Oranžová poslední leč


v pátek a  v sobotu jsem bohužel nedisponoval  časovou rezervou, která  by mi umožnila  sledovat na ČT24 přenos  z volebního virtuálního sjezdu Sociální demokracie.  Nešlo to, protože čtvrtek, pátek a nakonec  i sobota, vedle běžných činností,  patřily přípravě na  večerní relace na  Slobodném vysielači. A honit několik zajíců najednou, jak  známo nelze.

Ano hon na  zajíce… To nebyl jen můj okamžitý problém ale především charakter  a markantní rys politické práce, kterou provozovala a provozuje  nejstarší česká politická strana  od posledních  parlamentních voleb  v roce  2017.

Na tom víkendovém  virtuálním sjezdu hodlala  bilancovat a  nazbrojit pro další volby  do sněmovny  začátkem října  t. r. Klíčem k tomu, podle představ oranžových  představovalo nové vedení, jenž sjezd, jako svou nejdůležitější  úlohu- vygeneruje….¨Samotný sjezd  v době  covidové  pandemie, ač několikrát posunutý, proběhl v netradiční v tuzemsku originální,, virtuální  formě. Nebylo lze jinak.

Mohl  bych  nyní  napsat slovo virtuální  charakterizuje  nejen  formu, ale  také  obsah a  výsledek  toho rokování  oranžových přátel a přítelkyň přes  Skype  nebo co to použili  za  softwarový zázrak, umožňující  jim konferovat  z  vlastních  kanapí.  A ta  charakteristika  by se  rozhodně  jevila  trefnou. Neb závěry  jsou také  jen ve značně  virtuální rovině.

Nicméně  já  zůstanu u toho honu. Ano soc dem honila  od vole 2017 mnoho zajíců najednou. Řečeno obrazně  chtlt  zůstat panenská, ale při tom otěhotnět, mít dítě  a přitom ho nemít. Takže  příměr  virtuální sjezd, virtuální průběh a především virtuální sjezdový  výsledek, resp. výsledky,  a především virtuální  šance  na  další politické přežití si odpustím. Já si myslím,  že  daleko trefnější  označení pro ten soc dem skypový potlach je  když je  řeč  o honu, že  šlo  o

ORANŽOVOU  POSLEDNÍ LEČ. 

Věřím, že  tento pojem jste  určitě  slyšeli, a  znáte jeho význam. Přesto mi dovolte, abych  si vypůjčil přesnou definici toho pojmu,  jak jej popisuje odborná myslivecká literatura:

Myslivecké zvyky a tradice – Poslední leč

Nedílnou součástí společného lovu je Poslední leč. Nejedná se již o záležitost loveckou, nýbrž o akci společenskou, kulturní a zábavnou. Pozvánku na poslední leč provede zpravidla myslivecký hospodář, nebo jím pověřený vedoucí honu, při závěrečném výřadu.

Myslím,  že tohle na  ten podnik organizovaný  Lidovým domem sedí lépe. Nejednalo se  o záležitost  ani tak loveckou, rozuměj reálně výkonně politickou,  jako spíš,  kulturní a  jediné  kde  to úplně nesedí je, zdali to pro její účastníky  bylo  zábavné. Pozvánky zasílal  .. inu – „myslivecký“ hospodář.   – nebo jím pověřený  vedoucí soc demáckého  honu  při ZÁVĚREČNÉM VÝŘADU. Protože  závěrečný  výřad, tedy počítání ulovených zajíců byl nedílnou součástí programu a  řekněme  si to na  rovinu  oranžoví přátelé a přítelkyně  – nestane li se zázrak, šlo opravdu o vaši politickou LEČ  POSLEDNÍ!!! Poslední sčítání. Příště už nebude  co  počítat, ani kdo by počítal.

Po podzimním  velkohonu,  jak už delší čas napovídají  průzkumy, totiž  značka Česlá strana  sociálně demokratická se  odebere  do muzejních vitrín. Za  sebe to říkám s obrovským politováním.

