Otázky kolem Vrbětic X.


Dnešní  díl bude  velmi výživný. A  také dlouhý. Respektive opačně -určitě  dlouhý. Jestli výživný, to záleží především na tom, jak jste ochotni se poprat  s právnickými texty.  Ale  soukromě pokládám  dnešní pokračování seriálu o Vrběticích  za  jedno z vůbec nejdůležitějších, ne li to obsahově  argumentačně úplně TOP.  Už proto, že  jsem si pro jeho napsání  vyžádal  předem  odbornou právní konzultaci  u někoho,koho pokládám ohledně trestního práva  za kapacitu, což je pro mne  naprosté novum.  Vedle toho –   z vlastní iniciativy mi další právní expert, který navíc  dotčenou  právní agendu, o  níž bude v  dalším  řeč, aktivně provozuje,poslal dokonalý právní  rozbor.    Chci vám,  v té opravdu těžké právní  sekci tohoto textu nabídnout  na kauzu Vrbětice  další pohled  z úhlu, kterým se  zatím, podle mého nejlepšího vědomí nikdo ani trochu nezabýval!  Ačkoliv by tedy a mimořádně  urgentně rozhodně měl. Především český stát. Ve svém nejbytostnějším  zájmu. Zejména  tehdy  stojí li si  za  svými tvrzeními kdo, proč  a jak za výbuchy  ve  Vrběticích může! Jenže… jenže.. ale  vlastně o tom později! Postupujme podle  pořádku, který jsem si připravil. Má logiku.  O nic vás neukrátím.  Ani držitele  jediné přípustné pravdy  a jejich mediální poskoky a dokonce ani ty, kterým jedni, či druzí už dokonale  vymyli mozky. Všechny tyhle, jestli si dají dnešní Kosu, čeká velmi nepříjemné čtení. Takový dost těžký otřes mozku, jestli jim nějaký zbyl, řekl bych.

Ale začnu Hamáčkem.  Což znamená  se  znovu pojímat Kroupovým  ,bez odpuštění  – výblitkem na  Seznamu.cz. Který  Kosa  důkladně propitvala v  článku

Země neomezené blbosti!!!! DOPLNĚNO!!!tě jednou doplněno!!!!

Vracím se  k Hamáčkovi ze  dvou  důvodů

1- dnes už  máme  dost indicií, aby šel utvořit  reálný příběh,jak to s jeho návštěvou v Rusku asi doopravdy  bylo

2-součástí  objasnění Hamáčekstory  je  jeden  výrok, který je klíčový k té  druhé, zásadnější  části.

Kroupa  a Seznam.cz  obvinili  Hamáčka,  že  připravoval cestu  do Ruska,  že to nebyl žádný  krycí manévr, ale  že  se v Rusku hodlal dopustit  vlastizrady s plánem navrhnout  ruské straně  výměnu  ututlání  Vrbětic  výměnou za milion  vakcin  Sputnik a  konání summitu Putin -Biden v Praze.

Následovala  doslova  lavina  hysterie jak v politických kruzích, tak v médiích.  Kdy  se její  jednotliví účastníci doslov a předháněli  v tom, kdo nalepí  Hamáčkovi na  čelo  větší  urážku a víc  jej  vyvláčí  ještě  smrdutějším bahnem než konkurence.

Ve zmíněném textu Kosy , jímž reagovala  na  Kroupu,  je  dostatečně popsáno a zdůvodněno, proč  soudný  člověk musel Kroupou předkládaný   leitmotiv  – Hamáček plánoval  velezradu a hnusný  kšeft,  kde by prodal  republiku a její  suverenitu a bezpečnost, jednoznačně odmítnout. Naopak připuštěno  je, že  Hamáček opravdu Rusko navšítívit  chtěll. Dokonce  dávno a  dávno, než s  tím vyrukoval  nějaký Seznam.cz a  jeho slizká dvojice  intervjůků.

Oproti Hamáčkovu tvrzení  o  letu do Moskvy jako maskýrovce pro povolání  velvyslance  Pivoňky   se  Kosa vymezila  hned  v prvním dílu vrbětického seriálu!!!   Dovolím si citovat:

A  s tou cestou jako krycím manévrem, aby  Rusové předčasně nezačali cosi merčit?  Proč????? Co jsme tím utajováním a  utajením, které sice  blbej ožralej mužik neprokoukl, ale jinak kdekdo, počínajíc  Petříčkem a konče  Respektem  získali?  Velvyslanec  Zmijevský  prý koukal na povinném koberečku V Černínu jak hrom do police…. K čemu to bylo dobré?

Podotýkám, že Hamáček tím z předsedy slovenské SNS  Danka,jenž mu pomáhal se  sjednáváním cesty  do Ruska a přípravou  rozhovorů,  udělal dokonalého kašpara a nesvéprávného pitomečka, když moskevskou  návštěvu označil za  maskýrovku!

Jenže tohle je  drobnost. Vedle jiné Hamáčkovy  hlášky  – že jako chtěl najít záminku, aby velvyslanec  Pivoňka mohl,bez podezření, z Moskvy domů, aby se   sním projednaly detaily  akce a zejména  ruská odveta! Jak se to těm dvěma povedlo, vidíme!  Pat a Mat mohou jen závidět! Ale je tu cosi zásadnějšího.

