Když se stát řídí jako firma a ta firma pořizuje bojové vrtulníky – díl IX.


Původní titulek zněl pády  jedné helikoptéry. Nakonec  jsem jej změnil na ten,který případ  nákupu vrtulníků pro AČR  provází  už  hodně  dlouho.

Ale  dnes je  to opravdu o pádu jedné helikoptéry.Vlastně nikoliv   jedné, ale  rovnou dvanácti. Těch co nám tak primově  a superpředraženě nakoupil ve  Washingtonu  Andrej Babiš, aby  se tam mohl,v Bílém baráku  vyfotit s Donaldem Trumpem. Kterého dnes  zapírá. A k těm úžasným společných fotografiím se nezná.

Kosa  na téma  tohohle naprosto zparchantělého kšeftu, který  daňové poplatníky, v  rámci tzv. transatlantické  solidarity  přišel na  15,5 miliardy korun přinesla  celou řadu  článků.

A  dokonce dosud  osmi /dnes už  devíti/ dílný seriál

Když se stát řídí jako firma a ta firma pořizuje bojové vrtulníky

Zájemci si ho mohou vylustrovat v  archivu Kosy. Dozví se z něj obrovskou spoustu detailů o téhle, neváhám dnes  říci – podvodné armádní akvizici.

Nikdy  bych byl netušil, že  přidám ještě jedeno a  kdo ví zda opravdu poslední  – pokračování. Leč  nelze se tomu vyhnout! Proč?

Protože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu obrany pokutu 550 milionů korun za chyby při zakázce na armádní vrtulníky!

Takže  pokuta, která nemá v  dějinách  ČR obdoby. Přes půl miliardy. Což ale není zdaleka všechno. Vedle oznámení o tom megaštráfu čtu, s doslova  vytřeštěnýma  očima,  že   americká firma Bell českým vojákům dodá za 646 milionů dolarů, tedy 17,6 miliardy korun, osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper.

Do teď  jsem žil v přesvědčení,  že  celá, nebetyčně předražená  zakázka nás  bude koštovat  „jen“ 15-15,5 miliardy…. A ono 17,6!!!

….17,6 oproti  9,1 od  italsko britského konsorcia  za  stroje Agusta AW 139M!!!!

Tedy  za polovic. Ale my jsme  grandi!!!!  My si pořídíme  ty  americké. Aby  se Babiš mohl nechat  vyfotit s  americkým prezidentem. Jestliže  mne  opět někdo chece obvinit  z obsesí vůči Babišovi, pak pro jistotu přidám jeho tehdejší výroky při návštěvě  ve  Washingtonu:

„Jsou tam dva američtí výrobci vrtulníků, které my i ministerstvo obrany považujeme za favority, a čekáme na nabídku, ale samozřejmě důležitá pro nás bude určitě nějaká dobrá cena,“ prohlásil krátce po návštěvě Bílého domu Babiš. Naznačil i, že důvodem, proč padla volba na Američany, může být nespokojenost USA, že česká armáda od amerických zbrojařů delší dobu nic nekoupila.

„V minulosti ta spolupráce v obraně, ve zbrojařském průmyslu nebyla úplně ideální, Spojené státy si na to stěžovaly, a proto jsme změnili strategii,“ řekl Babiš před novináři ve Washingtonu.

Nicméně  armáda  nákup obhajuje  jak se  dá, ministerstvo jak by  smet. Pokuta  prý je neoprávněná.

Co že UHOS vytýká ouřadu, vedenému  Zemanovým chráněncem  Metnarem? Tohle:

„Přestupku se ministerstvo dopustilo tím, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s vládou Spojených států amerických dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnosti Leonardo, která je výrobcem mimo jiné armádních vrtulníků,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Je někdo překvapen?  Čtenáři Kosy  by  být neměli! Protože přesně  tohle Kosa  avizovala. Jenže ne od UHOSu, nýbrž  z Bruselu , od  Evropské komise, ke které se Italové odvolali.

