Co dál?


Ve  středu  Zeman prostřednictvím svého mluvky  oznámil,  že  Michala  Šmardu  ministrem  kultury  nejmenuje. Dovolím si mlučáčka  citovat:

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky. Proto prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“

Veřejný  mediální  rybník se  rozbouřil. Všichni dělali , že  jsou  ví e či méně překvapei. Proč? Kosa  před měsícem napsala  v  článku

To je žraso to oranžové sado maso!

toto:

Znovu opakuji -Zeman Šmardu nezkousne. Už to, že nakonec musí pustit Staňka je pro něj ponižující. Druhé, větší ponížení nepřipustí.

Takže  mohu  jen  konstatovat, že  jde naprosto očekávaný  vývoj. Pro ty , co jsou ochotni  českou politickou  scénu  číst a myslet.

Nemá  smysl se babrat  tím pseudodůvodem, na  němž  nyní  rajtuje  klaka  mstivého starce – že  Michal Šmarda není  odborník. Protože  v kultuře  nikdy nepracoval. Netuším, co je  to,  v podání  někoho jako Zeman a  jeho mluvka, zabývat se problematikou české kultury a  tudíž  být  odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky.

Byl  by  Šmarda kompetentní, kdyby měl za  sebou  karieru herce? Nebo  operního zpěváka?  Či  malíře? Nebo třeba muzikanta  v  České  filharmonii?  A co malíř? Nebo spisovatel? A  co takhle  kunsthistorik?  Nebo snad  sochař? Knihovník?  A co umělecký  kovář? Nebo….  no doplnňte  si sami,možných profesí nějak  spjatých s kulturou  jsou stovky.  Kvalifikovalo by je  to pro ministerský  post?  Nebo kvalifikovalo by  je  to pro  výkon navýsost  manažerské  funkce  lépe  než funkce úspěšného  starosty  menšího  města?

Je  to prostě  vylhané  zdůvodnění!  Nic  více,nic  méně.

Staněk  byl podle  Zemana  skvělý  ministr  kultury.  Takže  jsem si prolustroval jeho životopis.  Nechtěl jsem  věřit, co ho  podle Zemana  všechno kvalifikovalo do fukce člena  vlády zodpovědného za  kulturu…..

Vystudovaný  kantor – obor  čeština – OBČANSKA VYCHOVA!!!!  Studium,  až na  samý  závěr  absolvoval  ještě  za bolševika. Pokud  někdo z vaší  rodiny  absolvoval  v  té době  pedagogickou  fakultu, má  celkem přesnou  představu,  co za typy  si  brali  aprobaci  buď  s  ruštinou nebo právě občankou!  On  i titul  diplomky  stojí  za  zaznamenání :

Odměňování v podmínkách přestavby hospodářského mechanismu.

Z  další  kariery  mne  upoutala  jeho pedagogická  činnost, kde také  najdeme- že působil jako učitel na Vojenské střední škole protivzdušné obrany v Liptovském Mikuláši na Slovensku…..

O kultuře  a  nějakém  jeho trvalejším doteku s ní  ani slovo.  Jako své kulturní zájmy uvedl divadelní představení a koncerty (jeho oblíbenou skupinou je Metallica a finská zpěvačka Tarja Turunen, navštěvuje i koncerty vážné hudby…. Netuším, co poslouchá  Michal  Šmarda , ale troufnu si předpokládat, že  v divadle už  asi taky  někdy byl. Staněk   je  činný  a  hodně – jinde:

Je předsedou dozorčí rady společnosti SK Sigma Olomouc, předsedou představenstva městské akciové společnosti Správa sportovních zařízení Olomouc, angažuje se jako viceprezident Českého svazu házené a předseda Středomoravského svazu házené….