Chce  snad  Hamáček oznámit  českému občanovi, že  ambasáda  v Rusku nedisponuje  zabezpečenou linkou na  taj dův hovory??? Nebo že ta linka zabezpečená není, že  ji má FSB nebo GRÚ pod kontrolou? Nebo že velvyslanec Pivoňka  nezvládne  telefonování? Protože jinak si celou tu šaškárnu z cestou do Moskvy mohl ušetřit. Včetně  hysterických výlevů opozice a  jejich  mediálních vřešťanů. Stačilo telefonem, samozřejmě  neprolomitelně kryptovaným, dát  hlavní linii a zbytek poslat  diplomatickou poštou. Když o případ věděli nejméně  10 dnů předem… určitě  tímhle způsobem Pivoňka zvěděl, že s ním potřebují v Praze  nutně mluvit.

Cokoliv  z bezprostředně uvedeného je  těžce  skandální!   Ale Hamáček na  své verzi trvá….

Jak to obstojí ve světle  snadno ověřitelného faktu, že 14.4.,  tedy  v době, kdy  už skandál doslova  vřel a otázku představoval  jen termín kdy  vyhřezne Hamáček se s velkou pompou pochlubil, že  uložil příslušným českým zastupitelským úřadům v Moskvě  a Washingtonu, aby  americké resp. ruské vládě nabídli Prahu jako místo eventuálního jednání Biden-  Putin?

Summit Biden -Putin představoval také  jen klamný manévr, aby  Rusové klidně  spali a netušili, co na ně v Praze  chystáme?  Vážně?  To jsme tedy frajeři!

Na  to,  aby si občan s průměrnou inteligencí  zjednal  o Hamáčkovi  a Rusku správnou představu opravdu netřeba  Seznamu. cz  a  někoho jako Janek Kroupa. Bezprostředně po propuknutí  aféry. Nikoliv  o skoro třitýdny  později.

Většina médii a  především  opozice, zejména  ta, co tvrdí, že  je SPOLU,  vaří ovšem tuhle hnusnou  kaši dál. A  krmí ji  voliče.

V mezičase ovšem už  Hamáček prohlásil, že  Seznam.cz zažaluje o deset milionů a  já se mu vůbec  nedivím. Šefredaktor  dotčené protistrany  Kubík ukazuje  svaly  a  tvrdí, nebojíme  se nic, máme  nabito, soud vyhrajeme. A  aby  jako ukázal, že  ty svaly jsou opravdové  pustil další  článek, kde  původně  utajený svědek z ČSSD  prohlašuje, že .. Hamáček  s ním 15.4. dopoledne mluvil, že jede do Ruska a přiveze  Sputniky. A že prý jeho jméno nezveřejní, ale  ten je ochoten svědčit.  Na  což  Jan Hamáček  reagoval  tím, že onoho utajeného svědka  veřejně  identifikoval