Takže  poslední leč, resp.  virtuální sjezd, vlastně  ani tak nevybírala  předseda politické strany, nýbrž  muzejního kustoda, který  ji  do těch regálů s  různými  muzejními exponáty  dávné  i nedávné politické minulosti – dopraví.

Výsledky  znáte – věrna  sama  sobě, z posledních let, kdy prim hraje  zásada  – jen proboha  nic  neměnit!  ať je to jak chce  špatné,  si  ze tří  nabízených  možností  zvolila, zdrcující většinou, hned v  prvním kole  dosluhujícího předsedu Jana  Hamáčka.

Na rovinu, byla i horší  možnost – současný ministr zahraničí Petříček.  Shodou okolností v jedná  volné chvilce jsem  slyšel podstatnou  část jeho kandidátského projevu. Kdy jeho nejúdernější  částí byly  ministrovy  výkřiky, že  dvojí zkušenost s Babišem už  stačila  že s Babišem a  ANO už  nikdy, protože jen blbec  dělá stejnou chybu  třikrát!

To zní mimořdně přesvědčivě a důvěryhodně od  člena  současné  Babišovy  vlády. Proč  potom vůbec ministerskou funkci přijal a v ní celé tři roky  setrval?

Nyní musím od  hlubokomyslných  úvah  přeskočit ke kandidátskému projevu Jana  Hamáčka  – když konstatoval, jednu  z mála  zajímavých myšlenek, které  během těch dvou dnů nejspíše  zazněly:

„Varuji před těmi, kdo sociální demokracii posunují do středu. ČSSD nemá být oranžová TOP09 nebo Piráti. Vyměnit náš program, naše voliče za potlesk na Twitteru nebo v redakci Respektu, je cesta do pekel….“

Tohle  bylo velmi trefné  pojmenování  politického kursu, tak jak si  ho Petříček představuje  a jak by  ČSSD  směřoval. Vlastně ne zcela – volba dosluhujícího  zamini by ČSSD  nezměnila  na  oranžovou TOP 09, nýbrž na  její druhou mocninu!

Ovšem i Petříček se  dopustil zajímavé a realistické myšlenky

„Neudělám z ČSSD oranžovou Topku, ale ani oranžové „béčko“ hnutí ANO,“  

Což představovalo přímý, ale zcela výstižný atak  na kurz celé poslední nejméně 3 roky  prosazovaný  Janem Hamáčkem. Který ovšem   sám Petříček, v ministerské  a stranicky  místopředsednické pozici  – spoluvytvářel a věrně  sledoval.

Pokud  v Lidovém domě hledají nějaký  důkaz, proč od nich  voliči odpadávali a stále ještě odpadávají, v této jediné větě  a chování osoby, jenž ji pronesla , naleznou reálnou a  skoro vyčerpávající  odpověď. Důležité je  slůvko  –  skoro.

Ale  zpět na  sjezd. Do souboje  Hamáček – Petříček se  rozhodla  ještě  vstoupit, na poslední chvíli, exministryně  školství  Kateřina Valachová.

Předpokládal jsem konečný  výsledek -tedy , že  Hamáček oba svoje  soupeře porazí Tenhle  tip jsem si dovolil vyslovit  v poslední Trikoloře na přímý dotaz našeho moderátora  Intiba. Nicméně také jsem dodal,  že  právě  Valachová  by mohla být přeci jen nějakou nadějí. Pro volební kampaň a parlamentní přežití strany.

A ještě  to doplním –  být  sjezdovým  delegátem, patřil bych  mezi tu mikroskopickou menšinu jejích volitelů.

