Nordstream 2- konečné řešení?


Minulý týden se staly dvě události v těžce zničených rusko amerických vztazích, kterým je potřeba se věnovat. Setkáním ministrů zahraničí obou států Lavrov – Blinken na Islandu a v podstatě ve stejné chvíli oznámil Biden, že přestává blokovat dostavbu plynovodu Nordstream2.

Z obou témat si pro dnešek vyberu  to snazší.  Tedy možná  – Nordstream. Už jste si o  něm na  Kose  četli vícekrát.  Snažil jsem se podat jeho problematiku uceleně a z  různých stran  a především- akcentoval, podle mne zásadní pohled a  argument  říkající, že  Německo nemá na  výběr  jestli  Američanům a jejich tlaku podlehnout  či nikoliv. Tedy pokud hodlá  odejít  od  jaderné a  uhelné energetiky.  Nehodlám dnes opakovat ani ty nejpodstatnější detaily a  argumenty.  Zájemci si vše  snadno najdou v

Nord Stream 2 – díl I. DOPLNĚNO!!

Nord Stream 2 – díl II.

Na tehdejších  článcích není důvod  měnit  ani tečku za  větou.  Vše se  potvrdilo.  Merkelová a jí vedené Německo od projektu neuhnulo, protože  nebylo  kam a  ohon nakonec stáhl Bílý dům.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil, že Spojené státy neuvalí sankce na firmu Nord Stream 2 AG a jejího výkonného ředitele! Washington je však podle jeho slov nadále proti tomuto projektu.

Společnost, která stojí za stejnojmenným chystaným rusko-německým plynovodem, a její výkonný ředitel Matthias Warnig tak sice budou nadále označeni za ty, kdo porušují americké zákony, Biden však využije svých pravomocí a od sankcí je osvobodí. Zákon mu to povoluje, pokud je to v americkém národním zájmu. A  současný prezident  usoudil, že  větším americkým zájmem, než potopení rusko německého projektu, je  udržení dobrých vztahů s hlavní evropskou  zemí  – Německem.

Rozhodnutí se však netýká čtyř ruských lodí, pracujících při pokládání potrubí na dně moře, a čtyř společností, které se na projektu podílejí. Ty se tak sankcím nevyhnou.

Přiznávám, že  mi  toto řešení přijde  docela komické!  Proč?  Protože  jak uvádí Forbes – Nord Stream 2 AG, která je nyní zbavena  sankcí zvláštním BIdenovým prezidentským dekretem,  vlastní   diskriminovaný plynovod a  bude jej provozovat, je stoprocentně v majetku  ruského koncernu Gazprom, který k  projektu přibral i pět velkých západoevropských energetických firem – Uniper, Wintershall, Shell, OMV a Engie. Ty  se  v začátku zavázaly  pokrýt  každá 10%  nákladů jeho výstavby. Zda  některé, vlivem  amerických obstrukcí,z projektu vycouvaly, tak jako například  většina  pojišťovacích společností  nebo  firmy původně pokládající potrubí, netuším. Ale není to důležité. Projekt je těsně před dokončením.

Obecný konsens nad Bidenovým krokem říká, že USA  svou blokovací pozici vzdaly a  ony trvající sankce na  čtyři ruské technické lodi a čtyři společnosti zajišťující  pokládku potrubí je už  jen  snaha  zachovat si tvář. Podobné  počínání  dávno  odkvetlé  dámy  pudrem, krémy a  obarvením vlasů zakrýt  důsledky  neúprosného běhu času – hluboké vrásky, strhané rysy  a šediny. Ty sankce  jsou opravdu komické, uvážíme li, že  se má dostavět  asi jen 5% a  k dispozici  jsou už opravdu všechna nutná  stavební povolení. Takže  lze předpokládat, že to Rusko technicky  už zvládne, roury položeny  a napojeny  budou a  sankcionování  technických plavidel a jejich  majitelů přestane  hrát jakoukoliv  roli.  Tu hlavní a jedinou naopak převezme provozovatel – tedy omilostněná Nord Stream 2 AG. Osobně  očekávám, že  Rusko i Čína  s konfliktu kolem tohoto plynovodu  vyvodí  velmi rychle  důsledky. Protože  sankcionován zřejmě bude každý podobný budoucí projekt. Takže  učiní vše, aby se staly technologicky, logisticky, finančně  a pojistně technicky  na Západu nezávislými.  Co  na  to náš  svět? Netuším. Ale  profitovat z toho rozhodně nebude.