Jan Hamáček
@jhamacek
Co tam máte dál pane Kroupo? I váš utajovaný svědek Martin Netolický říká, že jsem žádnou vlastizradu neplánoval.
Což  Martin Netolický  vzápětí potvrdil.
. „Můžu říct, že ten utajovaný svědek jsem, protože ten článek je napsaný návodně, takže nemusíte být detektiv, aby to z toho bylo pochopitelné. Janek Kroupa mi volal včera a na konkrétní otázky, které zaznívaly, jsem pravdivě odpovídal,“
„Já jsem ho o tom, že mi volal Janek Kroupa, včera informoval. Každý, kdo se 15. 4. podívá na Twitter Jana Hamáčka, kde říká, že jsem s ním mluvil, a dohodli jsme se na tom, že budu dál dělat straně odborného mluvčího pro místní rozvoj, a pak se podívá na ten článek, každému je jasné, že jsem to já. Nezaznívá tam nic špatného, je to logické,“ řekl Netolický.
Vzápětí  slova  Netolického potvrdil při slyšení před poslanci  i šéf  Vojenského zpravodajství Jan Beroun„Pan ředitel Beroun potvrdil, že probíhala debata na téma cesty pana Hamáčka do Moskvy, ale rozhodně nepotvrdil, že by byla tato cesta do Moskvy předmětem výměnného, směnného obchodu za kauzu Vrbětice, řekla po jednání Jana Černochová (ODS), místopředsedkyně sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Jeden  ze  šesti účastníků inkriminované schůzky,  kde  jako ministr vnitra probíral tu velezradu.
Dalšími byli  nový ministr  zahraničí Kulhánek, velvyslanec  Pivońka, kteří  tvrzení Kroupy popřeli okamžitě, ovšem opozice  je obvinila, že jejich svědectví neplatí, protože  jsou na Hamáčkovi závislí a také nejvyšší státní  zástupce  Pavel Zeman, ovšem ten  přišel až později.
Berounovo svědectví je  tedy klíčové a bourá ono senzační tvrzení  Seznamu. cz o Hamáčkových velezrádných úmyslech. Zbyla  z něj  pouhá cesta  do Moskvy  za Sputniky! Což je tedy úplně jiná kvalita  prohřešku. Nikoliv  zavržení  hodná vlastizrada,  nýbrž reálně  vysloveně  hloupý a zoufalý politický  tah  na přilákání voličů. Který ovšem byl předem    odsouzen k neúspěchu. Sputnik žádný  český  kontrolní orgán  do zdravotní praxe nepropustí. Bez požehnání EMA:
A  v kontextu  aféry Vrbětic a tomu jak to líčí opoziční  hysterky a jejich mediální  poskoci pak doslova  zoufalý.
Výpovědi Netolického a Berouna dovolují sestavit příběh ,jak to doopravdy  bylo a  nejen s ruskou cestou,  ale například i s koncem Petříčka na zamini.
Nenechám si jej pro sebe.
Soc dem je opravdu  už drahně dlouho ve zcela prekérní situaci a hrozí jí politická  smrt. To víme  všichni. Hamáček na posledním sjezdu slíbil, že  stranu znovu dostane  do sněmovny, stůj co stůj  a  také si nanominoval své lidi  do předsednictva.  A odstranil Petříčka. Všichni řešili proč a proč  tak náhle.  Dnes už to je jasné.
Do jeho plánu na přitáhnutí  voličů zjevně  patřilo zkusit  získat  nejméně  ty, co  slyší aspoň trochu na  ruskou kartu. Které  dráždí primitivní  antirusismus  a například  nesmyslné blokování Sputniku z  dogmatických důvodů. Proč by je  měl přenechat Okamurovi? Takže  naplánoval let do Moskvy  za Sputniky.Tedy původně.
Netuším,jak dlouho se  takový rais  připravuje,ale  řekl  bych že  asi nejméně  tři neděle.  Rozhodně  se příslušná  jednání nastartovala  až po konci exministra  Petříčka /12.4.2021/  a Hamáček  využil situace ,kdy  se  stal také  zastupujícím šéfem v Černínu.
Petříček musel jít, protože podobná operace  s ním,, jako ministrem zahraničí, prostě by  byla  zcela nemožná. Tenhle  rusofob  v oranžovém  by  ji nezkousl a jen a jen dělal potže  svému stranickému šéfovi. To je  celé tajemství jeho konce.
Do toho ovšem přišly  Vrbětice.  Připomenu znovu   článek  Petra  Koláře z iDnes,který  už jsem citoval nejméně  2x  v minulých dílech Vrbětic:
6.4. byl Babiš Koudelkou konfrontován s  tím, že Vrbětice má na svědomí GRU. Ovšem bz důkazů. Takže  Babiš jej odmítl.  Koudelka  to znovu zopakoval  7.4. s upozorněním, že novináři cosi  tuší. A tlak  stále  stupňoval. Jenže  to už  Hamáčkovy přípravy  na  návštěvu Moskvy  se  dostaly  do finále. Důkazy  stále chyběly. Nicméně  tlak Koudelky  zjevně  rostl. 14.4. na  další velké schůzce  Koudelka  upozornil, že media  vědí. Proto Hamáček svolal  onu schůzku za  účasti šéfů obou zbylých ředitelů tajných služeb, bez Koudelky ,s nejvyšším státním zástupcem, policejním prezidentem,velvyslancem a ministrem zahraničí. Koudelky netřeba, protože  jeho postoj  ohledně toho, jak je vrbětická kauza  vypodložena a závažná, jestli se Rusko  ještě může risknout  nebo ne.  znal. Nic nového by  se od  něj nedozvěděl. Chtěl nezávislý a nepředpojatý názor, jestli se ještě  může  do Ruska politicky  odvážit  nebo ne!  Proto ta  sestava. Žádné plánování  vlastizrady! Jennutná poslední porada  před  rozhodnutím jet/zrušit!