Proč bych jí dal přednost před  Hamáčkem a Petříčkem?  Kvůli fotogeničnosti  a jistému charisma, která tahle mladá  dáma vyzařuje! Tím nabídla  více, než může  kdokoliv jiný. Nejen z dua Hamaček -Petříček , ale  z celého existujícího členského kmene soc dem. Až takhle to strana  dopracovala,  že jejím největším předvolebním trumfem mola  být svěží  ženská tvář…

Je prostě jiná, dodávám, že NA POHLED, neskonale zajímavější než kterýkoliv mužský  kolega v oranžovém spektru. Říká se, že  úspěšný politik má být osobnost, má přijít  s programem, který zaujme  voliče, má  být  charismatický a také fotogenický.

Já tvrdím, že  v českých podmínkách je to zejména o štěstí, kvalitě  týmu vymývačů mozků, které si konkrétní volební  subjekt  a jeho lídr najmou na kampaň a potom, teprve o oné charismatičnosti a fotogeničnosti. Kdepak program!

ČSSD, jak jsme  si řekli, stojí na  pokraji pádu do politického zapomnění. Přátelé  a přítelkyně  řešili, vedle  postů předsedy  a místopředsedů, zejména  dvě  věci

-proč  se  do současné situace  dostali

-jak se v parlamentu zachránit.

Popravdě  řečeno – šlo jim a ještě ne příliš  dobře, pouze  to první. Viz Hamáček- ten to vidí takto:

„Prosadili jsme mnohem víc, než odpovídá síle 14 poslanců. Vstup do vlády přinesl kladné body, bohužel i na nás dopadla naštvanost lidí kvůli covidu. A doplácíme na našeho koaličního partnera, který to nezvládá,“ 

Sice sem tam pravdivé, leč mimořádně povrchní. Tak on  vstup do vlády  s Babišem přinesl kladné  body???? Tak proč  se  ČSSD ještě dávno před  covidem nedostala do Evropského parlamentu a utrpěla  těžký debakl v obecních volbách, když  to přineslo ty kladné body????

Petříček to řekl nějak obdobně

Kateřina Valachová  ale sdělila  toto:

„Lidé nejsou hloupí. Vědí, že na sociální stát se nejdřív musí vydělat. A nevěří nám, že to umíme zařídit. Ztratili jsme jejich důvěru,“

„Lidé si myslí, že vláda dělá více škody než užitku. Neplatí za to jen hnutí ANO, jsme to my, kdo krvácí. Pokud s sebou necháme zametat stejně jako poslední rok, lidé nám nebudou mít důvod dát svůj hlas,“

Ještě  to doplnila  zcela  trefnou poznámkou -, že  v  roce  2017 tvořilo členskou základnu strany 20 000 straníků a  dne jich je  sotva  11 000. Což prý mluví za  všechno, neboť  proč  by  straně  důvěřovali voliči, když  jí  opouštějí její členové???

Bingo!  Trefa!  Naprosto dokonalý postřeh.  Paní  Valachová prokázala, že by se nejen skvěle  vyjímala  na  bilboardech, což  je  vlastně  to poslední, co tahle strana  voličstvu může  aktuálně nabídnout  – hezká mladá  a zdaleka ne okoukaná a  už  vůbec ne nudná  tvář, jako je tomu  u sádrovitého  klotovitového  Petříčka. Takže  může  přihrát nějakého toho voliče. Zejména  z  řad nerozhodnutých. Protože  alespoň  vedle sympatického vzhledu dokázala  celý problém pojmenovat. Bez  zamlžujících tanečků.

ČSSD  tuto , uznávám, že  diskutabilní možnost  zahodila a vybrala  si jistotu, totiž Hamáčka.  Ten  garantovaně žádný  sukces  neudělá.  Protože  fotogenický je  jen průměrně a nic  jiného upadající  strana už pod ním  nenabídne. V  žádném případě  program, který zaujme  voliče, nehledě k tomu, že  voliči programy  nečtou, charisma  optimisticky  řečeno  -žádné,  najmout  mediální kouzelníky  typu Mára Prchal mu prázdná kasa  nedovolí a  štěstí o tuhle  partaj nezavadí  nejméně  tak dlouho, dokud  mstivý stařec  bude  sedět na Hradě.