Tak  tomuhle  fakt  Šmarda  konkurovat  nemohl…. Motat s eu  fotbalu  nebo u handbalu ? To je prostě  pro českou  kulturu  terno! Že  by  tohle  byl ten kvalifikační  rozdíl? Nevím a  nebudu  tím ztrácet  čas.  Jde o naprosto průhlednou  jalovou  výmluvu. Prostě  když  chce  Zeman socana  a Šmardu  bít,  tak si hůl vždycky  najde a jeho sekta  mu to s nadšením odkýve!  Není to odborník!  A není a není a není!  Zato Taťána  Malá  byla takovou  fachmankou  přes právo a rezort  spravedlnosti, že  jí Zeman bez mrknutí oka podepsal ministerský dekret!  O  Kremlíkovi  a jeho kvalifikačních předpokladech pro ministerstvo dopravy  jsem už na Kose psal celkem obšírně, takže  to nebudu opakovat. Prostě  vylhané  a  zase vylhané.

Ta „kvalifikace“  je  opravdu  jen účelová bezobsažná  pěna….  Která ovšem na řadu Zemanových  voličů, kteří  se neobtěžují  sebemenším  přemýšlením  – zabere.  Respektive, kterou se mohou  sebeobelhat, že  nezvolili  a nevěří  člověku, který  jim  prodává  teplou vodu. Přesněji –  oni si od něj nechají rádi namluvit, že  je  teplá. A  že je to voda…Jim to k životu stačí a my  ostatní s tím musíme bohužel žít. Protože  jich  bylo   pár  desítek  tisíc  víc…..

Ta  hlavní  bouře  kolem onoho Zemanova  NE vůči Šmardovi se  točí kolem dvou bodů:

1- jak moc  Zeman porušil ústavu a  co s  tím

2-co bude dál, zejména  co  učiní sociální demokracie

Jak moc  porušuje  Zeman ústavu? O tom Kosa pustila už  celou řadu  článků.  S  detailním odůvodněním. Nemá  smysl to opakovat.

Nejlépe  je  nechat  promluvit  samotného Miloše Zemana .V roce 1998, kdy se  Václavu  Havlovi  nezdáli Zemanem předložené  nominace  Grulicha a Kavana na  post ministra vnitra, resp. zahraničí, řekl tehdy do kamer  TV Nova v  diskusním pořadu  toto:

„Vycházím z článku 68 ústavy, ústava platí pro každého. Tento článek jasně říká, že prezident jmenuje na návrh ministerského předsedy členy vlády… Z něho jednoznačně vyplývá, že tady se nemůžeme ptát, kdo se komu líbí a kdo se komu nelíbí. Pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s citovaným článkem 68,“

O  něco později pro  I Dnes pak:

„Stručně řečeno – o tom, kdo bude ve vládě sociální demokracie, rozhodují sociální demokraté,“

Mimochodem- v linku, odkud  jsou ty  citáty,  naleznete i  jasný  důkaz  – video záznam Zemana  v TV Nova  v červenci 1998.

A  přidám ještě  dva  další Zemanovy  citáty z pozdějších let:

„Domnívám se, že prezident by se měl zčásti vzdát svých až monarchistických kompetencí právě ve prospěch sjednocujícího politického dialogu,“ prohlásil například v deníku Právo v rozhovoru, který vyšel v roce 2003 v den prezidentské volby, v níž nakonec Zeman neuspěl.

nebo

„Podle naší ústavy jsou kompetence prezidenta značně omezeny. I když není pouhým kladečem věnců, jeho vliv se projevuje pouze v krizových situacích, jakou je například pád vlády a jmenování vlády nové. Jinak v kancléřském systému hraje rozhodující roli předseda vlády,“ napsal také Miloš Zeman v knize Jak jsem se mýlil v politice, která vyšla v roce 2005.

Tolik Zeman autenticky. Dříve.

Takže  jako premier  v roce 1998 měl naprosto jasno.Nyní přesně opačně! Aniž  by  došlo ke  změně  ústavy  nebo kompetencí prezidenta. Nyní  si osvojil  funkci generálního  kádrováka s  grácii proslulé soudružky  domovnice.

Zemanových  věrných se mohu jen zeptat zdejších  svědků Zemanových  – lhal nám   a  celé veřejnosti  – v  roce 1998 nebo v roce 2019?  Protože  jeden názor vylučuje  druhý. Oba  nemohou platit  současně.