Pokud někdo ohrnuje  nos – no jo Brusel…  voni nás  zase  chtějí násilnit,  zase nám chtějí předepisovat, co smíme  a co ne… pak by  měl nabídnout  státu,  že  všechny  svoje  peníze, kterými disponuje on a jeho rodina daruje  do státní pokladny  na úhradu těch zbytečně  vyhozených  8 miliard cenového rozdílu mezi americkými a  italsko britskými vrtulníky. Najde se tady někdo takový?  Co svědci Miloše Neomylného a  věřící  Církve koblihy nejsvětější? Co takhle  ručit  svými statky  za  činy  svých svatých?

Říká někdo,  že  ty  americké vrtulníky, když  jsou dražší, musí  být  tedy  výrazně  a výrazně  lepší po všech stránkách? Jooooo?   Pak mi nezbývá  než  těm, co zastávají  tohle  stanovisko s  odpuštěním- rozkopat jejich bábovičky  na pískovišti a hodit jejich  hračky  do kanálu. Protože mám k dispozici zdroj,  který se  dostal ke  srovnávací studii  vlastností těch  koupených amerických vrtulníků s  těmi zavrženými italskými.  A věřte, že  vám  z  toho, co se v ní píše , bude  těžce  šoufl.  Prostě  koupili jsme  druhořadou a  výrazně  horší kvalitu. Ovšem nesmírně předraženou. Všechna srovnávací data  jsou převzata  z

Skandál na obraně, díl 3. Přestože v požadavcích české armády italské vrtulníky výrazně předčily americké, ministerstvo přesto chtělo a chce nakupovat v USA

Přebírám jen to úplně nejpodstatnější a zejména  nejplastičtější.

 

 

 

 

https://ekonomickydenik.cz/wp-content/uploads/2019/05/vrtobr-4-1024x804.jpg

Tohle  je  prosím oficiální armádní hodnocení!!! Ještě nějaké dotazy?

A proč, že  se přes jasnou mluvu  čísel a dat  o  tom, který z nabízených  vrtulníků ,  s velkým odstupem, lépe  splňoval armádní zadání,  navíc  se cenově jevil pro americkou konkurenci  zcela nedostižný a přesto prohrál?

Armáda  to vyřešila jednou jedinou větou:

Stroje například nesplňovaly armádní požadavek na odzkoušení v operacích!!!!

Tak nesplňovaly  odzkoušení v operacích?!  A  Britové a  Italové na misích  v  Afghanistanu nebo jinde lítají čím?  Asi na papírových dracích….

Nesmyslnost hlavního „trumfu“  Armády  České republiky, kterým  zabila  britsko italskou nabídku podtrhuje  skutečnost,kterou jsem detailně  rozebíral  v  článku

Když se stát řídí jako firma a ta firma pořizuje bojové vrtulníky – VII – aneb proč Američané kupují vrtulníky, které pro nás nejsou dost dobré

kde  stojí, krom jiného toto:

….do světa  unikla  oficiální  zpráva, že  americké letectvo dostane koncem listopadu své první zbrusu nové víceúčelové vrtulníky MH-139,  celkem asi  84 kusů. Byl tím zahájen proces přezbrojení 582. vrtulníkové skupiny, která je součástí 20. letecké armády, jež podléhá Velitelství letectva pro globální údery (AFGSC, Air Force Global Strike Command). Úkolem skupiny je podpora strategických střel (strategic missile support), ochrana jaderných základen na území Spojených států, a to především přepravou speciálních jednotek v případě ohrožení.

Takže  USA  kupují  pro  podporu  vůbec  nejcennější  výzbroje, kterou mají  k dispozici  techniku,  jenž není  dost  dobrá  pro zelený kompars jménem  Armáda  České republiky?  Ne, nic  si nevymýšlím!  V dalším si to můžete  zkontrolovat  v  článku,  který  opět  přebírám ze  Security  magazinu, na  který jsem byl upozorněn.

 

Američané koupili italské vrtulníky, které českému ministerstvu obrany nevyhovují. Rozhodla kvalita a cena

Takže  naše operetní armáda, vedená operetními generály  a operetním ministrem obrany za  dvojnásobnou cenu odmítla  cosi, protože  to není vyzkoušené v  operacích,co pro svou strategickou vrtulníkovou skupinu koupili Američané!!!!