Paní  Kateřina Valachová disponovala alespoň  tou fotogeničností. Málo, že?  Ale  co  lepšího kdokoliv  z oranžových  nabídl nebo nabízí.?Proto bych hlasoval pro exministryni školství,  jakkoliv  nezapomínám, že  za ní  jde  pro mne  nepřijatelná- inkluze.    Ale to by býval byl můj soukromý problém, zdali bych s ní v čele,  ČSSD ještě  jednou volil, nebo zda by mi v  tom zabránila: O voliče  vlka nakonec  ani nepůjde, jde o to oslovit nějakých 70-100 000 těch, kteří dnes  se  socialisty nechtějí  mít nic společného. Tohle je  alfa  a omega další politické existence  ČSSD na politické mapě  ČR.

A ať hledám, jak hledám, tady  nic, co by je přitáhlo, na  sjezdu nezaznělo. Zákon  o sociálním bydlení? Kolik lidí v republice  aspoň tuší, oč  jde? Sektorové daně? Totéž?  Pracovní týden37,5 hodiny? Ano , tohle je jiná!  Tomu rozumí  i Josef Kobliha. Ale prosadit  to do voleb?  Vždyť  by  to Lidovému domu  ukradl Babiš. Ale  jsem v klidu- aby  zkrátil pracovní  dobu svým makáčům ve Vodňanské drůběži, Kosteleckých uzeninách  nebo lovosické  chemičce? A platil jim stejnou  mzdu???  Tomu jako někdo věří?  A to jsem  vybral jen ta témata, která zněla od  řečníků na  sjezdu nejčastěji!

Jo, vlastně jedno důležité a rezonující  zůstalo pominuto  – mimořádná  navýšení  důchodů, které komunikovala  ministryně  práce a  sociálních věcí  Jana  Maláčová. Ano tohle  by  nějaké hlasy přineslo, nicméně  je to v Babišově  režii. On na to buď  dá, či nedá palec. Respektive  –  i kdyby  to opět soc dem na  krev prosadila, což není vyloučené,  mediálně si to ANOšéf stejně  ukradne  pro sebe.  Tak jako vždycky.

Takže  opravdu jediné, co  na té virtuální poslední leči  identifikovali jakž takž správně,  byly  důvody, proč  jsou oranžové preference  tam, kde jsou.

Jen  nechápu,co  na jejich zanalyzování jim trvalo tak dlouho  – 3roky…

Kdysi  v Lidovém domě  chodil někdo číst Kosu. A pokud  vím, dával z ní i  výstupy nahoru.      Evidentně  od  této práce  po volbách  2017 upustili. K jejich  vlastní  škodě. I když  chápu, že  číst nepříjemné  věci  není vůbec  sexy. Ostatně – posly  špatných zpráv  kdysi popravovali. Nicméně kdyby si 15.května  2018 dali tu námahu a  přečetli si tehdejší analýzu Kosu,která se zabývala  jejich vstupem do Babišovy  vlády,

Renegáti ČSSD chtěli odvrátit vládní pakt

našli by  tam třeba toto -to bylo ještě před vnitrostranickým referendem, zda vlézt s Babišem do vládního chomoutu, či nikoliv:

……Kdo  má  o doslovné  znění obou  dokumentů opravdový  zájem /míněny obsah samotného dojednaného vládního prohlášení a koaliční smlouvy/ ,   pak   svou  vášeň pro bezezbytku ukojí zde.   Osobně  doufám,  že tak učiní  všichni členové  ČSSD, kteří se  zúčastní stranického  referenda a svým  hlasem určí,  jestli zde  vznikne  pakt  Babiš- Hamáček  nebo  zda  v řadách oranžových vyhraje   zdravý  rozum  a pud  sebezáchovy…..

