Reuters -Analýza: Saúdský princ usiluje o vedení na Blízkém východě, nezávislost s návštěvou Siho


Čtete  už asi po desáté, že dnešní den  bude přelomový a historický. jen nikdo nedohlédne v jakém směru a  kdo ten přelom odskáče. Jisté je, že  veledůležitou, dokonce  jednu z nejdůležitějších  rolí hraje  Saudská Arábie.

A speciálně její korunní princ  Mohammed bin Salmán. Reuters  se včera  ropnému trhua  ropným otázkám věnoval, ostatně jako všechny  velké ekonomické a zpravodajské portály  velmi zevrubně. Na  rozdíl od  českých dutohlavů, oznamujících vítězoslavně, jak to zase  Západ  Rusku s tím cenovým stropem natřel. Reuters a podobní to vidí jaksi jinak. Něco jsem popsal už v úvodníku. Ale  ačkoliv  dávám dva  články denně, tak  dneska nezbývá, než  přidat analýzu Reuteru, zabývající se  rolí Saudů.

Viz

Analysis: Saudi prince seeks Mideast leadership, independence with Xi’s visit

podle překladače

Analýza: Saúdský princ usiluje o vedení na Blízkém východě, nezávislost s návštěvou Siho

 

RIJÁD, 4. prosince (Reuters) – Korunní princ Mohammed bin Salmán tento týden hostí čínského vůdce v choulostivém okamžiku americko-saúdských vztahů, což signalizuje odhodlání Rijádu řídit se polarizovaným globálním řádem bez ohledu na přání jeho západních spojenců, uvedli analytici.

Vládce ropného gigantu se vrátil na světovou scénu po vraždě Džamála Chášukdžího v roce 2018, která vrhla stín na saúdsko-americké vztahy, a vzdoroval americkému hněvu svou energetickou politikou království a tlaku ze strany Washingtonu, aby pomohl izolovat Rusko.

V demonstrací síly, jako aspirující vůdce arabského světa princ Mohammed také shromáždí vládce z celého Blízkého východu a severní Afriky na čínsko-arabský summit během návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga, která má začít v úterý.

„Rijád pracuje podle strategických výpočtů, že musí vyjít vstříc Pekingu, protože je nyní nepostradatelným ekonomickým partnerem,“ řekl Ayham Kamel, šéf pro Blízký východ a severní Afriku společnosti  Eurasia Group.

Ačkoli Spojené státy zůstávají důležitým  partnerem pro státy Perského zálivu, které se na ně kvůli své bezpečnosti spoléhají, Rijád mapuje zahraniční politiku, která slouží jeho národní ekonomické transformaci, když se svět odklání od uhlovodíků, saúdskoarabské životodárné mízy, uvedli analytici.

„Určitě existuje riziko, že rozšiřování vztahů s Čínou selže a povede k (dalšímu) rozkolu ve vztahu mezi USA a Saúdskou Arábií… ale MBS to rozhodně nevnímá kriticky,“ řekl Kamel.

Si Ťin-pchingova návštěva přichází v době, kdy jsou vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií na dně, nejistota tíží globální energetické trhy, kdy Západ uvaluje cenový strop na ruskou ropu, a když Washington ostražitě sleduje rostoucí vliv Číny na Blízkém východě.

Saúdská vláda nereagovala na žádosti o komentář k návštěvě Si Ťin-pchinga a jejímu programu.

Na znamení podráždění americkou kritikou stavu lidských práv v Rijádu, princ Mohammed v březnu magazínu The Atlantic řekl, že je mu jedno, zda americký prezident Joe Biden věci o něm špatně chápe a  že by se Biden měl soustředit na problémy Ameriky.

V poznámkách, které téhož měsíce přinesla saúdskoarabská státní tisková agentura SPA, také navrhl, že zatímco Rijád chtěl posílit své vazby na Washington, mohl by se také rozhodnout omezit „naše zájmy“ – tedy saúdské investice – ve Spojených státech.

Saúdská Arábie prohlubuje ekonomické vazby na Čínu. Jedná se o předního dodavatele ropy do Číny, ačkoliv další producent z OPEC+ Rusko zvýšil svůj podíl na čínském trhu levnějším palivem.

Peking také loboval za používání své měny jüan při obchodování místo amerického dolaru. Rijád již dříve pohrozil , že se vzdá některých dolarových obchodů s ropou, aby čelil možné americké legislativě vystavující členy OPEC antimonopolním žalobám.

Americko-saúdské vztahy pod Bidenovou administrativou, již tak napjaté kvůli lidským právům a jemenské válce, ve které Rijád vede vojenskou koalici, se dále roztříštily kvůli válce na Ukrajině a ropné politice OPEC+.

FANFÁRY A AKCE

Diplomaté v regionu uvedli, že Si Ťin-pching bude mít okázalé přijetí podobné tomu, které zažil tehdejší prezident Donald Trump, když navštívil království v roce 2017, a na rozdíl od Bidenovy trapné návštěvy v červenci, která měla za cíl napravit vztahy s Rijádem.