Slova jako skandální a podobná  ztrácejí svůj  smysl. Tohle je prostě  už nikoliv  darebáctví, nýbrž  zločin!

Přiznávám svou naivitu  – doufání v to, že  téma  uchopí  včas  parlamentní opozice a  rozpoutá ve  sněmovně  včas peklo.   Pozitivně  vím, že  na můj vrtulníkový seriál kdosi určitě upozornil pirátského poslance Ferjenčíka. Nestalo se nic. Ani on, ani jeho strana, ani jiná opozice nezareagovali. Proč  také?  Největší spojenec je největší spojenec. A těm my jednak bezmezně  věříme  a především, v  rámci transatlantické  solidarit,  si rádi a  s potěšením nějakou  tu miliardičku klidně připlatíme!!!

Když to  shrnu  – opozice  v tomhle případě  vyšla z celé kauzy  ještě  hloupěji než Babiš. Ten se  aspoň vyfotil v Bílém domě. I když  to dneska klidně zapře a rozhodně  se k těm fotečkám nezná. Ale  opoziční mluvkové  a mluvky nezískali ani to…

Ti z nevládních  sněmovní lavic  se ozvali až nyní.  Konkrétně jedna  z mých velkých  oblíbenkyň  -Černochová z ODS. Zřejmě poněkud  zastydlá  mužatka,

cosi dnes  léčí komplexy z toho, že  se narodila pozdě,aby mohla narukovat  do armády nebo k policii. Takže  dnes  v parlamentu předsedá výboru pro obranu.

A ta  se rozhodla  nekompromisně  zasáhnout.  V prvém kroku svolává   svůj výbor, kde  chce kauzu  vrtulníků  řešit.  Pokud  čekáte, že  hledá nějakou cestičku, jak  ten zhovadilý nákup  těch helikoptér  ještě  zvrátit, zoufale  se mýlíte!

To ji nechává, tak jako dříve, zcela klidnou. Absolutně . To je pod její rozlišovací schopnost!!!

Jí vadí ta půlmilionová pokuta  od  UHOS!!!  To je  škandál. Ale  nákup  druhořadé techniky, v  podstatě  nesplňující  armádní zadání?  To jí nestojí za  řeč!

Dovolím si tuhle, nejspíše  vnučku, nezapomenutelné četařky  Babinčákové z Tankového praporu citovat:

Na středu 10. února v 7 hod. svoláváme mimořádné jednání výboru pro obranu, který se bude zabývat fatálním pochybením Ministerstva obrany při podpisu smlouvy na víceúčelové vrtulníky, v jehož důsledku resort obrany dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 550 milionů Kč.

Vyzývám v této souvislosti také premiéra Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na Ministerstvu obrany a vyvodil z tohoto pochybení odpovídající důsledky. Pokud máme navyšovat prostředky na armádu a pokud toto navyšování má mít nadále širokou politickou podporu, nemůžeme si dovolit, aby tyto byly následně promrhány na stamilionových pokutách a aby docházelo k dalšímu rozkladu tohoto resortu.

Pro ni je nesnesitelnou trýzní, že  Obrana  přijde o půl miliardy. Kterou nezinkasují  zahraniční zbrojní mašíblové, nýbrž se vrátí do státního rozpočtu!!!!  Ta hrůza – do státního rozpočtu za  doslova  zmetkovskou a totálně zhudlařenou  dodávku  pro českou armádu!!!!

Doslova a  do písmene  vyhozených  8 miliard jí nestojí za  řeč….

Tohle není prosím Kocourkov. To je  současná  Česká republika!  A její politické elity. Počínajíc  prezidentem,kterýsi protlačil ministra ignorantského obrany, přes   tlučhubovského premiera, který kvůli své osobní propagaci a plezír  vyhazuje  státní peníze  z okna ve gigantickém rozměru, až k opozici, jíž  to vyhazování v nejmenším nevadí, jde li  ideologicky  správným směrem!!!!

Hrůza a  hnus velebnosti!