Není sporu o tom, že  jestliže  začne proudit  modrý plyn ze  Sibiře tímto plynovodem do Německa a  mohl  by  snad  už  koncem roku,  půjde o obrovské  rusko německé vítězství  nad  USA  a  jejich snahou mistrovat celý svět!!!!Pro Američany  mimořádně trpké.

Což přiznávají i západní analytici.

„Projekt by měl být dokončen letos na podzim. [Bidenova] administrativa se smířila s tím, že dokončení projektu je nevyhnutelné, ale ponechá si svůj vliv na provoz plynovodu,“ uvedla Maria Shaginová, výzkumná pracovnice Curyšské univerzity, která se věnuje východoevropským energetickým záležitostem.

„Upuštění od sankcí je uznáním, že [Nord Stream 2] nelze zastavit, aniž by to způsobilo velkou politickou a ekonomickou roztržku, což Washington zjevně nechce,“ tvrdí Jonathan Stern, výzkumný pracovník Oxfordského institutu pro energetická studia.

Americká vláda přitom své úsilí v posledních měsících stupňovala. Ještě před měsícem se mluvčí amerického velvyslanectví v Berlíně nechal slyšet, že americký prezident Joe Biden nehodlá v otázce projektu plynovodu Nord Stream 2 přistoupit na kompromis a je „odhodlán využít všech dostupných prostředků, aby zabránil jeho dokončení“. A  za  30dní je  všechno jinak!

Vítězství je doslova  historického rozsahu.  Takového, který  překonává  i  stejné obstrukce,  kterým čelil někdejší   Sovětský svaz  a  jeho satelité, za Reagana  v roce  1984, kdy  ten rozhodl o všemožných sankcích, jimiž  tenkrát  podvazoval  rozšíření  sovětské  plynovodní sítě  směrem na  západ a její napojení  na  západoevropské  spotřebitele. I tehdy   americké sankce  ve výsledku selhaly. Na tohle si někteří jistě ještě  vzpomenou. 

Ale jen opravdu  ti nejstarší  z Kosířů, s mimořádně  dobrou pamětí,  jsou  schopni se vrátit  až do roku  1962,  kdy  Sovětský svaz  a tehdejší socialistické země  přišly  s vůbec   prvním   velkým pipelinovým projektem  východního bloku – výstavbou ropovodu Družba.  Západu se  tenhle projekt nelíbil a to ani strategicky  ani byznysově.

Strategicky proto, že  věděl, že jakmile  se ropovod  spustí, východní blok odstraní  jedno  úzké  hrdlo, které omezovalo jeho ekonomiky a jejich  další růst  – totiž  omezení přepravy  ropy  disponibilní železniční kapacitou, Která  naprosto nedostačovala  rostoucí spotřebě v jednotlivých zemích.  A byznysově?  Západ měl své  vlastní plány na dodávku ropy do východní Evropy ze Středního východu nebo severní Afriky potrubím přes Řecko-Jugoslávii /přístav Thessaloniki-Skopje-Nis-Bělehrad-Budapešť s dalším pobočka do Československa/. Prostě  hodlal  inkasovat za  dodávky  a přepravu ropy pro sovětské satelity a  navíc  držet v ruce  strategický kohout, kterým by, v  případ potřeby  „umravnil“ východoevropské národy a  sovětské spojence. Prostě  šlo o snahu vytvořit  strategickou závislost  a ještě  se při tom napakovat.

Do toho Družba  věru nezapadala ani troch,  proto v listopadu 1962 bylo v rámci NATO zavedeno embargo na vývoz trubek velkého průměru pro ropovody a plynovody do SSSR.  Sovětský  svaz  tehdy  nedisponoval  technologiemi produkce  trub  velkého průměru a  všechny se  dovážely ze Západu, zejména  z Německa. A tehdejší kancléř Konrád  Adenauer neváhal, nepochybně  na  americký pokyn  uplatnit  zákaz  vývozu  velkoprůměrových rour. 