Trump se setkal s králem Salmánem na letišti za fanfár, když si zajistil kontrakty pro americký vojenský průmysl v hodnotě přes 100 miliard dolarů. Biden, který kdysi přísahal, že udělá z Rijádu „vyděděnce“ kvůli zabití Chášukdžího, bagatelizoval svá setkání s princem Mohamedem, kterému spíše praštil pěstí než rukou.

Očekává se, že čínská delegace podepíše desítky dohod se Saúdskou Arábií a dalšími arabskými státy v oblasti energetiky, bezpečnosti a investic, sdělili diplomaté agentuře Reuters.

Princ Mohammed se zaměřuje na realizaci svého plánu diverzifikace Vision 2030, aby odstavil ekonomiku od ropy vytvořením nových průmyslových odvětví, včetně výroby automobilů a zbraní a logistiky, i když přímé zahraniční investice jsou pomalé.

Království masivně investuje do nové infrastruktury a megaprojektů v cestovním ruchu a iniciativ, jako je zóna NEOM v hodnotě 500 miliard dolarů, což je přínos pro čínské stavební firmy.

Saúdská Arábie a její spojenci v Perském zálivu prohlásili, že budou pokračovat v diverzifikaci partnerství, aby sloužila ekonomickým a bezpečnostním zájmům, navzdory výhradám USA k jejich vazbám jak s Ruskem, tak s Čínou.

Princ Mohammed chce demonstrovat svému vlastnímu volebnímu elektorátu, že království je důležité pro mnoho globálních mocností, řekl Jonathan Fulton, nerezident Atlantské rady.

„On možná dává signál i do USA, ale…je více znepokojen tím, co si lidé v království myslí.“

KOMPLEXNÍ VZTAH

Biden přislíbil „důsledky“ pro Rijád po poklesu produkce OPEC+, ale Washington od té doby zopakoval svou podporu bezpečnosti království, přičemž američtí představitelé zdůrazňovali „komparativní výhodu“ USA při budování integrovaných obranných struktur v Perském zálivu.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby ve středu novinářům řekl, že Washington se chce ujistit, že jeho „strategický“ vztah s Rijádem funguje „v našem nejlepším zájmu“.

Američtí představitelé odmítli komentovat, když byli dotazováni na bilaterální vztahy Saúdské Arábie a Číny před Siho návštěvou.

Washington vyjádřil znepokojení nad používáním čínské technologie 5G v Arabském zálivu a čínskými investicemi do citlivé infrastruktury, jako jsou přístavy, včetně Spojených arabských emirátů, které kvůli obavám USA zastavily projekt čínského přístavu.

Rijád a Abú Zabí nakupují čínské vojenské vybavení a saúdská firma podepsala smlouvu s čínskou společností na výrobu ozbrojených dronů v království.

Saúdskoarabský analytik Abdulaziz Sager, předseda Centra pro výzkum Perského zálivu se sídlem v Rijádu, řekl Saudi TV Asharq News, že arabské státy chtěly říci západním spojencům, že mají alternativy a že jejich vztahy jsou primárně založeny na ekonomických zájmech.

Ačkoli se zdá, že vztahy Saúdské Arábie s Čínou rostou „mnohem rychleji“ než se Spojenými státy, skutečné vztahy nejsou srovnatelné, řekl Jon Alterman, ředitel programu pro Blízký východ ve washingtonském Centru pro strategická a mezinárodní studia.

„Vztahy s Čínou blednou oproti vztahům se Spojenými státy z hlediska složitosti i intimity,“ řekl.

Nepochybně  vztahy  Saudů a Číny mají zatím hodně daleko do těch se Spojenými státy, ale  ty se vytvářely  déle než 100 let. Troufne si někdo odhadnout, jak budou vypadat  za  další století?  Položme si spíš  otázku – jak vypadali vazby  Saudská Arábie – USA a  Saudi -Čína před dvaceti roky  a jak dnes?

Dovolil by si Rijád  v roce  2002 něco podobného jako MbS  nyní vůči USA a Bidenovi? Přijal by  vůbec  čínského prezidenta?

Dovolil by si snížit těžbu ropy, když by si USA přály pravý opak? Sezval by  na velký summit s prezidentem Si všechny možné arabské a  blízkovýchodní vládce? Přijeli by? měla by  Čína  před dvaceti roky  vůbec  co nabídnout?

těch otázek by byla  řada. Český informační mainstream se  vůbec neobtěžuje  si je položit!!! Kdepak, to je hereze, kacířství  a  svatokrádež. V lepším případě. V tom horší naprostý nedostatek myšlenkové kapacity. Kosa  tyhle zábrany nemá.

Proto dnes nabízí k tématu zastropování ruské ropy  hned  tři texty a tenhle mezi nimi, ačkoliv  nebyl původně plánován.

Když  česká sdělovadla  troubí  vítězné fanfáry,  je dobré se pořádně podívat  kolem. Protože  tančit  s hlupáky  je hotové neštěstí  – cituji svoji babičku.

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.