Půjde Macron do války s Ruskem? 5 důvodů, proč by se to opravdu mohlo stát


pro Kosu objevil jv

Kosíř  jv  sleduje  velmi  nenápadný, ale  zajímavý  americký web REMIX.  Už  jsem z  něj na  základě  jeho upozornění pro Kosu přebíral. Dnes tak učiním opět. Neb mi poslal link na následující  článek:

Will Macron go to war with Russia? 5 reasons why it could really happen

podle  překladače

Půjde Macron do války s Ruskem? 5 důvodů, proč by se to opravdu mohlo stát

Francouzský prezident Emmanuel Macron nedávno prohlásil, že červené čáry nakreslené Evropskou unií, aby se země EU nedostaly do války, jsou známkou slabosti. Komentátoři a analytici jsou stále dost skeptičtí ohledně toho, že Macron by vstoupil do války rozhodným způsobem s francouzskými jednotkami, ale existuje nejméně 5 důvodů se domnívat, že francouzský prezident může být ochoten riskovat svůj život.

Ruský průlom je reálná možnost

V nadcházejících měsících může skutečně dojít k ruskému průlomu, protože západní zpravodajské služby, politici a média připravují západní veřejnost na tuto možnost již nějakou dobu. Pokud by v takovém scénáři Rusko zabralo široké území, pozornost by se přesunula zpět k Macronovi a jeho opakovaným varováním, že Francie vstoupí do války ve prospěch Ukrajiny v takovém případě. To by zase zvýšilo tlak na něj nějak reagovat.

Otázkou nakonec je, zda Macron jen provozuje rétoriku pro vnitropolitické účely, nebo vážně uvažuje o vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu v případě ruského průlomu. Ti, kdo pochybují o Macronově ochotě poslat vojáky, mají dostatek munice. Například bezprostředně poté, co prohlásil, že Francouzi mohou vstoupit do války na straně Ukrajiny, Francie také oznámila, že vyšle francouzského vyslance, aby se zúčastnil inauguračního ceremoniálu Vladimira Putina v Moskvě, zatímco většina ostatních zemí EU to  bojkotovala.

„Nejsme ve válce s Ruskem ani ruským lidem a netoužíme po změně režimu v Moskvě,“ řekl Macron, když  hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Macron by však teoreticky mohl vstoupit do války jménem Ukrajiny, udržovat obranné pozice a stále tvrdit, že tyto jednotky nepředstavují pro Rusko žádnou hrozbu, pokud na ně nezaútočí ruské síly. Jinými slovy, Putin může zůstat u moci, ale Francie nedovolí obsadit Ukrajinu.

Macron přehrál míč na ukrajinskou stranu

Jedním z klíčových faktorů, které je třeba poznamenat, je, že sám Macron vložil břemeno na Ukrajinu, což je tah, který by  mohl vynutit intervenci. Macron konkrétně řekl, že pokud Ukrajina „ požádá “ o podporu, Francie by mohla odpovědět odesláním vojáků. Pokud Ukrajina otevřeně požádá o francouzskou pomoc a Macron ji nesplní, bude nyní vypadat slabý a  trapný.

Ukrajina má nyní k dispozici prakticky bezpočet scénářů, jak vzít Macrona za slovo a otevřeně požádat Francii, aby vstoupila do války. Ve skutečnosti by ukrajinský prezident Zelenskyj ve svých povinnostech selhal, kdyby nepožádal Francii, aby vstoupila do války co nejdříve, s odkazem na Macronovy minulé komentáře k této záležitosti. Ukrajina je pod velkým tlakem nedostatku lidských sil a vybavení.

Francouzské veřejné mínění nehraje roli

Mnozí také kladou přílišný důraz na francouzský průzkum veřejného mínění, který ukazuje, že Francouzi jsou v drtivé většině proti vysílání vojáků. Například průzkum Odexa ukázal, že 68 procent francouzských respondentů uvedlo, že Macronovy komentáře o vyslání západních vojáků na Ukrajinu byly „špatné“.

Mnozí předpokládají, že tento veřejný postoj bude Macronovi svazovat ruce. Toto tvrzení  nemůže být dále od pravdy.

Realita je taková, že na Západě se populární názor moc nepočítá. Vezměte si například otázku imigrace. Francouzská veřejnost je po celá desetiletí drtivou většinou proti masové imigraci, přičemž ještě větší počet Francouzů je proti pokračující masové imigraci ve srovnání s těmi, kteří jsou proti Macronovým poznámkám o vyslání vojáků na Ukrajinu.

Jaký byl konečný výsledek? Rekordní počet imigrantů ve Francii.

Macron je služebníkem elit a jejich zájmů, což mu po celou dobu jeho funkčního období stačilo k tomu, aby si udržel moc i přes propastnou ne/popularitu.