V každém případě lze učinit  jednoduchý  závěr – jestliže  podle  něj  Václav Havel porušoval ústavu před 21 roky,  pak ji  on a  daleko více – porušuje  dnes. Není  potřeba nic  zkoumat.

Zeman to dobře  ví. Jenže mu to jedno, protože mu nehrozí  žádná  sankce.

Žalobu na něj může podat  jen Parlament  ČR, kde to ovšem musí  odsouhlasit  obě komory. Ta horní  to již  učinila, ve  sněmovně  ovšem není sebemenší  šance. Bez ANOšéfe! se  potřebných nejméně  120 poslaneckých hlasů nenajde!  A ono se nenajde, tím  si je mstivý stařec  zatraceně  jistý. Okamuru a  Filipa  s  jejich mávači má  pevně pod kontrolou. A  Babiš  už se postará o svoje  parlamentní zaměstnance…

Já osobně odhaduji, že  sněmovna  senátní  žalobu dokonce ani projednávat nebude. Nezařadí  ji  – na  hradní  výslovný  nebo nevyslovený pokyn – ono to vyjde nastejno- vůbec na pořad  nějaké  dohledné  schůze  dolní komory. A platí, že pokud  parlament  senátní žalobu neprojedná  do tří měsíců od  obdržení, pak  se má za  to, že ji zamítl. Přesně tohle  očekávám. Zeman  určitě  hodlá zamezit  tomu, aby byl  před  televizními kamerami  cupován na kusy. A  Babiš mu rád  vyhoví. Protože by to schytal se Zemanem také. Tím je  scénář dán.

Druhou známou možností je kompetenční  žaloba. Kdy prostě premier  podá  k Ústavnímu  soudu  návrh, aby  ten určil, jestli  prezident podle ústavy musí  přijmout  jeho nominaci na ministra  nebo  zda ji může, z veskrze  malicherného a uměle účelového důvodu – vetovat.

Tohle už  Babiš  řešil v  souvislosti s Pochem. A  kompetenční žalobu zamítl. Což  nyní se Šmardou opakovaně  potvrdil. Ostatně  ví proč. Zeman totiž, tenkrát, když  šlo o Pocheho,  a konto  kompetenční  žaloby  z Babišovy strany,  prohlásil:

„Samozřejmě že kdyby k němu došlo, tak by to na pět let zhatilo naši spolupráci s Andrejem Babišem, to je nepochybné. Nicméně věřím ujištění Andreje Babiše, že nic takového nechystá,“ vyjádřil se k této možnosti loni v červnu Zeman.

Tohle  je  jasná  a konkrétní  výhruůžka! Takže  senátní žaloba nemá  šanci, kompetenční od premiera  také ne!  Zeman  ví, že  je  nejen beztrestný, ale  že ho nikdo nebude žalovat u  Ústavního soudu. Takže  jedná  jako  malý  rozmazlený  kluk,  který  si může dělat  co chce, protože  ví, že mu to projde  a v  podstatě  dusí celou  rodinu.  Jen  v  roli  rodičů uchvácených  svým zpovykaným  synkem, tu máme  tvrdé jádro svědků Milošových.  Nadšeně  tleskajících. Jejich Zeman překračovat zákony  a ústavu může!  Buďte si jisti  tím, že  když  dnes on, tak za nějaký  čas  totéž , už  jako zaběhlý  precendens,  bude provádět  někdo jiný,  kdo vám  rozhodně nebude po chuti! Pak pochopíte, co je  dneska  špatně.

Opakovaně píši, že  jsem právní  laik. A když  všichni  říkají,  že  Zemana  lze  volat k odpovědnosti jen přes parlamentní  nebo kompetenční žalobu,  asi to tak bude. Ale přesto se zdráhám uvěřit  tomu,  že  by  se nenašel nějaký  jiný právní titul a konstrukce,   jak v tuzemsku nebo v  zahraničí  Zemana ,kvůli jeho protiústavnímu konání  nezažalovat. Tak, aby to byla  žaloba  reálná a podatelná, mimo dosahu  vůli Babiše, Filipa a  Okamury…..