Tohle  představovalo  naprosto zásadní problém,větší , než kterému čelil Nordstream 2. Jak to tehdy dopadlo, protože  víme – Družba  se stejně  dostavěla.

V závodě na výrobu  válcovaných  trubek v Čeljabinsku byla zahájena výroba těchto velkoprůměrových  na velmi rychle vytvořeném zařízení „Stan 1020“, na  jehož první výrobek pracovníci napsali: „Trubka pro vás, Adenauere!“

Sankce  odložily výstavbu Družby jen o rok a půl. Čeljabinské roury však nemohly konkurovat trubkám ze Spolkové republiky Německo, které se ukázaly jako kvalitnější.

Během vytváření Družba-2 bylo toto embargo zrušeno (na jaře 1969) a především s vyhlídkou, aby se SSSR se  radši stal na těchto západních produktech na dlouhou dobu závislým a  západní dodavatelé alespoň inkasovali, když  už  východní strategické projekty  stejně  nelze  zastavit.

Cítil jsem potřebu  tato dvě velká  embarga z roku 1984 a 1962 v souvislosti s Nordstreamem 2 připomenout,  abych ozřejmil, že pro Rusko ani svět nešlo o novou situaci. A zdá se, že  to i tentokrát  skončí jako  v minulosti. 

Zdá, ale jisté to zdaleka není. Kdyby se v    Německu na  podzim nevolilo do Bundestagu a  zelení ekoteroristé  v nich nefungovali už nějaký  ten týden jako hlavní favorité,  dalo by  se prohlásit, že je dobojováno. Takhle, když  moje  noční můra   – potencionální  budoucí  zelená  kancléřka  Annalena  Bearbock   vyhlásila, že je připravena  po uvedení do úřadu d

Na  druhou stranu- i kdyby  ekoteroristé  budoucí  německé parlamentní volby  vyhráli,  bez koalice  vládu nesestaví. A ty  možné  se  rýsují dvě –  tzv.velká , což  znamená spoluvládnutí  CDU/CSU  a  Zelených nebo tzv. zeleno-rudo-rudá, tedy  ekoteroristé +SPD +Die Linke.  U obou variant platí, že koaliční partneři, t.j. jak   Unie  tak  v  druhé variantě  SPD + Linke  chtějí  dostavět a zprovoznit  druhý Nordstream.  Takže  i čarodějnice  Bearbocková nakonec  asi vyměkne. Nicméně  existují  jiné metody  jak kalit  vodu a zdržovat nebo sankcionovat  provoz  plynovodu  – například jeho certifikace!

Zkrátka, když postavíte  dům, předpokladem, abyste  v něm bydleli je  kolaudace. A  s průmyslovými projekty je to stejné. Jen přísnější  a u Norstreamu 2 nejspíše  neskonale. Nepůjde jen  o nějakou stavebně  technickou přejímku. Podobné projekty musí mít povinně  řadu certifikátu, které podmiňují jejich provozuschopnost. A pověřením provádět tyto certifikace  disponuje jen několik málo velmi speciálních a specializovaných organizací a  firem, vesměs  s celosvětovou působností. Takže  si lze  snadno představit  sankční hrozbu  nad těmi, jež  by  certifikační  zakázku  na Nordstream 2 převzaly.

Rusko není schopno nahradit  tyto certifikační autority svými. Protože ty  nejsou na území EU  uznány.

Dalším velkým problémem se mohou stát  pravidla  Evropské unie pro hospodářskou soutěž a výsledek. Tímto směrem už  ingeroval zejména  Evropský parlament a  výsledkem, jestli si dobře  pamatuji,  je  jakési omezení /detaily zde/ , že  Nordstream 2 nesmí využívat  celou kapacitu pro přepravu plynu z Ruska,  ale podělí se o ni  s konkurencí. Osobně mi není jasné jak. 