 Vlastizradu z  toho udělal až Kroupa  a Seznam.cz.Jsem velmi zvědav a  moc  se  těším, jak tenhle „výkvět“ české  žurnalistiky  unese u soudu důkazní břemeno!!!
Seznam.cz  to dnes  točí  na zkratce  – vidíte, že  jsme psali pravdu – Hamáček  chtěl do Ruska pro Sputniky – tedy psali jsme pravdu! Viz denně  nějaký ten  přičmoudlý  kousek na  Seznamu v tomto smyslu. Nicméně  je to v podstatě  předmětná lež.
Připodobním to k situaci.  kdy  byste  jeli  jednosměrkou  v  protisměru a někdo vás veřejně denuncioval tvrzením – pan XY   si to valil  jednosměrkou  opačným směrem a to tak, že při tom  a záměrně poškodil parkující  auta!   A nyní když se zjistilo, že tam žádná auta  nestála a tudíž  je nešlo poškodit, tak se ten nactiutrhač hájí tím, že  ona denunciace je  naprosto v pořádku, protože  pan XY  si to skutečně namířil opačně, než přikazuje  značka!!!!
Ten soud mne  baví už  teď.
Je ovšem nesporné, že  předseda ČSSD  lhal. Nešikovně  a  v krajní  nouzi!  /protože  aféra Vrbětice propukla  živelně a mimo kontrolu vlády, řízenými úniky  vůči vládě, díky  nepřátelským novinářům/. Oranžovému místopředsedovi vlády  doklaplo, jak  se  v  novém kontextu asi bude  jeho, byť neuskutečněná, ruská mise  jevit, jak ho  opozice  i  její media budou trhat na kusy. Proto v absolutní tísni „vymyslel“ tu  bajku o moskevské  maskýrovce….
Měl šanci to udělat jinak?
Řěkl bych, že  ne!!! Ne  v okamžiku, kdy  s Babišem vystoupil na  té  prvotní tiskovce, která  vše odstartovala. Po paličském tvrzení  -Vrbětice jdou na konto GRU a  Ruska, už pro něj neexistovala  cesta zpět. Takže  hledal, jak to Rusko alespoň nějak zdůvodnit.
Asi si řeknete  –  a  proč  se tedy  do té nemožné situace  vůbec  dostal? Proč  ten let na východ  do říše  Zla  nezrušil daleko dříve? Správná otázka!!!! Úplně  rozhodující.. Nejen pro popis  Hamáčkova konání, ale PRO CELOU VRBĚTICKOU KAUZU a její rozpletení!!!!
Troufnu si říci , že kvůli klíčové větě  celých Vrbětic. Kterou  potvrzeně  vyslovil na  oné  taj dův mob  Hamáčkově  schůzce později došlý  nejvyšší státní  zástupce  Pavel Zeman. Jíž nikdo dosud, z  těch co analyzují  Vrbětice,  nevěnoval pozornost. Ačkoliv podstatě  potvrzuje  vše, co  Kosa dosud o Vrběticích a pochybnostech kolem nich  -NAPSALA a  vydala.!!!! Protože to zásadně verifikuje  všechny její pochybnosti!!!
Jakže  onen opomíjený  výrok zní?
„Od samého počátku ale tvrdím, že je pouze jedna vyšetřovací verze a že nelze vyloučit, že trestní řízení skončí odložením věci. Pokud se nám nepodaří oba podezřelé vyslechnout nebo zajistit jejich přítomnost. Takový je zákonný postup,“ doplnil k vrbětické kauze.
opakuji  klíčovou  část  výroku:
NELZE VYLOUČIT , ŽE  TRESTNÍ  ŘÍZENÍ  SKONČÍ ODLOŽENÍM
Z důvodu,  že  jaksi  oni GRU Ramby  nelze vyslechnout!!!!
To tedy zírám! Vy ne?
Jsem právní laik, bez právního vzdělání.  Ovšem nikoliv bez  znalosti určitého, byť naprostého minima  právních pojmů. A  rozhodně nikoliv s absencí selského rozumu.  Tedy  doufám.
Takže mi to začalo vrtat  hlavou  – zastavit  trestní  řízení. Kvůli  tomu, že nemohu vyslechnout podezřelé?????   A to od kdy?  On snad neexistuje  institut  řízení proti uprchlému????!!Který byl použit  třeba proti Krejčířovi, Koženému , Vostrému a  dalším a  dalším?  To jsou věci!!!
Takže  okamžitě  šel mail  jednomu  z mých mimořádně právně  znalých internetových přátel,  s  řadou  otázek a   žádostí o nalejvárnu, abych netvrdil nesmysly. A  nezaslanou představou jak asi  odpověď  by mohla vypadat.
Vedle toho  jsem na tuhle nesrovnalost upozornil v  poslední Trikoloře a konstatoval, že  čekám na právní konzultaci v téhle  věci. Takže přišla  vzápětí  reakce znalého posluchače. Jak  svému příteli, tak onomu  agilnímu a verzírovanému posluchači  jsem velmi vděčen za jejich  odbornou pomoc.  Z materiálů, jež oba vypracovali, využiji pro účely  toho článku,  ten druhý. Z jednoduchého důvodu.  – formulován jest  tak, že  my stačí  udělat  jen CRTL +,následně  CTRL +V a  hotovo!
Nyní  se ovšem připravte  na  těžkou právničinu,  kterou v krátkém dovětku  uvedu do jednoduché  češtiny!
  1. Právní kvalifikace skutku