Zkusil jsem to sám. Ne nějakou složitou právní konstrukcí.  Jen přes Listinu  základních práv a svobod. Pro jejíž  výklad  je  příslušný jen a pouze  Ústavní  soud. Kde stojí například  toto:

Článek 1
Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.
Článek 2
(1) Stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání.
(2) Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví.
(3) Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

a ještě toto:

Článek 23
Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.

Takže občané jsou  si rovni  v  důstojnosti a právech? Což osobně  interpretuji  tak, že  prezident  není  ohledně  svých práv  více než  běžný  občan a  ten není  méně než prezident.  A základní práva  a  svobody prezidenta  i kteréhokoli občana  jsou nezcizitelné. Protože státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví a  občané  mají právo  se postavit  na odpor  každému,kdo by odstraňoval demokratický  řád  a činnost  ústavních orgánů  a  účinné  použití  zákonných prostředků  jsou znemožněni, má podle  mne také  právo kdokoli  zažalovat  prezidenta  u  Ústavního soudu  kvůli  porušování  ústavy. Protože  Listina  připouští  dokonce i ozbrojený odpor! Takže  soudní  žaloba  je  naprosto akceptovatelný  nástroj vynucení  ústavnosti.

Nevidím důvod, proč by to nemělo být možné.

Ale  říkám – nejsem právník a chtělo by  to někoho verzírovanějšího…  Nicméně, nechť mi nikdo netvrdí, že  neexistuje  cesta, jak Zemana dostat před Ústavní soud! A jak ten by  rozhodl naznačil už  opakovaně  jeho předseda  Rychetský.

Zeman to  ví. Proto tak silně, byť  skrytě, hrozil  a  hrozí Babišovi. Tím, proč  si to Babiš  nechá  líbit a  proč  je v  celé téhle  kauze  opravdu jen Zemanovou rohožkou   také dneska už psát nebudu. Opakoval  bych své minulé  texty.

Nicméně    –  nesouhlasím s  komentáři, že  nejhůře  ze   všech aktérů této kauzy  dopadl Hamáček. Nikoli!   Největší  reputační  škodu  utrpěl ANOšéf!  Národ  ho  nyní může  vidět  jako  absolutního, submisivního slabocha. Prostě  je  jen za mluvící  bláto.  A tohle  ho  v každých  dalších volbách  bude hodně  bolet!

Má  sice stejný elektorát  jako Zeman,  podobný s komunisty a  Okamurou. Jenže tohle mu  volby samo nevyhraje! Protože  je konečný a má  svoje  hranice.Vítěze korunují  nevyhranění, nerozhodní, váhající  voliči. Pokud  dnes  preferovali Babiše, zejména proto, že  se jim  jevil jako silný  lídr, tak  nyní  mají  jasno, co je zač…. Zjistili, že  jde o slabingra!  Čím déle  tato  pseudokauza  bude trvat, tím více Babiš ztratí!Možná ne  u všech, ale  u části a já  doufám, že podstatné určitě.

Ale pojďme  dál.  Zkusme  si představit, že někdo nějak  Zemana  před ÚS  dostane a  že ten rozhodne tak, jak  nejen  já  očekávám – že  porušil ústavu a  Šmardu nebo kohokoli  jiného  jmenovat musí!

Troufnu si  na  další odhad  – tvrdím, že  Zeman, by  tento verdikt  NERESPEKTOVAL! A  fakticky neexistuje  žádný  reálný prostředek, kromě  ústavního impeachmentu,  tedy  sesazení, jak ho k  plnění  donutit…. Je trestně  nepostižitelný!

Zbývá pojednat  to, co se stane  dál.

Začnu Hamáčkem a  soc  dem.

Mají  v podstatě jen dvě možnosti

-ohnout  se před Zemanem a jeho zvůlí  a  nahradit Šmardu někým jiným.  Tím potvrdí to, že  prezident si takhle  může  počínat. Ke  všemu, co už mají  na triku,  by si přidali veřejný souhlas  s  tím,že  ústavu a zákony netřeba  dodržovat!