Osobně  si myslím, že  to  dopadne jako  u  sousedů v  Německu. Jen  ta  většina, která  odkývne Hamáčkovi se Zimolou  tu  mesalinaci s Babišem,  bude výrazně  menší. To  bude  asi tak jediný  zásadní  rozdíl……

V minulé vládě udělali s jeho manýry dost drsnou a masivní zkušenost. A tehdejší sociálně demokratičtí ministři nyní mluví naprosto jednoznačně – o Babišově aroganci a netoleranci, o tom, že jediný názor, který uznává, je jeho vlastní. A to byl menšinovým partnerem a neseděl v premierském křesle a nedisponoval pravomocemi nad všemi ministry. Copak asi se od něj dá čekat dnes?

Kdosi ze socanů to charakterizoval tak, že že Andrej je jako krokodýl s otevřenou tlamou. Nikdo prý neví, jestli se na vás směje nebo vás chce sežrat. To přirovnání nesedí. Není mi známo, že by se krokodýlové smáli. A stejně je to s Babišem. Jediný cíl je sežrat. Kohokoli a pořád.

Ty grafy propadu německé SPD by měli varovat všechny z ČSSD , kteří tvrdí, že partaj může získat zpět své původní voliče jen při vládní účasti, jinak, že bude nevýrazným a neviditelným opozičním subjektem, jedním z mnoha!

Voliče nepřiláká. Naopak. To jádro, co oranžovým naposled zbylo, je volilo kvůli tomu, aby se vymezili vůči Babišovi a nikoli s ním kolaborovali! Ti, co mají z nějakého důvodu, z jejich bývalého elektorátu, slabost pro ANO šéfa a volili jej, nebudou mít naprosto žádnou motivaci ke změně. Když totiž budou s činností kabinetu spokojeni, pak to bude Babišova zásluha. Když nikoli tak jim Andrej, s pomocí svých Koutníků, snadno vysvětlí, že za to může neschopný, nevstřícný a líný oranžový koaliční sabotér! Nechápu, že tuhle primitivní politickou trojčlenku většina soc dem nevidí nebo nechce vidět.

Stejně tak, jako fakt, že do koaliční smlouvy nedostali, s výjimkou zrušení prvních tří dnů neproplácení nemocenské, vůbec nic. Troštovali se, že trestně stíhaný premier je pro ně nedělatelný. Chtěli zavedení sektorové daně. Chtěli pojistky, že nebudou přehlasováváni ve sněmovně blokem Babiš, KSČM, Okamura. Chtěli… chtěli.. chtěli… Skutek utek!

Babiše jako premiera akceptují!

Sociální demokracie je v krizi. Což ví každý. Ale tuhle situaci lze změnit jen tak, že si partaj tu zásadní změnu odpracuje! Především uvnitř sebe. Chce to vygenerovat nové vůdce a nové myšlenky. Zbavit se starých příživníků a chobotnic, co otrávili jejich voliče. Tohle ve vládě nejde. Tam je to o kompromisech. A s Babišem ani o těch. Žádná taková obnova není možná. A nalezení silného, atraktivního vůdce? Ve  vládě s ANOšéfem??? Tak nyní prosím tu o oslíčkovi, co se má otřásat!

V opozici  někoho takového najít  lze. Lze, protože tam na  to  bude klid  a čas a  zejména  objeví  se  určitě  nová  témata, na kterých   bude  lze  se oproti  Babišovi  účinně vymezit. Při vládní účasti  zcela jistě  nikoli.

A  tojsem tenkrát  ani já, ani nikdo jiný  nic netušil o nějakém covidu!

Po třech letech objevili oranžoví  přátelé a přítelkyně  totéž, co Kosa už tehdy ,  než tu kolaboraci s Babišem uzavřeli….

