit  a část  svého profitu   hodit zpět do společného hrnce. ■

Zajímavé, což???? Norové  jsou sice  suverénní zemí, vyznávají ty  společné  hodnoty a jsou solidární, ale když  jde o kšeft, tak neznají  bratra. Nedivím se – ten dnešní bratr, co se tak vehementně hlásí o norské peníze Norům  v minulosti nijak nepomohl a  až ten plyn a ropa  jednou dojde, tak na nějaké Norsko rychle zase  zapomene. Ale teď  se  chce  dělit!  O norský koláč!  Výkřicích  polského premiera na  adresu Norů, že  Polsku plyn prodávají  4x  dráže než před tím Putin jsem psal už 1.června zde

Konec dodávek ruských energií? Bát by se mělo především Česko a jeho sousedi

Jsem zvědav , jestli  Norsko ustoupí.  Pokud  ano, pak je  to  nepřehlédnutelné varování pro  ty, co tak lehkovážně operují s  Czechzitem!!!  Norové v  EU  NEJSOU!

Nicméně hlavním sdělením je reálná demonstrace, kde začínají a  kde končí  ty  evropské hodnoty a  jak  v praxi vypadá  ona  slavná  západní solidarita! A  také svět v němž platí pravidla! Vše je podle hesla – koukej navalit prachy, protože  my je potřebujem a ty jsi slabší!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.