Macron také využívá přátelské mediální prostředí k zahájení PR kampaně kolem jeho nedávného jestřábího  vyhlášení.

„Pokud by Rusko vyhrálo, životy Francouzů by se změnily,“ řekl Macron během televizního rozhovoru v hlavním vysílacím čase. „V Evropě bychom už neměli bezpečnost.“

Je nepravděpodobné, že by Macron mohl výrazně posunout veřejné mínění ve svůj prospěch, ale možná dost pohne s lidmi, na kterých záleží, aby zajistil, že jeho dobrodružství na Ukrajině bude mít podporu proevropské elity.

Rusko by mělo problém vojensky reagovat

Nyní, když Rusko postupuje na bojišti, objevují se tvrzení, že Ukrajina je na pokraji zhroucení a ztratí významné území.

Nehlásím se k této teorii. Věřím, že Západ diktuje tempo této války od začátku. Západ, pokud by chtěl, by mohl rychle zajistit strategickou porážku Ruska v krátké době, a proto souhlasím s myšlenkou, že jde o „falešnou válku“, jejímž cílem je uvrhnout Rusko a Ukrajinu do krvavé patové situace. Čím více mrtvých Slovanů, tím lépe? Možná je to součástí, ale zároveň se na Ukrajině musí vydělávat a prát spousta peněz.

Rusko se nachází ve velmi složité situaci, v situaci, kdy nemůže ustoupit, ale také musí vynaložit obrovské množství materiálu a lidské síly, aby dosáhlo na frontě nějakých zisků. Západ může tyto zisky víceméně regulovat proudem zbraní.

Nemělo by se zapomínat, že Západ poslal velmi omezené množství zbraní. Německo například nikdy neposlalo rakety Taurus. USA nikdy neposlaly drony Predator, stealth stíhačky a pokročilé verze svých hlavních bojových tanků. Navíc, i když západní hlavní bitevní tanky pronikly na Ukrajinu, dorazily pouze v omezeném počtu. Západ také pomalu uvádí  na Ukrajinu slíbené stíhačky F-16. Už by mohly být funkční, pokud by je Západ chtěl na obloze nad Ukrajinou, a existuje spousta důvodů, proč tomu tak není, navzdory všem předstíraným „výcvikovým“ výmluvám a tvrzením, že ukrajinská letiště nemají správnou infrastrukturu.

Přitom Rusko už své karty odehrálo. Neexistuje žádná tajná zbraň, kterou by Rusko zadržovalo. Jeho plná vojenská a domácí produkce je věnována válce na Ukrajině. Jediným skutečným trumfem jsou jaderné zbraně a jejich použití Rusko vyloučilo.

Rusko je stále velkou hrozbou a za poslední dva roky udělalo velké posuny, pokud jde o vojenský pokrok, ale jak by Rusko reagovalo na eskalaci z Francie? Vojensky je jen málo možností. Rusko by se muselo uchýlit k hospodářské válce, protože jeho schopnost potrestat své nepřátele silou je v tomto okamžiku dějin velmi sporná.

Francie by mohla tvrdit, že její intervence je obranná

Rusko by jistě mohlo zabíjet francouzské vojáky na Ukrajině, ale ve skutečnosti Rusko ohrožující Francii samotnou je velmi vzdálená možnost. Pokud by Francie vstoupila do války, Macron by se musel ujistit, že vyšle vojenskou sílu schopnou vést skutečný boj, pokud by byl napaden. Navzdory odpůrcům by Francie rozmístění svých nejpokročilejších vojenských prostředků byla pro Rusko opravdovou hrozbou.

S největší pravděpodobností by se Macron pokusil rozmístit tyto síly co nejdefenzivnějším způsobem a co nejvíce by se snažil zajistit, aby se vyhnuly otevřenému konfliktu. Ruské síly se také mohou bránit přímému útoku na ozbrojené síly členského státu NATO. Pokud by Macron dokázal zastavit ukrajinský ústup a zastavit ruský postup, jeho hvězda by v EU ohromně zářila a není pochyb o tom, že by pomohl vrátit Francii zpět na mezinárodní mapu jako hlavního hráče.

Bez ohledu na to by rizika byla obrovská.

Kritici však dlouho tvrdili, že západní tanky a dělostřelectvo by vedly k hrozné ruské reakci, což se dosud nestalo. Rusko umožnilo překročení mnoha „červených čar“, což může Macrona povzbudit, aby překročil další a vstoupil přímo do konfliktu.

Určitě to vypadá, že si Macron připravuje půdu pro to, aby skutečně postoupil kupředu s vojáky v omezeném počtu, čekal na reakci Ruska a pak podle toho tyto počty zvýšil.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tohle  je  opravdu  velmi netradiční pohled  na problém nasazení  sil NATO, resp. Francie  na  Ukrajině. Nikde jsem nic podobného nečetl.