Přitom už v okamžiku oficiálního ustavení  společné vlády  s Babišem – 27.června  2018 si v dalším  článku Kosy

Některé věci není krysa ochotna udělat…. aneb o nekompetenci, servilitě, zbabělosti a chamtivosti.

mohli přečíst prvotní  bilanci své nové kohabitace  s Babišem, Tehdy  vypadala  takto:

Kdybych  měl  druhý Babišův  kabinet  popsat  jen mimořádně  stručně, tedy  několika  slovy,  zvolil  bych  následující  popisek  – nekompetence, servilita  zbabělost, chamtivost. Víc  mne nenapadá.

Začnu  tou zbabělostí a  chamtivostí.  Ty   charakterizují jak  designovaného premiera osobně, tak  i menšího koaličního partnera   – sociální demokracii.

Socdemáky  nemá  smysl nějak  znovu rozebírat. To už   bylo na Kose důkladně  učiněno  opakovaně.  Jen  konstatuji,  že zradili všechno,  co voličům  slibovali  před  volbami  i po volbách

-nepůjdeme  do vlády s Babišem

-nebudeme  součástí  vlády, kde  budou trestně stíhané osoby

-nebudeme  nikomu  dělat  fíkový  list

-chceme  sektorovou  daň

-SPD  musí  vyklidit  funkce ve sněmovně,  aby nemohla  fungovat  hlasovací mašina  ANOšéfe +KSČM+ Okamura

-budeme si stát za  nominacemi  našich  ministrů

atd.atd.

Z těch velkých a siláckých  řečí nezůstalo nic. Jen smrad očividné  chamtivosti  po  funkcích a totální zbabělosti.

Podobně je  na tom  Babiš.  Ten sice  byl  donucen  doručit  na Hrad  formální seznam ministrů  a to  včetně nominace  Pocheho na  ministra zahraničí,  ale  pokud  nebude Zemanem  jmenován,  nic  se neděje….  Hamáček  bude zkrátka  dvojministrem a kompetenční žalobu prý  rozhodně  nepodá.

Zbabělost!

A  neomlouvá  jej ani to, že  oranžoví  jsou  ještě  větší  zbabělci. Místo toho, aby  třískli do  stolu a  sdělili to, co  uměla  i ta  nejposlednější a nejutahanější   šlápota  z  E55 – „neny  penyz,  neny  láska“,  pardon  – není Poche, není  vláda, tak  jen pokorně  lehli a  dali /se/ zadarmo.

Místo trochy  solidnosti a hrdosti   se flikuje  jakási  koza, co prý  zůstane  celá  a vlk  prý se také nažere – ano koza  -Poche  jako výkonný  stín Hamáčka  na  zamini,  bez  Zemanova požehnání  a  ne/nažraný  Zeman, který  si  opět  o  další kus přikradl ústavu, že  jako on je  tím, kdo  vlastně  určuje, kdo ministrem bude a kdo nikoli.Ačkoli  článek 68 Ústavy  jasně  říká  něco úplně jiného!

Zbytek jejich „spolu“vládnutí s oligarchou  je  výčtem dalších selhání, zbabělostí,nekompetencí a chamtivostí.

Stačí si připomenout klíčové prohry –  aféru Staněk  nebo to, jak si v rozporu s koaliční smlouvou a dohodnutým zákazem přehlasování  menšího koaličního partnera  s nimi Babiš  vytřel ohledně  zrušení superhrubé  mzdy. Ale je  toho přirozeně  daleko a  daleko více.

A  k tomu samozřejmě  covid,  kde Babiš ,jako vrcholný  krizový manažer  selhal na  celé čáře… A  sním seopět veze  i  soc dem. V očích voličů.

Proč by takovouhle partaj měl vůbec  někdo   volit  a cokoliv  jí věřit?  Když, jak správně  konstatovala  Kateřina  Valachová, v důsledku  praktikované politiky  jí od minulých voleb opustila  skoro polovina  členů?