Vycházím z předpokladu, že vyšetřovatelé kvalifikují tzv „útok ve Vrběticích“ jako trestný čin obecného ohrožení, dle § 272 odst. 1,3 trestního z ákoníku (zák č. 40/2009 Sb.,).

§ 272

Obecné ohrožení

(1) Kdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo

kdo takové obecné nebezpečí zvýší anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění,

bude potrestán odnětím svobody na tři léta až osm let.

(2) Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,

b) spáchá-li takový čin opětovně v krátké době,

c) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu, nebo

d) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt.

(3) Odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem bude pachatel potrestán,

a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 úmyslně smrt, nebo

b) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.

(4) Příprava je trestná.

K uvedené úvaze mě vede rozhovor s nejvyšším státním zástupcem, který uvádí, že věc policie nevyšetřuje jako teroristický čin dle § 311 tr. zákoníku – https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kauzu-vrbetice-jako-teroristicky-utok-nevysetrujeme-rika-pavel-zeman-151310

Skutková podstata dle § 272 tr. zákona je (dle mého právního názoru) nejblíže jednání, které je popsáno v mediích a kladeno oběma podezřelým za vinu.

Z dostupných zdrojů je zřejmé, že byla způsobena smrt dvou osob. Dle mojí domněnky by měly orgány činné v trestním řízení shledat, že smrt obou zbrojířů byla způsobena úmyslně, ve formě tzv. eventuálního úmyslu (pachatelé museli předpokládat, že mohou výbuchem někoho usmrtit a byli s tím srozuměni). Z tohoto důvodu je má předpokládaná právní kvalifikace ve třetím odstavci.

S ohledem na hrozící trest by tak mělo jít o zvlášť závažný zločin, s dolní hranicí trestní sazby dvanáct let (dle § 14 odst. 3 tr. zákoníku).

  1. Řízení proti uprchlému – podmínky (§ 302)

Právní režim řízení proti uprchlému se řídí trestním řádem, především § 302 a násl. trestního řádu (zák. č. 141/1961 Sb).

Předpoklady pro zahájení řízení jsou následující:

§ 302

Podmínky

Řízení podle ustanovení tohoto oddílu lze konat proti tomu, kdo se vyhýbá trestnímu řízení pobytem v cizině nebo tím, že se skrývá.

Komentář k trestnímu řádu (Prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D.,, a kolektiv , Trestní řád, 6. vydání, 2008, s. 1 – 2902) k tomuto upřesňuje, že

  1. Trestní řád umožňuje vést výjimečně řízení v nepřítomnosti obviněného, kterého nelze postavit před soud, a který dokonce ani nebyl vyslechnut v žádném stadiu řízení, ani mu nebylo sděleno osobně obvinění z trestného činu, protože se trestnímu stíhání vyhýbá pobytem v cizině nebo tím, že se skrývá.

  1. řízení proti uprchlému lze konat jen proti obviněnému, jehož totožnost je známa, aby nemohl být zaměněn s jinou osobou, nikoliv proti neznámému pachateli;

  1. Pachatel se vyhýbá trestnímu řízení pobytem v cizině zejména tehdy, opustil-li území České republiky, případně zdržuje-li se v cizině v tomto úmyslu. Samotný pobyt v cizině ale není důvodem pro řízení proti uprchlému. Musí být zjištěn motiv, tj. snaha uprchnout nebo vyhnout se trestnímu stíhání. Pro vyhýbání se v tomto smyslu není rozhodné, zda jde o státního občana republiky, cizince nebo osobu bez státní příslušnosti (srov. k tomu i R 38/1995). Řízení proti uprchlému nelze vést, jestliže je zjištěno, že obviněný se v cizině nemůže svobodně rozhodovat o svém pobytu, např. proto, že tam nachází ve vazbě či výkonu trestu (srov. R 2/2004)

  1. Legalita či nelegalita pobytu v cizině není důvodem pro závěr o vyhýbání se trestnímu řízení (srov. čl. 14 odst. 2 LPS), 1 konání řízení proti uprchlému v takovém případě přichází v úvahu až tehdy, není-li možné podle mezinárodních smluv cizí stát požádat o převzetí trestního stíhání toho, kdo se pobytem v cizině vyhýbá trestnímu stíhání za trestný čin spáchaný na území republiky, nebo nejsou-li dány důvody pro předání trestní věci do ciziny (§ 448) a nepřichází-li v úvahu ani jeho vyžádání z ciziny (§ 383 a násl.) nebo předání z jiného členského státu EU do České republiky (srov. § 405 a násl.). Řízení proti uprchlému bude namístě tehdy, není-li známo, kde se obviněný v cizině zdržuje.

Výše uvedené předpoklady by (dle dostupných informací) měly být splněny. Totožnost údajných pachatelů je známá, oba se dle všeho zdržují v cizině na neznámém místě, pravděpodobně na území Ruské federace.

S Ruskou federací sice máme uzavřenou smlouvu o právní pomoci (myslím, že se jedná o Vyhlášku č. 95/1983 Sb. o Smlouvě mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o právní pomoci), nicméně nemá smysl očekávat zatčení a vydání podezřelých.

Právo odmítnout extradici zakotvuje ruská ústava i čl. 6 Evropské úmluvy. Je otázkou, zda by se o to vůbec naše orgány činné v trestním řízení pokusily. Při řízení o extradici by musely totiž předat ruským soudům trestní spis (včetně důkazů) k posouzení důvodnosti žádosti.

  1. Řízení proti uprchlému – zahájení řízení (§§ 303 – 304)

§ 303

Zahájení trestního stíhání

(1) V řízení proti uprchlému se trestní stíhání zahajuje doručením usnesení o zahájení trestního stíhání obviněného obhájci. Nebyl-li mu obhájce zvolen (§ 37 odst. 1), je třeba ho ustanovit.