-odejít  z  vlády.  Ovšem nikoli tzv. demisí ministrů,  nýbrž přes vyslovení  nedůvěry  vládě.

Pokud  jim ovšem někdo nenabídne možnost třetí. Například  výměnu ministerstev nebo nové  volby.  Nemyslím si, že se tak stane. Voleb se  momentálně  nejvíce  bojí  slabingr  Babiš. Bez jeho poslanců je nelze prohlasovat.  Výměna rezortů?  Soc  dem musí trvat na  Šmardovi. Což by  znamenalo chtít  za kulturu  Ministerstvo pro místní rozvoj. To Babiš  rozhodně, kvůli  rozhodujícímu  přímému vlivu na  dotace- NEPUSTÍ.

Zajímalo by mne, jakby  se  díval  na  nabídku, pokud  by ji Lidový  dům  předložil takto:

ty nám dáš  místní  rozvoj  a my  ti pustíme  kulturu a přidáme  zemědělství!

Tohle  dohromady už  by nominálně  bylo  jistě  rovnocenné. Soc  dem by obětovala jeden  rezort z pěti, které  má, ale  v podstatě by to bylo její vítězství! To zemědělství by ji fakticky  nijak nebolelo. Toman není  jejím, ale  Zemanovým ministrem. A  s Babišem drží  basu.  Ohledně  bruselských dotací je  jeho rodinná  firma  ve  stejném střetu zájmů jako Andrej s  Agrofertem…  Za pokus by to   stálo!

Ale nemyslím, že to oranžoví podniknou. Jsou to jen  třetiřadí politikáři. A Babiš? Ten  by  nejspíše  odmítl také.  Znovu by musel mazat  na Hrad  se Šmardou….. A  dostal by Zemana  pod  tlak… Na to on  v  žádném případě nemá  koule. Být ale stratégem ČSSD, tak neváhám ani minutu a  tu  nabídku podám a nechám informaci uniknout  do médií. Aby  každý  viděl, že  jsme se snažili zachránit  vládu a to i za  cenu  velkých obětí, kterým  dobrovolná ztráta  jednoho ministerského postu určitě  je….

Takže  odchod  z vlády…

V tom případě je  vedle způsobu JAK, řešit také otázku KDY? Nemyslím, že by  bylo dobré  to udělat takovým  tým  hospodským převržením stolu.   Nabízí se dvě  daleko lepší  alternativy. Tedy  z mého hlediska. Ale  i tady je  to  o variantě  lepší a horší.

Tou lepší je pro mne  vyčkat  do okamžiku konečných zpráv  z Bruselu  ohledně  dotací pro Agrofert.  Jestliže  Brusel potvrdí svoje nálezy  a  součástí verdiktu  bude to, že  ČR vrací kvůli Babišovi nějakou podstatnější  částku, kterou je možné  kvalifikovat jako škodu většího rozsahu, pak lze opustit  vládu elegantně s konstatováním, že  Babiš  má na  triku poškození  republiky  a jako premier nehájil zájmy koaličního partnera. A  tudíž to nehodlají dále  snášet.

Tou méně  elegantní je potopit  rozpočet. Bez ohledu na to, jak bude nakonec  sestaven.

V obou případech   to znamená trvat zatím na Šmardovi a nechat  otevřený bolák  na kultuře, dokumentující prezidentovo pohrdání  zákonem a Babišovu  slabošskou  submisivní  neschopnost. Pikantní na  celé  věci  je,  že  Staněk nepověřil  vedením rezortu někým  ze  soc dem náměstků, kde by  Babiš  mohl předstírat, že  koaliční  partner  toto ministerstvo  stejně  řídí, nýbrž Reného Schreiera , což  je  člověk „milého krajana“  Daniela  Hermanna, který jej  na ministerstvo  přivedl!!!  A  který se může  vykázat zejména  skvělou karierou v  ARMÁDĚ!  Tedy  jistě  kvalifikace plně  odpovídající  Zemanovým představám!!!!

Co bude, když se Babišovi rozpadne  současná  vláda?