Nepíše se mi to vůbec lehce. Právě naopak! Sociálně  demokratické vidění světa  ze mne nikdo nevyžene.  Ale  oranžoví místo sjezdu  drželi opravdu jen poslední leč.  Vzkříšení? Jen zázrakem!  Valachová  představovala  stín naděje, že  by snad mohl přijít. Petříček stoprocentní  rychlý konec.  Hamáček pak jistotu…  proto byl zvolen. Marně  ovšem hledám jistotu čeho. Řekl bych, že  setrvačnosti….

Ostatně to potvrzuje  i složení navolených místopředsedů, prý podle předsedova přání. Znám z nich a to sleduji politiku velmi pečlivě, jen dvě tváře -ministryni Maláčovou a  exhejtmana  Běhounka.  Zbytek reprezentují totální no name. Nestojí mi  ani za letmé prozkoumán. S  tím jako přijde  volební  průlom????

Podobně je  to je spekulacemi o  ministerských výměnách. Petříček  má zmizet. Aby  se udělala  radost Zemanovi. Jeho pozici prý převezme  starý  universální harcovník Zaorálek. A na kulturu místo něj prý  přijde poslanec Birke.

Nechápu, nerozumím!  Výměna  ministrů? Půl roku před  hlasováním, když do té doby přijdou i prázdniny?  K čemu to? Tohle není  pokus o  vylepšení předvolební pozice, to je  trapas. Další a slabošský.  A to mi Petříček mimořádně  vadí!

Proč není  v nejužším stranickém gremiu  Vlachová? Proč ona nejde na kulturu, aby byla  vidět?  K čemu je odstřel Petříčka  a  její upozadění? Mám tomu rozumět  tak, že i Hamáček je  týpkem co razí politiku -kdo proti mně kandiduje, když prohraje,končí?  Tomu odmítám věřit, takhle  se mi nejevil.  Vypadal jako slušňák. Ale  faktem  je, že  prý má teď  ve  vrcholném vedení strany  souputníky, kteří jsou pro vládnutí s  Babišem….V období,kdy  hlavní roli sehraje  covidové účtování????

Dělali si vůbec  v Liďáku nějaký průzkum,  kam se  poděly od voleb 2014  celé  3/4 tehdejších soc  dem voličů? Troufnu si tvrdit.  že  1/3 je dnes  u Babiše, druhá u Okamury a třetí  v  nějakém poměru rozdělená  mezi Piráty /menší část/ a STAN /větší část/.

Ty  Babišáky  zpět získat nelze. Není proč  ani jak. Stejně tak  jsou  ztraceni ti u Okamury. To jsou  voliči protestní, nikoliv  systémoví a  terčem jejich protestu je  současná  vláda, Tedy i ČSSD.

Zbývají ti u Pirátů a  STAN. To jsou přesně  ti, co ještě před  4 roky  dostali soc  dem do sněmovny, Protože  čekali, že  se postaví Babišovi a provede  restart  v opozici. Místo toho je oranžoví podvedli. Tak si dali odchod. Mladší a  z velkých měst k Bartošovi,  starší a  z menších lokací  ke  STAN.  Proč by se po téhle oranžové poslední leči měli vracet? K Hamáčkovi….

Je  jediná  odpověď  – protože  česká politická  scéna  zejména  obyčejní lidé- ČSSD na české politické  mapě  nutně potřebují.  Nikdo jiný  part  sociálního partnerství a solidarity  neodehraje. Ať jej oranžoví  hráli jakkoliv  špatně? Bez nich  dojde  k soustavné demontáži sociálního státu.

Pravda pravdoucí, ale  kdo z voličů je ochoten takhle přemýšlet? Zejména  potěch posledních třech letech  soc demácké  zbabělosti, chamtivosti, oportunismu a  kšeftaření?

Navíc  – virtuální sjezd  nenabídl žádnou naději na lepší příští….  Jen poslední leč. Smutnou poslední leč.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.