(2) Vyvstal-li důvod pro konání řízení proti uprchlému až po doručení usnesení o zahájení trestního stíhání obviněnému do podání obžaloby, státní zástupce o tom učiní záznam, ve kterém uvede, od kterého dne je proti obviněnému konáno řízení proti uprchlému; záznam se doručí obhájci.

§ 304

Povinná obhajoba

Obviněný musí mít v tomto řízení vždy obhájce. Ten má stejná práva jako obviněný.

V přípravném řízení o zahájení řízení proti uprchlému rozhoduje policejní orgán (obvykle po dohodě se státním zástupcem). Po podání obžaloby o tom rozhodne soud.

V rubrikované věci by tedy postup orgánů činných v trestním řízení mohl být následující. Podezřelým by měli být ustanovení dva obhájci (asi ex offo), těm by policie doručila usnesení o zahájení trestního stíhání, čímž by řízení bylo zahájeno.

Co je dle mého názoru podstatné je to, že v usnesení by policejní orgán musel přesně popsat skutek (zejména popis skutku, časové a místní určení), včetně většiny důkazů. Proti usnesení je přípustná stížnost.

Dále je zásadní, že od okamžiku doručení usnesení by měli oba obhájci mít právo nahlédnout do celého trestního spisu (pokud by nebylo omezeno rozhodnutím policejního orgánu). Nejpozději při závěrečném seznámení se spisem by obhájci museli mít možnost seznámit se se všemi důkazy.

Dříve či později by po zahájení řízení proti uprchlému nebylo možno důkazy tajit.

  1. Odložení věci státním zástupcem před zahájením trestního stíhání (§ 159a)

§ 159aOdložení nebo jiné vyřízení věci

(1) Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží usnesením, jestliže není na místě vyřídit věc jinak. Takovým vyřízením může být zejména

a) odevzdání věci příslušnému orgánu k projednání přestupku nebo jiného správního deliktu, nebo

b) odevzdání věci jinému orgánu ke kázeňskému nebo kárnému projednání.

(2) Státní zástupce nebo policejní orgán před zahájením trestního stíhání odloží usnesením věc, je-li trestní stíhání nepřípustné podle § 11.

(3) Státní zástupce nebo policejní orgán může před zahájením trestního stíhání usnesením odložit věc, je-li trestní stíhání neúčelné vzhledem k okolnostem uvedeným v § 172 odst. 2 písm. a) nebo b).

(4) Státní zástupce může věc odložit, jestliže z výsledků prověřování vyplývá, že nastaly okolnosti uvedené v § 172 odst. 2 písm. c).

Vlkův vstup:

Na tomto místě pokládám za  nutné  doplnit  znění  zmíněného §172 odst.2

§ 172

Zastavení trestního stíhání

(2) Státní zástupce může zastavit trestní stíhání,

a) je-li trest, k němuž může trestní stíhání vést, zcela bez významu vedle trestu, který pro jiný čin byl obviněnému již uložen nebo který ho podle očekávání postihne,

b) bylo-li o skutku obviněného již rozhodnuto jiným orgánem, kázeňsky, kárně anebo cizozemským soudem nebo úřadem anebo mezinárodním trestním soudem, mezinárodním trestním tribunálem, popřípadě obdobným mezinárodním soudním orgánem s působností v trestních věcech, i když nesplňují některou z podmínek uvedených v § 145 odst. 1 písm. a) zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních, a toto rozhodnutí lze považovat za postačující, nebo

c) jestliže vzhledem k významu a míře porušení nebo ohrožení chráněného zájmu, který byl dotčen, způsobu provedení činu a jeho následku, nebo okolnostem, za nichž byl čin spáchán, a vzhledem k chování obviněného po spáchání činu, zejména k jeho snaze nahradit škodu nebo odstranit jiné škodlivé následky činu, je zřejmé, že účelu trestního řízení bylo dosaženo.

pokračuje  expertní názor:

(5) Státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží též tehdy, pokud se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání (§ 160). Pominou-li důvody odložení, trestní stíhání zahájí.

(6) Usnesení o odložení věci musí být doručeno poškozenému, pokud je znám. Usnesení o odložení věci podle odstavců 1 až 5 musí být doručeno do 48 hodin státnímu zástupci. Oznamovatel se o odložení věci vyrozumí, pokud o to podle § 158 odst. 2 požádal.

Státní zástupce je povinen zahájit trestní stíhání trestní věc, pokud z výsledku šetření vyplyne, že jde o trestný čin spáchaný určitou osobou nebo pokud jde o přestupek (jednání s nižší mírou společenské nebezpečnosti), pak věc předá příslušným orgánům k projednání.

Pokud nenastane nic z uvedeného, státní zástupce:

  1. Musí věc odložit, pokud je řízení nepřípustné, (amnestie, imunita členů státních orgánů, promlčení, nedostatek věku, úmrtí pachatele, trvalá choroba vylučující stíhání, duševní choroba nebo dřívější rozsudek v téže věci, dřívější potrestání přestupkem, vyloučení mezinárodní smlouvou, potrestání či osvobození v jiné zemi atd – § 11 tr. řádu); nebo

  2. Může věc odložit, pokud je řízení neúčelné, tzn. je-li trest, zcela bez významu vedle trestu, který pro jiný čin byl obviněnému již uložen (nebo ho podle postihne) nebo bylo-li o skutku obviněného již rozhodnuto jiným orgánem, kázeňsky, kárně anebo cizozemským soudem (§ 172 odst. 2 písm. a) a b) tr. řádu), nebo

  3. Může věc odložit, pokud je s ohledem na okolnosti (osobu pachatele, okolnosti a chování pachatele po činu – uhrazení škody apod.) zřejmé, že účelu trestního řízení bylo dosaženo.