O  nových  volbách už je hovořeno. Nebudou. Zbývají  v podstat  dvě  hlavní  varianty a spousta jejich mutací

1- Babišem nechtěná koala  s komoušem a  japonskou záhnědou. Třeba  zabalenou  tak, že  Zeman dodá „další svoje odborníky“. K Tomanovi, Kremlíkovi, Benešové a Metnarovi.

2- Babišovi se povede přemluvit ke  spolupráci  Klause ml., vyvrhele  od Okamury a  pár  Jidášů.   Foldyna  a se Staňkem už  signalizovali, že  oni  jsou k dispozici.  S podporou komoušů  jde ještě  asi o  jednoho nebo dva Jidáše a má to v kabele.

Slabingr  by  určitě  preferoval  možnost č. 2.    Hlavním hráčem  by  v takovém případě byl  Klaus  junior. Naprosto netuším, jak by  se rozhodl. Rychlé spojení s Babišem má  svoje přínosy ale i  náklady.

Čeká nás zajímavý podzim. Ale  já bych  ze všeho nejradši viděl, kdyby  někdo povolaný  přezkoumal ten  můj  nápad  s  žalobou přes Listinu  ústavních práv a svobod!  To by byl tanec! Užil bych si to.

Dodatek:

Až  sem jsem  článek dopsal v  pátek odpoledne. Netušil jsem, že  za pár  hodin bude všechno jinak.

Babiš  předstoupil před mikrofony a  sdělil, že   se Šmardou  ve  vládě  nebude. A  že si  soc  dem  musí ujasnit  jestli  chce  být  dále ve  vládě  nebo ne.

Už tedy neplatí to, co  před měsícem tvrdil na  soc dem předsednictvu, když  tam byl pozván, že … vláda je úspěšná,  projekt  funguje  a nemělo  by  smysl,aby  opouštěli vládu a  že  na spolupráci s nimi má  zájem… Jestli  nejde o bluf, což vůbec nelze  vyloučit, zájem už nemá.

Tím pádem  jsou  všechny  úvahy  o možné  taktice  ČSSD, které  jste  četli výše, v podstatě passé.

Je  zřejmé,  že  Babiš  si vybral  stranu. Sice  se Zemanem  žádnou koaliční  smlouvu, na  rozdíl od  oranžových, nemá, nicméně  Zemanův  zájem a názor  je pro něj  nepřekročitelné k.o.  kritérium, vedle  kterého  jakýkoli  jeho závazek,  například  jasně  definovaná  koaliční  smlouva,  kde je  konstatováno,  že  Babiš ministerské posty  obsadí tak , jak navrhuje  koaliční  partner, je naprosto nedůležitý a nezávazný.

Takže  otevřeně  demonstroval  jen to, co o něm tvrdí řada  byznysových  partnerů  – že  kdykoli poruší  jakoukoli smlouvu, kterou  uzavře.   Morálka,  natož  dané slovo,  tomuhle  exempláři neříká vůbec nic.  On prý je  terčem  útoků  mafií všeho  druhu, podtrhů, zákulisních  machinací, fňuká  každou  chvíli do  kamer….  Takže  každá má  možnost  se  nyní přesvědčit,  jak to s ním doopravdy  je. Kdo dělá podtrhy.

Nebudu  vás  ale  zatěžovat  nějakým dalším psaním  na téma  Babiš  a morálka, Babiš  a  dané slovo. Kde nic  není  ani smrt nebere. To, že jsem  zvolil  příměr  s blátem  sedělo víc  než  jsem si  byl ochoten připustit.

Vraťme  se k důsledkům.
Babiš  v podstatě  rozbil koalici. A slušně  řečeno  – nakálel si na hlavu. Na  Hrad odnesl  Šmardovu nominaci na ministra.  Proč ji tam nosil, když  s tím člověkem ve  vládě nebude?  Jsem zvědav, jestli ji  formálně  stáhne  v  úterý, až  zase půjde  na kobereček  k Zemanovi a bude  tam  v předklonu  šoupat nohama  a mačkat  čepici. Aby nakonec udělal, co mu páníček přikáže.