Takže co dál? Nebude přeci jen Nordstream 2 nakonec  stejně jen mrtvě  narozeným dítětem?

Už  zmíněná  Maria Shaginová, výzkumná pracovnice Curyšské univerzity, míní , že  „omezený provoz“ plynovodu je nejpravděpodobnějším výsledkem jakékoli dohody, které jsou vlády USA a Německa schopny dosáhnout.

Uvidíme.  Je  dost možné, že  do  celé té  trmy vrmy  okolo  Nordstreamu  2 zasáhne, jak je u ruských záležitostí  dost často obvyklé – generál Zima.  Taková Kateryna Filippenková, hlavní analytička pro evropský trh s plynem v poradenské společnosti Wood Mackenzie, soudí, že:

„Pokud by se náběh posunul za zimu, bude Evropa vzhledem k nízkým zásobám plynu výrazně vystavena zimním cenovým výkyvům. Očekáváme, že zásobníky se letos naplní pouze z 80 %.“

A Jonathan Stern, už  výše uvedený výzkumný pracovník Oxfordského institutu pro energetická studia  očekává, že veškeré toky plynu, které budou schopny se do Evropy dostat prostřednictvím plynovodu Nord Stream 2 uleví trhu, kterému chladné počasí a vyšší využití plynových elektráren vlivem vysoké ceny emisních povolenek vyčerpalo zásoby.

„Gazprom má do roku 2024 závazek „ship-or-pay“ ve výši 40 mld. m3 na Ukrajinu, a tak téměř s jistotou budou tyto objemy dodány. Jakékoliv dodávky [Nord Stream 2] budou dodatečné k tomu, co by Gazprom mohl dodat,“ řekl Stern.

Komoditní burza jim dává  za pravdu.  Situace kolem zemního plynu je  napjatá. Minimálně  cenově.  Stačí se podívat  na roční a  trojroční graf  ceny  zemního plynu:

Výstřižek

Výstřižek1

Když vynechám  cenový  exces  v zimě  2018/19 pak je zřejmé,  že

-letní ceny plynu jsou  vždy  výrazně nižší než  zimní, takže nyní bychom  normálně zažívali výrazný cenový propad, protože  za půl roku

-cena  v zimě  výrazně naroste

Nicméně  letos  se  žádná  cenová láce nekoná. Naopak jde o  vůbec nejvyšší  cenovku zemního plynu v tomto termínu za poslední tři roky. Prostě  ho není dost.

A my,respektive  Němci a  další vedeme  geopolitické diskuse!!!! Že prý  Rusko nás geopoliticky  ohrožuje a  energeticky  vydírá!

Za všechny  takovéhle  šmoky  dám vyjádření polského vládního mluvčího Piotra Müllera, které citovala agentura Reuters, tvrdí, že mění projekt strukturu sil ve střední a východní Evropě, pokud jde o energetickou bezpečnost.

„Tato informace z bezpečnostního hlediska rozhodně není pozitivní, protože velice dobře víme, že Nord Stream 2 není jen obchodní projekt – je to hlavně geopolitický projekt,“ řekl.

Zvláštní ovšem je, že není schopen  uvést žádný případ, kdy  by Rusko plynovou zbraň použilo, přesto, že oba státy jsou v  jasně nepřátelském postavení! 

Biden /částečně/ kapituloval. Ale  v žádném případě neplatí, že  Nordstream 2 má vyhráno. Kdyby  Evropu zajímalo jen to, na  čem opravdu  záleží, tedy spolehlivost dodávek zemního plynu a cena, pak není o čem se bavit. Ale  my hrajeme, jak jsme  viděli už  u covidu a očkovacích vakcín  – geopolitické  hry. Klidně i   vlastními životy. Takže  existuje jediná jistota, že  nás  ti jedině  správní, když  dojde na lámání chleba, klidně nechají v zimě  mrznout. Když  jim to tak ideologicky  vyjde. Zajímalo by mne,jestli  jim alespoň docvakne, že by  to v  tom případě byla nejspíš  jejich poslední zima, kdy  by ještě něco politicky  ovlivńovali! 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.