Z ukrajinský zákopů o ukrajinských ztrátách a kyjevské vojenské propagandě podle Strany.ua


Nemohu  si pomoci  – ale  když  srovnám  neustálé referování  o  vítězném tažení  kyjevských  vojsk v  tuzemských  centrálních sdělovadlech  a  tím, co  čtu  na , podle  mne  vůbec  nejserioznějším zdroji, monitorujícím  válku  na  Ukrajině  -ukrajinském webu Strana.ua , tak  je  to asi stejný  rozdíl,  jako když porovnáváte  maminčinu  sváteční svíčkovou a  tím, co  vám kydnou  někde v nádražním  bufáči na  umolousaný  talíř  se  čtyřmi  oschlými plátky  jakési parodie  na  knedlík, a  tvrdí,  že  je  to také svíčková.

Strana . ua  jasně  fandí vítězství  Ukrajiny, nicméně dle mého názoru se nikdy nezpronevěřila  základnímu poslání  sdělovacího prostředku  – totiž informovat  bez příkras a  tendenčního vidění, tedy něco, co  už  nějakých  15-20 let v tuzemsku  naprosto neznáme.

Protože ji sjíždím několikrát denně, vím, že tam  na  žádné  vítězné  fanfáry  nenarazím,  tedy  ne nejméně  do doby,  než se opravdu  nějaké vítězství  Ukrajiny  odehraje.

Ale  proč  dnes  vydávám  už  třetí  článek? Protože  nosným tématem jsou  ztráty  na  frontě. Ty  ukrajinské. Detailně  si o nich  povíme příští  týden v  úterý,  kdy si  je  pořádně  rozebereme v  detailu. Ale  dnes si  dáme  článek, který  Strana.ua  postavila  na  přímých  s doložitelných  svědectvích  ukrajinských důstojníků a  veteránů  přímo v zákopech. Něco, o co   na Seznamu, Novinkách, Aktuálně, Foru 24, TN.cz, iPrima  a podobných platformách  nikdy  nezavadíte. O ČT a ČRo nehovoříc,

Je  to  opravdu drsné čtení – o důvod  více článek převzít okamžitě  na Kosu  viz

Воевать придется всем“. Украинские военные в соцсетях призывают не приукрашать ситуацию на фронте

podle překladače

„Každý musí bojovat.“ Ukrajinská armáda na sociálních sítích nabádá, aby se  situace na frontě nepřikrášlovala

Na sociálních sítích se náhle a najednou  objevilo hned  několik příspěvků příslušníků  ukrajinské armády s výzvou nepřikrášlovat situaci na frontě a vyhlásit režim „totální mobilizace“ v týlu. Jinak bude výsledek války velkou otázkou.

Pro vojenské vítězství je nutné provést „totální mobilizaci všeho, a nejen venkovského obyvatelstva“, píše Dmitrij Kucharčuk, velitel praporu 3. brigády speciálních  sil.

Rovněž je podle jeho názoru nutné přenastavit  činnost celého veřejného i soukromého sektoru na vojenský  režim. Zároveň „všichni musí opustit komfortní zónu“, což umožní „prorazit ve vojensko-průmyslovém komplexu a nakonec zvítězit“.

Současný model chování úřadů nazývá „krvavým“ a domnívá se, že na Ukrajině byl vytvořen informační prostor, „kde jsou všichni v prdeli, kde jsou krmeni sliby, že válka brzy skončí“, a ohledně  Krymu „ že bude brzy osvobozen“.

„Podle mých propočtů bude válka pokračovat minimálně dalších pět let, a pokud bude v platnosti model Bl…, je velkou otázkou, v jakém scénáři,“ domnívá se velitel praporu.

O tomtéž napsal dobrovolník bojující v řadách ozbrojených sil Ukrajiny Miroslav Gai. „Pokud se válka protáhne a zjevně se bude protahovat, pak budou bojovat úplně  všichni,“ píše.

Podle Guye nyní ozbrojené síly Ukrajiny stojí před úkolem „zalepit díry v jednotkách, udržet kontrolu nad jednotkami a vydržet“. „Jsou brigády, které už třikrát vyměnily své personální  složení,“ říká.

„Na frontě je armáda nemocná z „pozitivních“ bloggerů mluvících o úspěších, protože za těmito úspěchy je mlýnek na maso, je  nemocná z historek o tom, jak rychle všechno skončí, jak rychle vezmeme Krym, de-okupujeme území, jak rychle válka skončí,“ říká Guy.

„Ukrajina vyhraje, ale bojovat budou muset úplně  všichni,“ píše Guy.

Někteří komentátoři tento názor podpořili. „To, že každý bude muset být buď zmrzačený, nebo mrtvý, je fakt. Hořký fakt,“ napsal Alexander Grom, zakladatel Pizza Veterano.