Jisté  je  to, že  si stranu vybral. Zeman, Zeman a  zase Zeman….Ten strach,  aby  se na něj mstivý stařec  z Hradu  nerozzlobil,  je  sotva  uvěřitelný.  Stejně  tak mne  fascinuje, že  tenhle /nechce  se mi napsat  člověk/ nemá vůbec žádnou  hrdost a sebeúctu. Že  se  chová jak poslední hradní lokaj. Ale  to je  jeho problém.

Pokud  svoje  vyjádření  myslí  vážně a  nešlo  jen  o blufování  / znovu opakuji-to rozhodně nelze  vůbec  vyloučit/, což ukáže  jednání v pondělí s Hamáčkem,  pak musí mít  po ruce  novou parlamentní většinu.

A  jak už  jste  četli v první  části,  lze  to  jen  ve  dvou  variantách:

1- v koalici  s  Filipem  a Okamurou

nebo

2- spojit  se Klausem ml., vyděděnci od  Okamury a partičkou Jidášů typu  Foldyna  Staněk + uvidíme  případně  kdo další.

Těžko sázet, co je pravděpodobnější.  Kluzkej  Vojta  plus  japonská záhněda  jsou  tutovka.  Klaus  ml? Byl  jsem  jeden  z prvních,  ne -li první,  kdo  ve veřejném prostoru s touto  variantou začal  pracovat a  opakuji, že  pro  Babiše  by  to  byl  projekt  daleko  zajímavější. Než nechat  se vydírat dvěma  politickými vetřelci.Už  jsem několikrát  popsal  možné bonusy  pro  mladého Klause. Ale opravdu do toho půjde?   Fakt  se  chce  umazat  s Babišem?  Že by  ho  k tomu dotlačil  tatík, který  by  to upekl se  Zemanem? S  velkým zájmem očekávám  vyřešení  téhle  šarády.

Přirozeně,  existuje  i  možnost  další a rozhodně  ne  malá,  že  soc  dem  ve  vládě  zůstane. Nikoli  proto, aby  spolkla  Babišovo  lejno,  jak tuto možnost popisuje  Ondřej Neff, nýbrž  proto,  aby  nehrála  vynucené  tahy  na  šachovnici  nalajnované  Zemanem a  jeho  slouhou  Babišem.

Nic oranžovým nebrání zůstat ve  vládě  a hrát mrtvého  brouka.  Babiš  je  vyhodit  nemůže. Dál se  sním  velmi tvrdě mohou  hádat  o rozpočet a  vyhrožovat  jeho potopením a  v klidu čekat, zda  státní  zástupce konečně  pošle  Babiše  před  soud  kvůli Čapáku nebo  si  ho  vychutnat,  až přijde konečný nález  z Bruselu. A trvat  dál na  Šmardovi. Trvat a trvat! I kdyby  Babiš  jeho nominaci stáhl. Ministerstvo  nechat  vprovizoriu. Jako otevřenou ránu.  K tomu  mohou  veřejně konstatovat,  že  když  Babiš  nedrží koaliční smlouvu,  nemusí se jí  cítit  vázáni ani  oni a klidně manévrovat zcela  nezávisle.

Nepochybuji  ani na  okamžik,  že  by to bylo  interpretováno jako  bezzásadovost,  držení se  u koryt za  každou  cenu,  ztrátu i zbytků  kreditu, atd.  Ale  pokud  by  do konce roku, při opravdu  vhodné  příležitosti  nakonec  Babišovi  pořádně  zatopili a  pak práskli dveřmi,  byl  by  to znamenitý  taktický  výkon!

Fakt  je,  že  jejich  vrcholné  gremium a  speciálně  Hamáčka čeká  nelehké  rozhodování.  Prvoplánové  myšlení  velí jednoznačně  – jestliže koaliční  partner  nedodržuje  dohodnuté, nemá  smysl s ním ztrácet  čas.  Balíme, odcházíme!

Jenže  tohle  určitě  chce  mstivý  zapšklý stařec  z Hradu. A  nyní  už  i Babiš. Proč  jim  vyhovět, Není sebemenší důvod!