Z mého pohledu  je pro mne něco  jako  římský  bůh Janus, jenž  prý  disponoval dvěma  tvářemi.  Tenhle  text  je n  tom stejně.

Ta  první  tvář  popisuje  Macrona a jeho pozici  ve  Francii.  Kdy  jeho obliba  je  v politickém suterénu.  Ale  kupodivu  se  stále  drží  u moci. Celkem přesně  zdroj  charakterizuje  jeho politickou  pozici  –  služebník  elit, sloužící  jejich zájmům. Dodávám, že  Macron  byl  prvním  z  řady  PR  prezidentů a politiků v  čele  evropských států. Kteří  jsou osobně  velmi mělcí a  prázdní, ale   o to fotogeničtější a  PR  prodejnější. Že nemusím  dodávat jména  jako Čaputová  nebo  futrál  vší moudrosti z Hradu?  To je  stejná  ráce.

Tahle  tvář  je sice prolhaná, ale  není  smrtelně nebezpečná.  Touhle  charakteristikou disponuje  až ta  druhá – ta kde hraje  tvrďáka a  vyhrožuje, že pošle  na Ukrajinu  francouzské  vojáky.  REMIX  hledá  důvody, proč  by se tak  stát mohlo.

Argumentuje  neotřele i když zajímavě .

Já se  ale  s tou  argumentací neztotožňuji. Pamatuji  si  celkem přesně  Macronovu  reakci, když  se na základě  ruských ústupů na Ukrajině  na podzim  2022 zcela  vážně  diskutovalo  o tom, že  Putin  e  v  kritické  situaci a  sáhne po jaderných zbraních  a následné  reakci Západu.  A  hezounek tehdy prohlásil,  že  pro Francii by  to nepředstavovalo důvod aktivovat  svoje jaderné  síly. Lhal  tehdy? Netuším a doufám,  že  se  o tom  nebudeme  muset přesvědčovat v praxi.

Hrubě  nesouhlasím s  tím, že  by  vstup  Francie na  scénu představoval  pro  Rusko neřešitelný problém a  že  by  nedokázalo  francouzským silám a  výzbroji  čelit.

Ona  snad  disponuje  země  galského kohouta  nějakými  dosud  utajenými  armádními  sklady  vojenské  techniky a munice? O nichž  zatím  nikdo  na Západě  nikdo nic netušil?  Kde jsou nepřeberné zásoby  raket a  granátů,  tisíce  tanků a obrněných transportérů?    A  stejně tak je  to  s mužstvem – ono  je ve zbrani alespoň milion  Francouzů?

Co  vím, tak  k nasazení na Ukrajině  by bylo  k dispozici  max, několik  málo desítek tisíc  soldátů a  to včetně, resp. zejména  z  cizinecké  legie. Lehké  kolové tanky  dodané  Zelenskému  se  staly  naprostým frontovým propadákem. Hlavních  bojových  tanků  typu  Leclerc eviduje  Paříž  406 kusů a  to včetně  NZ  a  nepojízdných.  Většina  houfnic  Cesar  už  je  v majetku Kyjeva.  Podobný obrázek  asi poskytují  arzenály  raket  SCALP.  A  prázdných muničních magacínech s dělostřeleckými granáty  nemluvě.

Jedinou skutečně  imposantní a  nedotčenou  sílu představuje  francouzské letectvo.  Jeho  vyslání  na Ukrajinu by  definitivně pohřbilo  spekulace REMIXu  o tom, že  Francie  by  zůstala přísně  defenzivní silou. Nota  bene, kdyby  kolektivní  Západ  hodlal tuhle  kartu  hrát  , pak  tak mohl učinit  už  dávno. První  co  Zelenský požadoval  bylo přece  vytvoření bezletové  zóny  nad  Ukrajinou. Dodnes  o tom nikdo  z kolektivně  západních papalášů ani nešpitl.

A  zásadní  chybou  dle mého názoru  představuje  spekulace,  že  Rusové, v případě potřeby  neaktivují  svůj  jaderný potenciál.  Poslední  ruské  manévry  včetně  jaderných sil reprezentují zásadní varování. Tragicky  chybná  kalkulace.  REMIXu, že  Macron  tím posledním hloupým prohlášením  dal  Zelenskému  do ruky jím podepsaný  biancošek  a  že  kyjevský  hrdina  všech hrdinů  by byl za hlupáka, kdyby mu jej nepředložil  k proplacení. Tohle  vidí REMIX  bohužel naprosto přesně. ZA  hlupáka  jde  francouzský PR  vizuál.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.