Jiní komentátoři namítají, že k podobným závěrům dochází i Ruská federace, „a stále je otázkou, kdo jako první přejde na plně vojenský režim“. Je zde také otázka, zda bude mít Ukrajina dostatek zdrojů v opotřebovací válce, kterou předpověděli Kucharčuk a Gai.

Připomeňme, že dříve byl ukrajinský důstojník rozhořčen postojem v týlu k armádě z přední linie . Také říká, že v Kyjevě „zapomněli, co je válka, jsou už unaveni válkou.“

A  rovnou  přidám  další text  o tomtéž. Je  ze včerejška, čerstvý. Opět  staženo ze  Strany.ua i když  jde  o materiál  New York Times. K originálu už  bohužel nemám přímý přístup, už nedokáži překonat jejich paywall. Takže  jen  reprodukce  skrze  Stranu. ua. Ta  to přinesla pod názvem

Одну бригаду ВСУ уже вывели с южной линии фронта из-за высоких потерь – The New York Times

podle překladače

Jedna brigáda ozbrojených sil Ukrajiny již byla kvůli vysokým ztrátám stažena z jižní frontové linie – The New York Times

Ztráty ozbrojených sil Ukrajiny během protiofenzívy jsou vysoké a jedna z brigád vycvičených Západem již byla z frontové linie stažena.

Píše o tom New York Times v nové zprávě Záporožské fronty.

„Některé brigády letos v létě utrpěly těžké ztráty v raných fázích protiofenzívy, když se snažily prorazit mocnou ruskou obranu. Nejméně jedna nová brigáda byla ztrátami natolik vyčerpaná, že byla stažena z bojiště k obnově,“ článek říká.

„Mnoho lidí si myslelo, že to bude velmi rychlé a že na podzim budeme na Krymu. Ale každý metr je velmi obtížný,“ řekl velitel praporu Alexander.

Ukrajinská armáda nezveřejnila údaje o mrtvých a zraněných, ale Oleksandr přiznal, že jeho brigáda v červnu utrpěla těžké ztráty, když jeho jednotky vběhly do minových polí a dostaly se pod tlak ruského dělostřelectva a náletů.

„Ztratil jsem hodně a někteří z nově příchozích jsou psychicky zlomení,“ dodala armáda. Alexander zároveň uvedl, že podobné ztráty měl loni v Chersonské oblasti – byly „tak velké, že byl nucen třikrát vyměnit členy své jednotky“.

Noviny také píší, „vojáci v první linii obvinili velitele, že tlačí rekruty do bitvy a používají nevyzkoušené jednotky v předvoji protiofenzívy.“

Ukrajinská armáda navíc v rozhovoru pro NYT hovořila o nedostatku několikatýdenního výcviku v zemích NATO. Velitel praporu jménem Alexander řekl, že se často hádal se svými instruktory v USA: „Bojovali v Afghánistánu a Iráku a nepřítel tam není stejný jako Rusové.“

Objevují se také stížnosti, že některá ze západních vozidel nejsou vhodná pro válku na Ukrajině. Totiž americký MaxxPro, který byl určen k boji proti povstalcům, a ne proti palebné síle ruské armády.

Ukrajinská armáda přitom očekává, že velení ještě najde slabé místo, kterým se útočným brigádám podaří prorazit.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Válka  je  zlo, zrůdné  zlo. Prodlužování  války  dvojnásob. Vést  zástupnou  válku s  cílem  maximálně  oslabit  svého geopolitického soupeře  za  cenu  statisíců  mrtvých a zraněných nějakého dostatečně   ochotného a hloupého  národa pak zrůdnost  trojnásobná.

Ti Ukrajinci v  zákopech  to  říkají bez jakýchkoliv  servítků.  Ale  když  slyším – . „to, že každý bude muset být buď zmrzačený, nebo mrtvý, je fakt. Hořký fakt,“, tak  to končí  nikoliv  jakákoliv  sranda  nýbrž  i  všechny  zbytky  zdravého rozumu….

Ale  nezoufáme. Oni prý věří, že jejich velení určitě  najde  v ruské obraně  slabé místo a oni Moskaly  zničí….

Mimochodem, četl jsem, ale trestuhodně neuložil analýzu, která konstatovala, že  Ukrajina  už  do boje zasadila  všechny  tak pečlivě  pro protiofenzivu připravované a Západem i vyzbrojované  brigády. Až na poslední  81. leteckou výsadkovou. Jinak  už  je  všechno  na  frontě.  Jestli to je pravda, pak protiofenziva, pokud nenastane  něco hodně neočekávaného se  dostává do posledního dějství… Znamenalo by  to, že  už  docházejí zálohy.  Ale  o tom vlastně  dnešní a zítřejší Kosa  je….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.