Zejména ne  v situaci, kdy  Babišovi zjevně  začínají  docházet  možnosti , jak uplácet  svoje  skalní  voliče!  Viz  druhý dnešní  článek Kosy! A proč  vyklízet  ministerstvo  vnitra, kde je možnost  tlačit  na pilu  vyšetřování  dalších Babišových kauz? A  to nespekuluji  o tom, jestli náhodou právě  tahle záležitost s vnitrem a dohled  nad  policií  není  motivemonoho nečekaného výronu  Babišova  pseudochlapáctví!

Nemohu  socanům odpustit, že  vlezli  do té mesaliance  s  ANO šéfem. Ale  on  je, přesně  podle mého očekávání,  fatálně  za  to potrestal. Takže na nějakém vlkově  odpouštění či neodpouštění – nezáleží. Když  už se to stalo  a  Hrad  se  Strakovkou proti nim hrají  tuhle  hodně podlou partii, není sebemenší důvod  jim to neoplatit. Protože  policii na krku  dost možná   bude mít  co nevidět i  Mynář.   Zejména  v situaci,  kdy se mobilizují  oranžoví Jidáši.  Jenže  jsou ještě v   Liďáku schopni  nějakého  invenčního taktického myšlení?  Uvidíme. Hodně  brzo.

Fatální  by ovšem bylo, kdyby  podlehli tlaku z Hradu a Šmardu přestali podporovat!  Tohle mohli udělat před měsícem, viz  můj  něco málo přes  měsíc  starý  text  Vystoupí nebo nevystoupí z vlády?, kde  jsem jim právě  tuto  variantu,  například  s Valachovou  místo Šmardy, doporučoval, protože tehdy  by to bylo z jejich  a nikoli Zemanovy/Babišovy zvůle!  Jak říkával Gorbi  – kdo  pozdě  chodí /nebo chápe/ toho i potrestá čas….

Zbývá ještě  pospekulovat , proč  náhle  Babiš  takhle  vyrazil.

Myslím, že  jsem to popsal dostatečně  v  prvotní části tohoto článku. Čím déle  se kauza  povleče, tím více bude zřejmější,  že vůbec  není velký tvrdý  borec nýbrž  jen  fňukající  kašpárek a mluvící  bláto.  Takže  to potřeboval rychle  ukončit. Už  ví, že  s hradním nájemníkem nehne.  Takže  holt  musí  nějak ohnout  nebo se zbavit  Hamáčka. Jinak že bude směšný, až bude nejsměšnější na  celém světě.Myslím, že na něj  jeho  píaristé  tlačili velmi.

Pokud  by momentálně  dostal koaličního zjevně už ne  partnera, nýbrž  nepřítele  z  vlády, má to pro něj v  daném okamžiku spoustu krátkodobých pozitiv.

-nerozhněvá si  Zemana

-zbaví se problémů s rozpočtem

-nikdo  už nebude otravovat se zavedením sektorových daní, zejména  daní bankovní, když  Babiš  banky a  jejich úvěry  potřebuje  čím dále  tím více

-nebude ho ohrožovat  jediná  opravdová  tvář ČSSD – Maláčová, která  si velmi důrazně  vydupává  svůj pracovní  a komunikační prostor

-před  horkým podzimem /Čapák, Letná, Brusel/ by  měl vládu  pod  kontrolou a nehrozilo by mu,  že  se mu, v klíčovém okamžiku, ke  všemu ještě  rozpadne  vláda  a kromě jeho tvrdého kmene voličů budu  všichni  ostatní  názoru,  že  za  to může  on a  ČSSD  by odešla  z  jasného a nikoli  bagatelního důvodu.

-s  Klausem ml. by se  mohl  alespoň  částečně  vymanit  z koaliční klatby

Uvidíme. Ta  partie rozhodně není  skončena.  Jestliže  soc  dem nerupnou nervy  a  bude schopna  hrát  tu  šílenou a  odpudivou  partii nikoli dál, nýbrž také.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.