Pokud je tedy identifikovaný pachatel, došlo ke spáchání zvlášť závažného zločinu a současně pokud zde není důvod pro nepřípustnost stíhání dle § 11 tr. řádu (což zatím ze zveřejněných informací nevyplývá), není zde dle mého názoru žádný zákonný důvod, aby mohla být trestní věc odložena před zahájením trestního stíhání (řízení proti uprchlému).

  1. Závěr

S ohledem na výše uvedené jsem toho názoru, že předpoklad, že by ve Vrbětické kauze mělo být zahájeno řízení proti uprchlému je správný. Jsou zde (dle veřejně dostupných informací) dány zákonné podmínky pro tento postup, neboť jsou známy osoby podezřelých, existuje zde podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu a je nanejvýš pravděpodobné, že jsou v zahraničí (a skrývají se).

Připomínám, že jakmile by k tomuto došlo, ustanovení obhájci obou podezřelých by dříve či později museli mít přístup k detailnímu popisu skutku, kompletnímu spisu a všem důkazům (v policejním spise).

Ve světle uvedeného by jedině odsuzující rozsudek soudu (vyhlašovaný veřejně) mohl být potvrzením toho, že se podezřelí skutku dopustili. A tedy zda šlo o ruskou diverzní akci či nikoliv.

Odložení věci státním zástupcem by naopak (dle mého názoru) bylo obrovskou mezinárodní blamáží, která by přímo vyvrátila jakékoliv obvinění obou podezřelých agentů ze spáchání uvedeného skutku (pokud zde nejsou okolnosti způsobující nepřípustnost stíhání dle § 11 – např. diplomatická imunita nebo duševní porucha). Možnosti odložit zvlášť závažný zločin, spáchaný známými pachateli (byť na útěku) jsou v této fázi řízení (před zahájením) velice úzce omezené, respektive s ohledem na známá fakta téměř vyloučené.

Výše uvedené předpoklady jsou však bez znalosti obsahu trestního spisu pouhými hypotézami.

Vlkův  závěrečný komentář:

Uvedené expertní stanovisko mi mluví z duše  a potvrzuje moje  laické podezření. A zdůvodňuje proč  se jak Babiš, tak Hamáček  stavěly  k vrbětické kauze  zcela  vlažně!!! Jistě  si opatřili právní názor, který  jim přinesl stejný  výstup!

Prezident Zeman ve  svém projevu, ale i Respekt v prvním článku o vrbětické  kauze  a Petr Kolář  z iDnes  shodně konstatují,  že  ve  zprávě  BIS prostě  schází důkaz, že  by  oba  důstojníci GRU  pronikli do  areálu. Nikdo dodnes  neodhalil nějakého českého komplice. Nula  nic!

Za  takové „důkazní“konstelace soudný člověk nekoná vůbec nebo jen velmi opatrně. Natož aby  spustilmezinárodní diplomatickou konfrontaci velkého rozsahu.  Jenže  zde byly ony  řízené  úniky informací!!!!  Které  z  důkazně  max.  velmi vágního případu  udělaly obrovskou kauzu. A  tu konfrontaci s Ruskem cíleně  vyvolaly.  Sdělovadla  potřebují senzaci. Nikoliv  dokázanou senzaci. Zejména když vědí, že  GRU je  nezažaluje.  Jenže  vládní politici  na ní musí reagovat.

Tenhle  seriál  jsem začal psát proto, že  mám dojem, čím dál větší, že ze mne kdosi dělá úplného pitomce. A také z celého národa.

Právní posudek  ohledně    vedení  řízení proti uprchlému mne  v tom plně utvrzuje!!!

Když to šlo proti Krejčířovi, Koženému Vostrému, atd. atd. musí to jít i proti oněm GRU  teroristům. Bez ohledu jestli je  lze  či nelze vyslechnout!!!!

Jaké  že jsou  ty nejzákladnější předpoklady, aby se tak mohlo stát?

Jestli  to správně  chápu, pak ty  úplně,ale úplně nejtriviálnější a nejnutnější  jsou  dva:

1-znát  zcela bezpečně  identitu podezřelého/podezřelých

2- vzít  “ do hry“ jeho/ jejich právního zástupce

Od  toho se odvíjí vše ostatní!!!!

Pozornější  z vás  si jistě  všimli, že   v tomto díle zásadně nepoužívám jména Čepiga a  Miškin. Důvod?  Takhle  je pojmenoval Bellincat.