Ovšem ta  zatím nepravomocná  pokuta  ÚHOS  nejspíše nebude  to úplně poslední a možná  ani zdaleka nejhorší,  co rezort obrany  a  Českou republiku ohledně  těch prima  amerických helikoptér  postihne. Už  v předchozích dílech jste  četli, že  Italové  tendr zažalovali  u  Evropské komise.  A podle  nového  článku  na Security  Magazinu, který  tuto stížnost  k EK  pojednává, se máme  na co těšit.

Protože  Brusel řešil velké české zbrojní zakázky v minulosti už  dvakrát. Obě patří mezi ty  extra poveené!

V prvním případě  šlo o transportéry  Pandur, za což nakonec  šel sedět  Topolánkův  fámulus  Dalík. V tom druhém  pak o transportní letadla  CASA, v  čemž lítala  Kalouskova Kabrhelka  – jinak arizonská pěnice Parkánová. Kterou  ovšem soud nechal jít, když  znevážil znalecký  posudek,  který si sám objednal  Seznal jej nekvalifikovaným…Věřili byste  tomu?

EK v obou případech  upustila od pokuty. Mastné.  U CAS  ale jen díky  českému závazku, že  v budoucnu už přísně  respektuje  EVROPSKÉ  předpisy pro  tendry podobného typu. Jako  vždycky  jsou  ovšem v centrále  EU konfrontováni   s českým  příslovím:

Sliby se  slibují, blázni se radují! Přesněji  – sliby se v Praze  slibují, blázni v Bruselu se radují!    

O tom, že  se  nám helikoptéry  od  supersxpojence  prodraží naprosto nevídaně  informuje  další  materiál Security  magazínu! Kde popisuje, jak“výhodný“ kontrakt  Babiš s Metnarem v USA podepsali. Tak výhodný , že  nás  v koncove  nějakých 12 vrtáků stát  pověstné kalhoty. Znáte nějaký další stá, který takhle nakupuje? Jen země, co je best in covid! Takže  nyní je také best of  Helicopter!

Z onoho dalšího  článku ze  Security magazinu  dám jen závrečné dva odstavce. Je v nich úplně  všechno!

O náklady jde až v první řadě. K pořizovací ceně amerických vrtulníků, která je značná, připočtěme provozní náklady. Jen údržba může dosáhnout v průběhu životního cyklu tří až pětinásobek pořizovací ceny. A dále tu jsou pokuty. Ta od ÚOHS ve výši půl miliardy korun představuje „pouhá“ necelá tři procenta pořizovací ceny vrtulníků. I tak, bude-li potvrzena, Ministerstvo obrany pořádně zabolí. Ale věc má na stole také Evropská komise, a v tomto případě již může hrozit problém přesahující kapacity českého MO. Za letouny CASA s pořizovací cenou 3,5 miliardy údajně hrozila v analogickém případě pokuta 1 miliardy. To představuje necelých 30 procent z hodnoty nákupu. Za vrtulníky by to mohlo být v této logice klidně i pět miliard. A když toto vše posčítáme, dostáváme se v případě amerických vrtulníků na celkových bezmála 80 až 110 miliard.

Italské řešení by bylo bývalo velmi pravděpodobně prosté pokut a i provozní náklady by byly nižší. Při stejném vzorci je řeč o 30-40 miliardách. V prvním případě za až 110 miliard (a bonusovou ostudu) dostaneme osm víceúčelových vrtulníků a nedostatečný počet čtyř bitevních vrtulníků, které široko daleko žádná armáda nenasazuje. Ve druhém případě bychom za 40 miliard dostali dvanáct moderních vrtulníků, jichž po světě, i v ozbrojených silách, létají stovky.

Tenhle průšvih jde  za  Babišem a Metnarem. Zcela. Ale  bez  viny není ani opozice. Ta před pár  dny, při schvalování  novely  rozpočtu hřímala , že  Babiš  není nikde ochoten šetřit. A když se jaksi zmínila  o nějakém tipu, kde  se  dá ušetřit, ukazovala  na důchodce.  Nikoho z jejích poslanců ani nenapadlo omlátit  Babišovi o hlavu  ty  povedené americké vrtulníky. Doslova za všechny peníze.

Je to všechno stejná ráce!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.