Kdo má jistotu, že  to je jejich skutečná identita???? Fakt je na  základě  prohlášení  nějakého prý dobrovolnického spolku možné  je  tak učinit formálně předmětem trestního řízení? Už tady hrozí těžká blamáž! Není například  důvodem pro odložení, že  si vůbec ,a le vůbec nejsme jisti jejich identitou?

Ale budiž, dejme  tomu, že ta identita  je nesporná.  Pak  máme, respektive  naše orgány  činné v trestním řízení, co do činění s bodem  2 – právním zástupcem  stíhaných uprchlých!!!!

Troufnu si tvrdit,  že  pokud  by  GRU, resp. Ruská federace  vzali to stíhání  vážně, že  by  angažovali nějaké z největších právních es  téhle země.  Nějaký takový kalibr Sokol. Jestliže  by  to vzal. Umím si představit ten řev  těch jedině správných. A obavu , jak bya si naložil s  dostupnými „důkazy“.

Jestliže  ne, soud  by právního zástupce ustanovil. Těžko si představit, že by  takovouhle  kauzu přenechal nějakému právnímu nýmandovi nebo že  by  vybral aktivistického právníka, žádajícího pro své mandaty  co nejvyšší zasloužený  trest.

Prostě  i průměrně  schopný právník by  ve spisu  asi leccos  zajímavého ne/objevil. A dost možná, že by  si to nenechal pro sebe.  A  to nemluvím o možnosti  řízeného úniku, tentokráte  z jiného zdroje. Zejména pokud by  se ukázalo, že důkazy prostě nejsou  či jsou vysloveně  slabé. Jak tomu všechno nasvědčuje. A už by se nešlo schovávat  z a vyzrazení nějakého tajemství tajných služeb.

Když  to shrnu  – jestli bude případ odložen, pak už dál nepotřebujeme  spekulovat o tom,  jak to vlastně s těmi Vrběticemi je!   Přesněji, co  mají v ruce  ti, co  zarputile tvrdí, že  GRU  ty  výbuchy  má na  svědomí. Netvrdím, že to tak být nemůže, Tvrdím, že verze , která je nám předkládána  je  nesmyslná a plná děr  a také to, že  pokud případ bude odložen, pak nikoliv  skrzevá toho, že  nelze  ty  dva  vyslechnout, jak nám je tvrzeno,  alébrž  z důvodu,  že je  totální nedostatek relevantních důkazů, jenž  obstály  před  trochu normálním soudem a prokázaly  jejich vinu!!!

Citovaný  expert to shrnul dokonale:

Odložení věci státním zástupcem by naopak (dle mého názoru) bylo obrovskou mezinárodní blamáží, která by přímo vyvrátila jakékoliv obvinění obou podezřelých agentů ze spáchání uvedeného skutku (pokud zde nejsou okolnosti způsobující nepřípustnost stíhání dle § 11 – např. diplomatická imunita nebo duševní porucha). Možnosti odložit zvlášť závažný zločin, spáchaný známými pachateli (byť na útěku) jsou v této fázi řízení (před zahájením) velice úzce omezené, respektive s ohledem na známá fakta téměř vyloučené.

Vlkův  dodatek ještě před uvěřejněním:

O  tom, jak pevná  je  oficiální  vrbětická  legenda se přesvědčíme velmi a velmi brzo.  Buď  bude případ odložen, jak naznačil nejvyšší státní  zástupce  Pavel Zeman a pak je jasné, že  jde o totální fikci – viz  právní rozbor, který jste právě  četli.

Nebo  kauza  bude  dovedena  do žaloby  a pak….  no pak bude  muset  onen supertajný obušek z  ještě  tajnějšího pytle ven a  ukázat se v  celé nahotě.   A   riziko blamáže, při  standardně  a nestranně  vedeném procesu je obrovské.

My  přece  víme, že  Čepiga a  Miškin,  vždyť  je  to stejné jako se  Skripalem v  Salisbury!!!! Vykřikují majitelé jediné přípustné pravdy.

Musím jim dát  za  pravdu! Je  to stejné jako se  Skripalem!!!! A  to hned  z několika  důvodů

-ta  Skripalova otrava novičokem a  tyjátr kolem ní  je stejná  fraška  jako Vrbětice. V obou případech nesedí  vůbec nic

-vrahové/záškodníci  jsou  v obou případech známí a  stejní. Tedy  se  to tvrdí.

-ohledně Vrbětic  hrozí  odložení, ohledně  Skripala, i přes  identifikaci  pachatelů,  jaksi asi soudní proces  NIC, NIC a  zase NIC!!!! Zkrátka  ani Britové zatím nešli s případem před  soud!!!!  Pročpak asi?  Že by to s tou identifikací nebo důkazní  situací  v případě Skripal  měli stejně na levačku jako  statečný plukovník Koudelka  u Vrbětic?

Zejména, když  v jiné  britské ruské kauze  –  v případu Litviněnko, se  soud  proti uprchlým pachatelům  v Británii konal!!!

Proč Litviněnko ano a Skripal a Vrbětice ne?

Nedělám si iluze, že na  tuhle otázku někdy někdo odpoví.

Jo a víte, že  Skripal nyní hnízdí na Novém Zélandu?

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.